Sunday, December 30, 2007

101 things make me, 'ME'

Miss cloudy dares me to write 100 things about me. here, i give you 101, an extra of 1 - for you misscloudy *grin*. guess, some recollection is required. it may take a while. the list goes....

  1. i'm the 1st from 5 siblings


  2. cucu manja mok joh (orang kampung panggil arwah mok)


  3. ada scar kat lutut sebab jatuh beskal masa standard 4 (sakitnya la masa tu. habis darah dahi, lutut, dagu. makcik kedai papan tolong letak ubat. my brother yang dok belakang boleh gelak. kureng asem betul leeee)


  4. penah kena cubit dengan my mom sampai rasa macam nak lari dari rumah (*manja* cucu mok la katakannnn) sebab dia suruh pegi parut kelapa tapi pegi panjat pokok jambu kat rumah orang parut kelapa tu.

  5. Masa balik tadika, selalu singgah panjat pokok ceri kat depan rumah makcik ajar ngaji. my brother tunggu bawah kutip buah ceri. hehehehehe..


  6. menari 'tarian zapin' kat sekolah masa standard 5.


  7. i've been to 3 different primary schools in 3 different states (pahang, selangor and terengganu)


  8. love to love and love being loved (sangat penyayang)


  9. baru je kenal blog (and start blogging about 2 months ago... believe it or not....)


  10. many good friends but 0 best friend (tak nak ada best friend. tak suka terkongkong)


  11. suka pakai perfume *suka sangat sangatttt*


  12. banyak vitamin C (cemburu)


  13. ramai orang cakap 'muka you ni macam kawan i la... you ni adik bla bla bla ke.. you ada kakak kat sini tak... (alahaiii.. aku ni muka photostate ke???)


  14. engaged to a man whom i met in Harrisburg 12 years ago, on 25th December 1997 (x'mas ho! ho! ho!) and after 25 days of commencing my first job.


  15. dream of purchasing a Honda Accord using my own money by the age of 40 (camane lee tu sedangkan kerje pun tak. Hmmmmm)


  16. I have 2 girls (7 and 5) and a boy (7 months)


  17. masa kecik, banyak sangat duit syiling (kudis le tu) orang tua tua kata sebab my temuni (uri) tanam kat tempat berair.. tak tahu le sebab tu ke or sebab suka sangat main charrr.. heheheee


  18. I've got 5A for Penilaian Darjah 5 (Tuenya aku... orang dah lama dah UPSR hehehe) and got a kiss from ma


  19. tak pernah beli kereta sendiri. (the car that i drove back home was bought by hubby)


  20. first time dapat surat cinta masa darjah 4. *malunyeeee* my classmate yang duduk at the back of my seat yang hantar. tak sangka langsung dia suka kat kitee.. hehehe


  21. sangat allergic pada 'doxy cycline' (tatau la the spelling). pernah pakai pimple cream yang ada doxy cycline, mak oiii muka jadi bengkak macam kena gigit tebuan.


  22. masa kecik, pernah mimpi dikelilingi ular yang sangat la banyaknya (kecik besar). I was on my mom's bed and the snakes were all over. dan mimpi tu berulang ulang banyak kali sampai sekarang..... seram gilerrr


  23. I had 3 caesaerian deliveries (semua 3 anak keluar ikut tingkap)


  24. suka nampak cantik walaupun dah tua... (well, ada ke orang tak suka yek??)


  25. My thumb pernah kena gigit dengan beruk kat Taman Teruntum (geram betul bila orang lain - my parents lak tu boleh gelakkk. ish ish ish....)


  26. had to wear glasses since I was 19 (banyak sangat mengadap komputer)


  27. masa kecik, kalau nak tido, mesti kena garu dulu satu bacan (mok la yang jadi tukang garu tu...) kalau tidak takleh tido.


  28. pernah berangan nak pergi Tasmania Island sebab belajar geografi dia kata kat Tasmania banyak pokok buah... (nak pegi petik buah le tu kononnya heheeee)


  29. minat dengan fauna - kalau jalan jalan jumpa pokok and i don't know the name, mesti tanya orang, 'pokok apa ni??' am i a treeswomaniac?? hahahah


  30. i looooveeee ulam - all kinds except kerdas and jering tua. lagi pahit ulam tu, laaaagiii sedappp


  31. Dulu cita cita nak belajar doctor kat USM, end up belajar psychology kat IUB (nak jadi doctor??? tengok darah pun dah pening pening lalattt... duhhhhh)


  32. suka makan ketam tapi tak suka kopek kulit dia. (alangkah bagusnya kalau ketam takde kulit hehehehe)


  33. tak suka pakai barang kemas (yang ada ni pun sebab hubby, my mom and mok bagi. kalau tidak, tak la kot)


  34. went to Egypt for 5 days while I was studying in PPP - educational excursion


  35. masa kecik, selalu fikir 'ma doesn't love me. that's why she pinch me, scold me, hit me' (i do the same to my kids... but i love them sooooo much. so????)


  36. start pakai handphone in 1997 - itu pun my boyfriend (hubby now!) yang bagi sebab senang nak call dia and dia senang nak track where i was. hehehehee


  37. tak pernah pergi sabah and sarawak. (teringin sangat nak pergi. nak beli tikar buluh... hehehee)


  38. masa belajar, kerja part time sebab nak shopping barang bawak balik malaysia


  39. as soon as sampai malaysia lepas habis study, rasa macam nak balik US semula sebab tak suka tengok orang malaysia yang suka stare (macam le aku ni kingkong dalam zoo)


  40. makan banyak. sangattt banyak..


  41. first time pegang ular masa pergi promotion. Siap orang tu panggil naik atas pentas lilit ular sawa yang besar tu kat my neck and cium ular tu.... gerrruuunnnn but i made it!


  42. suka sangat lagu 'sealed with the kiss' yang jason donovan nyanyi. orang lain nyanyi tak besshhh


  43. selalu kena demam campak (measles) masa kecik kecik... - sampai kurus kering


  44. pernah tertendang my 2nd brother kat b*ll dia and kena cubit dengan my mom (tapi tak sengaja laaaaa. nama pun ter...)


  45. married to a guy whom i engaged on 25th Dec 1997 on the 24th October 1999 (happen to be birthday sultan pahang and also birthday my sister. so, celebrate le sekaliiii)


  46. a choir member masa kat sekolah menengah


  47. masuk s1l@t cek@k h@n@f1 masa kat PPP and complete the first phase. tapi tak tidur pakai kain kuning sebab takuttttt (tapi tak ingat dah step step dia)


  48. belajar menjahit and managed to complete 1 baju kurung moden warna kuning tapi terpaksa stop sebab dapat offer dari JPA untuk belajar kat PPP


  49. curi makan strawberry kat cameron highlands lepas tu kena jerit dengan owner tu... 'woooiiii jangan petikkkkkk!!!!' (Ya Allah ampunkan lah aku...)


  50. to me, the smallest hotel room that i've overnight was in gent1ng h1ghl@nds - f1RsT w0rLd (patut le murah gilosss)


  51. tak pandai melukis


  52. suka bergambar (sampai hubby kata, neeza ni takde interest lain ke?? takde la hubby oiiii)


  53. born my first child on 18th July 2000 (hubby kata, abang letak nama sophea ye. i just nodded sebab tak larat sangat. baru sedar dari pengsan sebab anesthetic banyak sangat)


  54. has to undi nama anak sebab i didn't agree with the name that hubby wanted to give (at last, 3 kali undi, semua dapat nama tu jugak - sobhan)


  55. Managed to name my first boy (also 3rd child la) sebab hubby kesian kot dah 2 anak dia yang bagi nama (dah 8 tahun simpan nama tu - shahmey)




  56. Tak pernah pantang sepenuhnya masa 'dalam pantang lepas bersalin' (aku bantai minum ais kalau mak tahu sure bebel ni...)




  57. masa standard 1, kena kiss dengan cikgu R@vi kat pipi... *blushing* sebab dapat jawab soalan kat depan




  58. used to admire (suka la bukan fall in love tau) my teacher cikgu sidek sebab dia ajar nyanyi lagu 'tepi gunung air terjun.......' (mana la cikgu tu sekarang... ada lagi ke dia... hmmm)




  59. masuk scouts masa standard 5, standard 6, form 1, form 2, form 3.




  60. i'm not a swimmer and tak reti berenang langsung




  61. i bought my first house before i got married (tapi guna duit hubby. I only chipped in RM2,000)




  62. tak cerewet bab makan - nasi putih, kuah singgang and budu pun wokeeyy.. *sluurrrpp*



  63. suka baca buku and magazine yang banyak gambar


  64. minat collect souvenirs especially paper bags


  65. start pakai tudung lepas dengar ceramah ugama kat asrama (tapi on and off lagi la masa tu)


  66. suka dapat postcard yang post dari flight (I told my husband (masa tu kawan baru) about this and he did that. hmmm flattered nye laaa)


  67. first time naik flight masa pergi Egypt - naik Royal Brunei (jakun habisss)


  68. i am a stamp and coins collector


  69. pernah ketuk pintu rumah expatriate2 yang duduk di lot 144, kemaman untuk exchange stamp masa sekolah rendah


  70. selalu ada problem masa makan (gigi tak rata - selalu tergigit bibir, lidah. sakitnyaaaa)


  71. caffeine = headache / migraine (to me)


  72. selalu simpan duit belanja yang ayah bagi untuk minum ABC Mak Ngah time balik sekolah rendah kat kemaman (ABC dia murah. 10 sen boleh beli. tapi tak banyak rencah leee)


  73. My parents, mok and sedara mara belah kelate call me 'Ja'


  74. Adik adik call me 'Kakok'


  75. I still can wear baju kurung yang my dad beli 14 years ago (Dah dia beli besar sikit. muat leeee)


  76. Used to be so scared dengan 'Mek Keho' - pompuan cin@ gila yang duduk kat area rumah my granny di ketereh (tapi dia dah meninggal ponnn)


  77. The best sup tulang to me is cooked by my aunt - di kedai ketereh (tapi dia dah tak berniaga lagi. dia tak sihat...)


  78. The first thumb drive that i used - Kingston 64mb (hubby bagi sebab itu souvenir orang bagi dia. tapi dah diwakafkan to my colleague kat kptm kuantan sebab dalam tu banyak document college)


  79. Before dapat anak, selalu berangan nak letak nama anak dua tiga words tapi end up simple aje. Dah la satu word, pendek pulak tu....(ikut cakap laki.. takpe berkatttt)


  80. Pernah kena marah dengan ayah sebab tak dapat maintain nombor 1 masa darjah 2. (first term je nombor 1. second term banyak main, dapat nombor 4)


  81. Peluk mok (my beloved grandma) buat kali terakhir masa nak fly ke US. (Mok meninggal dunia when I was in States and I didn't go back coz nobody told me. I only got to know about it after 2 days)


  82. Cabut gigi sendiri masa kecik sebab takut nak jumpa dentist (not anymore)


  83. The first gift given by my husband after kawin was rantai and a lovely pendant and I'm still wearing them (cuma rantai dah upgrade sikit sebab bersimpul kena tarik dengan anak-anak)


  84. Excited to go to school when I was 8 - bangun, mandi pakai baju sekolah and told by my grandma - 'Ja, baru pukul 4 pagi ni....' then merengkok tertido kat tepi katil...


  85. Kena berdiri kat luar kelas sebab lupa bawak buku geografi... (geram jugak kat cikgu tu.. tak ingat dah nama dia sebab bukan cikgu favorite...)


  86. suka makan cream cheese *yummm*


  87. lepas kawin, tak pernah pegi salon sebab hubby je yang cut my hair (memang terer pun boleh la. tak best mana pun...)


  88. Azam nak terus get pregnant lepas kawin tercapai (bunting pelaminnnn)


  89. suka shopping baju my kids kat s0g0 (masa sale aje tauuuu)


  90. tukar bibik sampai 4 kali and last2 decide to get refund (tak sanggup rasanya)


  91. pernah ambik gambar dengan yU$rY & n0rM@n kRu masa pregnantkan my 3rd child (kat kptm kuantan masa dia datang for cicakman program)


  92. Despite my complaints, I admire my 2 bosses (MY and NS)


  93. Selalu jerit to my kids bila diorang buat perangai


  94. Kalau makan petai mentah, mesti makan dengan kulit dia sekali (buat ubatt...)


  95. Lepas honeymoon, terus je long distance marriage (abang kat singapore, me - usj)


  96. Kuat merajuk (to those who are close to me ie: hubby and parents)


  97. Ada problem dengan my knee - selalu sakit bila naik tangga


  98. pergi various h@rd r0ck c@fe and pl@net h0llyw00d di uS sebab nak beli souvenir je (tak masuk minum/makan pun)


  99. favorite food - nasi kerabu kelantan yang ada sambal penumis


  100. pernah jadi tutor math masa ESL di SJ


  101. start drive atas jalan after 2 years dapat lesen (sebab tak nak pakai P)


Fuuuhhhh!!! 2 hari nak siapkan... berjaya juga akhirnya...













4 sugar & spice:

gee said...

interesting "YOU" :)

neeza shahril said...

tq gee, i believe, you are interesting too and also others coz' thats make us unique...

misz_A said...

no. 9 - really? mcm dah pro jek..
no.29 - setuju sangat2!!
no. 34 - tak pernah citer pun...
no.41 - hehe... i have a vdo of dat
no. 45 - tak paham..
no. 57 - uihss..cikgu tu minat u ke

learned lots of new things about u....

neeza shahril said...

misz A, no 34 tak penah cite yek? hmmm camne boleh miss yang tu. no 45 tu, engaged on 25 dec, kawin on 24 oct. no 57, takdelah, dia suka budak budak2... kalau tak tulis tak ingat kan... tua tua esok boleh gelakkan diri sendiri... hehehee