Wednesday, July 16, 2008

Blessing in Disguise



Yesterday evening, Abang received a phone call from a new friend, Z who has just arrived in Al Jubail. A few things that they talked about. What I wanted to point out here is only 1 thing. Z requested to have a ride from Abang to go to work in the morning. Actually, he already paid for a monthly pass for a bus ride (it's normal for them here since they've got no car yet). But, according to Z, he's not comfortable with the people in the bus (I shall not describe further here).


It wasn't a problem since Abang's and Z's work schedule started at about the same time, though they work at 2 different places. A tiny little problem is, usually Abang would take a nap (a long nap hehee..) after performing Fajar (Subuh) prayer. Bare in mind that Fajar begins roughly at 3.20am and ends roughly at 4.50am at the moment. His official office hour is at 7.00am but he can come a bit later and go back a bit late (flexible plus minus 1 hour). Most of the time, he would take a long nap and woke up about 6.15am. Also, most of the time, he had to rush to work since he had to attend a morning meeting at 7.15am. Many times he was late to the meeting. Of course, it's not a wise thing.


If he had to give a ride to Z, he had to leave early from home which also mean, no more nap after Fajar! Hehehe.. He told me, "it's a blessing in disguise..". I agree because sleeping after Fajar is actually not good for health (am I right?). I don't have any fact to support but I heard about it from a few people. Besides, he could arrive early at work and come back early. Today, he was really early. He's already at work before 7.00am. Bravo Abang!!


Talking about blessing in disguise, an undesirable incident had occured to me and my family (our property actually) a few days ago. Our house in Ktn was broken into and that was informed by our tenant, En M. When the thing happened, En. M was away on vacation. The burglar (or may be burglars) had stolen some of our staff like Abang golf club (an old one), vaccum cleaner (quite new but not that expensive), amplifier (that Abang bought when he was in States - we never use it anymore), Abang's work related file (?? I wonder why they took that), my kids' toy box (toys must be everywhere :( in the house), torch light (a tool to help them stealing I think), dinner set and glasses (nak jual ke nak pakai tu?) and a few other small items. Some of the tenant's stuff also were stolen (I'm sorry En. M).


The burglary was the 2nd time actually. Before that, the thief only took our DVD player (we bought it 6 years before) and a bunch of keys. Luckily the keys were not the keys for that particular house. That first time, the burglar broke into using the front sliding door. En M then bought new padlocks for all doors. This time, the burglar broke the padlock's hook (the place we put the padlock) at the kitchen's door. It was a bit dark there actually. What a thief!


It was a night of troublesome to En M since he had to go to make a police report and would only able to sleep at about 5am! Thank you En. M for informing me about the incident and thank you for taking care of our house. Also, I'm sorry that it occured to you (hopefully you don't change your mind about staying there longer... hehee).


I was kind of uneasy and sad thinking somebody, illegally had entered our house and stolen our stuff. Abang took it positively. I'm so uncomfortable when thinking about it. But I would take it as a test for us. Perhaps, it's one of the ways to 'clean' our property. So many possibilities that we don't know. Only Allah knows best. Like Abang said, there'll be blessing in disguise. Insyaallah...


***************************************************


Oopss! Let's look at our menu for yesterday and a day before (jamu mata je lah ye..)



Homemade Nasi Lemak with banana leaf (beli di Khobar)



Mee Hoon Soto (saja tukar selera - jemu lah nasi everyday..)

I won't attach any recipe here. They'll be in my recipe blog, My Magic Pots and Pans.


26 sugar & spice:

Ummi said...

dah makan lunch dah sebenarnya ni.. tapi kan bila nampak nasi lemak t*t*k tu (my bfast everday) and mihun soto buat lapar lah semula.. mana tak gemukkan bfast nasi lemak..

noniey alias said...

saya baru je dengar kisah umah kak neeza tu dari dayah...sorry to hear.. hopefully dorang tu kenalah tangkap..kalau tak, nanti habis umah orang lain lak.

lama dah tak makan mee hun soto ni. teringin lah plak bila tengok kat blog kak neeza ni..

Kebencian_Maharaja said...

melalui ujian? Adakah ujian seperti yg digarap melalui entry sebelum ni?

ummu asiah said...

neeza..
takutkan bila difikirkan ada perompak masuk rumah. ada beberapa orang kawan2 akak yang kena berhadapan dgn situasi ni..ada yg kena ikat, ada yg anaknya diletakkan pisau dileher...menakutkan. just imagine bila kita tersedar ada orang tak dikenali dalam bilik kita..takutnya...moga Allah selamatkan kita...begitulah jadinya bila negara tidak diperintah dengan hukum2 Islam yang sebenarnya.

Hmmmm....sedap...sedap..malas lagi nak masak hari ni..jemu jugak nak makan nasi ni..

MULAN said...

waaahhh.. udah ada blog resipi gitu..!! bagus, bagus.. boleh share. banyak pahala tu..

sorry about the "kehilangan tanpa diduga"..

Neeza Shahril said...

Kak Ummi,

gelak neeza kak Ummi cakap Nasi Lemak t*t*k.. hehee..
ala Kak ummi.. dulu neeza masa kerja cam tu gak.. hari2 nasi lemak.. takpe, lepas ni exercise..
anyway, kak ummi comel aje.. tak gemuk pun..

===================================

Noniey,

rasanya ada geng tu Noniey.. sebab dari cara barang2 tu diambil, mesti naik kereta.. eeee.. seram la bila fikir..

sesekali okay lah buat meehoon soto ni.. sebab banyak sangat benda nya hehe

===================================

KM,

ish ish.. tu cerita orang la.. hehe.. tak nak la jadi kat saya cam tu.. Nauzubillah..
ceritanya ada kat dalam entry ni kan.. tak perasan kot..

===================================

Kak Ummi Asiah,

memang takut kak.. alhamdulillah masa tu takde orang dalam rumah.. tapi kat area situ kebanyakan diorang buat kerja memang masa takde orang..
betul tu, kalau mencuri potong tangan, tentu ramai yang takut nak mencuri kan..

akak senang.. boleh beli aje.. hehee..

===================================

Mulan,

boleh.. silakanlah tengok.. anyway neeza pun dapat dari rata2 gak tu... cuma alter sikit2..

thanks mulan.. kat malaysia tak selamat la..

-akuni- said...

Sabar lah Neeza, memang betul ujian Allah...

Salah satu sebab saya tak boleh letak gambar soto tu sebab saya masak tak complete dgn 'accessories' nya pun... cuma soto, kuetiau, kicap pedas dan sohun goreng.

neomesuff said...

i always believe in blessing in disguise..it makes you feel at ease.

adoiiiii...kenapalahhh u suka buat i lapaqqqqq

Neeza Shahril said...

Ahni,

thanks Ahni..

takpe, tak complete pun okay.. yang penting ada kuah dan kicap pedas tu.. memang jadik dah..

===================================

Neome,

betul kan.. I should always be +ve..

sebab I selalu laparrr.. hehee..

as said...

blessing in disguise tu apa maksud in malay akak??eheheh....bukak kamus pun x paham2...kikiki..tu la suh belajar x nak....
akak nih kan,memang ler mendera perasaan lapor....sedapnyeeerrr....kalu leh bawak keta dah smpai dah...x yah jemput :-))

ADleez said...

sdpnyer mate memandang..huhu nasi lmk daun psg...soto ayam...huhuhu....grrrrr...perut dh gendang.....lain kali leh order tak...hihi...
umh kene rob lg ke...sorry 4 heard that...di sebalik keburukan selalunya ada sesuatu kebaikan....

nadia yuna said...

salam sis.

waaaaaaaa
lapaqnya lah!

Kak Elle said...

wah kali ni entry 3 in 1 ye neeza?..heard a lot abt thieves in malaysia even in broad day light!!

Gd for hubby kan early to work and early home?

wah macam nak jual nasi lemak aje siap di bungkus lagik...soto ayam has always been my feberet...nak sikittttttttt.

Cat Cat said...

Neeza, dah lama Cath tak jamah meehoon soto... Craving for a bowl, babe... Huhuhu.

YuszTieY said...

tobat sebungkus tak cukup kalu nasi lemak buh dale daun pise..nok gatekkkk...

apesal la ore ni kalu tgk jer resepi kat blog k.ja ni ,ader la dale otok ni dok pk nok masok gatek..haru tulll..nok kena cek dlm stok ado tok lagi bihun ...peberet ni bihun2 gak...

Neeza Shahril said...

As,

maksudnya rahmat/hikmah/kebaikan yang tersembunyi.. ala, akak pun belajar gak lagi ni.. bukan tau semua pun.. hehee..
kalau boleh bawak kete, akak yang selalu gi makan rumah as.. hehee..

===================================

Leeza,

order?? hehe.. tak sedap pun liza.. liza buat lagggiiii sedapppp..
tu la pasal.. akak harap pun gitu..

===================================

nadia,

makan.. makan.. hehee.

===================================

Kak Elle,

malaysia is not a safe place lah kak elle..
good for him, good for me.. hehe dia boleh jaga anak2..
kak elle nganga, neeza suap soto hehehh..

===================================

Cath,

kalau ada jual sana, boleh beli.. kalau tidak, Cath kena masak la kot..

===================================

Tiey,

maghi la Tiey.. hehee..
tu tandanya.. Tiey keno maghi ssini.. hehehe.. wak la soto tu..

zany said...

nowadays, bukan takat merompak malam, siang pun merompak rumah orang juga, salah satu sebab kena berkenalan dan berbaik dengan jiran, selain dapat pahalakan. Raya pun makin hampir, sure plan perompak pun bertambah.

ira said...

salam kak neeza,,

aduiiiii banyaknya makanan,,tiba2 rasa laparlak,,kak neeza rajin memasak eh,,buat ler blog resepi kak,,,hehee

Jie said...

meehun soto tu sedap neeza..lama dah tak buat ni. siap nasi lemak bungkus lagi tu..heheheh

manje said...

salam akak...

uih skil memasak da meningkat nih...huhu banyak nye menu makan2... besh tol... terutama nasi lemak berbungkus daun pisang tu... tetiba tingin nak makan...huhu

>> ada hikmah di balik sume kejadian... mcm abg cakap... pk positif ye akak... :)

**mis u

Adry said...

Setiap keburukan pasti akan ada kebaikan di sebaliknya kan kak... huhu... so bawa banyak2la bersabar..

example cerita tentang abang akak tu memang contoh yang baik... hehe

saya pun slalunya tidur pas subuh... insyaAllah akan try ubah pas ni...

Neeza Shahril said...

Zany,

betul tu Zany.. memang kena baik dengan jiran..
masalahnya rumah neeza tu, takde orang kat sebelah.. kosong betul.. sebelah lagi satu tu memang tak dengar kalau apa2 jadi kat rumah neeza.. rumah belakang pun gitu..
harap2 polis jaga2 la time tu..

===================================

Ira,

salam Ira,
akak dah ada blog resepi.. tapi tak banyak pun resepinya..
maklumlah akak ni bukan pandai masak.. yg ada pun simple aje..

===================================

Kak Jie,

kepala neeza ni sekarang memang ligat fikir pasal makanan.. nak beli takde jual.. jadi kena lah buat.. huhuuu..

===================================

Manje,

salam manje..

manje buat nasi lemak nampak lagi sedap hari tu..
betul manje.. kalau kita asyik fikir negatif, tak kemana kita..
take care ye..

===================================

Adry,

ooo.. cam tu ye.. suka tido lepas subuh.. agaknya ramai lelaki cam tu kot..
lepas ni boleh la slow2 bangun hehee..

Kak Lady said...

Neeza...segala yang berlaku ada hikmahnya...kita saja yang kadang tak dpt melihatnya...

Hehehe...cik abang tu dah kene sampai pejabat pagi2 ye...tulah hikmah dia kan...?

Mee soto tu nampak sedap...

zino said...

bungkus nasi lemak tu nak bawa ke mana?

MAMAMIA said...

Pencuri, perompak bermaharajelela sekarang ni. Banyak jugak barang yg diaorg ambik ye? Kdng2 terfikir gak, pada siapa they all jual benda2 ni. Yg membeli pun sama aje... If there's no demand, there'll be no supply kan?

Neeza, nasi lemak nampak sedap, sebab bungkus daun pisang tu. Kat Msia pun jarang2 dah org jual macam tu.

Neeza Shahril said...

Kak Lady,

betul tu kak lady.. Allah saja yang tahu kan..
betul, awal la dia masuk sekarang hehe..
soto tu biasa2 aje kak..

===================================

Zino,

nak makan! baru terasa cam kat malaysia hehee..

===================================

Mamamia,

haah kan.. orang yang membeli pun tak kisah beli barang curi.. tanggung la esok2..
ni kes rindu malaysia la ni kak.. hehee..