Thursday, March 20, 2008

Rasulku... Ku Rindukan Syafaat Mu...





If I wouldn't be blogging, I don't even realize today is a Maulidur Rasul - 12 Rabiul Awal 1419. When I blog hopped today, many friends wrote about Maulidur Rasul - stories and advices. Thank you my dear friends. You guys are not only being a shoulder to cry when I'm in need but also my source of information.


I think, I wrote in a friend's comment that I always sometimes get information by asking instead of reading (I'm very lazy to read books... but I love reading blogs!). Today, I've got many stories which I never knew before. I went to Cikgu Jawe's blog and got to know about the sitting elephant (sitting elephant?? neat huh!). I went to Kak Rina blog's and discovered about the blaze that was blowing for more than 1000 years (which was the idol's of J3ws) snuffed out on the day Rasulullah s.a.w was born. I believe many other blogs also talk about Maulidur Rasul.


In Saudi, they don't practise celebrating Maulidur Rasul. I'm not sure what's the actual reason but if I'm not mistaken they considered it as bida'ah to celebrate because our Rasulullah never celebrate his birthday. I dare not give my opinion because I'm afraid I would say something contradictory to the fatwa.


Anyway, I hope it's okay to wish all my friends, Selamat Menyambut Maulidur Rasul... Hopefully we will always remember our Rasulullah s.a.w and salawat to him. Insyaallah...


19 sugar & spice:

Ummu Layth said...

hehe i'm one of those who doesn't celebrate. we don't celebrate our own birthdays either.

there's much to learn from sirah. kita tak bleh claim we love the Prophet if we don't know him. And how else to know him than to learn his life's story.

pernah tengok movie Ar-Risalah/The Message tak? sangat BEST. walaupun mat saleh berlakon (Anthony Quinn as Hamzah) tapi sangat mantap cerita itu.

zino said...

salam maulidul rasul..

cikgu jawe said...

salam maulidur rasul.. moga2 kita jd umat Muhammad yg dikasihi baginda.

saudi mmg tak sambut maulid nabi. depa kata bid'ah. perlis pun sama tak sambut kot.. alasan sama.

byk fakta menarik ttg Rasul yg masih tersembunyi dr umum tau kak. spt kisah isteri nabi yg diceraikan kerana memilih dunia dn akhirnya jd pengutip sampah. kisah nabi kena tegur sahabat kerana melarang pencantuman benih kurma.. dll.

Ummi said...

Semoga kita sama2 mengingati amalan junjungan besar Rasulullah s.a.w.

silversarina said...

Dalam zaman ini perlu diperingatkan tentang betapa agungnya rasulullah saw dan memperingati sirah baginda saw, namun tak semestinya diingati semasa perayaan maulud nabi ini sahaja kerana apa yang dibawa oleh baginda adalah satu cara hidup yang diredhai dan diberkati Allah.
Kisah api sembahan majusi terpadam dan lain-lain kisah itu adalah mukjizat nabi yang diturunkan oleh Allah bagi membuktikan kenabian baginda saw.

btw, akak pun tak nampak kenapa nak kena berarak dan berselawat nak sambut maulud nabi ni.. tak faham :(

ADIEJIN said...

mencintai dan merindui Rasul Agung kita seperti juga mencintai Allah..

apa sengih2 ???

ustaz Jin..hehe

Neeza Shahril said...

Aliya,

setuju dengan Aliya tu :). Akak rasa pernah tengok cerita tu kat Malaysia dulu. Memang best and banyak pengajaran... Thnaks ye.. :)

===================================

Zino,

Salam Maulidur Rasul juga :)

===================================

Cikgu,

Salam Maulidur Rasul juga. Terima kasih sebab cikgu tulis banyak kisah Rasul.

Menarik kisah isteri nabi yang diceraikan dan jadi pengutip sampah tu. Dan juga pasal benih kurma tu...

Tulis lah lagi cikgu ye.. Boleh jugak akak yang tak tahu ni baca :)

Neeza Shahril said...

Kak Ummi,

Terima kasih atas nasihat Kak Ummi tu... :)

===================================

Kak Rina,

Neeza setuju tu Kak Rina.. kita sepatutnya mengagungkan Baginda sepanjang tahun, bukan pada Maulud Nabi saje. Neeza ada terbaca 1 article semalam mengenai kesahihan 12 Rabiul Awal sebagai Maulud Nabi.. tapi tak berani nak letak kat entry.. lagipun 12 Rabiul Awal juga adalah tarikh mangkatnya beliau. Jadi, ada setengah kata, orang sambut kelahirannya di mana orang lain bersedih di atas kehilangannya...

Tentang berarak semua tu.. bagi Neeza juga, macam too much la pulak.. Kalau berarak tapi tak ikut sunnah dia, tak guna jugak kot.. Wallahu'alam...

===================================

Ustaz Jin,

Ustaz ke?? hehee... apa salahnya dok.. ingat mengingati tu baik.. bukan semestinya orang berserban dan berjanggut je kena cakap benda yang baik kan...

manje said...

salam maulidur rasul buat akak sekeluarga...

Neeza Shahril said...

Manje,

TQ Manje :). Salam Maulidur Rasul untuk Manje sekeluarga juga...

Zabs said...

Salam Neeza,
Sempena kita menyambut Maulidur Rasul ini, marilah kita bertekad untuk mengamalkan 4 sifat Rasullulah itu.
1. Siddik - Benar atau sentiasa dalam kebenaran.
2. Amanah - Sentiasa beramanah dengan sesiapa atau apa jua.
3. Siddik - Menyampaikan segala yang baik untuk kebaikan bersama.
4. Fatanah - Bijaksana, bukan setakat pandai tetapi perlu mempunyai kebijaksanaan.
Wallahua'lam

neomesuff said...

..hmm thts a thought... culture sometimes defer the nwaitu

Salam MaulidurRasul..;-)

-akuni- said...

Salam Maulidur Rasul Neeza.. sy pun kurang faham bab2 bidaah ni, cuma pd sy tak salah kita membanyakkan selawat ke atas junjungan Nabi Muhammad saw pada hari tersebut.

~ saya - ni dari shah alam. new blog url: kularilari.blogspot.com

Jie said...

Salam Maulidur Rasul 1429 H Neeza...Kata ustaz memang ada yang considered it as bida'ah...tetapi bidaah hasanah atau bidaah yg baik seperti juga tahlil dan talqin.

Cara terbaik menyambut Maulidur Rasul ialah menjadikan kisah sejarah baginda sebagai iktibar dan diaplikasi dalam kehidupan seharian dengan ceramah ilmiah yang boleh dimanafaat dalam kehidpuan kita bukanlah semata² perarakan dan selawat tetapi tidak dihayati sepenuhnya.


Bukan semua amalan yang tidak terdapat pada zaman nabi adalah bidaah terlarang. Orang yang menganjurkan sesuatu program yang baik itu akan mendapat pahala berasas kuantiti pihak yang memperoleh manfaat daripadanya. Begitulah sebaliknya.

Ini pendapat peribadi saya Neeza

Cat Cat said...

neeza,
Cath pun dah lupa and it's cuti am for Malaysia, right..??? Aaah, I missed all the holidays in Malaysia...

Neeza Shahril said...

Pak Zabs,

Terima kasih Pak Zabs sebab sudi berkongsi. Neeza pernah belajar tapi lupa... teruk kan. Tapi betul ke #3 tu sama dengan #1?

===================================

Neome,

rasanya now ni culture dah too much blended in the rukun :)

===================================

Akuni (Ahni),

Dah tukar ye ;). Betul tu. Banyak sangat yang di katakan bida'ah. Neeza pun rasa gitu jugak. Dapat pahala kan kita berselawat

Neeza Shahril said...

Kak Jie,

Neeza setuju juga tu. Semuanya bergantung kepada niat dan perbuatan kan. Kalau perbuatan tak terlarang, neeza rasa boleh kot.

Macam perempuan bawa kereta. Dulu la, neeza pernah dengar ada fatwa perempuan bawa kereta tu bida'ah. Agaknya sebab tu lah kat Saudi ni perempuan tak boleh drive kot.. agaknya laa.. :))

===================================

Cath,

I pun the holidays too... banyak cuti kat Malaysia kan heheee...

pB said...

salam


ustaz Jin jalae jauh haghi nie...
sapa dio dulu dari kak pB ....

ngeh ngeh ngeh ....

Neeza Shahril said...

Kak pb,

Skali skalo ustaz nok wi tazkiroh tu hehheee..