Wednesday, September 10, 2008

Apa yang sedap?

Ada orang teringin nak makan keledek goreng. Nampak mudah tapi benda mudah ni lah yang susah orang nak buat. Setelah 9 hari berpuasa, memang menu kuih-muih kami banyak yang berasaskan keledek. Semalam, berkeledek gorenglah kami hehehe.. (keledek pun boleh jadi cerita kan).


Anak-anak Neeza suka sangat keledek ni sampaikan tengah berbuka pun, terpaksa goreng lagi sebab Kakak dan Coan dok berebut. Sebenarnya, bukan selalu diorang makan ni pun. Neeza pun tak ingat bila kali terakhir makan keledek goreng ;). Tengoklah gambar dibawah tu. Ada keledek goreng dalam pinggan heheee...





Gambar tu adalah menu berbuka semalam. Pada asalnya nak makan McD aje tapi disebabkan McD hanya dibuka pada waktu berbuka (6 ptg - Subuh), tak dapat lah the kids makan McD. Sophea dah nangis pun bila dapat tahu tak boleh makan McD (padahal dia bukan makan sangat pun - Abah dia keluar and beli malam tu). Buat kali kedua dalam 9 hari ni, kami makan Beryani!! Beryani lagiiii.. hmmmmm.. tapi kali ni Beryani dengan laham pulak.


Apa kebende la laham ni che' weiii?? Laham ni bahasa arab. Bahasa orang kita ialah lamb! hahahaha!! Biri-biri... tak seleralah pulak bila sebut biri-biri. Terbayangkan bulu biri2 yang tebal dan penuh habuk tu (kalau kat M'sia lah). Kat sini biri-biri berbulu cantik jugak. Diorang memang jaga kot. Anyway, bukan nak makan bulu dia pun. Daging dia yang penting kan.


Beryani dengan laham yang dijual di restoran ni sedap. Tak hanyir pun. Kira pandailah diorang ni masak. Tak tahulah camana resepinya. Diorang takkan bagi punya ;). Oh ya, lupa nak cerita. Condiments untuk Beryani laham ni ialah bawang mentah (agak manis rasa dia), lemon, tomato yang diblend dengan cili dan laban (susu masam). Laban tu sendiri beli haaaa.. Tomato tu pun sendiri beli jugak. Dia jual kat situ. Harga Beryani laham 1 set ialah SR30 dan boleh dimakan oleh 2 dewasa, 2 kanak-kanak sebanyak 2 kali.


Sebenarnya entry ni pasal keledek. Dah melalut sampai ke laham pulak dah!! Since takde cerita lain yang lebih menarik, Neeza pun cubalah go0gle mengenai keledek ni. Semua orang tahu keledek banyak karbohidrat. Mungkinkah ada kebaikan lain yang Neeza kita tak tahu? Memang ada sebenarnya. Rencana ni dalam English. Kalau nak baca, baca.. kalau tak nak biar aje. Esok-esok, mana tahu ada anak-anak yang tanya, boleh lah check laman web yang tertera dibawah rencana tu ya :).





SWEET POTATOES



Sweet potatoes are a Native American plant that was the main source of nourishment for early homesteaders and for soldiers during the Revolutionary War. These tuberous roots are among the most nutritious foods in the vegetable kingdom. They are packed with calcium, potassium, and vitamins A and C. This is why one colonial physician called them the "vegetable indispensable." Sweet potatoes are often confused with yams, but yams are large, starchy roots grown in Africa and Asia. Yams can grow up to 100 pounds and are rarely available in American supermarkets. Nutritionally, sweet potatoes greatly outweigh yams. Because of the common use of the term "yam," it is acceptable to use this term when referring to sweet potatoes. Sweet potatoes contain an enzyme that converts most of its starches into sugars as the potato matures. This sweetness continues to increase during storage and when they are cooked.

Selection

Choose firm, dark, smooth sweet potatoes without wrinkles, bruises, sprouts, or decay. Even if cut away, a decayed spot may have already caused the whole potato to take on an unpleasant flavor.


Storage

Sweet potatoes spoil rapidly. To keep them fresh, store them in a dry, cool (55-60°) place such a cellar, pantry, or garage. Do not store them in the refrigerator, where they will develop a hard core and an "off" taste. If stored properly, sweet potatoes will keep for a month or longer. At normal room temperature, they should be used within a week of purchase. You may brush off any excess dirt before storing, but do not wash them until you are ready to cook them. It is the moisture from washing that will increase their spoilage.


Preparation

Wash sweet potatoes well. Cook them whole whenever possible as most of the nutrients are next to the skin, and skins are easier to remove after they have been cooked. Pierce skin with fork. Place potatoes in a pan and cook in an oven heated to 375° F for about 45 minutes or until tender. Cool potatoes slightly before removing skins. Sweet potatoes can be cooked in a microwave oven to save time. Wash and pierce potatoes, then place them on a paper towel. The cooking time for 2 medium potatoes is on high for 5–9 minutes, and 4 potatoes, 10–13 minutes. Yellow and dark orange sweet potatoes can be used interchangeably in recipes. Try not to mix the two types in a single dish, because their different textures and cooking times may affect the outcome of the recipe. The yellow variety takes longer to cook than the orange and will be done at the upper range of cooking times.


Varieties

Although sweet potatoes are harvested in August through October, they are available in supermarkets all year. Many stores feature them at Thanksgiving and Christmas. There are two varieties of sweet potatoes; the pale yellow with a dry flesh and the dark orange with a moist flesh. The dark orange variety is plumper in shape and somewhat sweeter than the yellow variety.


Make Sweet Potatoes Part of Your 5 A Day Plan

It is easy to include sweet potatoes in your 5 A Day Plan. Use them in soups, casseroles, puddings, baked goods, or as a substitute for white potatoes in your favorite recipes. They make a nice addition to stir-fries; cut them into thin sticks so that they will cook quickly.


Sources: Food reference website (www.foodreference.com)

26 sugar & spice:

Kak Elle said...

baik2 dgn keledek tu jgn dapat high sugar level ye? carbo burn into sugar...kalau pesakit kencing manis mmg di larang makan ni semua..keledek potato kang sugar level melompat tinggi.

Bryani mmg nampak sedap:)

Ummi said...

kalau kat umah umi kan, keledek tu rebus mkn gitu aje. licin! tp slalunye mak beli yg japanese sweet potato. xtaula ape beza dia kan. tau ngap aje. hehehe!

Tie said...

Terliur kat briyani laham tu..nak makan briyani kena balik johor..baru betul2 gam...kalau tak kena buat sendiri...hu hu..

Keledek tak leh makan banyak...nanti terken...pot pot...hi hi..

kakLuna said...

buat pengat keledek pun sedap kan kak neeza...buh skali biji sagu

Jie said...

neeza...kak jie suka keledek..dlm rumah ni kak jie sorang je suka keledek..tp tak suka goreng..suka yg rebus..

kadang2 rebus sikit je..utk lepas diri sendiri..hehehehe

maklang said...

maklang ingat tadi makan dengan lahap...he..he..

cikMilah said...

suka juga keledek rebus. tapi tak boleh makan banyak.. angin..:)
Neeza dok sebut nasi beriyani ni.. terasa nak buat. Yang beli kat Penang ni tak suka sangat. mamak style

YuszTieY said...

k.ja...
memang musim keledek la kat negara arab loni..pasni masuk sejuk ermmm susah la nak cari...ingat ore jer bulan pose ni asyik kuih asas ubi theloo...huhuhuuu..keria,cek mek,karipap,pengat...huwahuwahuwa

takut la plok bila kak elle kater to k leh make bykubi ni nanti kencing manis,...seriaaaaauuuuuu

sedap la nampak nasi beriyani tu,,,ore tak pernah gak make tu daging biri2 ...nak cikittttttt

MAMAMIA said...

Akak memang minat ngan keledek goreng ni...

Kenapa agaknya, bila bulan puasa ni, masuk blog org, mesti ada cerita pasal makanan. Cubaan....

zino said...

malam tadi kami sahur MC D.. hehe tapi bukan la kol 5 pagi.. lepas ambil fizah tusyen kol 10 tu kami singgah McD ada iklan kat TV tu .. terpengaruh sungguh adik nak Mc D..

kalau saman je McD tu aci tak hehe

Superb GURU BaniHassim said...

akak..
saye pelik laa...
apsal setiap kali akak tangkap gambar lauk buke akak, mesti ade penunggu ye?? :D

Huhu...penunggu yg cukup setia ye... :P

Adry said...

kesian tak dapat makan mcd.. hehe... kat sini lagi la.. langsung takda ... huhu... keledek memang sedap apa.. hehehe...

Adry Sabry @ http://www.adrysabry.com/

Abahnajwa said...

Teringat makan mash potato kat Nandos..itu jerlah yang halal kat sini Neeza..Mc D? Hmmm lamanya tak merasa..kat Nandos mash potatosnya dari keledek (ubi steler)...hahaha..Beryani? Perghhhh sedap tuuu

as said...

beriyani kambing..memang sedap..tu kat al-manakh ker akak??kami nih dah jadi penunggu almanakh utk beriyani kambing n ayam..hehe...

keledek gorenggggg..........sedapnyer....as selalu gak buat..sbb roy pun suka makan..kalau time as rajin potong halus panjang2 macam pasar malam jual dlm cup tu...tapi tak larat goreng...hehe..

Neeza Shahril said...

Kak Elle,

memang betul tu. Kalau kencing manis, memang takleh makan.. Mak Neeza dulu masa warded sebab kencing manis, doctor pesan takleh makan tu.. bahaya..

somehow, neeza suka rasa beryani tu.. kedai tu je lah.. kedai lain, tak sedap lah pulak ;)

====================================

Ummi,

japanese sweet potato? mesti lebih sedapp kan.. :)

===================================

Kak Tie,

nak rasa yang sedap, jom lah datang sini ;).

Ter.. pot pot ye.. takpe.. duduk jauh2 hehee...

==================================

Luna,

akak suka pengat keledek gak tapi akak je lah. Yang lain tak makan..

==================================

Kak Jie,

kalau neeza rebus utk buat keria, neeza ambik jugak makan yang rebus hehe..

Neeza Shahril said...

Maklang,

kalau berbuka makan lahap, tercekik nanti hehee..

=====================================

Kak cik,

kalau orang bersalin, orang tua2 tak bagi makan keledek ni.. nanti angin, anak pun kena angin ;)

kat malaysia selalu makan beryani mamak memang lain rasa dengan yang ni..

===================================

Tiey,

ooo.. musim kor?? hehee.. tok la kak Ja tau.. padae la banyok napok.. tapi memae tokleh makae selalu2 nati buleh penyakit..

===================================

Mamamia,

dulu neeza tak suka sangat keledek goreng. Tapi bila husband goreng nipis ni sedaplah pulak hehee..

Neeza Shahril said...

Zino,

budak2 senang terpengaruh.. pas tu dia pengaruh mak ayah.. mak ayah kesian.. kenalah ikutkan..

jom kita saman McD.. heheee...

=====================================

Cikgu,

penunggu tu memang tak sabar tengok pengeras kat depan mata tu.. lapar mata.. bila dah berbuka, takdelah makan banyak pun..

===================================

Adry,

dapat jugak.. abah dia gi beli malam tu tapinya dia tak lah makan mana pun. Ada lagi 2 burger tak berusik..

===================================

Abah,

ala siannya.. teringat masa neeza kat States dulu.. tak habis2 makan fillet O fish sampai naik muak jelak.. hehee.. tapi apakan daya.. itu aje yang halal kan..

mash potato dnegan keledek?? itu mash sweet potato hehee..

====================================

As,

haah As.. Almanakh.. kat tempat lain memang tak sedap.. akak dah jadi macam ketagih beryani Almanakh tu.. hehehee..

goreng nipis2 sedapkan.. keledek sini rasa dia lain sikit dari malaysia.. lebih sedappp kot.. ye la tuuu.. padahal dah lama tak makan keledek akak ni hehee...

zany said...

neeza,
keledek goreng ni tak sehebat pisang goreng tapi bila beli sikit berebut lah pulak. Masa tu lah ada yang cakap sedap. Keledek merah sedapkan...

McD kat sini bagi kupon offer bulan ramadan ni, mc Chicken 9.80 dah jadi 5.80, tapi tidaklah boleh layan budak2 ni selalu, tak elok.

sedapnya briyani...........

silversarina said...

akak dan hubby je suka keledek, yang lain tak makan sangat dan mimi langsung tak makan, kalau buat bubur sedap nya , nak buatlah hari ni, makan dengan darling, orang lain sure tak makan punya.

manje said...

salam akak

emm memang sedap kalo dapat makan keledek goreng masa panas2... lagi sedap kalo makan masa minum petang ekeke...

> manje tumpang gembira, akak rajin masak sgt2... leh layan gmbar menu akak hari2... :)

pB said...

salam ....


hari ke 11 doh hari ni

sahur pun doh tok tahu nok masok gapo ...
kalu ikut e're tu , makae roti cicoh air teh pun jadi , tapi , si'ae kor budok budok la pulok ...


ubi tu , goreng buat cakar ayae , sedap jugok tu


ado petuo nok suruh tepung tu garing kor??

kak pB buat sokmo tok brapo nok jadi

nurie said...

Jgn makan keledek byk2 kak. Nanti angin satu badan.

abanglong said...

this particular sweet potatos stuffs is called UBI STELLO in my khamponf

hehehe

cHeRyNa PiReS said...

laham tuh ape kak neeza?

sha pon pernah wat posting keledek rebus kaler purple...

tp ade org kate makan keledek byk nanti kentut pon byk...betul ke?

(ke org tuh dengki sha makan keledek...hehehe)

Neeza Shahril said...

Kak Zany,

keledek kalau goreng nipis sedap lah kan.. nak nak yang oren (merah) tu kan..

McD dan fastfood banyak lemak tak tepu.. tak elok makan selalu kan..

=====================================

Kak Rina,

dalam rumah ni, Neeza sorang je kot yang suka bubur keledek :)

===================================

Manje,

sekarang takleh minum petang.. nanti batal puasa hehe..
kena tunggu berbuka dulu :P

akak terpaksa masak sebab takde pasar ramadhan macam kat malaysia :(

===================================

Kak Pb,

takpo tu asalkae anok2 kenyae perut..
sometimes, makae macae2 pun, wak sakit perut jah dih..

hubby Ja goreng guno tepung gandum.
Bancuh pekat sikit..
tunggu minyok panah benar
baru bubuh..
garing lah nati. Insyaallah..

Neeza Shahril said...

Nurie,

makan sikit takpe kot kan ;)

=====================================

Abanglong,

ooo.. orang kampung saya panggil ubi stello jugok.. ;)

=====================================

Sha,

laham tu lamb :)

memang keledek ni banyak angin Sha.. nanti akan selalu pot pot.. tapi mungkin tengok orang jugak kot..