Thursday, June 5, 2008

Kek coklat??


Tak tahu lah kenapa, 2 hari lepas, tak semena-mena, Neeza dok teringat-ingat Kek Itam kak OO (resepi asal Maklang). Betul-betul macam mengidam (macam???).


Badan rasa tak berapa sihat dengan selsema dan bersin (macam kena sinus). Bayangan kek tu asyik bermain kat dalam kepala.. bahaya betul hehee.. Lepas zohor, cuba nak lelapkan mata untuk rehatkan badan tapi kek Itam tu menjelma bagai dipanggil-panggil. Tak boleh jadi ni.


Neeza pun pergi lah ke dapur untuk melihat bahan-bahan. Memang sebelum balik M@laysia hari tu, dah beli bahan-bahan nak buat chocolate cake ni. Cuma, masih belum diselesaikan saja.


Pendek cerita, Neeza pun bertungkus lumus lah di dapur.. hehee.. takdelah teruk sangat sebab senang aje nak buat kek ni. Terima kasih kak OO dan Maklang. Memang senang dan sedap hehee.. puji diri sendiri pulak. Cumanya, kek Neeza ni terlebih manis sebab tersilap sukatan gula. Neeza guna chocolate bar. Ingatkan pahit rupanya manis. Dah pukul telur dengan gula, baru rasa chocolate tu. Manis rupanya. Lagi satu, kek ni tak jadi hitam (frust jugak sebab Neeza nak kan kek Itam...) sebab chocolate tu tak hitam pun (dia tulis light.. ingatkan light sebab low fat supaya light colour. Tertipu lagi...)


Ingatkan nak kukus semua kek tu tapi tak muat bekas lah pulak. Jadi, separuh tu Neeza bake.


Jadi, inilah hasilnya... jeng jeng jeng.. Kek Itam yang berwarna cokelat!!! hehehe... Neeza tambah topping sebab Neeza suka topping. Tapi, kalau boleh biarlah pahit sikit, bukan manis macam ni :(


Gambar ni adalah kek yang di bake. Kek yang kukus belum potong lagi. Manis sangat lah rasanya. Naik loya tekak. Kena buat lagi nampaknya bagi nampak hitam sikit hehehh...


22 sugar & spice:

Cat Cat said...

Neeza,
Nampak sedap kek coklat neeza tu... It's my favourite... chocolate cake.

maklang said...

kek manis makan ngan kopi pahit...waktu petang...sure cik abang cayang...

Neeza Shahril said...

Cath,

nampak je sedap Cath..rasa dia too sweet... jadi muak la..
tapi, neeza memang suka kek chocolate..

===================================

Maklang,

eh.. haah kan.. neeza tak terfikir pulak..
petang ni neeza buat kopi pahit.. sure sedap makan...
thanks maklang :)

ummu asiah said...

bagusnya..teringin nak makan terus masuk dapur n buat..if akak teringin nak mkn apa2..terus g kedai beli :)).

Semalam pun gi bakeri and beli chocolate kek nya..sedap gak di kedai tu. memang kedai melayu islam..bakeri ria taman melawati.

tapi la ni..kena berjimat cermat..kena belajar rajin memasak.

-akuni- said...

Dalam dok susah hati petrol naik ni terasa geram pulak tengok kek neeza nih... mesti sedap punyer...

ummu al hanafi said...

keh keh keh
kek cekolet..
kalau kita dekat2 for sure I sampai dah umah you neeza..
boleh rasa sesama sama sama sama...
keh keh keh
:)

manje said...

kek coklat ni nmpk cantik... huhu nak skit akak... :)

> blog akak da makin cantik bergemerlapan...;)
> mis u akak...

zino said...

sedap nampak kek tu...

Neeza Shahril said...

Kak ummu asiah,

senang kalau ada kedai confirm halal yang jual cake kan..

===================================

Ahni,

lepas ni semua kena buat sendiri sebab nak jimat duit..
petrol naik macam roket :)

===================================

Nana,

mesti boleh punya.. tapi tak sedap sebab tak pahit..
hehee.. banyak ragam kan neeza ni :)

===================================

Manje,

manje nganga mulut, akak suap hehee..
tukar skin blog untuk ceriakan hati ni...
*miss u too

===================================

Zino,

manis sikit la :)

Abang Long said...

Setuju dengan pendapat mak lang ... manis lawan pahit ... baru kawwwww

YuszTieY said...

ooooo..patutla mase chat dgn ore nok resepi kek coklat tu..ore biasa kalau nok bagi dia warna itam tu..mase lps buh gula n koko,ore buh air panas baru la buh susu...heheheee
nak ler cikit...
resepi2 yg k.ja suh ore tulis tu nanti pahni yer...gigi tok berapa best lagi ni...otak dok pk hal msia naik minyak nih....haru tul la pak lah ni...sian la kot kitoo..baru jah nok berangan nak beli keto..nampok gaya kena beli basikal doh la...huhuuuu

Jie said...

Neeza, esok kt tmpt kakjie ada Karnival Rukun Tetangga, memang kakjie akan jual tepung kek... di kukus.

Jual tepung goreng pisang dan tepung goreng ayam...

semua tu dari produk abg dan kakak ipar..kita tolong promosilah

kakjie tak suka kek cokelat..suka ciskek je..:D

Ummi said...

ehem ehem.. tak tau nak kata apalah neeza. nampak sedap kek itu hehehe

OndeOnde said...

hehehehe...yang penting cuba dulu nanti tau apa nak adjust! BRAVO for trying!!!! that's a progress! Nanti cuba lagi..

kalu guna choc powder dia gelap lah..kak wani pong suka bitter chocs! sedapnya topping yang cair nneleh tu..yum!!

silversarina said...

rajin, rajin, nampak pun dah sedap tak payah warna hitam pun kalau akak memang licin makan kek tu . yummy.

nadia yuna said...

sedapnye la!

Neeza Shahril said...

Abang long,

terima kasih sudi kesini.
memang tak terasa manis tu.. hehehh..

===================================

Tiey,

buleh beli kereto.. kereto lembu.. hehee..
kita pakak2 jalae kaki la Tiey.. wak protes ggitu.. :)

===================================

Kak Jie,

wahhh.. jual tepung untuk kukus? canggih tu.. senang lah nak buat..

Neeza suka gak ciskek.. favorite gak.. semua kek la pendek cite hehee..

===================================

Kak Ummi,

tak sedap sangat sebab tak rasa pahit hehee...

===================================

Kak Wani,

kalu tok sebab ko'o nok makae, memae tok wak lagi ghasonyo..

nati, Ja wak lagi. kali ni guna cocoa powder pulok.. biar hitae gelap.. hehee..

hok topping tu kironyo wajib.. kalu tidok, takdok seri.. :)

===================================

Kak Rina,

sekarang ni neeza banyak ragam.. hehee..

===================================

Nadia,

nanti akak buat lain yang lebih sedap hehe..

WanHidayat said...

Salam....apa khabar akak?, harap2 semuanya baik2 sahaja...akak dah balik arab saudi kan???, mcm mana dengan percutian lepas...harap2 semuanya berjalan lancar....sy ada go through entry lepas...since skang dok atas kapal...tak sempat nak baca detail...nnti bila sy ada masa...sibuk sgt akak...susah sy nak gambarkan sibuknya sy nih...
* sebenarnya rindu gak nak jijak darat...nak makan kat restoran...nak tdo atas katil sendiri...hehehe....tup2 tengok kek plak...lagi lah sy kepingin nak balik....akak, doakan agar sy terus kuat semangat kat laut nih....sy akan berada di laut 2 bulan lebih....harap2 tugasan dapat diselesaikan dengan cepat dan selamat....kim salam pada semua anak2.....salam syg dari sy di tgh laut West Lutong ini.....

pakpayne said...

ok lega!! dah habis ulang kaji gambar2 CCM Neeza hehehe...meriah sungguh...tang makan2 tu membuat kita pun rindu banget nak pulang.

ramai nye dia jumpa2 orang .... sungguh ramah mesra gitu...:-)

main air memg best kan...apa lagi bila sudah duduk di padang pasir...lagi la...best ye bila bertemu air.

rindukan kek maklang dan kak OO ...uhuks....dah ada resipi tu boleh lah di masak2 kan selalu...nak poskan ke dubai pun ok gak hehehhe

Neeza Shahril said...

Dayat,

akak baik aje. dah balik saudi dekat 2 minggu dah pun.. akak ada baca semua entries Dayat. tu la.. ingat Dayat dah bersenang lenang di Kuantan and Trg. Rupanya dialun buaian ombak adik akak ni..

Sabar lah Dayat. Ada hikmah disebalik semua tu.. mestilah rindu kan. Dah lama tak tido katil sendiri. Makan kat kedai. Hari2 makan nasi yang dimasak chef kapal.. naik muak jugak kan hehee.. marah chef tu kalau tau..

lama tu Dayat kat laut. Jaga diri ya... semoga balik nanti dapat cuti lama sikit... jaga diri baik2 ye dik.. jaga makan tu..

===================================

Pakpayne,

apa lagi.. summer holiday ni boleh lah beli tiket balik malaysia. ramah ke? orang yang neeza jumpa memang ramah tamah hehee..

budak2 jumpa air mcm jumpa toys la jawabnya...

nak post kek ke dubai? nanti bila sampai, dia jadi kek coklat perisa cendawan heheheee..

neomesuff said...

hehehheee..mau kasi hitam dgn itu dark choc hershey punyer shedaps...my humble opinion ler hehe

Neeza Shahril said...

Neome,

ooo.. gitu.. nanti I try ye..
pandai buat kek rupanya dia ;)