Thursday, October 23, 2008

Diary Part II (finale)


4 Oktober 2008 - 4 Syawal 1429H

Bangun pagi-pagi, Neeza meronda kebun buah di tanah Ayah dan adik-adiknya (dalam kawasan rumah tu jugak pun..). Bukan meronda kosong tau.. jadi paparazzi kejap. Dengan camera yang tak berapa nak betul, Neeza snap sana sini. Ayah pun join sekaki masuk kebun tu. Sambil snap snap, sambil petik rambutan dan makan terus kat situ. Syoknya laaa.. kat Saudi mana boleh buat gitu. Nak makan kurma pun kena basuh dulu. Kalau tidak, makan debu lah jawabnya..

Dikebun tu, ada buah rambutan, salak, dokong, durian (tapi tak berbuah lagi). Ada kebun 1 lagi di tanah lain pulak yang duriannya berbuah. Nak tengok hasil photographer tak bertauliah kali ni tak?









Lupa nak cerita, pada malam 3 Oktober lagi, Neeza dah lain-lain dah belasah durian dan dokong. Memang tok Su simpan untuk kami. Durian Emas yang menjadi idaman semua. Mungkin ada yang tak pernah dengar. Neeza pun tak tahu wujudnya durian emas ni. Tapi bukanlah emas 916 tu... Warnanya kekuningan dan rasanya manis pahit-pahit sikit. Memang sedap. Pokok-pokok durian Tok Su lambat berbuah. Orang lain dah habis gugur, pokok dia baru nak mula gugur. Yang untungnya ialah Neeza!! hehee.. kalau tak disebabkan lambat gugur, tak merasa nak akan durian lah Neeza dan family yang baru balik dari perantauan ni..

Pagi hari tu, Neeza breakfast dengan buah salak dan rambutan. Lunch pula dengan durian dan dokong. Mewah sungguh dengan buah kan.. Memang puas lah makan buah balik kampung kali ni.











Sebelah petangnya, kami ke rumah Che' Ton (sepupu Ayah). Mak Che' Ton yang kami panggil Domah ada tinggal bersamanya. Sebenarnya kami nak ziarah sebab adik Che' Ton (abang Azman) yang bekerja sebagai warder di penjara Sg Buluh baru sahaja kembali ke rahmatullah 2 hari sebelum tibanya Syawal. Arwah meninggal dunia semasa tidur. Arwah juga meninggalkan seorang balu dan 3 orang anak yang masih kecil. Keadaan Domah memang nampak sangat sedih. Kesemua anak lelakinya pergi ke rahmatullah pada usia muda. Buat pengetahuan semua, Domah pula menyusul pergi ke rahmatullah beberapa hari yang lepas. Innalillah... Semoga rohnya dan anak lelaki tunggalnya dicucuri rahmat Allah...


5 Oktober 2008 - 5 Syawal 1429H

Hari ni jadual pack lagi. Tengahari ada jemputan makan - majlis sambut menantu seorang saudara di Ketereh. Sebelum ke majlis, kami singgah di rumah di mana Neeza dibesarkan semasa kecil. Che' Moh dan anak-anaknya (sepupu-sepupu Neeza) ada balik berhari raya di Ketereh. Happynya dapat jumpa mereka yang Neeza dah anggap macam adik beradik sendiri. Tapi, sedih sangat lihat keadaan Che' Moh. Dia dah tak kenal orang. Neeza pun dia dah tak ingat. Agaknya, sebab tu lah Neeza pernah mimpikan dia satu masa dulu. Bila diingatkan semula, barulah dia ingat Neeza.

Majlis makan tu sebenarnya di rumah belakang. Dulunya tempat Neeza bermain masa kecik-kecik. Dah lama Neeza tak jumpa mereka. Walaupun gitu, mereka masih ingat Neeza - siap kata, Neeza masih macam dulu (amboiii!! biar betul... hampir 30 tahun dulu tuuuuu). Mungkin kedut kat muka Neeza ni mereka nampak licin macam agar-agar kot.. hehee..

Selepas kenyang makan, kami beransur ke kubur arwah Mok (nenek kesayangan Neeza). Sayu pulak rasa sebab itulah kali kedua Neeza ziarah kubur arwah semenjak dia pergi meninggalkan Neeza.



Seterusnya kami beransur ke kubur arwah Tok Che' (Atok Neeza) pula. Subur sungguh pokok puding di pusara Tok Che'.



Selepas itu kami ke rumah Tok Su lagi. Jamuan buah durian lagi. Tapai pun ada. Neeza makan aje semua tu dengan banyak pulak tu. Tak fikir pun nanti sakit perut ke. Yang Neeza fikir, sesekali.. hehee.. sedap aje kan. Padahal dua tiga hari sebelum pun dah makan durian dan tapai. Sesekali kononnnn...





Di atas sebab-sebab teknikal, kami bermalam di Hotel R di bandar KB.


6 Oktober 2008 - 6 Syawal 1429H

Selepas selesai tugas yang perlu dibereskan, kami beransur ke rumah Tok Su untuk mengucapkan selamat jalan. Tok Su bekalkan buah durian, rambutan, dokong, tempoyak, lempuk dan telur masin untuk dibawa pulang. Banyak buah durian yang menjadi kegemaran ramai tapi seorang pun anak ayah tak nak bawak durian. Kereta ayah lah yang jadi mangsa. Kesian ayah...



Didalam perjalanan pulang, kami singgah di Padang Pak Amat, Pasir Puteh. Bapa saudara Neeza (Abang Ayah) tinggal disitu. Memang dia dah pesan suruh singgah rumah sebelum berlepas balik. Kami makan laksa penang dan laksa kelantan pula disitu. Rumah ni pun pernah juga jadi destinasi Neeza tinggal sewaktu cuti sekolah. Sepupu-sepupu disini pun dah macam adik beradik Neeza juga.


Kami tiba di Kemaman tengah malam. Letih betul...


7 Oktober 2008 - 7 Syawal 1429H

Kalau ikutkan, memang tak boleh kemana sebab rumah ni akan busy dengan kenduri sambut menantu. Macam-macam perlu di buat. Tapi, kami (Neeza dan Abang) pun ada kerja yang perlu diselesaikan seperti banking dan sebagainya. Jadi, kami ke Kuantan. Singgah rumah kami sekejap di IM. Masih seperti dulu. Pokok kelapa pun macam dulu tak tinggi-tinggi pun. Pokok mangga pun macam dulu jugak. Walau bagaimanapun, tenant kami nampaknya menjaga rumah dengan baik. Alhamdulillah...

Tak sempat nak pergi jumpa kawan-kawan pun sebab masa suntuk betul. Mintak maaf bebanyak dengan semua kawan-kawan di Kuantan. Bukan Neeza sombong atau dah tak ingat kepada kawan-kawan tapi jadual Neeza terlalu padat. Mungkin lain kali kita dapat berjumpa lagi.. Insyaallah.


8 Oktober 2008 - 8 Syawal 1429H

Hari ni adalah hari outing bagi Neeza dan 3 adik tersayang. Seorang adik tak sampai lagi dari Setiu. Ada banyak benda yang perlu diselesaikan termasuklah fitting bagu pengantin untuk adik Neeza, Fairuz.

Pada malamnya, Neeza dan Abang serta anak-anak kami juga disertai 2 anak saudara menyusul ke rumah Kak Rina untuk berhari raya. Jumpa baby Umair yang comel dan gebu. Besar betul tak macam baby baru lahir. Seronok tengok dia tidur nyenyak.



Kak Rina jamu sate dan lontong serta kuih-kuih raya. Sedapnya lontong Kak Rina. Kenyang sungguh kami. Cuma, kesian kat orang yang datang selepas kami, tak sempat makan sate. Memang rezeki kami lah kiranya sebab sebenarnya Kak Rina jemput petang tapi kami datang malam.



Havoc jadinya rumah Kak Rina dengan anak-anak dan anak sedara Neeza. Mereka main bunga api lagi. Seronok sungguh masing-masing. Mimi, anak Kak Rina pun nampak enjoy main bunga api yang Kak Rina sediakan.


9 Oktober 2008 - 9 Syawal 1429H

Kami ke Kuantan lagi sebab ada urusan yang masih belum selesai. Balik petang, sanak saudara dari Kelantan ada yang dah sampai. Mereka ada bawa durian dan rambutan.



Khemah mula dipasang. Redup sikit depan rumah dengan adanya khemah tu. Episod busy membusy semakin jelas. Dari basuh telur sehinggalah isi segala jenis tanda mata buat tetamu yang datang..


10 Oktober 2008 - 10 Syawal 1429H

Kami semakin sibuk. Maklumlah esok tu kenduri. Mandi pun tak sempat awal-awal. Kak Rina datang kerumah sebab esoknya dia tak dapat datang. Nampaklah Neeza yang tak mandi. hehee.. malunya laaa.. Terpaksalah Abang dan Ma melayan Kak Rina, suami serta Mimi.

Seharian kami sibuk menyiapkan tanda mata untuk tetamu yang datang. Pada malamnya, keluarga mertua Neeza datang dari Banting. Semuanya datang untuk majlis tu. Teraru pulak mereka sanggup datang walaupun jauh. Mereka menginap di apartment di Strawberry Park.


11 Oktober 2008 - 11 Syawal 1429H

Hari berlangsung! Kecoh sekejap sebab catering yang dah janji nak datang jam 10.30 pagi, masih tak tiba sehinggalah jam 11.30 pagi. Ada kawan-kawan Ma dan Ayah yang dah sampai. Geram jugak rasanya tapi itulah masalah bila guna catering ni. Terpaksalah kami jamu tetamu dengan makanan yang orang dapur masak - mee goreng! sabar ajelah. Tapi, bila ingat balik, jadi kenangan tu walaupun mungkin ada yang akan mengata nanti huhuuuu!!



Tak lama lepas tu catering tiba. Lega sikit. Tapi, seperti dah kami duga, servicenya tidak seperti yang dijanjikan. Janji nak sediakan pelayan tapi takde. Terpaksalah kami yang jadi pelayannya. Pinggan melamine dah tukar jadi pinggan polystrene. Ada cerita disebaliknya tapi biarlah tak payah cerita disini. Nanti malu pulak pengusaha catering tu. Walau bagaimanapun, lauk tidak mengecewakan. Agak sedap. Cuma ada 1 lauk yang Neeza tak berkenan. Sayur labu air yang dimakan dengan nasi putih. Entah apa-apa rasa. Macam buat ala kadar aje rupanya.





Kedua-dua pasang pengantin bersiap di dalam rumah kami. Cuma kemudiannya, pengantin lelaki kena keluar ikut pintu belakang sebab mereka sepatutnya datang menyambut isteri masing-masing. Hehee.. macam-macam adat ni. Ada yang begitu, ada yang begini. Dulu, masa Neeza kahwin macam tu lah. Neeza duduk dalam rumah mertua dan suami Neeza datang dari luar.





Majlis bersanding berlangsung pada jam 2.15 petang. Sebenarnya lebih untuk family aje. Orang luar bukan tengok sangat pun sebab pelamin tu kat dalam kawasan rumah. Lagipun kakak sulung pengantin tu yang nak tengok sangat sebab masa Fairuz kahwin, kakak tu tak dapat hadir. Duduk jauh la katakan ;). Lepas bersanding sekejap, terus makan beradab dan kemudiannya pengantin berjumpa dengan tetamu. Simple saja maklumlah Majlis Sambut Menantu je.

Di khemah makan, Neeza dan lain-lain kehulu kehilir melayan tetamu. Sebenarnya bukan layan tetamu tapi lebih kepada uruskan hal makan minum dan tanda mata tu. Adik ipar Neeza, Azman lah yang paling sibuk uruskan hal makan minum. Che' Abang ku sayang, sibuk juga - sibuk melayan tetamu. Jadi, tak penat sangat lah kot hehee.. Bada, adik Neeza tu, sibuk uruskan pengantin sedari awal lagi. Dia memang expert bab tu. Jadi, biarlah dia aje yang uruskan. Afir, adik bongsu Neeza pun sibuk - sibuk duduk dalam bilik pengantin. Ayah dan Ma sebagai tuan rumah memang lah sangat sibuk. Semua orang mencari mereka ni. Lagipun, kebanyakan tetamu adalah kawan-kawan Ayah dan Ma. Kami adik-beradik tak tinggal di Kemaman. Kalau ada pun kawan kami yang datang, memang tak ramai.


Antara bloggers yang datang ialah Maklang - bersama che' abang, Hakim the hero dan Maya yang comel. Anisz datang bersama 2 teman serumah. Kak M pula datang sekeluarga.



Sibuk ke sana ke mari, Neeza lupa yang Neeza ni tak boleh terlalu sibuk gitu. Malamnya, mulalah terasa sakit pinggang. Walau bagaimanapun hati puas sebab semuanya berjalan lancar. Sanak saudara ramai yang pulang ke destinasi masing-masing pada malam tu.


12 Oktober 2008 - 12 Syawal 1429H

Hari terakhir kami di Kemaman. Dah lama spend masa dengan family Neeza. Jadi, kami perlu lah ke Batu Laut semula. Kesian juga pada mak mertua, tak puas bermanja dengan anak dia ;).

Dalam pada nak balik tu, sempat lagi En. suami pergi main golf. Nak lepas gian lah tu. Neeza tak kisah sangat sebab balik sebelum ni pun dia selalu pergi main golf. Kali ni baru lah itu nak pegang kayu golf tu. Kasik can lah kan..

Kami berangkat dari Kemaman petang. Ada 3 kereta. Kereta kami, kereta Bada dan family serta kereta pengantin 1 - Fuad dan Ayu. Mereka pun dah lama cuti jadi kena balik juga. Tinggal lah pengantin 2 - Fairuz dan Lin dirumah. Dapatlah mereka tolong Ayah dan Ma apa yang patut.


13 Oktober 2008 - 13 Syawal 1429H

Masa-masa yang dihabiskan dirumah mertua bagi sesetengah orang memang membosankan. Tapi, pada Neeza agak syok sebab mak mertua Neeza rajin melayan makan. Dia sediakan breakfast, lunch, tea dan dinner. Menantu dia buat apa? Duduk aje ke? hehee.. tengok sendiri baru tahu.. Suami menantu dia tu dah tahu sangat dah apa yang selalunya terjadi ;).

Petangnya, kami berjalan ke rumah abang ipar Neeza di bandar Banting. Selepas dinner baru kami balik.


14 Oktober 2008 - 14 Syawal 1429H

Hujan sekejap dalam jam 9 pagi. Lepas tu reda. Nampaknya tak sempat air meresap ke bumi pun. Basuh kain, petang dah kering sebab memang panas sungguh. Sesi shopping barang dapur untuk dibawa balik ke Saudi di Econsave! hehee.. malas nak pergi jauh. Lagipun barang lebih kurang sama aje. Barang-barang yang wajib kami bawa ialah Milo, kicap kipas udang dan Nestum. Yang lain-lain tu adalah yang kecik-kecik tu.



Tak disangka-sangka, Neeza nampak buah tampo jual kat luar Econsave tu. Apa lagi, lepas je shopping, terus lah pergi kat gerai jual buah tampo tu. Murah pulak tu. Sekilo RM2 saja! Memang rezeki betul la...

15 Oktober 2008 - 15 Syawal 1429H

Hari ni lunch dirumah adik ipar di Port Klang pula. Bestnya la jadi orang jauh ni. Setiap kali balik layanan istimewa diberikan.


16 Oktober 2008 - 16 Syawal 1429H

Jangan tak percaya, barang tak pack pun lagi dalam beg. Memang kami ni jenis last minute. Petang tu, barulah Neeza kemas sikit-sikit barang. Bungkus-bungkus apa yang patut. Malamnya pun tak settle lagi sebab buat pun macam malas-malas je. Sebenarnya bab packing ni memang membosankan.


17 Oktober 2008 - 17 Syawal 1429H

Nak tak nak, terpaksa habiskan juga sesi packing barang. Kalau tidak, ada yang balik tak bawak beg nanti..

Kami tiba di airport pada jam 6.40 petang. Check in dan sebagainya bagai nak rak. Panjang betul line. Nasib baik flight delay 2 jam. Dapatlah kami lepak lama sikit di KLIA. Kami di hantar oleh adik Neeza, Bada dan family. Mereka juga lah yang akan jaga kereta kami sepanjang kami berada di Saudi. Terima kasih ye dik dan Azman!

Abang Nuai (abang ipar Neeza) dan Pak Andak pun ada datang. Sempat juga kami makan-makan di food court KLIA tu. Kecohnya anak-anak kami berkejar-kejaran.

Flight kami berlepas jam 11.30 malam ke Abu Dhabi.


Habis cerita percutian di Malaysia kali ni... Agak-agaknya bila lah kami akan menjejakkan kaki lagi di Malaysia ya? Hmmm... kita tungguuuuu...

15 sugar & spice:

Tie said...

Meriah betul neeza balik kg tu..macam buah yang ada...tgk durian tu terliur lak. Pastu buah tampoi tu mcm pernah makan...rasa2nya hubby pernah bawa balik. Kira puas hati la neeza , ye..boleh merasa semua2 tu..hi hi..

Kebencian_Maharaja said...

Raya sakan ye Kak Neeza...sampai dah lupa kat kita ni hehehe....

Ummi365 said...

jap nak tarik nafas.. panjangnyer cerita rasa macam lari marathon lah pulak. eh neeza, durian dah tukar nama ek jadi durian. first time tenguk pokok salak tu.. dan durian oh durian.. nampak sedapnya penut satu but kereta. tapi k.ummi tak leh makan banyak.. angin woi tak tidor semalaman nanti.

alhamdulillah tenguk semuanya happy.

Ummi365 said...

eh sorry durian dah tukar nama jadi rambutan ke? nak betulkanorang , diri sendiri salah, apalah ummi nikan.

Ummu Layth said...

aduhhh terseksa tgk buah2 tuh.. huhu!! nak jugaaaaak :(

buat majlis saing2 eh..elok tu..jimat bnyk! tetamunya sama aje kan.

l i e y n said...

detail betul cite kak neeza...bila kak neeza x de di alam cyber hr tu mmg boring sbb x baca blog akak....sori x dpt attend kenduri...may be kita jumpa bila kak neeza balik malaysia lg nnt..masa tu shahmey mesti dah ada adik kot!!!

nurie said...

Seronoknye saya baca crite Kak Neeza balik kg. Meriah betul rasanye...

Kak Elle said...

padan lah saya confuse rupa nya sambut dua menantu:)

macam ummi durian tukar nama jadi rambutan...hehe

sungguh cramp agenda holiday ni ye? tapi asal puas makan buah2an tu dah cukup kan?

kuIna Jentayutiara said...

padatnya percutian neeza nie... tentu penat, yg membaca pn penat... hehehe... tp berbaloi kn balik dpt jmpa saudara mara then makan buah

Adry said...

i'm speechless... wowwwww


Adry @ http://www.adrysabry.com

Neeza Shahril said...

Kak Tie,

puas hati neeza dapat makan semua buah yang neeza teringin tu..
nanti hopefully takdelah yang meleleh air liur hehehhh..

***********************************

KM,

akak tak lupa la KM...
akak selalu ingat.. :)

***********************************

Kak Ummi,

hehehe.. tu yang sampai 3 hari nak siap entry..
banyak sangat cerita..

haah la.. apa la kan.. buah rambutan berduri pulak hehe.. leceh nak edit.. biar je la kan.. hehee..

***********************************

Aliya,

sabar aliya.. nanti balik malaysia, aliya dapat makan..

jemputan tak ramai sebab sambut menantu je..

***********************************

Lieyn,

kalau shahmey dah ada adik, lagi susah akak nak berjalan ke kolej..
hopefully dapat jumpa jugak nanti.. :)

Neeza Shahril said...

Nurie,

memang meriah.. akak rindukan kemeriahan itu lagi...

***********************************

kak elle,

memang padat schedule kak elle.. tu yang tak sempat nak gi mana-mana...

tapi bab makan yang paling best.. makan buah.. :)

***********************************

Kuina,

memang berbaloi sangat rasanya..
cuma terkilan sebab tak dapat jumpa ramai kawan..

***********************************

Adry,

layan je gambar.. :)

Superb GURU BaniHassim said...

panjangnye entry...
besh btul tale durian, rambutan kan???
salak tu pun sedap gak!

misz_A said...

mcm familiar jek la ayu tu..rasa mcm kenal je...

Jie said...

pjg tul entri ni...gambo yg dibandingkan saiz dgn kotak rokok tu....durian ke rambutan?

erk...erk...kompius