Monday, February 25, 2008

male chauvinist pig!



I can't help myself to write about this topic after reading comments in Mr. Idham's blog. Somehow, there was 1 guy or shall I say 'a Man' has written a few nasty and injustice comments which concern women especially those who used to study in TKC (Tunku Kursiah College), STF (Sek Tun Fatimah) and all other boarding schools.


I was not an exTKC or STF but I surely was 1 of the boarding school girls. I went to MRSM Kerteh when I was 13 (Form 1) and completed my SPM in MRSM Kuantan. Then, I further my studies in PPP and continued my Psychology Degree in United States.


I'm not trying to brag when I had to mention my former schools (there are millions out there who were in the same shoes - nothing special about it) but I am pissed off when someone said boarding school girls are all snobbish! First of all, does he know what snobbish means? If he does, why in the world that he labeled 'us' so?


I could write long enough in Mr Idham's blog to answer him but it was someone else's blog. Since I have my own blog, I better pour my aggravation in my own though I know that man won't ever come and read my blog. I wish he would read this (one fine day!)


To be able to enrol in a boarding school was a blessed to me. If it was not boarding school, I may not able to pray correctly yet, learn to care for other people, study when I am supposed to and learn to be an independent lady! There are many other good things I've obtained by being in the boarding schools which may end up in a few pages if I have to write them all here :)


So, when someone judges boarding schools girls are snobbish, I think he actually refers to someone in a boarding school who has rejected him long time ago and caused him to settle with a non boarding school girl... or in other words, DENIAL!


I knew this 1 exSTF girl whom I consider as a soft, friendly, hardworking and kindhearted lady and she is now doing her PhD in New Zealand. Snobbish is the last word to describe her. There are a few others exTKC an exSTF whom I personally met and they are all good women.


To say ALL ARE SNOBBISH is a false judgment indeed. He better correct his statement or he will have to seek forgiveness from all boarding school women. Boleh ke tu??


By the way, the term that I used in the title (according to yourdictionary.com), it means,

☆ male chauvinist pig - noun

Slang a man who is perceived as approving of an inferior status for women in society: a disparaging term

22 sugar & spice:

Zabs said...

Salam Neeza,
Right you are. This one here is another great exTKC lady, http://rubyahmad.blogspot.com/

Ummu Layth said...

biasa ler tu orang buat generalisation. i think being dubbed snobbish is not as hurtful as being dubbed bodoh and kolot as yours truly has been because yours truly was from a religious school.

people have prejudices. can't change people's prejudices but i say, it's their loss!

Lollies said...

don't worrylah neeza, some people memang suka jolok sarang tebuan (tiru kata pak pin) sebab dia suka tengok sapa melenting. looking at the way he writes, i think dia memang saja aje. I don't know, i thinklah.

tapi you and i and many more know snobbish people are everywhere regardless what school they come from. Sometimes also high confidence are mistaken with arrogance. orang melayu selalu silap sangka gak tu. artikel dari safulislam yang ni best describe that phenomena

http://saifulislam.com/?p=940

jangan kita terlebih confident sampai jadi arrogant dah.

eh melalut. apa2 pun i tau you baik. tak snobbish. berhingus ke tak? tu saya kengkadang kalau nangis. he he

Neeza Shahril said...

Zabs,

thanks for the link. An example of a great exTKC woman...

-----------------------------------

Aliya,

do people think going to religous school is bodoh and kolot? If they do, I think, they should go back to the basic. What kind of mind is that... a prehistorian rasanya :)

-----------------------------------

Lollies,

mungkin jugak lah he's that kind. Tengok title yang dia pegang tu (Tn Hj), mungkin saje je dia nak cheer up his boring golden days.

betul juga ek.. when we've high confidence, people perceive us as snobbish. Don't judge a book by its cover heheheeee.. Neeza dah browse thru Saifulislam's blog. Very informative! Thanks ye..

Berhingus? masa kecik sangat dulu ada la kot. Dah besar ni, masa nangis aje laa.. and I guess all people do including men pun kan.. heheeeee...

manje said...

satu kenyataan yg leh sakitkan ati org yg membacanye dan boleh sgt di 'argue'... tak sume pompuan yg terpelajar mcm tu; 'snobbish'... masih ada lagi pompuan golongan terpelajar dan elit yg mengikut resmi padi... 'semakin berisi semakin tunduk...' cume Tuhan je yang tau kerana golongan mcm ni tak kan meninggi diri ngan apepun kelebihan yg dia ada... kerana dia tau sume nye milik Allah...

sabo je la neeza... :)

WanHidayat said...

Ermmm..."i'm not a girl..not yet a woman"...hehehe, saje gurau..akak, kazen2 pempuan sy sebelah mak dan abah secara keseluruhannya mmg dari Tun Fatimah...they are not snobbish...hehehehe....down to earth lagik...

Org srawak bilang....iboh dilayan manusia kedak ya...jaik akal bah!!!

Neeza Shahril said...

Manje,

betul tu manje. setuju sangat dengan Manje. Ada jugak pompuan tak terpelajar snobbish. Patutnya itu yang dipertikaikan. tapi takpe kan, biarlah orang nak mengata. Bak kata Lollies, dia mungkin nak bergurau tu... :). Tapi secara kasar lah.. *geram sikit* heheee..

-----------------------------------

Dayat,

you look better as a man than a woman heheee... betul tu Dayat. Akak setuju.. memang lah.. orang cerdik selalu kena kata heheeee.. sabar je lah kan..
wahhh.. bahasa Sarawak tu.. agaknya maksud dia ialah.. jangan di layan orang yang makan serdak.. sebab dia kurang akal.. betul ke? heheeee..

Fadzila said...

apalah itu orang..takpa la neeza..kita tahu sapa kita....itu yang penting...dia jumpa salah orang kut....

yang pasti kiat bukan apa yang dikata....jangan marah sangat dear....tak worth it la...

Neeza Shahril said...

Fadzila,

betul la, dia jumpa orang yang tak berapa betul tu. Neeza dah cool sikit. kalau ikutkan perasaan, buat sakit jiwa aje. thanks ye fadzila :)

silversarina said...

Selalunya yang mengata itulah dia sendiri , makin dilayan makin terserlah 'kesnobbishannya'.. biarkan aje dia mengata.

Cheers!!!

Neeza Shahril said...

Kak Rina,

haah kan.. biarkan dia jadi luncai terjun dengan labu-labunya. Nanti dia sendiri yang tenggelam heheee..

Umi Kalthum Ngah said...

Assalamualaikum Cik Neeza,

Cantik blog ini...

Mengenai Cik Abang Tuan Haji kita yang seorang itu...tidak mengapalah...diapun sudah mengaku juga akhirnya yang TIDAK semua wanita di sekolah asrama itu menyombong...(lihat semula blog Pak Payne itu..)

Orang begini perlu guna pendekatan psikologi...kalau ditambah minyak, bertambah maraklah apinya..

Jadi, kita pusingkan balik senjata biar terhunus semula ke arah dia...

Apapun, sebenarnya betul juga seperti kata Pak Payne itu...sesetengah orang itu nampak sahaja kasar..dalam hatinya baik...dan orang sebegini sebenarnya mahukan perhatian...

"Tolaklah (kejahatan yang ditujukan kepadamu) dengan cara yang lebih baik; apabila engkau berlaku demikian maka orang yang menaruh rasa permusuhan terhadapmu, dengan serta-merta akan menjadi seolah-olah seorang sahabat karib." Surah Fusilat:35-36

Wallahualam,

Wasalam..

Umi Kalthum Ngah said...

Assalamualaikum,

Cik Neeza,

Saya mohon maaf..saya bercakap dengan seorang yang berkelulusan psikologi...sedangkan saya tiada...

Nanti Cik Neeza anggap saya ini memandai-mandai...

Berbanyak maaf, ya!

Wasalam

Neeza Shahril said...

Kak Umi,

waalaikumsalam. Boleh neeza panggil Kak Umi ke sebab rasa lebih mesra gitu :). blog cantik? terima kasih.. betul la, bila neeza fikir balik, ada people try to get attention by hurting people. Macam budak budak la lebih kurang. Dia buat perangai sebab nak seek attention from the parents. So, taking it positively, neeza cool sekarang. hehee..

thanks ya kak Ummi... oh ya, terima kasih juga singgah blog neeza yang tak seberapa ni.. harap you won't mind neeza link blog kak Umi to mine.. :)

-----------------------------------

Kak Umi,

to me, education doesn't prove anything. Memang neeza belajar Psychology tapi I'm a human being too yang kadang-kadang bertindak di luar kawalan jugak. Frankly speaking, rasanya orang yang belajar Psychology lah yang banyak tak ikut teori Psychology heheee...

sebab tu neeza suka dapat nasihat dari kawan. Dengan cara tu, kawan2 dapat tegur neeza di masa masa neeza tersasar dari landasan yang sepatutnya.. thanks again kak Ummi :)

Umi Kalthum Ngah said...

Assalamualaikum Neeza,


Of course, you may link my blog to yours..

I think what you are doing is just great!

Keep on writing, okay?

And bringing up those children...is a tough job..

Wasalam..

Neeza Shahril said...

Kak Umi,

thanks ye. Tough job? tell me about it. Otherwise, takkan syurga diletak bawah tapak kaki ibu kan. To me, its the toughest job in the world...

Jie said...

jgn hot2...provokasi murahan je tu...hidup biar sedap!

org bijak tak mgkn akan melebel org sesuka hati .....cheer up!

semlm masak labu masak kicap,mehlah nk rasa

Neeza Shahril said...

Kak Jie,

neeza dah cool dah. salah faham rupanya.. neeza yang cepat melatah heheee.. hehee.. sedap labu tu hahhaaaa!!! sabor je la Kak Jie.. heheee

idham said...

neeza...i ada tinggalkan komen pagi tadi...kenapa hilang??? uhuks

idham

Neeza Shahril said...

Idham,

takde pun your comment.. takpelah bang Idham.. hehehee.. Neeza appreciate your concern :)

maklang said...

relax lah neeza..well different people has different perception towards others. We are not made of the same way of thinking. Try to look from their point of perspectives. Maybe something has happened to him before that made him think that way!Kena tendang dengan kekasih orang boarding school ke...he..he..

anyway, don't let that bother you...banyak lagi benda nak pikir kan. Baik spend the neurons to activate on good things in life. Cheers and smile always!

Neeza Shahril said...

Mak Lang,

haah kan. Mungkin pernah frust ni kot. heheee.. tau mungkin dia suka mengusik orang boarding schools sebab dia takut orang-orang ni cepat aje keluar hujah2 bila kena usik.. macam neeza ni laaa.. heheee.. thanks Mak Lang :)