Monday, April 14, 2008

My 2nd attempt ;)


I love cheesecake and I could eat a few slices at once! Despite several times asking for the recipe from Kak Mahani, I never baked any cheesecake when I was in M@laysia.


I don't know why but it seems that I've been craving for cheesecake lately. Last week, I was determined to bake one. I searched for a recipe in the web and managed to get one that fit with all ingredients that I've bought. I was happily and confidently baked the cake. But, it didn't turn out the way I wanted it to be!! Huhuhuuu.... (too much confident perhaps). The feature looks bad and the taste was almost awful... *sigh*



I ate another scrumptious cheesecake last Thursday (thanks to As who paid for the cake). I still wanna eat more of it hehehee...




Yesterday, I made a 2nd attempt. I asked for a recipe from Kak Mahani, again (I think she's been telling me for more than 10 times heheheee). It was a really simple recipe.




Yesterday, I made a 2nd attempt with the simple recipe. I alter the recipe a bit though. Alhamdulillah, it turn out better. I shall rate it as 7/10! hehehee.. (tak lah sedap sangat pun..)


Cheescake recipe

Base
2 cups of cookie crumbs (I used tea biscuits)
5 tblsp
n butter


Cake
400g Philly cream cheese
5 eggs
1 can plain yogurt
1 cup sugar
1 tspn vanilla essence
1 tspn lemon rinds
3-4 slices of peach



Topping
1 can of liquid whipping cream
1/2 cup sugar
1 tspn vanilla essence




To prepare the base:
Mixed them together. Spread it at the bottom of a baking pan. Press it till compact and bake for 10 minutes to ensure the crumbs stick together.


The cake:
While baking the base, beat egss and sugar together. Mix cream cheese, yogurt, lemon rinds and vanilla essence. Add in chopped peach slices. Pour the batter into the prebaked base. Steam baked the cake at 175 C for about an hour or slightly golden in color.


The topping:
Whip together whipping cream, sugar and vanilla essence till soft peak. Spread the cream all over the cake. Decorate the peach slices on top.

Note: steam baked means putting the pan with batter inside another bigger pan filled with water. It is steaming while baking, to prevent burning too soon, cracking and drying.


21 sugar & spice:

as said...

nyum nyum!!!sedapnyer...

Neeza Shahril said...

As,

hehee.. as punya akak dah simpan dalam fridge. Tunggu masa nak post aje hehehe..

yusztiey said...

bestnya...nak cikittt...

cikgu jawe said...

waaa!! zalim kak neeza nih. saja je bagi org terliur. tak aci..

agaknya link aku kt sebelah asek tulis Updated! je kot.. haha

Ummi said...

Hmmm nampak sedap tapi selera masih payau...

silversarina said...

nampak pun dah sedap, belum rasa lagi..sure yummyyyyy !!!

Cat Cat said...

neeza,
Cheesecake neeza nampak sedap... Nampak cam jual kat kedai... Peach tu mintak sikit, leh..??? hehe.

WanHidayat said...

Salam akak...nyummm...nyummm..nyumm...sedapnya, mcm beli kat kedai jeak...betul ke akak yang buat nih, boleh lah post ke Miri nih...hehehehe....

Sy tak sempat nak baca kisah bibik2 akak tuh...penat gak baca ttng bibik tuh...tu dia byk juga bibik yang pernah kerja ngn akak kan...sy ni akak buleh lah buat kerja2 rumah dan mengsuh budak2....amik sy jea lah dan akak buleh kerja balik tapi gaji tu akak bayar ikut gaji engineer...mcm mana??? boleh tak...6 bulan sekali tiket balik mesia...hehehe...kopak...kopak...

ummu asiah said...

Neeza..cheesecake tu nampak creamy and juicy je..mesti sedap. Rasanya the last time akak buat cheesecake was in 1990 kot..masa belajar dulu.memang rajin sampai boleh berjual kueh dalam bulan puasa pada malaysian student seuniversiti..balik malaysia semua tak jalan..beli saja suka.

ummu al hanafi said...

neeza
mmg favouriteeee cheese cakeeeeeeee
tow!
nnt kita makan sesama ek
:)

zino said...

kalau tengok gambar tu rasa macam sedap je.. hehe boleh post kan sikit hehe

Neeza Shahril said...

Tiey,

tak best pun sebenarnya.. nak sikit? ambiklah..hehee..

===================================

Cikgu,

haah.. cikgu tunjuk anak dara 2 sebilik masak cili api, akak tunjuk cake... hehee..

haah.. selalu aje updated hehee

===================================

Kak Ummi,

nampak aje tu. tak sedap pun.. kak ummi take care and makan ubat ye :)

===================================

Kak Rina,

rupa tak mencerminkan rasa Kak Rina.
Entahlah, bila buat sendiri tak sesedap yang orang lain buat

===================================

Cath,

looks can deceive Cath hehehe..
nak peach? Cath print gambar tu.. gunting ambik peach hehehe...

yg paling sedap peach tu la sebab ianya dibeli bukan neeza buat hehee..

Neeza Shahril said...

Dayat,

ooo.. boleh la akak business cake pulak yek. Ye la sangat.. nak jaga anak pun kelam kabut. ada hati nak business hahahaa!!

cerita bibik tu panjang sangat Dayat. itu boleh baca kalau rasa ngantuk nak tido.. ubat untuk tidur.. hehe

nak jadi bibik ye.. errrmmmm.. kalau gaji engineer and tiket flight 6 bulan sekali, akak aje lah jadi bibik. Lagi besar dari allowance akak tu hehehe..

===================================

Kak ummu asiah,

Itu lah 2nd time neeza buat. Sebelum ni beli jugak. senang.. tu saje je nak try..

Tapi macam akak kata, senang beli kan. lagi sedap rasanya. Buat sendiri macam ada yang tak kena aje (bagi neeza laa)

===================================

Nana,

hehehe.. boleh.. kita makan sesama. Datanglah sini :)

===================================

Zino,

Neeza post kan gambar boleh? hehehe..

pB said...

salam


perut tengah lapar ni.
tadik date dengae kak lady makae roti jah.

masuk blog Nija , napok kek pulok tu.
Terus perut kak pB bunyi.
Dok main lagu hip hop.

tigo hari tigo malae kak pB baco crito pasal orghe gaji neja nie.
ni baghu habih.
banyok sungguh ke'soh nyor.
mache mache pra'nga orghe gaji ni, dih.
ado hok untung, buleh orghe gaji baik sungguh.
ado hok tok brapo utung , buleh hok pra'nga huduh.

kak pb tok rajin ado orghe gaji tapi kadae kadae tu bra'ngae nok ado. tapi tulah , tok mampu ....


panjae dok lar pulok.
kiro qodo komeng.....

email kak pB

pbpibi@yahoo.com

neomesuff said...

WO! HIGH FIVE! i lurveeeee cheesecakes...baking it..err..errr i might try it one day...maybe the chocolate cheese cake super yummmy!!!
and all the cakes from secret recipe..

thanks for the recipe..will pull all my determination and bake it..sebab buat kek masa raya je hehe

Mak Teh said...

Neeza, nanti balik malaysia buatlah kat mak teh sebiji. Mak teh pasal kek tidak pandai sebab asal orang kampung, mak tak pernah ajar. Bila dah jadi orang bandarpun tak pernah belajar. Macam mana nak pandai. Mujurlah anak-anak ada yang pandai buat yang simple kek. Yang susah macam cheese cake tu depa buat gak tapi kat kedai. Hehehe!

abanglong said...

sedap kekkkk... nanti pos satu kat abglong. alang alang dah pos kek tu, letak ler sekali briyani ekkk kek tu kira dessert, main course briani laaa

Neeza Shahril said...

Neome,

hehehe.. kalau Neeza yang memang tak reti buat cake ni boleh buat jadi the cheesecake, Neome mesti lagiiii jadi... try laaa

recipe tu yg paling senang Neeza jumpa so far..

===================================

Mak Teh,

Insyaallah, kalau ada rezeki neeza buat. Cuma tak janji bila sebab takde rumah sendiri. Dah disewakan..

Mak Teh, neeza pun asal orang kampung gak tapi selera orang bandar hehehe..

Kek kedai sedap.. kek neeza buat tak berapa sedappp.. harap rupa aje boleh tahan.. huhuuuu...

===================================

Abanglong,

oraitt.. beryani, cheesecake, untuk appetizer, neeza hantar salad buah sekali.. hehee.. sampai kat abanglong aje, dia jadi yogurt sebab masam dah.. heheee

Neeza Shahril said...

Kak pb,

cheesecake tu napok jah sedak.. tapi tok la sedak lah mano ponggg...

timo kasih baco kisoh maid Nija tu.. sakit hati ado, ghaso no tapa ado ko maid tu dih..
tapi nasib baik Nija dok wak lagu tuh. Kalu tidok, keno la tido di jail pulok huhuuu..

Tok soh la kak pb caghi oghae gaji. Wak sakik ppalo jah.
Nati anok2 jadi tensen sebak oghae gaji control demo nih.. mahu nati keno flying kick dengae kakak kak long tu.. heheehe

shima said...

sblm blk arab nanti,kok tlg la buatkan kek yang tok brape nok sedap tuh..kata org2 tua,kalau orang doh tengok tok baik kalau tok bagi rasa,bedosa..Kalau di bagi2 dapat gok pahala.so,anda tentukanlah sendiri.hehehehe...

Neeza Shahril said...

Shimanoseki / Bada,

hehehe... ooo dah pandai blogging ni.. hehehe.. boleh kalu nok buat..
sediakan oven aje.. nanti kakok buat.. hehehehh