Thursday, January 24, 2008

Menantu yang baik *grin*

Yesterday, I called mak (my mom in law). Oh well... okay, at first I told abang that I wanted to call my mom. Then abang said,


"Call la mak sekali"


Adushhh!!! call mak?? Dah dekat 3 months sampai sini, sekali pun tak pernah call mak. Abang ada la call. Of course la kan, mak dia... Mesti la dia call. Myself?? never.. entahlah, bukan tak biasa cakap dengan mak. Cuma... cuma... cuma malas.. heheheee. The feeling is so very different. To me laaa.. I know some people are okay with their mother in law. I know a few even closer to their mother in laws than their own mom.


Me? Yes, I'm not that close to my mom pun actually (waaa... confession ni.. :) sebab when I was 3 months old (3 bulan... baru habis pantang kan..) my grandma whom I called mok (oghe kelate biasa panggil mok pada nenek) brought me to Ketereh (in Kelantan of course) and took care of me until I turned 6 years old. Itu pun sebab my parents insisted to send me to kindergarten. Kalau tidak, still bawah ketiak mok la kot.. heheee


Hmmm.. cerita lain la pulak. Back to the call my mom in law tadi. When I sit in front of the PC (yes, I used Y@h00 PC to phone calls sebab murah. Boleh cakap lama :)), I thought of calling my mom first. After thinking again, I changed my mind. If I call my mom first, I would lose all my modal to talk. Lagipun, I could tell abang, I call mak first . Abang sure flattered nya... coz' I gave priority to his mom.. heheheee.


Ingatkan kejap aje borak dengan mak. Sampai 44 minutes 5 second! (Nampak sangat I was so conscious about the time. Sampai tengok duration tu... Nanti boleh cerita kat abang, neeza call mak lama.... Abang messsssti lagi kembang hahahaa). When I called my mom, it was only 17 minutes je. Saat dia tak ingat pun.. :) Lagi tambah modal ni... Neeza call ma kejap aje.. 17 minit. Dengan mak lamaaa... :) :) :)


So, am I a good daughter in law?? (Nampak sangat tak ikhlas... heheheee)

6 sugar & spice:

drNO said...

kita pun mcm tu. if hubby suruh call mak dia, sure jwb- xpe la, nanti x tau nk ckp apa.
if fon bunyi n kuar no mak dia pun, cpt2 pass to him. segan lak, takut tiba2 mati kutu nk ckp apa, n lg satu takut dia x phm apa yg kita ckp (dia kt org klate pekat gitu).
tp bila nk tanya resepi, hubby paksa jugak tanya sendiri...
u must be a good daughter in law...no doubt

zino said...

kena lah talipon selalu.. nanti boleh lah jadi menantu yg baik hehe..

zino mertua duduk sekali tapi masih tak berapa baik hehe

neeza shahril said...

drno, hehehee.. sama la kita. seboleh2nya tak nak cakap dgn mak mertua. tapi apakan daya... dah kita kahwin ngan anak dia kan. takkan la tak bercakap langsung. so, kena pandai-pandai le cari topic. pasal mintak resepi tu, memang selalu kena call mak dia sebab his favorite dishes are always his mom :( Betul la tu kan.. dah lebih 30 tahun dia makan food mak dia masak. Sampaikan neeza ni masa kat malaysia, everytime call mak dia sebab nak mintak resepi aje.. hehehehee

neeza shahril said...

zino, menantu yang baik adalah di hati.. cewahhh.. *bagi alasan utk tak payah call* heheheheee...

my husband pun gitu. kalau kami balik rumah my parents and kebetulan ayah neeza ada dok kat depan.. topic yang selalu dibualkan ialah.... politik!! heheheee.. sebabnya.. tak tahu nak borak apa.. cakap politik boleh bantai orang... tapi sebenarnya both of them not into politic mana pun...

OndeOnde said...

neeza,
my mak mertua passed away about 8 years ago. masa tu baru 2 tahun lebih kawen. I was pregnant with my second (6 mths) when she went to meet The Creator.

lepas dia meninggal, honestly rasa terkilan sangat sebab i didn't do my best to become close with her.

memanglah kita akan rasa kekok sikit dgn mak mertua (I even rasa kekok with abang ipar sehingga sekarang) but then i should have made more effort and try to become a good menantu. Begitulah, bila dah tak ada baru kita nak kenang-kenang.

You are lucky to have both you mom and mak mertua.

neeza shahril said...

kak OO, betul tu sebenarnya. masa dalam pantang shahmey hari tu, dia datang 3 hari untuk urut dan mandikan air daun tu untuk neeza. mak neeza pun tak buat gitu... masa pantang sophea, dia buatkan tangas. dan banyak lagi la yang dia tolong neeza.. cuma neeza ni tak reti nak bermesra dengan dia... :)