Tuesday, June 17, 2008

no daylight savings




I asked Abang, "daylight savings tu apa bang?". He explained to me... bla bla bla.. the explanation was so very long with a few examples until I didn't remember what he said hehee.. But of course, I grabbed the idea of daylight savings.


Let us look at the definition of Daylight savings time according to the Americ@n Her1tage Dictionary.

Daylight savings time: Time during which clocks are set one hour or more ahead of standard time to provide more daylight at the end of the working day during late spring, summer, and early fall.


Right now, at the place that I'm staying, there's no daylight savings. Time is not adjusted though our daylight is longer than night time. Sun rise at about 4.45 am and sun set at about 6.37 pm. Can you imagine that?


The problem with me us (our family) is, we have set our sleeping time at 12.00 midnight or an hour earlier. However, we still have to wake up early since the Subuh prayer would end before sun rise (takkan la nak bangun 1 minit sebelum matahari naik kan...walaupun ada gak terjadi kadang2 tu).


So, it's kind of tiring for us. Of course, I can sleep again after the kids have gone to school and hubby left for work but I rarely did. What happened to Abang and my kids? Pity them. Not enough sleep. It was really a hard time for me to wake Abang the kids up at 6.00am so that they would be ready to wait for the school bus at 7.00pm.


Nothing much can be done, except we have to adjust ourselves. Yes, adjust ourselves. Perhaps we should adjust our clock?? hehee.. (tak pasal pasal ada yang subuh gajah nanti hehehe..)

24 sugar & spice:

Cat Cat said...

Neeza,
I don't like daylight saving... The day become too long - sunrise at 6:00 am and it only gets dark around 9:00 pm... Panjang sangat siang hari, malam pulak tak cukup tidur...

-akuni- said...

Nasib baik dok kat mesia ni - ok je lar...

Ummu Layth said...

sigh. sebab itulah summer time sangat memenatkan. dahlah panas terik pas tu subuh awal gila and isya' lewat gila. imagine Ramadhan time tu...pancit!!

OndeOnde said...

Kak Wani tak merasa lagi suasana tu..panah jah sikit loning..

Zabs said...

Salam Neeza,

Tak perlu nak guna "daylight savings" ni. Sebab masa tak bertambah pun masih 24 jam juga. Seperti Neeza katalah perlu adjust sendiri time tu.
Kalau kita perlu tidor 6 jam dan perlu bangun jam 6 pagi, tidorlah sebelum jam 1200 mlm. Kalau perlu lapan jam tiodr, masuklah tidor jam 10. Kalau dipraktik selama 40 hari, akan jadi rutin seterusnya.
Yang penting tidak tertinggal solat subuh. Nak tunggu tv habis siaran, takdenye sekarang ni, 24 jam ada je siaran kan? kan?

Adry said...

Huhu... first time aku dengar tentang ni... like zabs said... tidur awal la ...

Neeza Shahril said...

Cath,

memang tak cukup tido Cath.. ngantuk hehe..

===================================

Ahni,

hujan batu negeri sendiri... baik negeri sendiri jugeee (kadang2 hehehh)

===================================

Aliya,

betul tu.. now ni Isya' okay lagi.. around 8..
tapi subuh, ya rabbi, rasanya baru tido, dah azan subuh...

===================================

Kak Wani,

dok mesia (khatulistiwa) memae untung...)

===================================

Pak Zabs,

betul tu.. masalahnya, psychlogically, dah set kat dalam kepala.. pukul 12 baru ngantuk..

neeza memang jarang tengok tv.. jadi takde problem sangat..

lagipun tv kat sini terlalu pelbagai kecuali channel malaysia dan Indon takde laa... heheh..

===================================

Adry,

dok tempat orang, kena la tanggun benda ni..
tido awal tak ngantuk.. camne tu? hehehh..

MULAN said...

i merasa di chester dulu.. sebulan pun tapi adooiii... pening lalat jadinya.. rugi waktu tidor sikit..!! he he..

as said...

kikiki....terasa sangat kan sekarang....subuh dah 3.10....as kekadang bleh la tido smula...tapi bila tengok roy,kesiaannya...dari bangun subuh tak boleh tido...kang tido mesti tak boleh bangun..pening...nak tido awal malam,biasa la..internet la,tv la,ni la nu la....adoiler...tu la pengorbanan.....nak tak nak kena hadapai...

silversarina said...

Masa duduk Jordan dan US dulu memang ada daylight savings, lamanya nak tunggu gelap dan bila autumn pulak lamanya nak tunggu cerah , sebab lama jugak keadaan macam tu, kena set time kita sendiri sebab tak boleh ikut keadaan langit cerah/gelap , letih jadinya.

zino said...

kat malaysia best kan.. pembahagian siang dan malam nya macam ngam je.. cuma ada yg saja tak mau tidur awal. hehe

Lollies said...

tell me about it. i bangun balik pukul 530. bebudak pun sama. dan memang takleh tidur balik sebab lepas tu hantar bebudak pergi sekolah pulak. balik kena masak siap2 sebelum jemput dia orang balik dari sekolah. dahlah panas masa drive. ngantuk gila.

Neeza Shahril said...

Mulan,

kalau siang pendek takpe.. syokkk.. hehee.. tapi malam pendek.. tak best kan..

===================================

As,

betul tu as.. kesian kat diorang yang kena gi kerja ni..
akak pun ada time2, subuh dulu, baru tido.
weekend boleh la kot wat gitu.. kalau tidak, ada yang terlajak tido, tak gi sekolah.. tak gi kerja.. hehee..

===================================

Kak Rina,

kalau lama nak tunggu cerah, neeza suka especially kalau bulan puasa.. hehee..

===================================

Zino,

betul tu.. yang tak tido langsung pun ada..
yang tido sehari semalam pun ada gak hehee..

===================================

Lollies,

lagi lah penat ye.. at least neeza kat sini mmg pantang besar keluar rumah sengsorang. Drive lagi la haram kat sini hehee..
susah betul nak adjust kan..

manje said...

salam kak...

masa siang yang panjang ke kak daylight savings nih??? huhu kot manje biar lah malam yang berpanjangan ... kite leh rehat lame sikit... :)

>> miss u akak... manje demam :(

MAMAMIA said...

Macam nasihat yang lain2 tu, kenalah adjust bedtime tu. Akak pun kalau tak cukup tidur boleh mamai jadinya. Terlebih tidur, tak apa pulak...

Jie said...

owh....rasa beruntungnya duduk M'sia neeza...

sejak lahir dah serasi dgn segala cuaca dan makanan, kan..

kakjie sejuk tak tahan..g Cameron pun cabut balik awai.

Kesian budak2 ye..Pergi Sabah baru awal 1 jam je dah rasa lain

nadia yuna said...

ahah!
nadia tao juge pasal daylight saving ni.. en abg jerman tu habaq. siap kasik time.. cenggini cenggini..
huhu.. (^.~)

tulipurple said...

huhu...sy dah baper kali kene explain ngan hubby pun..angguk yer jer ler...paham nye mcm blur2 lagi..maybe nk kene rasa betul2,baru paham kot..hehe.

noniey alias said...

yang duk kat msia ni pun susah nak bangun pagi. kalau yang ada daylight saving tu lagi lah. huhuhu

Fadzila said...

tido awal la sis....ehehehe pandai nasihat orang...fadzila pun sama..walaupun takda day-light saving..still rasa macam tak cukup tido....

maklang said...

lama2 boleh adjust ler tu...

neomesuff said...

aiya...daylight also hafta save ka...ok..heheeyelahkan...save electricity jugak..hmmm..maybe i shld practise here too..to save everything due to horrendous oil price hike..;-p

Kak Elle said...

neeza tido lah awal sikit:)

Neeza Shahril said...

Manje,

daylight savings ni macam nak jimat masa siang kot hehee..

take care ya manje.. jgn lupa makan ubat..

===================================

Mamamia,

tido lebih memang best aje hehee..

===================================

Kak Jie,

bab tu, Neeza suka Malaysia.. tak payah nak adjust masa..
bab lain, ada yang tak best sikit hehee,.

===================================

Nadia,

oooo... abang Jerman cerita ya.. hehehee.. so, sekarang dah faham lah kan hehe..

===================================

Tulip,

Akak pun paham sikit2 aje.. ;)

===================================

Noniey,

alasan kuat untuk lambat gi kerja hehehh...

===================================

Fadzila,

payah nak tido awal bila anak2 tak tido lagi...

===================================

Maklang,

kalau dah 3@4 tahun, okay kot.. hehehe..

===================================

Neome,

huhuuuu.. talk about petrol and electricity in our country there... *sigh*

===================================

Kak Elle,

Nak tido awal, ramai yang tak tido lagi la Kak Elle...