Friday, August 22, 2008

Best ke shopping?



Semalam, planning Neeza boleh dikatakan hampir berjaya. Sebenarnya Neeza nak ajak Abang pergi satu mall tu yang mana jaraknya dalam 1 1/2 jam dari tempat Neeza. Kami pergi lepas Asar. Sampai disana, nampak ada banyak juga parking lot kosong, tak macam yang kami selalu pergi - memang kadang-kadang sampai 1/2 jam nak cari parking (ada exaggerate sikit tu hehehee..).


Masuk aje mall tu, dah nampak discounts tag merata-rata dari serendah 50% ke 75%. Mengancam habis. Apa lagi, Neeza pun dengan hati berbunga-bunga masuklah outlet yang pertama. Belek sini, belek sana, tak nampak pun harga salenya. Kebanyakan price tags yang Neeza tengok semuanya SR*** dan takdepun SR**. Apatah lagi yang SR* kan.. Kalau kat S0g0 tu, bila sebut sale aje, memang banyaklah baju yang RM*. Rambang mata.


Sebenarnya, Neeza ni bukanlah kaki shopping. Neeza cuma membeli dikala perlu sahaja, seperti bila nak raya. Juga, Neeza akan pastikan baju-baju yang Neeza beli tu (kalau untuk anak-anak), akan tahan sampai sekurang-kurangnya 2 tahun. Jadi, dia boleh pakai lama sikit. Kalau tengok baju budak-budak ni, mesti ianya sama ada baju raya tahun lepas ataupun 2 tahun lepas. Oh ya! Ada exception untuk anak-anak yang baru lahir. Takkan lah baru lahir nak pakai baju umur 2 tahun kan! hehee.. melampau sangat tu. Kalau baju mak ayah (Neeza and Abang) pula, Neeza beli ikut occassion. Kadang-kadang Neeza beli T-shirt untuk Abang dan dengan bangganya declare - hadiah anniversary. Tapi, takleh pakai dulu. Tunggu raya baru boleh pakai hahahaa!!!


Kedekut ke? Ianya bergantung pada individu. Bagi Neeza, apa salahnya berjimat sikit untuk masa depan. Betul, dulu memang Neeza agak boros. Semenjak kahwin dengan Abang, Neeza lebih berhati-hati bab duit (walaupun tak sepenuhnya). Kalau ikutkan Abang tersangatlah kedekutnya memang penjimat dalam bab membeli pakaian ni. Sebab tu baju-baju Abang, banyak yang Neeza yang belikan. Kalau nak tunggu Abang, rasanya dia tak kisah pun pakai baju 10 tahun lepas ;).


Berbalik pada cerita semalam (dah jauh sangat lencong nih :D), lepas ronda 2 jam lebih, Neeza beli jugak baju Kakak dan Coan dan 1 helai skirt untuk Neeza (disebabkan kegumukan Neeza, banyak pants dah tak muat lagi huhuuu...). Lagipun, Neeza cakap Abang memang nak cari baju untuk Kakak dan Coan. Kalau tak beli, mesti Abang bok bek bok bek nanti.. Tapi Neeza agak tak puas hati sebab tak dapat dress untuk barb1e girls (diorang minat sangat cartoon barb1e) Neeza tu. Dress ada tapi semuanya tak ikut spec Abang (no sleeveless and must be bawah betis!). Kalau beli nanti, Abang tak bagi pakai pulak. So, tak beli dress! Takpe, nanti try cari kat Juba1l pulak lah ;). Setiap baju yang dibeli semuanya ber price tag SR** daripada SR*** (75% kan...). Masih mahal kalau nak compare dengan branded item yang Neeza boleh beli di S0g0 tapi memang macam tu lah harga disini.


Mintak maaflah kalau ada yang menjebek / menjuih mulut bila Neeza berkira sangat bab harga ni. Neeza cuma mengukur baju dibadan sendiri. Kalau kita susah, tiada siapa yang peduli. Jadi, pandai-pandailah kita manage apa yang kita ada.


Kesimpulan mengenai best ke tak shopping, Neeza rasa tak lah best sangat sebab hasinya ialah kaki lenguh, perut lapar sebab nak kejar masa (lambat nanti kedai tutup waktu solat), balik rumah flat habis, hati lubang-libu bila sikecik Shahmey merengek dan balik semalam, Shahmey merengek lagi sebab tak sihat. Pagi ni dia ceria tapi tak nak berenggang dengan Neeza...

17 sugar & spice:

as said...

ooo...pi shoping raya rupanya..hehe...

kalau akak nak tahu,as selama kat sini,tak pernah beli baju selain abaya..sebabnya baju dia mahallll sangat dan kauliti tak sepadan harga..semua as balik malaysia baru beli..

baju2 roy pun sama...memang kami tak beli sini..lagipun dia banyak baju free dari company,so pakai jer la..hehe..

tapi ingat kot as sorang jer tak suka beli baju..hehe..ada geng la yer..as kalau benda lain suka la beli,tapi baju mmg tak suka beli sbb as tak 'jangok' kot..tu kalau nampak as pakai baju yg sama jer,pejam mata jer la yer...kah kah kah...

tapi kalau beli handbag ngan kasut No 1 :))

Kebencian_Maharaja said...

kak, kat sana takde ke shopping complex yg kasi offer 100 persen? hehehe...

Ummi said...

ehem.. balik msia nanti sempat tak rasanya shopping raya? semalam gi jalan TAR.. ya allah jam giler kat situ .. masa tu pukul 5:45pm kut.. 1/2 jam baru dapat parking..

ummu asiah said...

neeza..missed bnyk cerita dari semua orang..nanti kena catch up with all the stories after 26-08-08

jumpa lagi next week.

Abahnajwa said...

Neeza..

ooo..patutlah pak2 arab gi shopping kat KL kan..murah agaknya berbanding kat sana..

Sini sale ni..Burberry..La Coste..Gap..Guess..Next..kikiki

mehlahhh

ADleez said...

akak...bestnya gi shopping...bg sy plk kn saye mmg han2 shopping..kikiki..bkn kat cni jer..kat mn2 la...ok cam ni la...ini ade satu tips utk save ms shopping...tips ni liza yg praktis...dn hasilnya blh tahan...dok saudi ni blh shopping...tp bile time sale shj....sbb liza always jenguk2 butik/kedai n tgk price tag tu...mmg btl rege depa markdown,,,cth klu 1st week sale depa bt sale 50%...kt x beli lg...coz next wk akan trn lg 75%...so shopping ni x blh selok2 bak kt org....setuju sgt ayat akak "ukur baju di badan sdr" tu...kt cni liza always beli jeans...time sale...blh cr yg branded dgn rege murah...pas2 slalu gi esprit n mng...cr t-shirt n jeans...liza akn tanye dl kat salesman tu...ade sale tak...kdg2 mmg depa x gantung board %% tu...tp bl tanye depa kt ade cutprice...tu yg seronok...hahhah...tp x la nak beli brg2 yg mahal2 kt cni...ikut bajet jg la....

Ummi said...

kak neeza, sile claim award kat blog saye ^^V

zany said...

neeza, shopping best, bila dapat voucher, free lahkan. Masa shopping mana hingat sakit kaki, sampai rumah baru terasa ekk. Saya pun tak suka shopping, pernah dulu-dulu saja je setahun sekali baru borong kain baju. Kisah apa kan orang cakap kedekut ke hapa, yang penting kita tak menyusahkan orang lain. Sogo....hmmm dah lama tak ke sana. Kawan2 yang kerja kat KL sanggup bulan puasa lunch time hari2 ke sogo, dapat satu benda kecik pun jadilah, kata mereka. Tapi shopping ni sinonim ngan pompuankan.

-akuni- said...

Wah bershopping rupanya Neeza ni...
Saya ni bab shopping malas lah nak cerita sebab mmg bkn jenis shopping, bkn x minat tp x mampu... especially branded cloth...

Neeza Shahril said...

As,

betul kan. Baju-baju kat sini terlalu fancy lah untuk kita2 ni.. macam tak sesuai aje dah lah mahallll..

Shahril pun rasanya ada lebih dari 20 baju free tapi tak pakai2 pun. Dia nak simpan bagi Shahmey lah rasanya hahaha!!

Akak pun pakai baju sama je As.. selagi boleh kan.. :)

===================================

KM,

ada! kat Dustbin Mall nama dia :P

===================================

Kak Ummi,

neeza sampai sehari sebelum raya. Kalau nak pergi shopping pun, Kat B@nting je la kot hehee..

Neeza Shahril said...

Kak Ummu Asiah,

lama akak senyap.. wonder jugak.. nanti cerita ye akak gi mana... :)

===================================

Abah,

kat sini waktu sales, macam orang giler diorang shopping. Penuh tangan memegang. Main capai aje baju2 kat rack tu.. heran sungguh..
Kat Mesia lagilah.. tu sebab diorang suka sangat gi sana.. jauh lebih murah kan.. :)

Haaa?? Gap? Guess? untuk anak2 bagus tu.. memang tahan lama brand2 tu.. lebih dari 2 tahun pun boleh heheee..
Abah tolong shoppingkan untuk Neeza ye ;)

===================================

Liza,

akak memang teringat kat Liza bila bab shopping baju ni.
Patutnya kena jadi shoppers guide liza ni hehee..

beli jeans memang berbaloi time sales sebab murah dan benda tu tahan lama kan.

oh ye.. thanks for the tips ye :)

Neeza Shahril said...

Ummi,

alright.. nanti akak gi ambik ye. Thank you :)

===================================

Kak Zany,

kalau dapat voucher free, memang neeza akan guna kak! tapi waktu sales jugak lah sebab banyak sikit boleh dapat kan..

S0go tu, neeza pergi masa sales yang sampai 70 80% je kak.. kalau setakat 50%, still maha rasanya..

lelaki tak shopping - diorang pegang, ambik, bayar.. senang je.. tak pilih2 dah.. hehee.

===================================

Akuni,

neeza pun tak really go for brand.. tapi for quality supaya tahan lama.. and yang penting murah!! hehee..

Adry said...

waa bestla dapat shopping ni.. hehehe... raya ni cam kureng la bab tinggal berdua jak kat sini ni... sunyiii... tak salah kalau berkira kit kak... duit bukan senang dicari kan.. hehehe

Kak Elle said...

neeza if u ask me shopping everyday to me is like routine...hehe....my old working place is in a shopping mall sampai jelak tak tau mana nak pergi..hehehe

zino said...

dulu opis zino betul betul dalam soping mall.. masa memula pindah dulu.. bila ada sale je semua staff ilang..hehe termasuk le zino kot..(sesekali je hehe)

9 tahun kat situ sebelum pindah.. lama lama semua dai imune dengan sale ni.. dah tak heran..(betul ke?) so zino kalau ada sale pun buat dont no je..

tapi utk raya dah plan nak soping petang ni.. hehe

YuszTieY said...

salam k.ja..

betul22 tak bst pon shoping wak lenguh kaki n kadang tu tension bila anak2 wak peranagi..huhuuhuuu..sama aa sini pun pakaian budak2 mahal tul..kalu ader jenama tu tak per la ni semua made in cina jer pun sama yg kat mesia..tapi harga mak oiiii sampai beratus..yg tension tu kan k.ja dah ler beli mahal..sekali basuh..huhuhuuu turun warna...

Neeza Shahril said...

Adry,

window shopping akak suka.. tengok2 je.. kalau tak keluar duit tapi dapat barang lagiiii best :P

===================================

Kak Elle,

dulu masa neeza kerja di building sebelah shopping mall pun gitu kak elle..
lunch aje pergi pay a visit to the mall hahaha!!

===================================

Zino,

ooo.. lelaki pun suka shopping ye ;)

shopping raya ke? eloklah tu.. sebelum bulan puasa kan.. nanti letih....

===================================

Tiey,

kenapa ye Tiey.. barang kat sini banyak yang made in ch1na tapi mahal sesangat..
tapi kat sini, kalu summer sale, buleh tahan jugok la.. made in c@nada lagi hehee..