Friday, June 27, 2008

Zaffron / Saffron Flower





Ever heard of this? I've heard about 'Air Saffron' in M@laysia and I'm not sure if it comes from the same source. But, I never saw the flower itseld until a few months back in one of the grocery store in here. I asked the guy about the thing that I saw placed in the glass cabinet. He told me its Zaffron. According to him, its good for blood circulation. He added, normally pregnant woman would take it and drink with milk.




Last week, I went to the grocery store again to purchase some groceries (of course). I remember about that Zaffron flower. Before deciding to get a box, I asked the guy again. Coincidenttaly, there was an Arab man (I'm not sure if he is S@udi) standing besides me (Abang was at the counter to pay for other things). He explained to me about the benefits of the flower. I wasn't really pay attention actually because he was looking right into my eyes while explaining (I lose concentration because I had to look at other things in the shop). I also wonder, before this, no Arab man has explained something to me, face to face like that. Normally, Arab man has some kind of discrimination towards women. Well, this is a quite educated one I guess...




Anyway, that's not the only things to tell in here. I still wonder about this Zaffron flower actually, though I've already grabbed a box. So, the next morning I surfed the net and found out about it. Just to share with my friends, the details about the good things about Zaffron flower is as below (I copied them from here)




Saffron is a spice derived from the flower of the saffron crocus (Crocus sativus), a species of crocus in the family Iridaceae. The flower has three stigmas, which are the distal ends of the plant's carpels. Together with its style, the stalk connecting the stigmas to the rest of the plant, these components are often dried and used in cooking as a seasoning and colouring agent.



Saffron, which has for decades been the world's most expensive spice by weight is native to Southwest Asia. It was first cultivated in the vicinity of Greece.



The word saffron originated from the 12th-century Old French term safran, which derives from the Latin word safranum. Safranum is also related to the Italian zafferano and Spanish azafrán. Safranum comes from the Arabic word asfar, which means "yellow" via the paronymous zaffaran, the name of the spice in Arabic.



Approximately 170,000 flowers are needed for one kilogram of dried saffron; typically, one would need 2000 square meter field area per kg harvest.



As a therapeutical plant, saffron it is considered an excellent stomach ailment and an antispasmodic, helps digestion and increases appetite. It is also relieves renal colic, reduces stomachaches and relieves tension. It is also considered that in small quantities it regulates women’s menstruation, and helps conception. It is a fact that even since antiquity, crocus was attributed to have aphrodisiac properties. Crocus in general is an excellent stimulant!





16 sugar & spice:

Fadzila said...

sis... bila nak balik Msia lagi..? leh order satu...

as said...

akak,kat mana beli?ada orang pesan nih.nak pos balik malaysia...hehe...sekilo brp ribu?(yer ker ribu?org cakap ribu...)...bagus orang cakap...

WanHidayat said...

Salam akak....chakkkk!!!!!!!!!!, i'm back...hehehe, akak apa khbar???, harapannya semua sihat2 selalu....akak, penat lerrrr.....penat sgt....tak sabau nak balik kampung nih.....sungguh tak sabau....sy akan terus berada atas kapal nih sehingga awal bulan 8 kot....tension nye......hehehehe....

akak, mana ada sy kuus sikit....tu gambau edit tuh...taknak org kutuk, hehehehe.....maintain jea nih...ni rasa mcm nak naik badan lagi adalah....nnti org panggil babat plak....akak, kirim salam kat anak2 ek....

Cat Cat said...

Neeza,
Saffron memang mahal giler... Secubit aje dah berapa puluh US dollar... Gila apa...???

Neeza Shahril said...

Fadzila,

raya nanti Insyaallah.. tapi time akak sampai rasanya Fadzila kat kampung kot..

===================================

As,

Kat Corniche je as.. lama dah akak tengok. baru beli aje.. memang mahal.. tapi kat situ dia tak jual berkilo la.. nanti tak pasal kena rompak hehehe..
memang India tu cakap bagus saffron tu..

===================================

Dayat,

salam Dayat.. tenggelam timbul dia.. mentang2 lah duduk kat laut hehehh... akak sihat2 aje. Sian dia.. penat ye.. takpe, bulan 8 tak lama dah.. pejam celik, pejam celik dah bulan 8 kan..

Babat?? hahaha!! lama tak dengar perkataan tuuu.. takde mana babatnya.. tak sempat nak ada babat pun Dayat...
jaga diri baik2 disana...

===================================

Cath,

kat sini kurang sikit dari tu.. may be yang jual ni India dan benda ni banyak kat India.. so, murah sikit lah kot..
lagipun dekat kan India tu..

ira said...

ira pnah tgk kat tv pasal bunga zaffron nih,,

Jie said...

statement ttg zaffron tu sikit je..tapi pasal mamat tu..huhu..teliti sungguh.

Kak Jie tatau langsung ttg zaffron ini.. sik baik neeza blog it out.

silversarina said...

saffron banyak di negara timur tengah dan memang yang original mahal bukan main, kalau di Jordan tak sampai berapa jurai pendek dah RM5 , kalau sekilo memang mencecah ribuan RM. Kalau di Malaysia orang guna untuk masak nasi beriani itupun guna sikit sangat atau yang tak asli .

Neeza Shahril said...

Ira,

oh ada kat tv malaysia ye?

===================================

Kak Jie,

pelik dengan perangai dia..
neeza pun baru tahu pasal zaffron Kak Jie :)

===================================

Kak Rina,

ooo.. memang banyak kat sini ke? kat sini berbelas SR tapi sikit sangat...
memang ada yang palsu.. tak tahu lah camana nak beza ye..

ADleez said...

muhahhah...rajin tul kak neeza explore psl herba2 ni...saffron...m....blh bt makeup gak...bedak..myk wangi...bla222...
Tuhan menjadikan sesuatu itu semuanyya bersebab...oleh itu carilah kebaikan pada setiap ciptaan Tuhan.......

zino said...

tak paham sangat le benda2 tu.. hehe

maklang said...

kalau kat mekah murah dari yang di malaysia...kalau nak buat nasi beriani letak saffron ni ( kome2 ke in malay) baru sedap!

Kak Elle said...

neeza saffron tu mmg mahal we guna untuk masak nasi bryani tu yg I tau dan untuk yg you tulis tu first time I dengar.

Neeza Shahril said...

Lieza,

sebab terjumpa kat kedai corniche tu la..
kalau tidak, tak kuasa jugak nak explore benda ni heheh..

===================================

Zino,

pengetahuan am je.. heheh..

===================================

Maklang,

ooo ye ke nama dia cam tu? pernah dengar rasanya kome2.. tapi tak tahu pulak benda ni..

===================================

Kak Elle,

ramai yang cakap utk nasi beryani.. neeza pun first time jumpa benda ni..

arsaili said...

salam...talking abt saffron beberapa minggu lepas ada kawan balik dari Iran, dia kasi satu small bekas...mahal benda tu. So bole di minum macam tea...mmg byk khasiat. Even masak pun letak nak kasi kaler

Neeza Shahril said...

Arsaili,

tu la.. katanya kat middle east murah sikit dari malaysia..
nanti nak beli banyak2 la bawak balik malaysia..