Friday, March 21, 2008

Tell the truth and you'll save your neck ;)




“I'm not upset that you lied to me, I'm upset that from now on I can't believe you” - Friedrich Nietzsche


“A lie hides the truth. A story tries to find it.” - Paula Fox


“A single lie destroys a whole reputation for integrity” - Baltasar Gracian


“No one can lie, no one can hide anything, when he looks directly into someone's eyes.” - Paulo Coelho


It'll be just a short story that I wanna share today. Before I proceed, let's name the character so that it'll be easy for you to get the picture. Of course, I have to make up all names in order to preserve people's confidentiality.

Farah - My friend
Ella - Farah's friend
Mira - Both Farah and Ella's friend

(All of them are friends la senang cerita hehehee..)


Farah told me that Ella had lied to her. According to Farah, she found out from someone that Ella and Mira have done something with a purpose not to inform her. When Farah asked Ella about the matter, Ella denied about the fact. Farah told me she didn't care about what Ella and Mira did behind her back but she was so upset that Ella had lied to her. She would rather knowing the truth than being lied but finally get to know the truth.


When Farah asked Ella about the matter, Ella denied and say something which was far from the truth. At first, Farah believed her. After a while, when Farah digested all the facts that she could recall, she knew Ella was not telling the truth. Then, Farah met someone who confirmed that Ella was indeed lying! Farah was so upset.


Now, Farah has lost her trust towards Ella. She tried to recall. Perhaps, Ella had been lying to her for many times already. She felt like being betrayed by a friend.


I told Farah to really be like an adult and act naturally as if she didn't know about the lie. Take it positively instead of thinking about bad intention that the friends had in mind. Of course, it's easy for me to say. It's not easy for her to accept since she felt herself being deceived by a good friend.


Honestly speaking, I would feel the same. I don't think I'll swallow everything that will be told anymore. I will be extra and extra careful.


Now, having written this entry, I think, no friend is actually much better than having a liar as a friend. It's merely because, I can spend my time with more beneficial activities than listen to a fiction that is not even real and improve my life!


To my friend Farah, if you read this, please be patient. Allah will always be with you, my dear *smile*

17 sugar & spice:

pB said...

ayo..
soo soo konfusing

sajo nok boh cap jari dulu ..

pah ni , baghu ulae baco ...

keh keh


yahuu...esok cuti
tapi kalu cuti , sibuk dhumoh pulok

Neeza Shahril said...

kak pb,

hehehee.. confusing ye.. memae punn.. sebak neeza jah hok pahae ni.. hehehee..

esok cuti? bestnyo laaa.. neeza ni cuti pon.. kerja rumoh mesti keno buwaakk.. maklum la khijo neeza kae 'Housewife Executive'. kehkehkehhh...

13may said...

mcm mcm...hehhe

Ummu Layth said...

takpe la...balasan masing-masing dengan Allah.

Kak Lady said...

Neeza...memula akak konfius jugak...sebab Neeza tulis...Ella - Ella's friend...tu yang akak konfius...tapi bila akak rasa sepatutnya ella tu Farah's friend baru lah akak dpt tangkap ceritanya...

Sekali orang dah hilang kepercayaan pada kita memang sukar untuk kita mendapatkannya balik...tapi sperti kata neeza...just act naturally...think positive...rasanya itu lebih baik...

Semoga Farah akan banyak bersabar...

Zabs said...

Salam Neeza,
(Ella - Ella's friend - you means Farah's friedn kan?)
Teringat nasihat orang tua-tua masa kecil2 dulu."Siakap senohong gelam ikan duri, bercakap bohong lama-lama mencuri. Apa2 pun diharap semua menjadi baik semula.

Neeza Shahril said...

13may,

macam2 eh? hehee..

===================================

Aliya,

betul tu Aliya :)

===================================

Kak Lady,

Hehehe.. salah tulis tadi Kak Lady. Neeza dah betul kan..

betul kak Lady, seribu kejujuran akan terhapus dengan 1 penipuan.

Neeza harap kawan neeza tu pun dapat terima dengan tabah :)

===================================

Pak Zabs,

sekali tersilap daaaa.. patut la pening kan.. hehehe..
Harap2nya, Ella tu jangan lah sampai jadi pencuri pulak. Nanti susah, masuk jail pulak.. hehehe..

Mak Teh said...

Neeza. Mak Teh kalau kawan berterus terang, tetapi kalau tak boleh cakap sesuatu tu mak teh diamlah. Kadang-kadang berterus terang ni orang pulak yang tak tahan. So far, if the person is my friend, i will always remain loyal to the friend and take care of her interest.

MAMAMIA said...

Bersangka baik, maybe dia tipu sunat ( tipu pun ada sunat, wajib??) sebab nak jaga hati kawan.

silversarina said...

Kawan yang menipu bukan lah kawan.. I hate a liar and memang tak jumpa jawapan kenapa manusia menipu..

Fadzila said...

a ah..kadang2 manusia buat sesuatu untuk kebahagiaan org lain...Allah Maha Mengetahui....

Neeza Shahril said...

Mak Teh,

neeza pun rasa gitu jugak. Kalau tidak, baik tak yah jadi kawan kan... memang kadang2 orang susah nak terima kenyataan.. tapi kalau kenyataan tu jujur, lebih baik daripada menipu...

===================================

Mamamia,

hehehe.. tipu sunat ye? nanti sunat pun kena tipu.. hehehee...

===================================

Kak Rina,

I think so too. Friends should be honest to friends. Otherwise, don't be friends la kot kan.. :)

===================================

Fadzila,

kadang-kadang kebahagiaan yang disangkakan tu amat menyakitkan hati seseorang... :)

neomesuff said...

complicated...at times we shld choose a friend...that'd wll b with us thru thick n thin..but..if i were Farah..i'd b confronting the issues and straight away clear the air without any hard feelings

-akuni- said...

Lepas ni Neeza pun mesti rasa susah nak percaya kawan yang suka menipu tu kan...

Saya pun ada kawan yang kuat temberang (rasanya perkataan temberang lagi sesuai kot dari perkataan penipu), dah lar dia temberang kita, lepas tu dia cerita kat orang pulak pasal temberang dia di depan kita dan kawan2 kita, macam sengaja nak malukan kita... saya tak suka dia...

Sori melalut.

Neeza Shahril said...

Neome,

agree with you. I'd do the same - confront and clear the air. Tapi rasanya these 3 ni lain sikit cara diorang kot... Ada yang suka cakap belakang je.. kat depan manis mulut :)

===================================

Ahni,

tak tahu lah lagi nak kata sebab yang kena tu kawan neeza kan. Tapi, kalau orang dah biaa buat cam tu, tak mustahil dia buat kat orang lain jugak..

Neeza pun tak suka kaki temberang ni. Cakap berdegang-degang (ada ke perkataan tu? hehehe) tapi sebenarnya habus pun tadak...

zino said...

sekali menipu sampai bila2 orang dah tak percaya ...

walaupun dia cakap sumpah tak tipu punya..

Neeza Shahril said...

Zino,

betul sangat. Sebab dia cakap cam ni.. Sumpah tak, Tipu punya!! Jadi, memang tipu la.. hehhee..