Tuesday, April 29, 2008

Mengapa orang suka membebel?



Bla bla bla... aduhh!! Sakitnya la telinga ni. Rasa macam tak habis habis aje. Padahal, 1 benda saja yang nak di beritahu. Tapi, bila di pusing sana, pusing sini, jadi panjang. Tak laratnya la..


Macam tu lah rasanya bila Neeza dengar orang membebel. Ma Neeza contohnya (masa Neeza muda-muda dulu - sekarang pun tak lah tua sangat hehehh), suka sangat membebel. Dia cuma nak bagi tahu, kain belum di angkat. Tapi, dia punya cerita panjang lebar tu, sampaikan Neeza rasa kalau orang dengar, dia tak tahu pun sebenarnya Ma cuma suruh angkat kain. Itu contoh lah kan.


Tapi, yang bestnya, Neeza sendiri pun membebel. Sama lah jugak sebenarnya kan walaupun Neeza tak suka dengar orang membebel. Jadi, mengapa orang membebel? Mari kita lihat senarainya. Oh ya, ini bukanlah hasil kajian ataupun firasat ye. Ini adalah pengalaman peribadi sendiri. Kenapa perlu Neeza tulis di sini? Saja suka suka. Seronok bila kita tulis apa yang kita buat. Sebenarnya, kita tak akan sedar kalau kita tak tulis dan baca.


Baiklah, tu pun dah membebel. Patutnya intro tak lah panjang berjela kan hahaha!!! Mari kita sama-sama lihat mengapa Neeza orang suka membebel ya...

  1. Kadang-kadang ada benda terbuku dalam hati. Contohnya, geram bila tengok rumah bersepah. Dah 2 @ 3 hari bersepah tapi nak mengemas tak larat sebab bila kemas, bersepah balik. Tentu arah lah bukan Neeza yang sepah kan. Kena tampar diri sendiri lah kalau Neeza yang sepahkan.. hehehe.. Jadi, untuk lepaskan apa yang terbuku tu, Neeza kena lah bercakap. Dah nama pun terbuku (mestilah banyak kan), jadi bila keluar tu, macam mercun das lah dia keluar - dush dush dush!!! hehehe..


  2. Kita rasa orang lain tak boleh buat salah tapi kita buat tak apa. Pernah tak terjadi, kita tengah makan di meja makan. Sekali air tumpah disebabkan anak tercuit cawan. Kalau Neeza lah (biasanya la), mulut ni tak tunggu dah. Terus aje keluar peluru bertubi tubi. Riuh 1 dapur. Tapi, cuba lah kalau Neeza sendiri yang buat. Selalunya akan keluar "ish.. tumpah pulak" itu sahaja dan terus ambil kain dan lap.. hahahaha!!! Neeza nak kongsi 1 joke yang Neeza dapat dari a dear friend of mine.

    A mother and son were doing dishes while the father and daughter were watching TV in the living room. Suddenly, there was a loud crash of breaking plates, then complete silence. The daughter turned to look at her father.

    Daughter : It's mummy!
    Father : How do you know?
    Daughter :
    She didn't say anything.


    Nampak tak apa yang Neeza cakap tadi? hehehe...


  3. Rasa puas! Bagi diri Neeza, kepuasan membebel tak sama dengan kepuasan minum milo ais! Memang lah milo ais lagi sedap kan. Tapi bila dapat bercakap tanpa henti, Neeza rasa, haaa!! dah cakap semua sekali dah. Mesti lepas ni budak-budak ni akan faham. Padahal, tak pun sebenarnya!!! Diorang lagi tak faham ada lah.. Tengok macam Neeza dulu lah, sakit hati sebenarnya. Tapi, bagi orang yang membebel, dia rasa orang akan faham sebab dia dah cakap sebiji sebiji apa yang dia nak cakap kan. Itu namanya self satisfaction walaupun orang lain tak satisfy, kita sorang-sorang aje yang syok sendiri.


  4. Bila duduk dirumah dan jadi surirumah sepenuh masa, jarang Neeza dapat bercakap. Dengan suami pun kena tunggu dia balik saje lah. Jumpa kawan-kawan pun sekali sekala aje. Nak call kawan-kawan takut mengganggu pulak. Maklumlah, kita tak tahu dia sedang buat apa kan. Entah entah dia tengah goreng ikan ke. Hangit pulak ikan dia sebab melayan kita berborak. Jadi, energy dalam diri tu banyak. Energy untuk bercakap hehehee... Bila dapat bercakap sekali (di rumah la biasanya), rasa tak nak berhenti lah pulak. Seolah olah orang yang jarang dapat microphone. Sekali dapat, tak nak lepas dah mic tu. Dia aje nak conquer.. hehehehh.. Macam tu lah Neeza, rasanya laaaa...


  5. Nak tahu tak? Kadang-kadang, bila kita banyak bercakap, kita rasa macam pandai, walaupun kita tak lah pandai sangat sebenarnya. Pernah tengok tak, orang banyak sangat bercakap masa dalam meeting? Sesetengah orang yang banyak bercakap tu okaylah. Sesetengah lagi, banyak bercakap tapi entah apa apa aje yang dia cakap. Dia tunjuk / berlagak pandai sebenarnya. Memang ada orang akan pandang tinggi pada orang yang banyak bercakap ni.

    Pernah 2 @ 3 jugak berlaku pada Neeza sendiri semasa dalam meeting. Banyak benda Neeza cakap tapi bila Neeza stop bercakap, Neeza fikir balik "apa sebenarnya yang Neeza cakap ye?" Neeza sendiri pun tak tahu apa yang Neeza cakap tadi. hahaha!!!!


  6. Ada orang membebel sebab nak control the floor - be a center of attraction. Dia seorang saje yang nak bercakap. Dalam bab ni, Neeza kurang sikit kot. Ke, ada jugak? Kena tanya orang lah kan bab ni.. Bila kita sorang yang bercakap, dah tentulah orang lain tak dapat bercakap. Jadi, semua orang akan pandang kita aje. Macam glamor lah gitu... Tapi, tak elok sebenarnya tau. Sebab, lambat laun orang akan kata, kita cari glamor hehehehe... Kadang-kadang elok juga jadi low profile. Kadang-kadang aje la... Memang lah selalunya orang yang low profile tak dikenali sangat tapi dia mungkin dihormati...



Itulah serba sedikit dari Neeza. Kalau ada kawan-kawan yang nak share dan tambah point, silakan... Dengan tangan terbuka, Neeza alu-alukan. Tulislah diruangan comment. Terima kasih ya :)


24 sugar & spice:

pB said...

salam Ja

kak pB suko benar nge'pek.
Bukae suko tapi terpakso nge'pek.

sebab kalu tok nge'pek , rasonyor rumoh tu HARUS jadi tongkang pecoh.

tapi hok tok syok tu , nge'pek bendo samo.
tiap tiaap hari.

pasal buku tok sepoh sepoh.
pasal beg skoloh tok rato rato
pasal tudung skoloh sakut kok se kok se

pasal makae nasik tupoh.
pasal kalu doh start gurau , mesti akhir dengae baloh

kadae kadae tu , raso supo nok masuk tape jah ...

bilo budok budok tu buak jah bendo hok tok sedak mato man'dae teruh tekan butang PLAY

aBah jenih tok banyok mulut.
tapi kalu nok dengar aBah tu ke'chek , tra la buat saloh.
Berbakul dio nge'pek

sokmo kak pB nya'nyi ko dio
nok dengar soro , keno buat silap

tapi tular ....



bilo tak dok budok budok , sunyi pulok ......

pB said...

sot lagi tinggae ...


kak pB hok umor 36 ni pun , keno nge'pek lagi ko Tok Ma ....


hi hi



fobia sungguh ....

Ummi said...

Oh oghe kelate kate ngepek?

He he he he..ha ha ha ha.. geli betul hati ummi rasa macam dush kena kat muka sendiri.. hok yang bebel kat anak2 tulah.. yang kat crowd tu tak delah.. ummi ni jenis pemalu bila ramai crowd.. kahkahkah

OndeOnde said...

raso nyo mok-mok ni memae kaki ngepek! kalu tok ngepek mace PB kato tulah huru-haro rumoh tanggo!!!!!

kak Wani kalu tok kenal oghe memae tok reti nok start conversation, tapi kalu dae kenal, masya-Allah seghupo bertih goreng la pulok!!!! Ni dok masuk dalae kategori ngepek dok? hehehehe..

che abe kak wani pong jenis tok banyok mulut jugok tapi dio beghegi ggugha nga anok2 - cumo hok dalae ppalo dio tu kito susoh nok agok ggapo..

orang kata, a woman's heart is in her mouth and a man's heart is in his head.

chugie said...

wah..panjangnye entry ni... sangat bernas!!

Ummu Layth said...

hahahahahah! lawak entry nih.

aliya kuat membebel. tp kan usually bebel because dah bosan cakap banyak kali still tak paham2 lagi. so keluarlah bebelan2 itu =p

zino said...

kat rumah zino ni ada sorang pakar bebel ni.. hehe..

I am Ann said...

tapi kalau tak membebel pun, salah juga kan? my hubby gets suspicious if I become quiet. Worst, boleh dia cakap I dah tak peduli. Hmm, mana-mana ajelah kan.

-akuni- said...

Neeza, jangan membebel!

neomesuff said...

it is good to let things out of your chest..but the men always complaining about women nagging..mana taknyer..kita mintak tolong sekali ckp elok2..dia tak buat..pastu ckp lagi sekali..dia ckp dia akan buat..tpi tak buat2..pastu kalu dah tiga kali..haaaaa...mulalah kita 'membebel' pastu marah...
but now i think..i dah kurang membebel..prefer to look at things in a different perspective and also with substance.. i hope that would not be a problem to myself..

tapi celoteh tetap celoteh heheee

YuszTieY said...

salam..
heheheheee..membebel ni cam sebati la plak yer dgn jiwa ore tino kan..kalu tak bebel tu ..meme tabik spring la ko ore tu....
ore sokong hok k.ja tulis tu meme kena bate hidung ore gak la 99.9 % hahaahaaa...ader ko ubat tak payah bebelll..slotibbbbb mulutttttttttttttt kot kakakakaa..ok la k.ja bebel la plok ore ni..

Cat Cat said...

Neeza,
Dulu mak Cath pun suka membebel pagi petang... Kekadang sampai ke malam, nak masuk tidur pun still membebel...

I truly miss her membebel kat I now... Huhuhu!

MULAN said...

syok apa membebel... hati rasa puas yang amat sangat.. tak terkira puasnya.. !!! huwa ha ha.. pastu mula gaduh penat mulut, kering tekak..

ummu asiah said...

Nampaknya ramai yang komen bab bebel ni..and rasanya semua serupa if dah jadi mak..cuma selalunya lepas bebel baru rasa nyesal and baru nak difikrkan balik apa yg kita cakap tadi..yg bestnye anak2 akak ni espcly d boys, mesti diam saja time kita bebel. tu yang buat rasa guilty pulak,kdg2 akak buat diam saja tengok perangai anak2 sebab takut hilang kawalan bila dah start bebebl n marah..

silversarina said...

Rumah akak kini sunyi , tak de apa yang nak di ngepek kan sebab orang pun dah tak de , nak negepek sorang2 kepada diri sendiri tak best pulak , macam orang tak betul... akak tak suka orang ngepek... lagi orang ngepek, lagi akak diam , buat tak layan je...hehehe.

as said...

wah,babel dah jadi macam hobi..kikiki...as sebaliknyer..husband yang lebih2 bunyi dari as.hehe...tapi tak tahu la kot besok2 ada anak,kuasa membebel berpindah kat as plak..mana tahu kan ? hehe...

pakpayne said...

hehehe...Ja....:-)

bakpo nyo ngepek lagu tu...adushhh, abe id kalu keno ngepek buat muko sadin jah.....senyum jah, pas tu tanyo dio "habish doh ko?" pah tu gi peluk dio lah...hehehehe

kito pehae sokmo, oghe ttino ngepek tu sebab ado kes terbuku lah tu..

abe id

abanglong said...

perhatian - mintak nama dan adress cik abang anda boleh? abglong nak poskan earplug dengan kadar yang amat segera!! hehehehe

tension weh dengar pokpek ni tau.

hehehe

Neeza Shahril said...

Kak pb,

hahaha!!! pagi nih Ja pong baru lepah ngepek dengae anok2.
buku meghato halo... geghae sungguh laaa pagi2 ni...

Ja pong suppo kak pb. Nok pasae tape jah segho..
kalu tidok, sakit tekok ni.. hehehe..

sesekali ado jugok Ja keno ngepek dengae Ma Ja.. huhuuuu...

===================================

Kak Ummi,

kadang2 bila dah geram sangat, hubby pun jadi mangsa 'ngepek' ni tau..
anak2 tu dah tentu dah.. hehehe..

===================================

Kak Wani,

padae la dih mok2 kito dulu2 ghajing dok ngepek ko kito..
lonni, baghu la tahu.. hehehe..

che' abe ja ggitu jugok, diae jah..
kalu skali ngepek, aduh!! sakit nyo telingo..
tapi hok sedak tu, dio wak skali deange anok2 ggapo hok dio ngepek tu.. heheh..

===================================

Chugie,

hehehh... salam kenal chugie..

===================================

Aliya,

samalah kita... dah penat cakap banyak kali..
eh! cakap banyak kali tu sama lah dengan bebel kan.. hehehe..

===================================

Zino,

tau dah sape..
jawatan kat rumah dia, sama cam neeza kan.. hehehe..

Neeza Shahril said...

Ann,

tu kalau kita dah biasa bebel kot..
mesti sunyi bila tak dengar bebelan kita sehari kan hehehe..

===================================

Ahni,

hahaha!!! tak boleh stop la ahni.. dah immune hahahaha!!!

===================================

Normi,

exactly! kalau cakap sekali terus buat, memang lah kita tak berlanjutan cakap kan.. hehee..

Ini, cakap sepuluh kali pun tak buat lagi..
that's whylah panjang cakapnyaa... hehehe..

===================================

Tiey,

hahahah!!! nok selotape mulut?? molek jugok tu..
tapi nati, payoh pulok nok makae.. heheheh...

===================================

Cath,

Cath ni mesti dah lama tak kena bebel..

kena balik Malaysia tu Cath.
mintak mak Cath bebel hehehe..

===================================

Mulan,

betul tu.. syok kan. tapi tu la, sakit tekak, batuk...
lain kali, sebelum bebel, kena sediakan air dulu kat tangan hehehe..

Neeza Shahril said...

Kak Ummu Asiah,

bagusnya cara akak ni.. kena ikut ni..

neeza pernah rasa bersalah bila benda yang neeza bebel tu sebab salah yang tak sengaja.

kalau salah yang sengaja macam sepah buku dan susun untuk buat rumah, memang neeza rasa puas sebab tengok diorang kemas balik.
kalau tak bebel, memang dia tak kemas..

===================================

Kak Rina,

betul kan Kak Rina.. sakit telinga dengar orang ngepek..
tapi tak tahu lah kenapa, neeza pun buat jugak... hehehe..

===================================

As,

akak rasa lepas ada anak, Roy diam, as yang bebel..

masa tu Roy pulak diam.. hehehehe

===================================

Abe Id,

heheh.. memae lah tu.. kalu takdok hok tebuku, memae tok ngepek..
sebak tok puah hati la tu.. hehehe..

===================================

Abanglong,

hahahaa!! nanti neeza telegram number dia ye..

neeza tension gak tapi... neeza buat gak! heheee..

Jie said...

kakjie beletiaQ tu pasal rasa mcm sunyi je rumah..anak² dah besar..rasa sepi..baik setat radio buruk tu..pokpekpokpek...hahaha

Cakap sekali dua dia org mcm tak bagi perhatian je..tu yg kena ckp ulang² neeza...agaknya dia org tu ( anak2 lah ) dah kebal dgn suara dan nada mama dia...:p

kakjie tak pernah beletiaQ dgn abg..entah...lebih byk ikut cakap walau memberontak la juga ...hahaha.

give & take lah kan..

l i e y n said...

Best le isu ni,lieyn anak x bsr lg so kurg le ckit..tp rasanye cik abg syg lg kuat bleter kot..mmg tension bila dgr mak bising..bila dh keje,blom kawen dok ngan parents..bila mak start aje mbebel,terus start kete,jln2 hbskn minyak kete.sort of sign of protest le tu..better dr mjawab kan?abah pun dh paham,dia buat dek aje..ok klu husband lieyn tanya knp ppuan kuat mbebel,lieyn copyright reasons k neeza k..

Neeza Shahril said...

Kak Jie,

bagus Kak Jie.. memang tak elok berleterkan husband..
neeza ni buat cam tu bila tak tahan sangat. Tapi rasanya dia faham kot.. hehehe.. harapnya laaa..

=====================================

Lieyn,

boleh lieyn.. copy aje.. hahaha!!
akak pun tak tahu orang lain.. tapi akak memang tu lah reasonnya..
rasanya laa... hehehe...