Sunday, April 20, 2008

Umrah with kids


The motherly Kak Mamamia has suggested an entry on tips to bring kids for Umrah after reading my entry about Umrah trip a few weeks back. Frankly speaking, I am not the best person to write about this. I shall write a few things that I've done and hope others who have experienced bringing the kids there to contribute in the comment section. I hope there'll be generous contributors. Otherwise, I may need to write another entry after doing some research on this matter ;).


Many people said the kids would disturb your ibadah. Yes and no is very much depending on the age of the kids I guess. If you have a toddler like Shahmey (10 1/2 months then), it may disturb a bit. No problem with the Umrah itself but it was a problem for me to perform jemaah prayer in the Masjid because I had to take care of him while letting Abang to join the prayer. I had no choice since Shahmey is on breastfeeding. It has been a while that I didn't store any pumped milk. So, I had to bring him along.


As for Sophea and Sobhan, it was a practice to them. Of course, they asked many questions like,

"Kenapa kena pusing 7 kali?"

"Kena angkat tangan dan cium - apa sebab?"

"Apa ada dalam kaabah?"


I had to answer them patiently and with the precise answer. Not to mention their moaning of "penatlah", "panasnya", "haus", "lapar". I just had to tell them to be patient as that was part of the challenge to perform the Umrah.


However, they managed to follow through the Umrah with us. I had to carry Shahmey (sometimes abang did). Abang had to alternately carry Sophea and Sobhan when both were tired (that happened during Saei - despite it was done under the roof and it was pretty cozy). It was all okay when they tawaf though (under the strong sun - we did the tawaf at about 2.00pm!).


Considering all the above, I may suggest a few things here to Kak Mamamia and others who may want to bring their kids there:

  1. Bring a small sling bag that contains extra clothing for you - just in case your baby throw up on your clothes and extra clothes for the kids (it's easy for the kids to get dirty especially when many generous visitors like to give sweets and candies to them).

  2. Make sure your babies / toddlers diapers is almost dry (not too heavy) because if it does, the leakage may dirty your clothing.

  3. Prepare a bottle of plain water in your bag because the kids may be thirsty (zam zam water stations are not that far from the kaabah and also located at a few places along the Saei area anyway). Just in case your kids can't wait to reach the place, the water that you bring along is helpful.

  4. Brief the kids about the Umrah beforehand. Perhaps, let them memorize a few simple doa so that they are occupied with uttering the doa instead of complaining. By briefing the kids about the action that we have to do in performing the Umrah, they roughly can gauge when the Umrah will be settled. Thus, they won't repeat the question like "Bila nak habis?" and make you feel annoyed.

  5. Teach the kids to behave themselves in the holy land. This is actually to avoid us (the parents) from scolding or hitting them. Whatever we say, do or even plan to is a serious matter there. I heard people said this and I also experienced them myself.

  6. Always make sure your kids are with you all the time. Never let them wander around without you. This was advised by my husband's friends that in Mekah there are many child kidnappers. They would take your child and do things that you don't even wanna think of.

  7. Last but not least, watch your mind and words because anything bad that you think or say may be granted. Always be positive and say something good. Don't ever think of "nanti tak jumpa selipar ni". Alhamdulillah, we managed to get to our shoes back (with the help of Sophea - she recognized which entrance we came in from - thanks kakak!).

I guess that's all that I can share with all of you. I really hope my friends can contribute with a few other tips. Thank you in advance :)

26 sugar & spice:

yusztiey said...

salammm.
tip yg berguna...nanti bila nak pergi umrah kena buka blog k.ja ni...baca balik tip yg k.ja tulis ni...tapii...bila nak pergi ni...doakan kami yer moga ader rezeki kami utk kesana...aminnn

cikMilah said...

Salam, thanks for sharing this handy tips.Bukan saj nak handle anak, berguna juga untuk kita handle diri sendiri.

Iklan Silver Jubli tu, akak copy dan sebarkan kat kawan2 akak ya...ramai yang tak tau pasal ni..maklumlah orang lama MSM...Ismail Junuh masih kat Jln Gambang ka...Errr, Neeza pun pernah belajar / kerja kat KPTM ka?

pB said...

Salam

memae bilo ado anok kecik ni banyok hok nokkeno fikir n nok keno prepare.

tok payoh kato nok g umroh , nok g supermarket pun , machae machae nok keno akut...

ADIEJIN said...

kat mekah pun ada orang kidnap bebudak ker ? tak sangka.

misz_A said...

kneezaaaaa... tenkiuuu for helping me spreading out the news about that sambutan jubli perak.... muashhhh....

Neeza Shahril said...

Tiey,

salam Tiey.. hehe.. sappa kena buka blog tu.. mudoh je nok ingat Tiey..

Insyaallah, tok lama lagi Tiey buleh la mari sini..

===================================

Kak cikmilah,

no problem kak.. kita sama2 berkongsi.

Thanks ye tolong sebarkan pasal Jubli Perak tu. Neeza kerja situ dulu sebagai students counselor - 4 tahun sebelum berenti and datang sini. Ni kawan2 nak buat Jubli Perak. Neeza tak dapat tolong secar physical tapi dapat tolong sebarkan maklumat kira okay lah kan...

En Ismail pengarah KPTM Kuantan sekarang. Dia dah banyak kesana kemari dah. Last2 balik semula ke Kuantan dan handle Jubli Perak ni.. Call la dia..number 09-5366701 (direct line dia neeza tak ingat)

===================================

Kak pb,

Salam kak Da. heheh.. tu hok ghaso letih sikit bilo ado anok kechek ni..
dari susu ko baju2 dio seghemo nok keno angkut...
baju anok lagi banyok daghi baju mok pok hehehe...

Neeza Shahril said...

Abe Djin,

ramai orang yg ambil kesempatan kt sana. Tapi diorang licik.
Memang la kalau kena tangkap, hukum potong tangan atau potong kepala la jawabnya...

===================================

Misz A,

no problem.. small matter. senang aje. hopefully lepas ni ramai yg akan contact kolej... muasshh back!

silversarina said...

Tips yang berguna dan praktikal sebab neeza dah laluinya.

akak pergi dulu hanya izzat yang masih kecil ( 3 tahun )... emang diajar bagaimana sepatutnya buat umrah dan dia dapat complete satu kali umrah dan yang lainnya dia hanya ikut dan akak dan hubby gilir jaga anak2 masa tawaf .. kami pastikan port pertemuan kami dan anak2 jika terpisah antara satu sama lain, masa saie kami sewa wheel chair untuk izzat sebab memang dia tak larat jalan masa saie, dulu percuma , hanya tinggalkan paspot pada polis di tempat wheelchair, jadi senang hanya tolak wheelchair sambil saie bersama. kalau kena khamis malam jumaat , kena hati2 sebab malam itulah paling ramai orang di masjidil haram ,pastikan anak2 tak terlepas pandang walau sebentar, pencuri dan pencolek tak kira depan kaabah ke apa memang keje mencuri dan mencolek .

apa yang pasti umrah bersama anak-anak lebih seronok kerana dapat bersama berada di depan kaabah .. berdoa bersama... bahagianya saat itu :)

pakpayne said...

neeza...v useful and practical tips from a mom's experience. Selalunya kaum bapa ni ambil senang jer...
insyaallah ramai yg mendapt manafaat.

Mak Teh said...

Mak teh pernah bawa Umrah Amal umur 7 tahun, Lia dalam perut 5 bulan. 2 tahun kemudian bawa pula Yana dalam perut 6 bulan semasa mengerjakan haji. Masa tu umur mak teh 37 tahun. Hehe macam-macamlah pengalaman kami.

Amal suka sangat kat sana, dia suka makan ayam yang dia panggil ayam tonggeng ( ayam panggang tu kan menonggeng ) Dia juga suka segala permainan electronics yang ada jual kat sana. Bila ditanya dia kata nak datang Mekah beratus-ratus kali lagi.

Kami tidak rasa ada masaalah sebab Amal bukan baby waktu tu. Kalau bawa baby macam Neeza mak teh rasapun tak berapa sanggup. Hehee! bawa dalam perut lain ceritalah.

WanHidayat said...

Salam akak, bagus kan anak2 akak, kecil2 dah samapai kota suci...kita yang dah besau panjang tak lagi sampai....akak, paling sy risau adalah yang ke &. sy ni suka fikir yang bukan2...tapi bukan2 tuh tak semestinya yang negative....hehehehe...bila lah sy akan ke sana...moga2 panjang umur dan murah rezeki...byk juga perkara yang sy nak doakan nnti....ermmmm....akak balik tak malaysia untuk reunion tuh...hehehe, jauh kan....???

Neeza Shahril said...

Kak Rina,

Memula terfikir gak nak guna wheelchair (bukan untuk anak tapi untuk neeza! hehehe) tapi rasa cam nak rasa pengalaman gunakan kaki sendiri sebab masih mampu kan.. untuk anak pulak, neeza yang risau tengok orang tu dok tolak. Tak tahu pulak boleh tolak sendiri. Sebenarnya tak tahu nak mintak kat mana. So, since malas nak fikir, jalan aje lah.. Alhamdulillah, selesai semuanya...

betul tu Kak Rina. Memang seronok bila sekeluarga kesana. Lebih erat rasanya hubungan tu..

===================================

Pakpayne,

haah kan.. kaum bapa ni biasanya kurang sikit bab planning ni. Dia bertindak there and then aje.

tapi ada gak yang lebih detail dari pompuan hehehe..

===================================

Mak Teh,

Ayam tonggeng?? heheh.. banyak ayam tu jual kat sana.. hari tu pun kami ada makan ayam tonggeng tu hehee..

Bila anak umur 7 tahun, dah senang kan Mak Teh. Kalau dalam perut lagi senang sebab dia memang sentiasa dilindungi..

===================================

Dayat,

Salam dik. Alhamdulillah, semoga diorang dapat jadikan ia sebagai pengalaman berguna.
Takpe, nanti turn Dayat pulak..
Pasal fikir bukan2 tu, takpe.. don't worry.. perbetulkan niat dari rumah lagi.. bila sampai sana, Insyaallah Dayat tak akan fikir benda2 yang tak elok...

Reunion apa tu Dayat? akak tak tahu pun.. akak memang balik 1st may ni..

cikgu jawe said...

rindu kt kaabah. rindu nak tawaf. rindu nak saie. rindu kt zam-zam. rindu suara imam sudais. rindu kt mekah. rindu kt setiap butir pasir mekah. huhu.

azam kumpul duit nak pergi lagi.. *sedih*

cikMilah said...

Salam Neeza, thanks for the update. Ingat lagi (cikgu)Ismail tu cool jer. Ada member yang excited sangat ni dgr pasal Jubli Perak.

WanHidayat said...

Tu lah akak....harap2 apa yang sy hajatkan dipermudahkan dan diperkenankan oleh Allah, mana tahu selepas ke sana st semakin berjaya...hehehe....akak balik 1st May...hukhukhuk...sy waktu tuh tgh bersiap sedia nak naik kapal for a month...then awal bulan jun baru nak mencemar duli ke teganu darul iman...

Neeza Shahril said...

Cikgu,

selamat ni akak dengar aje orang kata, sekali kita pergi pasti nak pergi lagi. Rupanya betul lah..
Sebaik sahaja habis umrah, terasa nak buat lagi dan nak pergi lagi...
Satu perasaan yang tak boleh tergambar dengan kata2 sebenarnya..

===================================

Kak cikmilah,

no problem kak.. Cikgu tu cool?? Sememangnya dia cool heheh..
Wahh!! bagus tu kalau kawan2 akak excited. Hopefully ramai lah ke sana nanti...

===================================

Dayat,

Insyaallah Dayat. Tak lama lagi lah tu...

1 May tu Dayat kat Saghawak.. camna nak jumpak ya?? hehehe..
naik kapal? bestnye laaa... Nak balik teganu? kat mana tu yek?

MULAN said...

waaa.. thanx for sharing the tips.. plan dah lama tapi sbb ada budak2 ni, dok tangguh je.. i've been there when i was 18.. sedih gila masa nak balik tu..

maklang said...

maklang nanti kalau nak bawak anak2 kena ulangkaji N3 ini...tq neeza for sharing...:)

Neeza Shahril said...

Mulan,

pergi masa 18? Dengan parents ke? mesti seronok kan..

===================================

Mak Lang,

hehehe.. seronok bawak budak2 Mak Lang sebab diorang ni curious kan.
Cuma kena sabar dengan kerenah mereka aje la...

Kak Lady said...

Neeza...thanks for the tips...walaupun sikecik akak tu dah besar...tapi kadang2 bila berada di sana banyak cabarannya...

Especially...tips yang last tu...kene jaga betul2 apa yang kita cakap...

manje said...

salam akak...

tmeksh utk sume tip tu... manje nak simpan wat rujukan bile sampai masa manje plak berpeluang ke sana...

**hugs akak**

YuszTieY said...

k.ja ..ore baru perasan..jennuh dok pk gapo la makna a slice of bledho..pastu baru tergelak...cik abe kater kot22 ader kot bahasa kelate ko yg mmmi tak tahu..pk222 baru la dapat maknanya...hahahahahaaa bledhoo...bledhooo..kakakakaaaa

Neeza Shahril said...

Kak Lady,

anak2 macam2 kerenah. Tu yang kita kena jaga.. diorang memang dah kanak2 kan kak lady...

===================================

Manje,

salam manje :). sebenarnya tu sikit je. rasanya orang lain mungkin ada banyak lagi...

*hugs*

===================================

Tiey,

hahaha!!! Tiey tok tau lagi rupanya.. Ingat ko tau doh sebak baghu ni kae Tiey wak bledho..
hehehee...

Zabs said...

Salam Neeza,
Pernah sekali bawa anak sya yang bongsu pergi buat Umrah. Umurnya 8 tahun masa tu. Takda masalah kecuali selalu cepat letih dan perlu banyak berehat. Juga keran cuaca yang agak panas kulit menjadi kering dan mendapat rashes. Jadi perlu bawa sun-block dan moisturising cream...

MAMAMIA said...

Terima kasih banyak2 Neeza. Very useful tips, akak dah lama plan nak buat umrah. Tapi org kata, leceh bawa anak2 ni. Tengok Neeza & family steady aje, tu yang berkobar2 nak pergi with the kids.

Terima kasih jugak to all tips given by other bloggers. InsyaAllah, nak pergi nanti, kena buat revision kat sini balik.

Neeza Shahril said...

Pak Zabs,

Alhamdulillah, since kami dah biasa dengan cuaca kat sini, bila pergi Mekah baru ni, takde masalah dari segi kulit.
Sebabnya... kami dah bersalin kulit masa awal2 sampai Saudi dulu.. hehehe...

===================================

Kak Mamamia,

no problem kak.. neeza pun lebih bersemangat bawa anak bila tengok Nana (Zahila) bawa anak dia 4 orang yang masih kecil ke sana..
Tu yang neeza rasa, Insyaallah, kalau niat kita baik, takde masalah..