Thursday, November 13, 2008

The 'generous' Ummi


If it's not due to something special going on, Ummi is the stingiest person in the world especially when it comes to paying for dinner. Yesterday evening, Ummi was so generous. She treated the whole family including the helper at the Pataya Restaurant. Well, it's not the super duper exclusive but it is among those special restaurant for Malaysian in Jubail since it serves Asian food like Nasi Goreng, Tom Yam and bla bla..


Actually Ummi was lazy to cook and she has got 1 great excuse to eat out - Abah's birthday! After seeing the doctor but didn't complete the treatment yesterday night, they went to Pataya Restaurant. Luckily when they arrived, a group of men (about 20 of them) from don't know where had just came out from the restaurant. Otherwise, they may have to wait for quite some time outside. Though the restaurant has 2 sections - for males and families, the group of the males had occupied the family section. They were so many and the males section wasn't enough for them.







Abah didn't ask much. Perhaps he was more like 'kesiankan' Ummi who would have to pay for the dinner. Then, Ummi ordered the usual stuff. The meal was not that much but the family didn't finish everything. Guess who have to finish everything?? Hehehe.. the hint is, the person who's been completing all the most housechores at home, at the moment... Of course she could finish all. According to her, she never been to the restaurant before. Well, knowing the ar@bs, payah nak jumpa diorang bawak helper yang dia panggil slave tu makan di restaurant!






After the dinner, we went to purchase some groceries - instant food actually, since Abah will be away almost the whole day tomorrow (it's today). By having instant food, Ummi doesn't have to worry so much about what kids want to eat ;).


Thanks Ummi for the dinner. Hmmm.. who is UMMI by the way? hehee...


Enjoy the picture :)

17 sugar & spice:

maklang said...

happy belated birthday.

noniey alias said...

sedap tengok lauk2 atas meja tu. anyway, happy belated birthday.

Tie said...

Wah! Macam sama je formula malas masak kita..hi hi...Kak tie kalau tak de mood nak masak mulalah tunjuk baik ati nak belanja dinner konon... pastu buat muka sedih bila nak bayar bil. he he...kalau hubby murah ati dia bayar, tapi kalau tak, he he...makcik ni lah yang kena korek2 dlm handbag......padan muka sendiri...

cikMilah said...

sekali sekala ummi baik hati, tak salah nyer...he he he
Sedapnya ... lama tak makan thai food yang kaw kaw...
Happy belated birthday....

Jie said...

kalau dpt teka, adiah ape neeza..hehehe :D

as said...

wah,makan besarrrrrrrrrr!!!!!!!hehehe...
bestnyer lah ha kalau ummi yang belanja...kikikiki...
happy birthday to encik shahril...moga panjang umur dan murah rezeki...amin...

zany said...

sekali sekala ummi belanja, oklah tu.
pak arab ni treat maid as a slave ye, kesian maid jiran ai.

aNIe said...

Neeza...sedapnya makanan2 tu...kalau akak pun dengan rela hari akak menghabiskan...diet kemudian kita...esok2 boleh diet balik...heheheh

ADleez said...

takpe la 'ummi'...sesekali kuor pitih 4 besday abahnyer.... hehhe... ln kali klu x org nak hbskn juadah tu...leh tepon no ni erk...056xxxxxxxx...kekekk

Abahnajwa said...

Ummi....bestnya jadi besday boy tuuuu....happy besday besanku..kikiki

Kak Elle said...

sekali belanja family makan ok kan ummi neeza?
kita selalu ajak pembantu yg ada sama2 pergi makan di luar masuk hotel pun bawa juga kesian tengok mereka tak kan nak sorok dlm rumah aje kan?

MAMAMIA said...

Best tengok prawn tempura tu.. besar....

Nasi goreng dia pun boleh tahan banyaknya. Tambah murahlah rezeki Ummi nanti...Insya Allah.

Cat Cat said...

Neeza,
Sedapnya nasi goreng... Udang tempura pun nampak sedap juga...

Ish, pasal air tu besar sangat...??? Cam air longan eh..???

Adry said...

yummylicious... hhehehehe

Neeza Shahril said...

Maklang,

thanks on behalf..

***********************************

Noniey,

kalau dah selalu makan, tak terasa lah pulak sedapnya.. ;)
thanks on behalf..

***********************************

Kak Tie,

hehee.. bijak sungguh Kak Tie..
idea bernas tu.. ;)

***********************************

Kak Cik,

food tu tak kaw sangat.. rupa aje lebih..
tapi okaylah daripada takde kan.. :)

***********************************

Kak Jie,

hadiahnya ialah satu senyuman dari neeza!! hehee..

Neeza Shahril said...

As,

bila Ummi belanja terasa bestnya sebab Ummi memang jaraaaannngggg belanja.. hehe..
thanks on behalf and Ameen...

***********************************

Kak Zany,

sekali sekala aje... ;)

diorang yang panggil gitu kak...

***********************************

Kak Anie,

takpe kak.. sebab kolestrol tak banyak tu hehehh..

***********************************

Liza,

hehehe... buleh.. buleh.. next time deh.. ;)

***********************************

Abah,

best dapat belanja ke??
thanks on behalf..

Neeza Shahril said...

Kak Elle,

sekali sekala aje.. hehee..
tu la.. kalau dok rumah, tak makan lah jawabnya dia..

***********************************

Kak Mamamia,

udang sini murah... kalau beli yang fresh la.. kalau yang dah masak gitu.. hehehehh.. pepaham je la.. ;)

***********************************

Cath,

hehe.. air tu 1 jug sebenarnya.. tu yang nampak besar..
memang serving ice tea kat sini cam tu..

***********************************

Adry,

boleh laa... :))