Two days ago, Kak Mala hantar Laksa Penang to us, and a few other friends. She told us that she used ikan kembong and ikan parang to make the gravy (kuah laksa tu le :)). Wahhh.. ikan parang... Kalau back home, ikan parang sangat la mahalnya (kecuali kat kem@m@n la kot sebab orang situ tak suka ikan ada tulang). Kak Mala kata dia beli ikan tu 5 Riyal aje sekor. Murahnya!!! Dia kata, kalau nak beli ikan tu, kena tanya sebab seller biasanya sorok ikan tu kat bawah bawah... sort of malu la nak jual ikan murah.
It happened that we've no more fish to cook. So, yesterday, my husband pergi pasar and bawak balik something dkat 1 meter berbungkus. Ingatkan benda apa. Rupanya ikan parang... Dia kata, 5 Riyal aje. Mak oiii... murah gilewww. So, today, lepas disiang, dicuci, disental, ini lah hasilnya!
It happened that we've no more fish to cook. So, yesterday, my husband pergi pasar and bawak balik something dkat 1 meter berbungkus. Ingatkan benda apa. Rupanya ikan parang... Dia kata, 5 Riyal aje. Mak oiii... murah gilewww. So, today, lepas disiang, dicuci, disental, ini lah hasilnya!
Since its only 4 of us (2 adults, 2 kids) yang akan makan, I decide to cook 3 ketul aje (seketul pun besar. 3 ketul tak tahu lah bila nak habis. silap silap, malam pun tak habis lagi. Unless la ikan tu kena ratah sebab isi ikan tu sangat la yummilicious nya. Semalam hubby kata nak makan masak sambal... Bab masak sambal ni lemah sikit sebenarnya sebab cili kering kat sini... adusshhhh!!! pedassssss sangatttttt. Kalau letak cili sikit, tak merah and tak pekat pulak sambal tu nanti. So, I decide tu tumbul bawang besar lebih sikit untuk bagi kuah tu pekat sikit walaupun cili tak banyak mana. Tengah masak tu, rasa sikit la. Mamamiaaa!!! menyengat abis. still pedas. Pikir punya pikir, letak gula la lebih sikit. jadi lah ikan masak sambal 3 rasa pedas, masin dan manis!!! hahahah!!! nak tengok tak hasil yang tak seberapa dari kuali Mek Ja?
0 sugar & spice:
Post a Comment