Thursday, July 24, 2008

Not a great weekend..


It has been 3 consecutive weeks (or was it 4?) that Abang had to work on Thursday (Thursday and Friday are our weekend in Saudi). The plant (Abang's workplace) is in a process of starting up. Supports are needed from each department to ensure the start up process is running smoothly (I hope I'm saying the right thing about the plant hehee..).


Currently, my kids are on school vacation for 2 months (July and August). You can imagine how haywire my house with the kids around 24/7 huh! Partly, it is good for me since I have somebody to take care of little Shahmey when I feel like sleeping taking a nap especially now when my health condition is not that good.


Having the kids around meaning I've to make sure the kitchen is equipped with food to eat. They would go to the kitchen every 1/2 hour I guess (after feeling tired of sepahkan rumah playing) and look for something to munch.


Usually, I would prepare breakfast and lunch for them. Today, which is supposed to be a weekend, I didn't feel like cooking. Not feeling well plus I've no idea of what to cook. My brain goes dry hahaha!! This morning, I requested Abang to purchase some donuts from one of the donuts outlets in Jubail. Oh well! We just have 1 outlet here - H0use of Donuts. Kinda tempting after seeing the donuts in As blog's recently, actually ;). According to As, they have more choices in the morning.


So, I told Abang to go there early morning since many varieties are available. Since Abang didn't need to rush to work (no morning meeting since its weekend), he went to get the donuts before proceed to work. Here they are! By the way, 1/3 already been eaten by the blog writer and her husband hehee..



"Orang tu kata, kalau nak lagi banyak choice datang pukul 3 pagi.."

Abang told me while smiling (pandai nak perli kita yeee..).


Finish about that. Now, my mind is still thinking about durian and rambutan. Many blogs are showing those 2 fruits since its the season in Malaysia now. I saw rambutan being sold here before but the condition... oh dear! I think I'd prefer to buy rambutan in a can than eating that kind of rambutan. Rupa macam rambutan dah sebulan 2 minggu petik terbiar kat luar! Camana agaknya? Some more, they were so damn expensive. I think, they cost more than SR10 for not even 10 pieces of rambutan! tak terliur pun tengok. But, they don't have durian at all here. May be it's too far away busuklah nanti kapal terbang bawak jauh sangat kan. Perhaps they have durian in some other places but not Jubail. I know definitely it won't be durian kampung as durian kampung smell 'so nice'. I don't want durian kawin/siam/kacukan. I want Durian Kampung/Bukit. Yummy!!


Since I've no picture of durian and rambutan, I'm gonna put a picture of this.



These are plums and cherries - came from Syria but sold in Jubail hehee.. Sure takde sape yang terliur sebab durian dan rambutan lagi sedapppp!!! uuuwwwwaaaaaa!!!


heheheeee!!

21 sugar & spice:

MULAN said...

kesian nya.. hope dah sembuh..

ya lah, now musim doghian & rambutan.. takut nak makan banyak jugak, nanti tergolek kepanasan.. ha ha.. sabar neeza, sabar..

noniey alias said...

kak neeza, memang skrang ni bersepah durian kat sini. sampai wat tempoyak pun durian2 yang sedap n manis. heheh..best sgt..huhu..

kak kuantan ni kan yang paling best kedai donut skrang ni - big apple. memang sgt sedap. tapi lama2 saya dah bosan sebab seminggu 3-4 kali makan.

kat sana buah prune segar ada tak kak neeza? saya cari kat sini langsung takde.

ummu asiah said...

..neeza..siannya...sorryyy...tapi tak pe kasi pecah air liur sikit..kami pun terliur tengok donut tu..nampak 'juicy' gak compare to dunkin donuts..tapi tak leh lawan rupe big apple donuts..anyway..fruits kat bawah tu tetap tempting..Asiah's favourite fruit plum..kalau g supermarket jumpa mesti menjerit nak beli..boleh la beli sikit2 tapi kalau cherries tu tak de peluang la kot..

as said...

ala,siannyer akak...x per,at least ada gak cuti..as nih lagi la..lansung x bercuti..haha..

hehee....akak,ckp ngan 'tukang beli' donut tu,mana da kedai donut bukak kul 3 pagi!!!muahhaaa......tapi pagi ada la gak choice nak pilih..design sama ja tiap hari..kikiki....kalu nnti nk makan krispy kreme,kat rashid mall khobar ada.design lawa2,lembut skit dr HOD nih,tapi bit manis sikit kot.org arab nih mkn manis2 gamaknyer..hehe..mahal 1 rial dr house of donut!.mahal kan donut kat sini..hahaa.......

Kak Elle said...

neeza sakit ye?sian nya jgn lupa mkn ubat tau...

donuts tu sedap juga nampak nya neeza minta sikittttt

Neeza Shahril said...

Mulan,

alhamdulillah, so far neeza okay makan durian.. bestnya la dok Mesia..

===================================

Noniey,

akak tak sempat try big apple hari tu. tengok ramai sangat orang. malas nak beratur..

prune segar? hmmm.. akak tak perasan pulak. nanti akak usha ya noniey..

===================================

Kak Ummu Asiah,

donut sini manis kak.. manis sangat.. tak larat. kalau nak makan kena buang gula kat luar tu..
ooo Asiah suka plum ya.. plum sini manis and juicy.. cherry pun sama..

===================================

As,

tu la pasal.. saje je tukang beli tu sebab akak beriya cakap, pergi la bang awal2.. dia tak nak bangun tido cepat lepas subuh tadi sebab takde morning meeting kan.. tu yang dia cakap cam tu bila dah beli tu hehee..

betul as, donut sini memang mahal betul.. 2 kali ganda harga donut malaysia rasanya.. and memang manis sesangat.. tak kedekut gula betul pak arab ni hehee..

===================================

Kak Elle,

donut singapore lagi sedap kot kak elle..
tapi takpe, kak elle bukak mulut, neeza suap ya.. hehee..

-akuni- said...

Neeza mungkin tak percaya tapi saya tak pernah beli rambutan... betul...

Pp said...

saya pula ahir2 ni suka pulak beli rambutan kat dubai ni...memang fresh!
duriang tak pernah lagi beli...sbb doyan kat sini tak de bau...jenis dari thailand.

meriah tu rumah dgn anak2....

Pp

Ummi said...

ciannyalah dengar cik adik sorang ni... sabar ya

Cat Cat said...

neeza,
Plum and cherries are good too... Tapi kalau ada pilihan, tentu lah rambutan dan durian...

Lagu sedap... Tu boy band from UK, kan..?? Westwing ke apa nama... Good song.

YuszTieY said...

ore suka buah cery n plum tu...bagi jer buah aper pon semua ore make..hehehhee...

k.ja sihat dah ke...

l i e y n said...

k neeza, skrg ni kt kuantan@pahang mmg dah musim durian...saya ada gak beli tp mak saya mmg every weekend angkut satu boot kereta (penuh) dgn durian..itu untuk projek tempoyak...kt umah mesti ada stock tempoyak...saya suka je sbb bila tempoyak habis, i know where to get...heheheh semuanya nak FOC....biasalah tu...kak neeza jgn sedey tak dpt mkn rambutan n durian, nnt kitaorg kt sini akan mkn kan....

silversarina said...

salam,

akak yang terliur tengok cherries tu, durian dah tak lalu dah nak makan sebab banyak sangat dah terjual di bandar.

harap neeza sihat seperti biasa.

take care !!

Neeza Shahril said...

Ahni,

betul ke ni? sebab dapat free ke ahni? ke tak minat rambutan?

===================================

Pp,

jeles dan sungguh jeles. camana kat dubai ada rambutan fresh ya?
kat sini memang takde yang fresh. yang ada yang kaler kelabu asap aje..
durian siam tak best kan..

===================================

Kak Ummi,

cian ye? kak ummi ajelah hantar durian sebakul..
baik hantar kat dad kan.. hehee..

===================================

Cath,

betul Cath.. nothing compares to durian and rambutan..
band tu nama Westlife.. neeza suka diorang :)

===================================

Lieyn,

bestnya la.. kalaulah 1 boot tu hantar ke Jubail, lagi best! hehehe..

nak tolong makan? huhuuuuuu....

===================================

Kak Rina,

kita tukar tempat nak? kat sini banyak cherries tapi seulas durian pun tak nampak..
thanks Kak Rina..

Neeza Shahril said...

Tiey,

aik.. tertinggal pulok adik comey ni..
Kak Ja pun suko buoh tapi durian dan rambutan lah yang dirindu lor ni..

zino said...

malam tadi beli doreyan tiga biji.. kupas makan sebiji dah hongeh.. petang nanti sambung biji yg berikut nya hehe

nak ke? hehe

WanHidayat said...

Salam akak yang selalu dirindui....apa khabar akak sekarang???, hope everything good and under control....ur husband must be busy with plant operation...i can imagine that my sis....terasa dok kat Gebeng plak....akak, since bebudak tu cuti...akak tak bwak depa pi melancong ka....mesti bosan kan dok terperap kat dalam umah...hehehhe...

sy ni akak masih dok atas kapal...dah naik tepu nih....palan nak balik cuti ke kuantan/terengganu kena batalkan...nampak gayaya balik hujung bulan 8 dan terus smbung puasa seminggu kot...dah lama tak puasa ngn keluarga....

ok akak...kapal nih tgh rolling2...mujur degree of rolling tak besau mana...2,3 hari cuaca tak brapa baik....

selamatberhujung minggu akak....kim salam kat anak2...

nadia yuna said...

akakkk donut tu nape tadop kacang?
kalao ade badam ke hazelnut ke
mesti lagik meletop kan?

ke akak da abehkan kekacang ni? =p

hehehe

mich u my lovely sis
bilalah boleh jumpa sis ini ya

=)

Neeza Shahril said...

Zino,

terliurnya tengok durian kat blog zino tu..
nak cikitttttt!!! hehehh..

===================================

Dayat,

salam adikku Dayat.. ada rupanya dia.. akak ingat Dayat bersuka ria dengan mak ayah di Kuantan dah.. budak2 memang sangat bosan.. tu yang hari tu bawak pergi bahrain.. okaylah sikit diorang.. bahrain pun tak jauh.. 1 1/2 kalau tak jam..

wahh.. best tu balik puasa kat rumah.. sedap dapat buka puasa dengan masakan mak kan.. mesti mak layan macam raja hehehh..

take care ya.. :)

===================================

Nadia,

anak2 tak suka yang ada kekacang tu nadia.. tak sure lah pulak ada yang gitu ke tak. akak tak pernah pergi kedai tu hehee..

nanti2 kita jumpa ya... mana tahu masa terdekat ke? heheh..

Jie said...

hahahahaha..mmg tak terliur pun..plum tu tiap masa ade kt pasar malam..tak de musim2nya...

dusun kakjie durian kampung, rambutan kawen gred A tapi bkn kebun cerah benderang di racun di baja selalu...ni hasil asli tanpa bahan kimia...

iklan bessss ni..hahahaha

Neeza Shahril said...

Kak Jie,

tak kira!! balik malaysia nanti, kalau neeza cuti bulan 8, nak gi rumah kak Jie makan rambutan dan durian..
neeza nak melantak rambutan dan durian sedap tu.. hehehee..