Monday, March 17, 2008

Eveything is a first time for Coan's Ummi :)


I can't remember the last time I cooked for my kids birthday party. I think, it was about 7 years ago, when Sophea celebrated her 1st birthday. Thanks to Ma who was the main cook for the party. Otherwise, I don't think it'll be materialized at all.

The 2 cakes - a gift from Auntie As and Uncle Roy


The busy Birthday Girl

I'm not a good cook, worse be, not even a cook!. Ma knows me very well. Between me and Bada (my younger sister - her name is Shima but we call her Bada hehee..), I think Bada is more rajin than I am. Whenever I went back to Kemaman, I always asked Ma to cook with a very sly reason - I miss Mom's cooking! Hahahaha!! And my mom would say something like,

"Ye la tu. Awak tu memang malas.."

Hehehee... When I told Ma that I cooked almost everyday in Saudi, she couldn't believe me. In Malaysia, whenever Ma called me, it was either we (the family) were outside having dinner or we ordered pizza. It showed that I rarely cooked in Malaysia. Of course, Abang I cooked sometimes, when we really tired of outside food.


I called Ma a few days back, asking a few recipes and telling her that I'm gonna hold a birthday party for Coan. Actually the birthday party is just another excuse. After being for about 4 1/2 months in Saudi, I never invited all Malaysian friends who live in Al Jubail (Elisa, Nana and Kak Rozie..., Khobar and Riyadh friends are welcome too. Just give me a call but please prepare for my uncertain food quality hehehee..). We did have a family or two coming to my house before but not all Malaysian in Jubail which I think we have about 30 - 40 individuals (that is inclusive of families).

Seronoknya borak.. tak yah jaga Shahmey ke Abah?

Ma was worried I would not have time to cook since I told her I wanted to have Nasi Kerabu, Sate and Meehoon Soto for the party. She said, it is tedious to make Nasi Kerabu since we need to prepare the Sambal Penumis, Sambal Kelapa, Ulaman, Solok Lada and Daging Goreng Kelantan style (a replacement for Daging Bakar). Anyway, Nasi Kerabu has always been my favorite dish since I was small. Abang was the one who suggested it and I thought, why not?

Be careful my dear Kakak...


I've been preparing for the party since 2 days earlier. The party was held last night (16 March 2008). I started preparing since 15 March morning... cutting, frying and marinating the ingredients that I would be using to cook all the 3 dishes!


I finally managed (Alhmadulillah...) (though the rice turned to be lembekkk) to get everything done by 6pm last night. The only thing was, the food was not on the table yet when a few guest have arrived. Blame it on Abang who told them to come after Maghrib instead of after Isya' hehehe...

Roy (Mr Zachary) is making sure the food is enough heheee...

All in all, I was glad everything went smooth though I was having a panic attack at first that was due to not having many assistants to help (when I held a party in Malaysia, many students came to help - I could sit comfortably talking to the guest instead of thinking what need to put next on the table). Fortunately, all my guest were very helpful. They helped me arranging the dishes on the table.

Coan the birthday girl with Ummi's helpful friends (As and Liza)

When all guest went back, Abang and I had our 'post-mortem' about the party. Everyone enjoyed the party (especially the kids, including mine, who went messing up my daughters' room - well, kids are kids. My 2 girls are like that too and even worse sometimes :)). Both of us love having guest at home. The 'guest spirit' really cheered up our home. Alhamdulillah...

The women conquer hehehhh...


A special note:


  1. That was my first time making sate, marinating them using my own ingredients mix that I blended by myself and grilled them using the grill that I bought using my own money (wow! everything is I and I again huh! heheee..). By the way, thanks to Mr and Mrs Zachary (Roy and As) who helped me to cucuk sate a night before. Also, thanks to Abang who also assisted in cucuk sate and grilling them. (Ops! a few other people also involved rupanya. hehehee..)

  2. Thank you again to Mr and Mrs Zachary for sponsoring the really expensive mouth watering Chocolate and Tiramisu Cheesecake for Coan's party. They also helped me in preparing the ingredients a night before the party. Only Allah could compensate you guys for that...

  3. Thank you to Liza who brought the delicious pudding, Kak Nor who brought an appetizing Pulut Serunding and Madina who brought her home made pizza.

  4. Abang and I were so pleased with the party, though I didn't eat even a stick of sate (tak selera makan food masak sendiri) and Abang didn't get to taste the meehoon soto (sebab dah habis).

  5. While I was typing this, a kind and friendly blogger, Manje had given Coan a surprise gift. I put the gift in Coan's blog. Thank you Manje... Cantik gift tu.. akak memang tak reti buat *malu*

25 sugar & spice:

I am Ann said...

wah the satay looks good. we also enjoy having guests for makan-makan at our home. but rumah kecil sangat, tak muat. happy belated birthday to coan

silversarina said...

samalah kita ni... duduk oversea baru 'kena' masak selalu , kat malaysia senang beli je......

wah... first time pun dah penuh meja dengan juadah home made... bravo sis .... sure sedap :)

Ummi said...

Wah.. you are so good. You can dished out all those yourself? Tabik lah kat adik sorang ni.

I bet Coan must be very happy on that day.

The sate looks good.

Hugs to Coan ya!

Cat Cat said...

Wah Neeza, tak pandai cook but still can host a party.. Gua salute sama lu lah.... hehehe!

Ummi said...

Happy Belated Birthday Coan~
and the satay looks really yummy *perut menyanyi*

Must be great fun to have ppl come around to the house and enjoy, no?

pB said...

Salam

sokmo lah kalu duduk dekat dengae parent atau tempat hok banyok keda makae , memae malah nok masuk dapur.

kak pB loni pun lagu tu lar.
Tok ma hok sokmo dok masok main dish. kak pB kelik krijo tulun nanok nasik dengae goreng ikae atau goreng ayae jah.

Tapi , dulu , maso Tok Ma tok dok skali , memae kelik krijo mesti masok. Sebab aBear tok brehi makae lauk luar. Puah doh kato dio.

Lamo doh tok makae nasik karabu nie.

Napoknyor , nanti Tok Ayoh maghi dhumoh minggu depae , mesti buat nie...

Jie said...

selalu, kan..kalau org M'sia kat oversea ada party²mesti ada satay...padahal kalau dok M'sia satay tu entah setahun sekali dua je makan..heheheh..agaknya sebab ye Neeza?

adakah satay tu diiktiraf sebagai makanan yg nampak "Kemalaysian" ..hehehehe

hepi belated bufday Coan..aunty jie ni sejak2 dua menjak ni sibuk tak sempat nk bertandang...

Neeza Shahril said...

Ann,

best kan guest datang.. rumah we all pun kecik Ann. Tu la sebab buat buffet style. Kalau hidang, takut ada kaki budak budak masuk dalam pinggan je heheee..

===================================

Kak Rina,

nampak penuh sebab bekas besar. Sedap tu tak tahu la.. bantai je.. tapi sah sah.. nasi lembik.. heheeee..

===================================

Kak Ummi,

that's why preparation kena buat 2 days ahead.. orang tak biasa masak kan.. heheee..

Coan memang happy sampaikan malam tu dia tanya, 'Ummi, esok birthday Coan lagi ke?". Kalau boleh hari hari dia nak birthday.. sabar aje.. :)

===================================

Cath,

kejap2 I tengok recipe.. my food, bantai aje. Since orang sini jarang dapat makan food malaysia, so, kira ok lah tu.. at least nampak rupa kan.. heheheee...

neomesuff said...

u have not fail makin me hungryyyy heheee..
Its a great feelin when the party is a success kan ;-)

Neeza Shahril said...

Ummi,

Coan kata thank you. Sate tu memang favorite budak budak... sedap ke tak ke, diorang makan je hehehee..

Memang enjoy sangat bila guest datang :)

===================================

Kak pb,

best nyo lar kak pb ado tok ma. lagipun mesti abae suko makae dih.. kalu neeza kelik rumoh mok abae neeza, neeza tok mmasok sebab nok buwi dia makae masokkae mok dio pulok heheheee...

letih... keno mmasok haghi2 ni.. balik kgijo doh lar letih...

mesti buat tu nasi kerabu tuh.. hehee

===================================

Kak Jie,

Coan kata thank you. Entah la.. ye kot sebab nampak malaysia. Lagi pun bila benda tu memang susah nak dapat, takde pun rasanya jual sate heheheee.. bila buat tu, orang rasa excited nak makan.. agaknya la Kak Jie.. hehehee..

Neeza Shahril said...

Neomesuff,

memang pun.. suka sangat.. you tengok je macam sedap.. tapi ak sedap pun.. hehehee

MAMAMIA said...

Akak ni still tak da confidence nak masak untuk ramai2. Kalau ada makan2, selalu outsource or catering aje. Takut kalau akak masak, nanti ada pulak yg sakit perut nanti. Anyway, nak reserve energy, layan tetamu (alasan..)

You did well!! Happy Belated Bday to Sobhan.

pB said...

salam AGAIN

tok ma tu ma kak pB.
Ma che aBear ado di klatae.


che abear kak pB bukae jenih kaki makae. kadae kadae tu , sakit hati sebab kito masok letih letih , dio makae 'jepuK' jah.

Kalu buak ayae kurma ko , kari ayae ko , lagi lar sakit hati. Dio ambik seketul jah , kuoh lasung tock ambek ....

huuuuuu ..

sory lepah prasae la pulok sini

Neeza Shahril said...

Mamamia,

Saje je nak cuba-cuba. Tak ramai sangat pun tetamu neeza. Kalau sampai 100 tu.. risau la jugak heheee..

thanks mamamia. Coan pun kata thanks :)

===================================

Kak pb,

ooohhh.. neeza dok ingak Tok Ma tu mok che' abae.. Che' abae neeza ggitu jugok. Bukae kakmi makae. Kalu makae, bubuh sikik jah. Neeza ni makae banyok.. selalu keno perli dengae diyo.. hehehehh..

takpo.. lepah perasaaee hehehe..

Mak Teh said...

Neeza, nampak satay tu sedap je! kalau pandai buat satay tentu boleh masak macam-macam lagi. Ini kes kalau hendak seribu daya... Bukankah begitu?

manje said...

salam akak... wah da rajin masak eh? bagus la... manje doakan akak akn terus rajin memasak... harap2 satu ari nati dpt rasa akak masak ... he2 boleh ker?

> cute r coan amik gmbr lentok gitu :) <

Neeza Shahril said...

Mak Teh,

satay tu first time neeza buat. Disebabkan semua orang lapar, tu yang habis... kalau tidak tak tahu laa.. hehehe.. sebenarnya, memang pun, hendak seribu daya. bila tak nak macam macam alasan. macam alasan yang neeza bagi pada mak neeza la.. heheheeee..

===================================

Manje,

rajin?? sekali sekala je manje.. nak rasa masakan akak? boleh sangat.. Nanti kalau akak balik Malaysia, akak jemput manje datang rumah ye. Tapi tak jamin la rasa dia apa.. kalau tak sedap manje diam je la ye.. hehehee..

Coan tu memang suka bergambar dan bergaya dan manja sangat sangat :))

Zabs said...

Salam Neeza,
Happyb belated birthday to Coan semoga besar menjadi anak yang solehah. InsyaAllah.
Bagus juga tinggal di Saudikan. Tak banyak tempat makan menarik, boleh masak kat rumah. Betul....
My wife is a good cook, tapi nowadays, anak-anak dah besar dan tinggal sorang je (yang bongsu baru 12 tahun) yang tinggal bersama kami, selalu makan diluarlah atau order aje.Hehehe...

zino said...

meriah nampak nya sambutan tu.. satay pun ada hehe

OndeOnde said...

uish, ni dah kira dashat ni Ja..satay tu kalu kak OO, main satay goreng jer! malah nok cucuk2 dan grill..hehehe..

a thousand years journey starts with the first step! BRAVO and CONGRATS. You should feel proud of yourself!

Masak ni kena ada mood dan fokus kalu kak OO lah. If not, tak sedappppp...

Nanti boleh venture other recipes as well :)

elisataufik said...

Ye lah, dah-syat betul boleh buat nasi kerabu, sate and meehoon soto!!
kalau camni, boleh lah orang datang rumah sokmo sokmo, dok?

I'm making a very very very small birthday party for Anis this weekend. She just invite a few of her girlfriends over for a Girls Only Pool Party.
Punyalah pemalas, I cuma nak buat meehoon goreng, cheese sandwiches (Ilham dah janji nak tolong) and a cake. Air - beli juice dalam kotak je.. tee hee.
(itupun mula2 taknak goreng meehoon, tapi one of the parents tanya "ada food for mak-mak?" pulak dah... terpaksa lah goreng meehoon sikit)

Neeza Shahril said...

Pak Zabs,

Coan kata, terima kasih uncle :).

Bagus kat Saudi sebab kena masak?? Tak bestttt.. penat laaa.. kalau kat Malaysia, makan kat luar aje.. hehehe.. malas punya neeza..

Your wife is good cook? Amat jarang orang nak puji wife masak sedap tau... untung isteri Pak Zabs dapat suami cam ni :))

===================================

Zino,

hehehe.. ni je lah warga Jubail ni.. sate tu penghias meja hehee..

===================================

Kak OO,

Satay goreng pun sedap tuh.. Ma Ja selalu jugok buat satay goreng kalu dia malah nok cucuk hehee..

yes... after 33 years, ni la rasa proud sikit.. sikit aje sebab time masak tu, kejap kejap pergi tengok recipe.. kena try and try lagi kan.. sampai jadi pro.. waaaaa!!! pro tu.. tak kot.. hehehee.. Pasal ada mood tu memang betul Kak OO. That day neeza buat sup soto tu kan.. habis (mungkin sebab sikit kot hehehe). The next day, neeza buat lagi untuk anak2 nak makan since meehun ada lagi. Sophea kata "Ummi, kenapa mihun soto ni rasa lain... semalam sedap je.." Hehehee..

lepas ni nak try cake la pulak.. dok teringat kek kukus kak OO tu.. tak buat buat lagi.. memang nak buat sangat2 ni.. :))

===================================

Lisa,

You tak tahu sedap ke tak.. orang yang makan tu pun sebab lapar tu.. heheee..nak datang? boleh.. boleh.. tapi kalau Lisa nak datang, mungkin 1 at a time la food tu.. sebab nak masak 3 sekaligus, 2 hari tu.. uuuwwwaaaaa!!! tak larattttt.. maklumlah.. belum sampai tahap amateur pun lagi.. hehehehe..

Happy belated 6th birthday to Anis.. 2nd March kan! Memang kan.. orang selalu expect ada makanan berat bila buat party.. kadang tu bukan lah kita malas.. tapi memang malas pun.. tu, I la tu.. hehehee

13may said...

oh! Hepi besday buat Coan :)

WanHidayat said...

Salam akak...beshnye make nasi krabu....make nge budu...hiskkkk....tak ajak ke si arab2 make makane kito...promote sikit....meriah sgt majlis tu kan....berangan dulu nak sampai sana...tapi yang pasti sy yakin sy akan sampai sana.....aja2 fighting!!!!

Neeza Shahril said...

13may,

Coan kata thank you uncle may :)

===================================

Dayat,

memae makae dengae budu pon.. hehee.. tak ajak lagi sebab rumah akak tak besar sangat. Lagipun, kalau ajak arab, kena segregate lelaki pompuan. Kalau tidak, dia tak masuk... nanti sampai sini, dtg rumah akak ye :)