Sunday, April 27, 2008

Happy 26th Birthday Abang!


My husband is not 26 years old today and this 'Abang' is not him :P. Today (27th April 2008) is my 2nd brother birthday. By the way, we only have 1 kakak (myself - being the eldest) and 1 Abang (the 4th one - also the 2nd brother) in our siblings. We just call the rest with names (Fuad is the 2nd one / also 1st brother, Bada/Shima is the 3rd / also 2nd sister and Afir is the last one).


How he got to be called 'Abang'? It started when he was 4 years old - he insisted everyone to call him Abang after he acted as an Abang in a mak mak games (main mak mak).


Our age difference is 8 years old. When he was a toddler and wasn't be able to walk yet, I was the one who had to carry him whenever I wanted to go out and play (Ma was busy in the kitchen). I was like his babysitter when he was small. I was scolded for letting him jatuh longkang. I was pinched after mistakenly kicking his b*ll when he was 3! (Sakitnya laaa..).


He resembles me the most. One day, when Fairuz was about 8 years old, Bada's friend came to our house. She was looking at our family's photo album and found a picture of me (when I was 7 @ 8) wearing a dress and standing on a chair. She asked Bada,

"eh! kenapa Fairuz pakai gown?"

Bada told us about that incident. Of course we had our biggest laugh then. Before Fairuz took that picture and torn them into small pieces, I had a look at the picture again. I was really like him then (sebijik!).


Look at these 2 pictures (taken on the day we went to say goodbye to him - before leaving for S@udi).

Do you think we still look the same? It's either he has got my feature or I have his feature (but we're 2 different sexes!)


Among 5 siblings, I could say, Fairuz is the most patience one - anything concerns our parents especially. Sometimes, we had different opinions with our parents' but he chose to remain neutral. Most of the time, he agreed with our parents.

Tabik Tuan!

A few days before I left for S@udi, I went to see him in Pulap0l. He hugged me and cried. I was crying too, thinking that we would miss each other as I would stay far away. Recently (on 12th April 2008), I missed his big day - his graduation day in Pulap0l. He's now an official Policeman - a career that was never in his mind when he was small.


Though I wasn't there, I'm lucky enough to be able to look at his picture on his graduation day. Congratulations Abang! Kakak is very proud of you. Kakak hope Abang will be a trustworthy police officer. Insyaallah...

By the way, the girl who was standing besides him is not his fiancee. She's my sister, Bada. She purposely sent me this photo to make me jealous. Deep inside, I am actually jealous huhuhuuuuu!!!

26 sugar & spice:

Cat Cat said...

Happy Birthday to "Abang"...
Hensem "Abang" Neeza ya... Salute to him and all the policemen out there.

cikgu jawe said...

selamat hepi besday tuan. tlg jgn saman aku tuan. hehe

Jie said...

Selamat Ulangtahun Kelahiran Abang..semoga ditetapkan iman, sihat tubuh badan, kesenangan harta benda juga kesejahteraan dunia akhirat..



encemnya dia...neeza...tp dah ade Queen..he he he, boleh pandang je la ye...:D

silversarina said...

Happy Birthday Abang police and gentleman and handsome too !!

Memang sama muka neeza dan abang.

macam akak dan adik bila kawan akak tengok diaorang kata macam kuih satu acuan..tapi dah besar ni akak nampak tak sama pun.

zino said...

happy birthday "abang"...

kalau kena saman abang boleh tolong tak ? hehe

pakpayne said...

Ja..

"happy birtday abang" tumpang sending greetings to abang yang sungguh hensem itu.

Memang boleh di katakan dari acuan yg sama.....sungguh banyak persamaan!

ummu asiah said...

Ye lah neeza...sebijik..your sis tu pun sama jugak..sweet-sweet belaka macam 'bledho' jugak. :)

Please send my wish to him too...and do'a agar dia menjadi seorang polis yang baik, jujur dan amanah, mulia hati dan jiwa dalam menjaga keselamatan awam. Banyak sgt kita dengar cerita-cerita tentang sikap polis yang kurang baik...Moga dia menjadi contoh tauladan kepada orang awam yang lain dalam membentuk generasi polis yang baru...dalam menuju negara Malaysia yang aman makmur dan selamat...ish..ish.panjang pulak..

Neeza Shahril said...

Cath,

Thanks Cath.

Abang2 polis semua nampak smart kan..

===================================

Cikgu,

Thanks cikgu.

Dia tak akan saman sebab dia bahagian yg ada kaitan dengan adik beradik heroin..
bukan heroin filem.. yg satu lagi tu hehehe..

===================================

Kak Jie,

Thanks Kak Jie.

hehee.. kalau dia takde queen pun, apa salahnya...

ish ish Kak Jie.. hehehehee...

===================================

Kak Rina,

Thanks Kak Rina.

sebab kita dah selalu tengok, tak nampak sama kan Kak Rina...

Neeza Shahril said...

Zino,

Thanks zino.

neeza baru plan nak tanya dia pasal tu.. heheh...

===================================

Pakpayne,

Thanks Abe Id.

Kalu dia handsome, Ja pun kiro handsome jugok ko?? hahahaa!!!

===================================

Kak Ummu Asiah,

Thanks kak atas doa tu..

itu lah yang neeza takut masa dia decide nak jadikan polis sebagai career...

banyak cerita polis yang neeza tak suka dengar.
Neeza pun harap dia akan jadi polis yang beriman.. Insyaallah...

Ummi said...

kenapa tak bagi tau..bole gi tengok.. hensem lah..

maklang said...

Happy birthday to abang...semuga berjaya dalam kerjaya nya...Amin...

manje said...

salam kak neeza

hepi belated besday utk "abg" kak neeza... muke dia mmg cam akak... :) sweet...

neomesuff said...

now ..how i wish i have a 'abang'

nadia yuna said...

salam..

sis.. sis kat arab saudi ya?

nadia nak mintak sedikit pertolongan leh tak?

=)

Fadzila said...

a ahla sis..muka really sama......patutla org leh tersalah sangka...

Neeza Shahril said...

Kak Ummi,

hehee.. hensem sebab dia pakai baju polis tu..

===================================

Mak Lang,

Thanks Mak Lang for the doa..

===================================

Manje,

salam manje :)

Thanks manje. sama ye?
Entahlah tapi kami lain jantina tau hehehe..

===================================

Normi,

you takde adik lelaki ke?
takpe, ambik lah dia jadi your 'abang' hehehe..

===================================

Nadia yuna,

ya. Di Arab Saudi.

Insyaallah... email akak pasal tu neeza_ramli@yahoo.com

===================================

Fadzila,

akak hari2 tengok, tak pulak nampak sama hehehe..

Zabs said...

Salam Neeza,
Tahniah pada abang. Say dulu ada juga niat nak jadi Pegawai Polis, tetapi terjadi Pegawai TLDM pulak. Tapi takpa, dapat berkhidmat untuk negara jugakan?

pB said...

salam Ja

sejibik lar muko Ja dengae muko dio ..
tapi namo lagi adik bradik ....

kalau rindu , balik ler

OndeOnde said...

JA,

happy belated birthday to Abang!
Adik kak Wani ado jugok jadi "abe lih" ni :) pun sama usia dgn Abang! 26 years old jugok tapi sekarang ni bertugas nuuun di negeri bawah bayu!

kalu doh adik bradik tu, memae samo lah muko tu! oghe kato kalu adik bradik hok muko samo tu, they are close to each other - sejuk oghe tuo kato!

Kak Lady said...

Neeza...Memang wajah tu sebijik...saling tak tumpah...

HAPPY BELATED BIRTHDAY buat Abang tu...memula heran jugak ye kenapa anak lelaki kedua dipanggil abang plak...rupanya dulu2 suka main masak2 eh? Heheheh..

Suka tengok anak2 muda/lelaki yang berpakaian seragam...nampak segak...

l i e y n said...

yup kak neeza, mmg serupa le...man in uniform mmg handsome n smart!

YuszTieY said...

salam...dah baca byk kali dah tapi baru nak sign sini...hehhee..bz la cikit k.ja.
hepy besday utk abe yg hensem tu...dah ader tunang ker..alo la kalu tok boley jadi adik ipar ko anak sedara ko...heheeee..moga abe sihat sokmo n selamat dunia n akhiratttt aminnnn

Helena said...

Happy birthday to Abang. You and your bro really look alike.... hehe macam twins pun ada....

Suka sangat tengok orang2 in uniform ni.... macho! *wink*

Neeza Shahril said...

Pak Zabs,

thanks Pak Zabs.

TLDM pun encem jugeeee.. hehehe...

===================================

Kak pb,

hehee.. dio pinjae muko Ja tu..

nok kelik nih kak pb.. esok! Insyaallah...

tapi, tok tahu buleh juppo ko dok.. sebak sibuk doh adik Ja tu :(

===================================

Kak Wani,

Thanks Kak Wani.

jauhhhnyoooooo.... adik Ja buleh2 memae tok sey dok ddenu.
Alhamdulillah, buleh alik sini tapi jauh dari Ayoh Ma la..

Sungguh ko ggitu? Memae Ja close jugok la dengae hok ni..

===================================

Kak Lady,

Thanks Kak Lady.

hehehe.. main masak2 masa kecik terus lekat sampai besar..

neeza pun suka tengok lelaki berpakaian seragam ni.. nampak segak dan handsome aje..

===================================

Lieyn,

kalau tengok masa kecik lagi sama. sekarang banyak dah beza..

pstt... Lieyn, dia lelaki, akak pompuan.. heheh..

===================================

Tiey,

Thanks Tiey.

busy? ni mesti business lagi ni...
bilo la nok buleh makae nasik kerabu Tiey ni.. hmmm

takpo.. tunggu anok dio esok... hehehee

===================================

Helena,

Thanks Helena.

Neeza pun suka tengok.
Memang nampak gagah perkasa kan bila pakai uniform tu

tak kira lah polis ke, tentera ke.. bomba ke..
hehehee...

Sikelu said...

salam neeza,
huh muka 'sejibik la'..
hmmm hensem dia kan mesti ramai yang nak melamar tuh..

tapi kan..
hak sebelah dia tu comei aaa..
kirim salam no...
he heee..!!!

shima said...

Sikelu,

thanks... hensem ke? heheheh... ramai awek dulu tu tapi semua kakak dia tak approve.

comel?? yang mana tu? yang gambar berdua ke atau ramai2? kalau ramai2, anak2 neeza tu.. heheh.. memang tak berpunya lagi... :P