Thursday, July 3, 2008

the thoughts that count..



I've been craving to eat 'Kuih Lompat Tikam' since the last 2 weeks (I think I saw the picture in Pak Payne's blog). The picture of Kuih Lompat Tikam kept appearing in my mind. Oh dear.. it wasn't easy at all.


I knew that I need to buy rice flour and glutinuous rice in order to cook the kuih. By the way, the one that I craved for is the Kel@ntan style that has 'pulut merah' with the white and green layer thing. I went to a few stores but couldn't find the rice flour and glutinous rice. I remember my friend Leeza bought the thing sometime ago. I rang her up and asked her. Of course I've to tell her what I wanna do with the things.


A few days ago, I was surprised to see Leeza and the family in front of the door with the 'Kuih Lompat Tikam'! She claimed the 'kuih' wasn't really 'jadi' since she has mistakenly used a glutinous rice flour instead of rice flour. To me, the taste is the same. Both are rice flour anyway. The different is only the look. One is bit stickier than the other. I like it both ways. In fact, I had it almost everyday until today. Perhaps tomorrow and the days after tomorrow too until there'll be no more. I really appreciate what she did for me. Though it wasn't the Kelantan style, I've satisfied the crave.


Earlier that evening, another friend, As also came. She bought me rice flour and glutinuous rice. She also bought me tapioca flour, just in case I want to make 'keropok lekor'. She also brought a bunch of very tasty 'Karipap'. I could still remember the yummy taste of the 'Karipap'.


Thank you so much Leeza and As. You guys are like dear sisters to me...

22 sugar & spice:

pB said...

Salam Adik Ja



tok tuo kak pB pakar buat lopak tikae.
Rajing tra sekali
bab nok ngu'cha to hok tok larat tu ....


peluh tiok tiok
hi hi hi


kak lang bre'hie tugak kalu kuih kuih tradisional nie...

ADleez said...

kak niza...

hihhi ade gak ke topik nihhh..huhu..malunyerrr...kue x jd..muhhahah...next wk igt nak wat sml...nk wat cendol se X...nak bt mkn2 cket kt umh...nnt kite jemput..okkkk

Kak Lady said...

Neeza...bila berada jauh di perantauan...kawan2 lah yang jadi macam sedara...

Camaner eh kuih lompat tikam tu...kak lady tak kenal sebab jarang nak tau kuih manis2 ni...sebab tak suka manis...tapi nama kuih tu unik kan?

as said...

muahahaaaaaa...akak nih....buat iklan karipap plok....kuikuikuik....as selalu buat...frozen....nnti as buat bg akak yg frozen...simpan dlm freez...nak makan goreng ja..kuikuikuikuik..

manje said...

salam akak...

rindunya manje ngan akak... nape tak letak gambar lompat tikam nye tu kak... manje confuse la kuih ni mcmane rupenya...

maklang said...

kesian betul adek sorang...mengidam kat negeri orang kenalah buat sendiri semenya...kalau kat tempat sendiri, pergi kedai beli aje...

tak pe..tak pe...nanti boleh bukak gerai kueh kat sana...he..he..

Ummi said...

alahai kesiannya lah kat cik adik kita sorang ni ya. alhamdulillah dapat2 kengkawan yang memahami. Ummi pun tak kenal kuit lompat tikam tu camna.

sihat dah? batuk dah hilang ke?

Adry said...

Kuih Lompat Tikam??? First time dengar... huhu.. cam mana la rupanya yaa...

Kak Elle said...

macam adry and kaklady saya pun nak tau apa tu kuih lompat tikam?pertama dengar nama kuih ni....ada gambar tak neeza?

Neeza Shahril said...

Kak pb,

Ja pun dengar memae keno kucha.. kalu wak sikik2 takpo lah kalih..
kalu wak banyok, memae peluh ttiok.. hehehe

kuih tradisional memae sedap.. tok jemu makae..

===================================

Leeza,

ish.. apa lak malunya..jadi tak jadi tak penting Leeza..
yang penting susah payah orang yang membuat tu..
masa, tenaga yang di ambil untuk membuat.. tu yang paling penting..
nak wat cendol pulak?? bestnya!! nanti kak neeza datangggggg... hehehee..

===================================

Kak lady,

betul kak lady.. kawan2 lah tempat mengadu susah senang..

neeza dah letak gambar dia.. ambik kat internet.. mungkin kak lady biasa tengok..

===================================

As,

uikkk.. jangan memain.. mahal karipap tu.. hasil tangan anak pakar karipap perlis tu...
tapi memang sedap pun.. kalau as nak bagi yang frozen.. hehee.. pucuk dicita ulam mendatang.. *muka tak malu akak nih* hehehh..

===================================

Manje,

salam manje...
lama tak nampak manje update blog..
akak dah letak gambar kuih tu.. mungkin manje panggil lain rasanya...

Neeza Shahril said...

Maklang,

rasanya kan.. duduk kat sini, lama2 memang jadi terer buat kuih hehehe..
tapi nak bukak gerai tu.. hehehe.. tak berani laaa.. sebab kat sini yang meniaga semuanya lelaki.. hehee..

===================================

Kak Ummi,

kawan2 kat sini semuanya memahami.. alhamdulillah..
neeza dah letak gambar kuih tu. Kak Ummi panggil gading galoh kot sebab husband neeza panggil gitu..

dah baik sikit.. alhamdulillah.. thanks ya..

===================================

Adry,

hehehe.. akak dah letak gambar dia.. kenal kot..

===================================

Kak Elle,

rasanya orang pantai timur je kot panggil Lompat Tikam..
dah letak gambar dah... kenal tak?

-akuni- said...

Sian nyer kak chik kita ni teringin kuih tempatan, Alhamdulillah ada rezeki kawan dah dtg bg.... mkn le puas2, jgn lupa baca Bismillah...

neomesuff said...

wo!..lama giler rasa tak mai sini..sori ye darling. Eh ni bukan seri muka ka..ke..ada nama lain ke...kalau lain..mmg i tak pernah rasa lompat tikam nih, wah..u very good..ingat nak je dapat kan..tere ;-) mcm sedap je..lapor lah plak

Neeza Shahril said...

Ahni,

oooo... yang tu Insyaallah tak lupa... hehehh..

===================================

Neome,

no problem dear :). seri muka bawah pulut. yang ni tepung both layers..
mungkin banyak dipantai timur la agaknya..
ingatkan semua orang tahu heheh...
tapi memang sedap yummy!!

Kak Elle said...

neeza first time nampak ni...tapi disini ada similar cuma bila makan di letak gula melaka syrup di atas...kita panggil kuih jongkung.

Mak Teh said...

Neeza, mak teh dulu masa keadaan macam neeza, dapat layanan istemewa. Pak haji akan cari sampai dapat apa yang mak teh idamkan.

Unfortunately that lasted to the 5th child sahaja. Selepas tu tak ada kuasa orang nak layan lagi. Maka terjadilah apa yang orang tua-tua kata, Ally nombor 7 semasa baby sentiasa meleleh air liurnya. Kesian dia!

Semoga neeza dapat semua yang dimimpikan.

Neeza Shahril said...

Kak Elle,

betul la tu Kak elle.. yang ni pun letak gula melaka syrup jugak..
cuma nama lain kan..

===================================

Mak Teh,

seboleh2nya memang dia ikut tapi kadang2 neeza tak suarakan kat dia..
tapi yang 3rd one hari tu kan, Neeza rasa takde mengidam apa.. tapi lepas lahir tu cam meleleh gak air liur.. nasib baik sekarang tak lagi hehee..

tapi, alhamdulillah, neeza tak mengidam benda yang pelik2 Makteh.. kalau tidak, tak tahu la kan.. hehee..

silversarina said...

lompat tikam memang sedap , alhamdulillah neeza dapat juga rasa lompat tikam tu .

jaga diri... boleh bagi no rumah mak neeza tak, hari tu pergi rasa macam tak betul rumah, nak bagi kad jemputan majlis kawin, sms kat akak ye .

Neeza Shahril said...

Kak Rina,

neeza dah send business card pada Kak Rina bawah nama 'Ma Kemaman'.
Dapat tak?

Fadzila said...

sis..asik crave aje ni...ehem..ada apa2 ke?

pakpayne said...

sedap tu nampak kueh tu....:-)

Neeza Shahril said...

Fadzila,

ada apa2 apa yek?? hehehehhh...

===================================

Pakpayne,

sedap ke?? bukan neeza yang buat tu.. hehehe..