Wednesday, October 22, 2008

Pit stop


I thought of continuing the story about my vacation in Malaysia from yesterday onwards. But, accident happened. I need a break for that. I cut my ring finger yesterday. Nope! Actually the fish did it. The dead fish! I was holding the fish head and trying to cut it into half. As a sudden, something went into the tip of my left ring finger. I didn't feel the pain at first. But, when I saw the blood kept coming out, the pain began.


I put my finger under the water tap. The blood didn't seem to stop. I run to get an ice cube and pressed it on - still it didn't work. I covered the cut with bunch of tissues - still bleeding. Then, I took gamat oil and applied it on but it was still bleeding. Mulalah rasa nak nangis (manja lah tu konon..)


After about 10 minutes, nothing seems to work, I took my handphone and dialed Abang's number. While crying, I told Abang about what had happened. He wanted to come home since I told him the bleeding continued. I knew he was busy at work since he just came back from vacation. I looked again at my finger. I convinced myself it wasn't that bad. I phoned Abang again and told him, I felt better. I told Abang he doesn't need to come back home.


I wrapped my finger with a plaster - felt really pain. After suggested by friends of mine, I went to see a doctor. When I took out the plaster, my finger was still bleeding. Doctor asked me to soak my finger in some kind of colorless liquid - not sure whether it's pure water or something else. It turn red with my blood. Then, the doctor applied iodine (I think) on it. Pedihnya!!!! Then he put some gel that looks like glue. He wrapped my finger over with gauze dressing. He also told me not to wet the finger. He prescribed some kind of antibiotic and panadol for me.



Now, doing housechores is a bit difficult for me. I hope to recover soon. Betapa lah penting semua jari kita kan... Anyway, I should feel good that I'm still alive. Alhamdulillah..

22 sugar & spice:

Tie said...

Kesian gak...mesti la sakit tu...darah tak henti keluar..besarlah lukanya tu..tak pe laa..lain kali hati2 tau!!

Susah2 nak buat kerja, elok pakai sarungtangan getah, jadi tak basah dok dapor tu...Masa ni boleh manje sikit... anak2 tak sibuk tanya ke??

l i e y n said...

get well soon...

Kak Elle said...

u need to put pressure bandage it will stop bleeding.Jgn lupa completekan anti biotic tu supaya takde jangkitan kuman ye.

Jie said...

owhhh...kesian tul Neeza, kalau kak jie dah pengsan tengok setitik darah pun.

Boleh lagi tekan keyboard tu..hehe

zahryanie said...

ciannye k.neeza..

Ummi365 said...

tercucuk tulang ikan pun pedih, ni lagi pulak lika.. teramatlah sakinya.. i can imagine.. sian neeza.. take care ya

Nazali Noor said...

Ish Neeza ni..

Kesiannya..Mesti sakit tu..hati2 ya Neeza..jangan lasak2 sangat..nanti lambat sembuhnya...Jaga diri ya

nurie said...

Heiiiii...sakitnyeee...dah nak kena, nak buat cam mane? Dugaan tu.. semoga cepat sembuh ye.

zino said...

manja nya jari tu.. hehe.. tercucuk tulang ikan ni memang pedih dan gatal2.. ini kan pula terluka..lagi le sakit nya..

semuga cepat sembuh..

cHeRyNa PiReS said...

adoiiiiii...sakit betul jari sha bace posting kak neeza...
kak neeza tak mabuk darah kan?

* get well soon...lepas nieh berenti siang ikan jap ek:D

arsaili said...

salam...teringat perihal accident kat dapur nih...nak masak sardine..buka tin sardin tah macam mana...cap yg dah terbuka tu cutting in between my thumb and pointing finger... tak rasa sakit at first..then darah membuak kuar..dgn bijaknya ambikla tisu try to stop darah..tapi macam tak ok sebab darah makin byk kuar...tahan cab gi uni clinic...doc tade plak, only nurse..tisu dah melekat kat tempat luka n sakit nak tanggalkan..so nurse tu kena rendam dalam air then get rid tissu tu slow2...bila nurse check dia refer ke hospital since darah tanah stop, mungkin terpotong vein...then they send me to hospital...tragicnya kena jahit...sampai sekarang kalau nak buka apa2 tin mesti rasa ngeri..

hidayah said...

kesiannya kak neeza.. next time kena extra careful :P saya pun sama gak penah kena mcm kak neeza.. kesannya ada sampai sekarang.. siap kulit tu terhiris sikit.. sakit... huhuhu

RozIlah Kamarudin ImOlie said...

ala cayang neeza... baru nak cakap kak olie miss ceria neeza selama neeza balik m'sia.. take care darling.. bolehla rest..x yah risau fasal kerja banyak tu...ingat ada jugak abang yang balik tgk isteri tersayang... "big smile"

zany said...

sib baikkan, takpe dapat rest dari memasak kot selama ........?
kang memasak juga ada yang jadi raja or queen bersiong nanti. he, he....

Neeza Shahril said...

Kak Tie,

luka tu kat hujung jari je tapi sebab dalam, doctor balut sampai bawah. Dia nak pastikan air tak masuk..
memang sakit sangat.. pedih..
anak2 sibuk nak pegang.. hehee.. tapi rajin pulak tu tolong kat dapur.. bab mengemas je diorang malas nak buat.. ;)

***********************************

Lieyn,

thanks :)

***********************************

Kak Elle,

rasanya doctor letak dah semalam kot..
so far, neeza tak miss lagi antibiotic tu..

***********************************

Kak Jie,

tengok darah sendiri neeza okay pulak..

tekan keyboard guna jari yang boleh guna.. itu pun asyik tertekan caps lock je.. hehee..

***********************************

Yanie,

dugaan Yanie..

***********************************

Kak Ummi,

macam pisau tajam belah jari Neeza.. tapi tulang ni lagi bisa..

***********************************

Abah,

neeza manja habis ni.. buat kerja guna sebelah tangan je..
hubby cakap tak yah masak.. tapi dok rumah, mesti kena buat kerja jugak kan..

Neeza Shahril said...

Nurie,

sekali fikir, geram dengan kepala ikan tu..
tapi sebenarnya dugaan kan.. thanks nurie..

***********************************

Zino,

memang tangan neeza ni sensitif sangat. Asal menyiang ikan, memang akan luka-luka kecil..
kali ni luka besar.. sedihnyeee...

***********************************

Sha,

akak tak mabuk darah.. tapi tengok darah orang tak boleh jugak.. nasib la okay tengok darah sendiri..

lepas ni memang tak nak siang ikan dah..

***********************************

Arsaili,

adusss!! neeza boleh bayangkan kesakitan tu.. kalau neeza mahu meraung dibuatnya..

semalam pun neeza takut kena jahit.. nasib baik tak payah jahit.. kalau tidak, mesti neeza nangis hehee..

***********************************

Hida,

ni bukan terhiris sikit.. terhiris banyak dan dalam.. tak comel dah la jari akak hehee..

***********************************

Kak Olie,

memang best tak yah buat kerja.. tapi nak tidur pun susah.. takut terkena jari...

***********************************

Kak Zany,

hehehe.. semalam, Neeza pun terfikir, kalaulah masuk darah dalam food, ada yang jadi vampire nanti hehee..

MAMAMIA said...

Dah ok jari tu?

Cara mak akak, bila siang ikan yang slippery tu, pegang dengan kertas suratkhabar. Memang akak amalkan. Lagipun, tangan taklah berbau sangat dengan hanyir ikan.

aNIe said...

Neeza...kalau akak tu tak sempat dah tepon cik abang...dah pengsan dah...

Pernah akak terkena pisau...tengok darah banyak keluar terus gelap mata...baik cik abang sempat sambut...heheheh...

Take care...

pB said...

alo larrr


si'ae nyorrrrr



dok koya kor gapo dio maso dok wak krijo tu ????

~akuni~ said...

Cian nyer dia... sabar lah ye...

Fadzila said...

sis..dapat cuti masak la ye...ekkekeke..sian dia...

Neeza Shahril said...

Akuni,

tu la.. dugaan ni agaknya...

***********************************

Fadzila,

cuti masak.. cuti buat kerja.. hehee.