Saturday, February 2, 2008

a mother instinct...

When Shahmey cried, I knew how to stop the cry. I told Kakak (Sophea) and Coan (Sobhan),

"Adik nak susu tu.." or

"Adik nak tidur tu.."

or

"Adik nak ummi.."

After a while, Kakak or Coan would always ask,

"Macam mana ummi tahu adik nak susu ke, nak tidur, nak ummi?" - of course it's only one at a time.

Then I usually answered,

"Ummi tahu la.. sebab ummi kan mak dia. Ummi yang lahirkan dia. Kan Shahmey tu anak ummi"

They never satisfied. They added,

"Ye la... Kakak/Coan tahu lah dia anak ummi. Tapi macam mana ummi tahu?"

Hmmm... I don't know what is the best answer but I just said,

"Sebab ummi tahu la..."

I knew its a mother instinct but how to tell them so that they can understand. An 8and a 6 year old would definetely ask some more questions that I may not be able to answer. Only times can help them to get the answer. I believe, as they grow older, all the questions will be answered by themselves.


Yes, a mother instinct. How wonderful it is to be a mother. I know when Kakak sucked her thumb means she is frustrated over something. Anyway, she sucked her thumb when she was sleeping. heheeee. But this time, I know she was very frustrated over her short hair (don't worry dear, it'll grow longer soon)





I know when Coan is ransacking my purse, she is looking for lipstick, compact powder or perfume. This girl really likes to make-up herself :). She likes to be pretty like a barbie doll. She cried a lot when abah cut her hair short... really short. Pity her. Are you a boy (that's what was asked by her classmate heheeee..)





And I also know when Shahmey shows me this look, it means, he wants to grab whatever I'm holding (well, of course I was holding a camera then heheee...)





Whatever it is, I love my kids so much. This picture was taken when the girls hair were not cut yet. Shahmey, no need for another picture coz' his hair seems not to grow at all heheeee..





Happy moment to me is when everyone in the family is smiling...

20 sugar & spice:

idham said...

MasyAAllah....sihat dan comel2 anak2 neeza...yg bongsu tu punya mata dan pipi....membuat saya gerammmm...hehehe

memang maternal instinct is very very strong....hehehe

idham

Ummu Layth said...

mother's intuition is hard to explain!!

such adorable children!! kenapa potong rambut? rimas ek? it's winter kan over there?

Neeza Shahril said...

idham, alhamdulillah... thank you. anak2 neeza masa kecik memang semua pipi tembam. bila besar sikit, dah jadi leper.. heheee..


- neeza

Neeza Shahril said...

Aliya, potong rambut sebab diorang dah potong sendiri rambut depan sampai jadi macam kena gigit tikus.. so, abah dia nak bagi elok, kena potong belakang sama... tapi terlebih pendek pulak.. :)

silversarina said...

Mother instinct adalah anugerah dari Allah ...anak akak pun pernah potong rambut sendiri masa kecik dulu and she ended up rambut pendek macam budak lelaki..hehe.. comelnya semua anak-anak you.. kisssssss :)

Akak tak pernah ronda lagi bukit kuang sejak balik jordan tahun lalu... lorong mana rumah you nak intai ni.....hehe..

Neeza Shahril said...

Kak Rina, thanks for visiting my blog. thanks for the compliment.. anugerah Allah...

rumah mak neeza senang aje.. kat traffic light simpang empat kat bukit kuang tu, ke kanan. then terus aje sampai simpang nak masuk police marine. as soon as masuk simpang tu, masuk kiri. rumah mak neeza memang depan jalan besar.. nombor 3130. singgah lah jumpa mak neeza... mak neeza nama Normah.. ish.. detail la pulak.. heheee

zino said...

comel2 anak neeza..

Neeza Shahril said...

zino, thank you. Alhamdulillah.. kalau tak comel pun anak neeza jugak kan. heheee.. nanti zino pun dapat cucu yang comel2.. Insyaallah..

Kak Lady said...

Salam kenal dari kak lady...anak2 adalah anugerah Allah...melayani mereka tidak pernah mengenal erti jemu...

Bila ramai anak...maka banyaklah kerenah2 mereka...

Suka tengok mata anak2 neeza...especially yang kecik tu...geram tgk...

Neeza Shahril said...

kak lady, terima kasih sudi jenguk blog neeza. jemu takde kak tapi penat... bila penat mulut pun macam murai la heheee..

tima kasih... geram ye.. neeza pun geram jugak kadang2 especially waktu dia tak nak dok diam.. :)

Zabs said...

Salam Neeza,
Alhamdullah, you have anak2 yang sihat dan comel.
Only mothers have that instincts.
Tetapi kaum bapa pula sangat penyabar dengan anak2. Waktu malam kalau anak kecil mneangis hendak susu, bapa kalau dengar, sabar saja dengan tangisan itu. Ibu pula yang tidak sabar akan cepat buatkan susu supaya anak tidak menangis. Ibu tidak sabar untuk mendengar tangisan. Betulkan....

WanHidayat said...

Salam akak, chomey2 anak akak tu kan...rasa nak cubit jea pipi dorang...rambut pendek pun chomey gak...mungkin anak akak dah sebati berjiwa wanita...sbb tu dia sedikit kecewa bila rmbutnya pendek...heheheh...akak, will link ur url to my chronicle....

Neeza Shahril said...

zabs, thanks for sudi visit my blog :). kaum bapa memang sangat sabar. anak melalak tengah malam pun dia boleh tidur dengan nyenyak.. hehee.. tapi ibu.. bukan tak sabar.. tapi kesian kat anak.. heheeee :P

Neeza Shahril said...

hidayat, tq for visiting akak nye blog:). tima kasih.. mmg sgt berjiwa kewanitaan. tk ajar pun diorang tapi suka sgt melaram. heheee

silversarina said...

salam,

rasanya tau dah rumah yang mana satu...nantilah bila lapang akak jemput diri sendiri ke situ, bila your mom tanya mana kenal neeza, akak bagitau neeza dah terkenal se antaro dunia...:)

Neeza Shahril said...

kak Rina.. hahahaa!!! pengsan mak neeza nanti.. tapi kalau cakap kenal kat blog.. nanti sure dia tanya balik.. blog tu apa.. heheee..

zino said...

neeza...
harap2 macam tu la...

elisataufik said...

heh heh
when my kids ask me that question, I just tell them that I have 'mommy magic powers'!

OndeOnde said...

that's why i could never lie to my mom!!!! sure dia tau punya!!!!

and bila kita susah hati, dia akan call even without me telling her..now i understand mother instinct well..


haish! geram tengok your kids neeza..bulat nya mata!!!!!!

Neeza Shahril said...

zino, Insyaallah... :)


Elisa, magic powers?? bestnya kalau betul ada kan.. hehee..


kak OO, the bonding tu susah nak describe kan.. mata bulat?? hehee.. dia ikut abah dia kot.. :)