Friday, June 6, 2008

8 perkara yang cikgu jawe nak tahu ;)

Sebelum balik Cuti Cuti M@laysia baru ni, Neeza di tag oleh seorang jejaka kacak (hmmm.. tak pernah tengok pun dia sebenarnya) bernama cikgu jawe . Dah prepare entry tu tapi terperuk dalam post list sebab belum complete.


Soalan dari cikgu jawe macam ni: senaraikan 8 perkara yang ingin anda beritahu kepada semua bloggers (kepada yang membaca je lah kot kan..)


Ini senarainya...


  1. Neeza adalah anak sulung daripada 5 orang adik beradik. Tapi kalau tengok badan, paling kecil antara 5 tu - tak cukup zat kot hehehee!!!


  2. Paling manja dan ada banyak sedikit keras kepala. Kalau nakkan sesuatu, Neeza akan pastikan dapat juga dengan cara apa sekalipun (cara yang halal lah ye...). Mungkin sebab faktor anak sulung (??).


  3. Masa kecil dulu, sangat suka memanjat - panjat pokok buah lah sebab nak ambil buah tu. Pokok2 yang tak berbuah tak suka... (buang karan je...)


  4. Mula-mula belajar memandu dengan Ayah Neeza. Dia ajar guna kereta dia dan bawak keliling padang bola (mesti dia takut anak dia rosakkan kereta dia kalau ajar atas jalan raya). Mula memandu di atas jalan raya pula selepas 2 tahun dapat lesen sebab tak nak pakai P kat kereta... (sanggup tu). Lagipun lepas dapat lesen tu, Neeza terus kerja di Subang Jaya dan pergi balik kerja naik bas. Takde kereta sendiri masa tu. Takkan nak bawak bas kot... hahaha!!!


  5. Bercita-cita nak jadi doktor tapi disebabkan Ayah suruh ambil tawaran belajar Rancangan Bersama, terpaksa ambik course lain. Tapi elok gak tak jadi doctor sebab Neeza ni, tengok darah pun rasa macam nak pengsan...


  6. Fobia bila kena pergi kubur (bukan takut kubur - errrr... takut la jugak hehee..) sebab masa kecik, pernah kena gigit dengan pacat kat kawasan perkuburan. Setiap kali pergi kubur, mesti mata akan pandang bawah. Takut ada pacat.


  7. Neeza seorang yang simple dan bukan brand maniac. Baju-baju Neeza semuanya yang biasa-biasa saja. Ada baju kurung Neeza berharga RM14 sepasang (belum jahit). Syaratnya, mestilah selesa. Ada yang mahal tapi tak selesa tak guna juga kan.


  8. Makan semua benda kecuali ikan sungai / air tawar. Minta maaflah.. bukan nak kata apa, tapi memang tak boleh masuk dalam tekak ni...


Okay.. itu sahaja serba sedikit mengenai Neeza. Nak tag sape pulak ya? Tak payah takpe tak? Rasanya ramai yang dah buat tag ni kan.. :))

14 sugar & spice:

Jie said...

Kak Jie pun anak sulung...1st time belajar memandu dgn suami..adoiii..sakit paha ni asik kena tampar je...bila pergi belajar dgn cikgu sekolah memandu..1st day dah bawa kereta kt Jln Ampang yg sibuk giler tu..

Kak Jie pun takut darah..doc baru suntik ubat bius utk cabut gigi pun dah pengsan!

Abang Long said...

Tentang 8. Ada tqag tentang nombor 7. Alahai... sebenarnya, Abang Long adalah seorang penganggur, sudah 3 bulan. Harap maklum. Jika boleh membantu - safmi_80@yahoo.com TERIMA KASIH

YuszTieY said...

K.JA ORE TAG K.JA PON HOK NI LA JUGOK..K.JA TOK PERASE KOT ORE TAG K.JA..LAMA DAH.

HOK PANJAT2 POKOK TU BEST TU...BOLEY LER GENG..HEHEHE
LAMA TOK GOTEL PACAT..BERKURUN TOK TURUN BENDE PADI..

silversarina said...

salam,

bab pergi kubur tu akak berani , tapi bab pacat tu... lariiiiiiiii ... biar pun kecik aje tapi memang takleh nak tengok pun !!

Cat Cat said...

Ooo, Kak Neeza masa kecik2 dulu suka panjat pokok.. Cath pun sama.. Panjat pokok rambutan, mempelam, siap ambik buah & makan terus... Fuyoo, sedap, babe... Hehe.

Neeza Shahril said...

Kak Jie,

cayalah kak Jie.. 1st day dah bawak kat Jln Ampang.. tabik!!!

===================================

Abang long,

Insyaallah, ada lah rezeki tu nanti.. tabahkan hati dan banyakkan doa..

===================================

Tiey,

laaaa.. tag kak Ja jugok kot? Cikgu ni tag Kak Ja sebelum Kak Ja balik m'sia lagi..
kiro sekali la tu.. buleh dok? hehehh..

===================================

Kak Rina,

sama lah neeza ni..
tapi kalau pergi kubur malam2 dan sorang2, tak berani la kak.. hehee

===================================

Cath,

jom kita panjat pokok rambutan Cath..
tak lama lagi rambutan banyak kat m'sia.. hehehh

tulipurple said...

ooo..dlm keayuan wajah sis itew,brutal rupernye ek..haha,kaki panjat.teringat citer sis pasal ur grandma tu....hehe,manja tul anak sulong ni..hehe.

neomesuff said...

menarik gak kalu bawak bas..side income hehehe

zino said...

kalau pasal pegi kubur ni.. kalau nak masuk kampong zino memang kena lalu tepi kubur ni.. dari kubur yg besar sampai ke ke kecik semua ada.. tapi kira dah fullhouse la..

Neeza Shahril said...

Tulip,

hehehhh... takdelah brutal sangat.. panjat pokok je...
bab manja tu.. betul tu.. hehee...

===================================

Neome,

takut tak sampai nak tekan break je nanti..
*tak cukup cm* hehee..

===================================

Zino,

amboii!! fulhouse tu.. kiranya dah bersemadi dengan aman la semuanya kan..

OndeOnde said...

hehehehe..banyok samo kito ni JA..kak wani pong tok makae ikae daghak..beghehi jugok nngukah maso kecik tapi pokok hok ado buoh laa..pokok sawo nilo, jambu batu la hok sokmonyaaa..kalu musim buoh langsat/duku pong beh tuke tunggu baldi oghe nngagha buoh wak turun baldi penuh, kito tunggu bowoh pokok! hehehehe..degil tu tok soh oyak lah :p

Neeza Shahril said...

Kak Wani,

buleh geng la kito ni Kak Wani.. tapi Ja tok ngukah pokok hok ado kerenggo.. takuttt..

nadia yuna said...

saya juga bercita-cita untuk menjadi doctor!

tapi mama & papa x kasik!

uhuk!

sedih jap!

=p

Neeza Shahril said...

Nadia,

takpelah... jadi cikgu pun best gak.. kerja yang murni tu..