Saturday, July 19, 2008

Sepakat membawa berkat


Hehehe.. saja je gempak dengan tajuk tu. Sebenarnya semalam ada jamuan di teratak kami. Memang semalam birthday Sophea. Kalau ikutkan hati, bukanlah nak celebrate sangat sebab badan tak berapa larat. Ingatkan beli cake saja cukuplah dan kami ambil gambar kenangan aje satu family. Tapi Sophea kata,

"tak aci lah Ummi. Dulu masa Coan, panggil kawan2... Kakak pun nak jugak.."

Oooo.. nak panggil kawan2 rupanya. Dia seronok bila kawan-kawan datang. Dia seronok bila bagi jajan (goody bags) pada kawan-kawan. Budak-budak kan. Bila tengok orang buat, dia pun nak juga. Bila Neeza fikir balik, lately ramai orang baru di sini. Ada diantaranya yang belum lagi kami jemput makan dirumah. Molek juga kalau datang dan berkenal-kenal dengan yang lain-lain. Sambil borak, sambil makan. Lebih menarik daripada borak kosong dan perut kosong. Jadi, terlaksanalah beberapa agenda dalam 1 majlis.


Tapi... hehee.. ops! ada tapi pulak? Tadi kata tak larat kan. Neeza tak larat nak masak banyak-banyak. Apa nak buat ya? Kita lihat siapa yang kena? Jeng jeng jeng... Ada 2 orang sahabat kami di sini yang rajin dan sedap kalau memasak. Siapa lagi kalau bukan As dan Leeza. Neeza plan untuk masak 1 @ 2 benda dan selebihnya cater (order) dari mereka. Kiranya, Neeza bayarlah untuk harga masakan mereka tu.


Setelah berbincang, mereka tak nak pulak macam tu. Mereka nak sumbangkan saja makanan tu untuk jamuan. Neeza rasa tak sedap hati sebab apa yang nak dimasak, especially oleh As tu, banyak. Tak sampai hati pulak kan. Kalau buat makan di rumah As, lain lah cerita. As kata, kira dia kenduri aje lah. Maksudnya As sumbang kenduri (orang utara faham lah kot) dirumah Neeza. Leeza pun gitu. Dia sumbang makanan saja. Tak perlu bayaran. Alhamdulillah. Terima kasih As dan Leeza. Semoga As dan Leeza dimurahkan rezeki oleh Allah. Lain kali Kak Neeza pulak sumbang kenduri ya. Tunggu Kak Neeza sihat sikit hehehe ;).


Jom kita layan gambar-gambar sepanjang majlis. Malangnya tuan rumah lupa nak ambil gambar tetamu lain (dewasa) yang datang sebab sibuk dengan entah apa apa aje. Sibuk makan lah tu agaknya hehehe...

Anak dara En Shahril potong kek yang cantik tapi tak sedap :P serta gambar-gambar dengan kanak-kanak riang


Lagi gambar kanak-kanak riang dalam bilik dua anak dara En Shahril


Anak teruna En Shahril sibuk main senduk hehe..


Jangan tergoda tengok ya. Memang sedap apa yang As masak ni. Karipap dan Seri Mukanya terkenal seluruh Jubail ni..


Sorry sebab tunjuk ni tapi Leeza memang pakar buat meehoon Siam dan puding kastard ni


Yang ni tak payah tengok pun takpe sebab ala kadar saja...

21 sugar & spice:

pB said...

assalamualaikum



happy belated besday..
mogo Sophea membesar jadi anak yang solehah ...


anti pB terliur sungguh pulut kuning tu ....

ADleez said...

hihihi....alo akak ni...cket2 jer tu..bereh jer klu stkt nok make....nnt inform la klu ade ape2 nak ngidam lg...eeee....
p/s: sy bkn chef tau...tkg masak jer....uuuu..:)

Neeza Shahril said...

Kak pb,

Waalaikumsalam...

thanks atas doa tu kak pb..
sedap sungguh pulut tu kak.. lemok berkrim.. lembut pulok tu..

===================================

Liza,

mana ada sikit2 liza.. Shahril siap tanya semalam, ada lagi ke meehoon tu?
dia ingat orang kat rumah ni tak makan ke apa? hehee..
liza, kalau masak utk husband, tukang masak la.. kalau masak utk orang, chef la tuu... hehehe..

ummu asiah said...

oh...yess...really terliyorrr...nasib baik tengok malam2 ni...if tengok siang waktu berpuasa pulak..memang menggoda habis...hebat la neeza,leeza n As...memang betol...sepakat membawa berkat..dapat makan belipat kali ganda macam resepi...

Abang Long said...

Ada juga 'orang tua' yang gembira sangat bila dapat goody bag ... hahaha

as said...

best best..asyik makan..hehe..nnti kita makan makan lagi...kikiki...

hulai ayam,rendang daging,kuah kacang memang sedap!!saja jer orang tu tau ckp x pandai masak!! tengok,dah tingal periuk jer...hahhaa....maknernya sedap la tu...:)

Adry said...

wah... best best makanan tu... anyway.. happy belated birthday to Sophea...

YuszTieY said...

besar jugak tu kenduri ala kada k.ja tuh...nak satey cikittttttttt

Neeza Shahril said...

Kak Ummu Asiah,

neeza tak hebat kak! Yang 2 orang tu memang hebat.. rajin dan macam2 diorang masak...
memang untung la neeza dan lain2 dapat merasa masakan diorang...

===================================

Abang long,

hehee.. betul tu abang long.. neeza pun suka!

===================================

As,

bila tu as? hehee..
mana ada sedap as.. cincai habis tu.. sebab sikit kot.. tu yang habis..

===================================

Adry,

memang best yang kakak 2 orang tu masak..
thanks ye..

===================================

Tiey,

tak besar mana pun Tiey...
sate abih doh Tiey.. hehee..

Ummi said...

Sorry sophea aunty terlewat nak wish.

Happy Belated Birthday.. may you stay younger at heart each year!

silversarina said...

salam,

1/ sedih dengar rumah di kuantan di amsuki pencuri, harap tak berlaku lagi InsyaAllah.


2/ happy birthday buat si comel yang dah 8 tahun dan cantik kek birthday ty. semoga menjadi anak yang pintar dan sihat.


3/ bab makanan dan makan-makan ni kalau ramai yang pakay bawak makanan memang akan puas hati makan sebab macam-macam menu dapat dihidang.. jelesnya tengok orang duk oversea ni...hehehe.

4/ dah makin cantik gambar sebab neeza rajin mengedit ke dalam frame yang cute..tahniah :)

5/ komen tamat di sini... dapat lepas gian bloghop dah.. hehehe.

Neeza Shahril said...

Kak Ummi,

thanks kak Ummi.
dia memang semakin younger.. lagi perangai cam budak2 sebab ikut perangai adik2 hehe

===================================

Kak Rina,

bukan rezeki kami Kak Rina.. ada hikmah tersembunyi lah tu kan.
Sophea kata thanks Auntie..

memang bestnya dok sini sebab tu la.. hehee.. maklumlah semuanya surirumah sepenuh masa..
kehkehkehhh.. neeza baru pandai guna photoscape kak Rina..

mesti penat nak baca semua entry hehee..

neomesuff said...

..hehe..disebabkan kemalasan ku..maka 'kenduri' bday nih bertempat di fast food restaurant yang berdekatan...family shaja..mmg malas hehe

Kak Elle said...

bagus lah ada kekawan yg pandai memasak...kira pot luck lah tu.

-akuni- said...

Happy Belated Birthday Sophea!

Betul tu sepakat membawa berkat, kan dah berkat majlis tu!

Lollies said...

happy birthday sophea.

waahh did i see satay there? ini memang betul2 rajin ni. mesti sophea happy.

dan awak memang betul2 rajin edit gambar. sungguh kemas dan tertib.

apa2 pun gambar ni buat saya lapar. he he

Neeza Shahril said...

Neome,

kalau ikutkan gitu aje Neome.. tapi Sophea beriya2 mintak..
kesian pulak kat dia.. ikut je la..

===================================

Kak Elle,

ni special request ni.. pot luck yang sangat banyak.. heheh..

===================================

Ahni,

thanks..
hopefully gitu la.. :)

===================================

Lollies,

thanks
yupp!! satay.. memang yang buat satay tu rajin sungguh..

edit gambar tu terpaksa sebab saya tak reti ambil gambar.. camera pun ciput aje.. hehee..

zany said...

happy birthday to sophea, anak saya yang dah remaja pun masih lagi nak celebrate birthday, suke kawan2 berkumpul di rumah, makan2, tu pun ada hati nak kutip duit raya lagi tahun ni, ha, ha....nak ketawa dengan kerenah anak ni.

manje said...

salam akak

hepi besday utk sophea... moga jadi anak solehah dan kebanggaan umi abah dan adik2... :)

>> huhu blog akak da makin meriah ngan makan2 huhu asal masuk ke sini aje manje

lapo... lapo... lapo....

>> rasa tak sabar lak nak ujmpe akak satu hari nati... kite buat pot luck eik?

noniey alias said...

happy besday sophea.. tengok shahmey macam dah 2-3 tahun je. nampak tinggi dan matured... lain betul ngan aqil syahmi. jalan pun taknak lagi

Neeza Shahril said...

Zany,

betul kan.. kalau tak sebab birthday, malas la pulak mak ni nak buat makan2 hehee..
kutip duit.. ish ish.. kalau neeza pun suka apa dapat duit hehee..
malangnya takde sape nak bagi duit kat orang dah kawin hehee..

===================================

Manje,

salam manje... :)

thanks for the doa ye manje..
akak ni kemaruk makan sekarang manje.. jadi terpaksalah manje layan aje hehee..
boleh aje.. nanti akak balik tapi manje duduk jauh sangat..

===================================

Noniey,

thanks noniey..
dalam gambar je tu nampak tinggi noniey.. pendek je dia tu hehe..
takpe.. Aqil Syahmy pandai bercakap dulu la tu.. jalan lambat sikit je tu..