Monday, July 28, 2008

Singgang Ikan Kembung + Budu



Nasi Putih Panas
+
Singgang Ikan Kembung
+
Budu
+
Cili Api
=
Nostalgia masa kecik ku!!



Semalam Neeza 'agak rajin sikit'. Sebenarnya dah lama sangat kami sekeluarga tak pergi pasar beli ikan atau seafood lain-lain tu. Asyik makan ayam, daging, ayam, daging. Badan pun naik berlemak. Di sini, kami beli ayam dan daging di grocery store (ayam dah siap proses - kerajaan sini tak benarkan sembelih ayam di tempat penjualan). Kalau nak beli ikan, kena pergi pasar ikan (kat tempat lain). Pasar ikan sini bersih dan yang bestnya, kita boleh minta penjual tu siang (bersihkan) ikan tu wlaupun ikan tu kecil. Tapi tak termasuk ikan bilis lah hahaha!! lawak la tu..


Pada hari Sabtu (malam), kami pergi ke pasar membeli ikan, udang dan sotong. Ketam tak beli sebab dah selalu makan kalau pergi P@ttaya. Diorang letak ketam dalam tomyam. Borong lah kiranya untuk seminggu (atau 2-3 minggu - kalau malas masak hehee..). Sebelum tu, nak share sikit harga ketiga-tiga jenis lauk yang dibeli tu(nak tengok sama tak dengan M@laysia)

Ikan Kembung Besar (1 kaki panjang) - SR10/kilo
Ikan Merah (Sederhana besar) - SR23/kilo
Udang Sederhana Besar (2 inci panjang) - SR26/kilo
Sotong Besar (2 tapak tangan - besarnya!!) - SR22/kilo


(Semua di atas telah dicuci dan potong kecuali udang..)

Penjual tu ada cakap, harga ikan dan udang mahal sikit sekarang. Musim orang tak ke laut kot. Tapi ikan kembung tu harga biasa rasanya. Sebelum ni pun macam tu lah harga dia. Tak pernah berubah.


Balik rumah, simpan dalam peti dan tidur! Esoknya (semalam - Ahad), dengan semangatnya Neeza mengerjakan sebahagian (bukan separuh) daripada lauk pauk tu. Ada beberapa jenis lauk yang Neeza sediakan (mengikut permintaan anak-anak dan suami). Tengahari tu, terasa sangat nak makan Singgang Ikan Kembung cicah budu. Ikan tu cicah budu yang ada cili api dan makan dengan nasi yang dibanjirkan dengan kuah singgang. Fooh!! memang mengembalikan kenangan masa kecil Neeza. Teringat kat arwah Mok (Semoga aman di sana. Alfatihah..). Inilah lauk singgang tu pada sesiapa yang tak kenal.





Gambar budu lupa nak ambil. Tapi rasanya semua kenal budu. Pada siapa yang tak makan budu, Neeza tak kecil hati. Biasalah tu. Ada benda yang kita makan. Ada benda yang kita tak makan. Macam Neeza, memang tak makan ikan sungai. Memang tak boleh masuk dalam tekak ni. Manusia berbeza-beza kan.


Anak dara Neeza, Sophea makan kuah singgang ni juga, tanpa ikan. Sobhan, suka juga singgang tapi tengahari tu, mood dia tak nak singgang. Dia makan ini dengan nasi.

Sambal Udang

Pada sebelah malamnya, kami makan lauk-lauk diatas bersama lauk tambahan seperti dibawah. Habis licin nasi. Yang tinggal cuma air asam dan ikan kembung singgang tergolek-golek tanpa kuah (dah dihabiskan 2 anak dara dan Shahmey si teruna)



Kembung Bakar



Air Asam



Kacang Buncis Goreng

Hari ni nak masak apa ya? Hmmmmm.... ;)

23 sugar & spice:

manje said...

salam akak...

akak... kite suke sgt2 mkn sambal udang tu... makan ngan nasi putih panas2... fuh beshnyer...

>> nak gak jumpe akak satu hari nati... kot tak dpt gak... nak dgr suare akak dlm phone...

ummu asiah said...

neeza..
dah ada resepinya..bagus2..dah salin pun. rasanya seumur hidup sejak kena memasak ni belum pernah masak singgang lagi..so ptg ni ada beberap choice dah..either masak singgang and ayam celup tepung baked resepi ummi365 or meehun goreng and ayam celup tepung baked jugak..bagus untuk org yang nak cepat and tak suka renyah2..hari ni jadi full time tutor la katakan

nadia yuna said...

kakak, kakak, kakakkkkkkk
suke buat nadia lapa tao! =p

nadia suka udang tuuuuuu
kalao ade potai lagi best!
ops.. cakap pelan2
(ada org marah nadia mkn petai =p)

** bilelah nak merasa makanan2 ni, asyik menengok gamba jerk

kecuq ayaq liuq =p

Neeza Shahril said...

Manje,

salam manje..
akak suka jugak tapi akak lagi suka singgang hehee..
nanti kita borak ya. bila ya.. hmmm.. kalau kat sini susah sikit sebab charge mahal. balik malaysia nanti ya :)

===================================

Kak Ummu Asiah,

senang je tu kak.. agaknya akak pejam mata pun boleh buat..
tapi untuk hari2 tak sedap mulut, memang sedap singgang tu..
ayam goreng kak ummi tu pun sedap tu.. neeza pun nak try :)

===================================

Nadia,

akak lapar nadia.. jadi, kenalah masak.. hehehe..
makan petai takpe, lepas tu kena makan chewing gum mint hehee baru takde bau ;)

nak rasa? meh la sini.. akak pun nak gak rasa masakan nadia.. :)

Kak Elle said...

rajin nya org sakit memasak:)bagus lah neeza masak ada yg makan kan?

ADleez said...

amboiii...sakan masak...hihi...x mabuk dh ker...hihi...ikan singgang..huhu...liza suke ikan aye singgang...tp ikn kembung pn belasah gak...budu???lame tul x mkn budu...blk raye ni blh mkn puas2...pas2 wat blk saudi 23 btl...kiki....

zino said...

berselera tengok lauk lauk tu tapi sekarang kempen tak makan nasi malam hehe

Neeza Shahril said...

kak elle,

kalau takde orang makan, neeza boikot tak nak masak kak elle.. hehee..

===================================

Leeza,

mabuk dah kurang ;).
ikan aye memang sedap tapi sebab tak nak beli besar sangat beli je kembung..
nak budu ke? kak neeza ada lagi stock 2 botol ni. nanti hello ya kalau leeza terasa nak makan budu :)

===================================

Zino,

ni mesti kes nak diet ni ya.. heheh..

MAMAMIA said...

Budu tak tinggal... Banyak lagi ke stok budu tu??

as said...

tu dia....1st time dgr nasi licin...haha, barangkali budak2 tu ckp dlm hati gini - ummi kena masak cam nih la tiap hari ker anak2 ummi..hehe....tiap hari menu tukar jer..untungnyer time ummi tak tak sihat nih yer...masak sedap2...nyum2...hehee.....

Neeza Shahril said...

Mamamia,

tu menu wajib tu kak hehee..
ada lagi 2 botol. cukuplah rasanya sebab tak makan hari2 pun sebenarnya.. :)

===================================

As,

bila ummi tak sihat, selera ummi besar. nak harap sophea masak, kena tunggu 10 tahun lagi kot hehehe..
ummi la kena masak ikut tekak ummi la tapinya hehehh..
tapi hari ni dah kurang sikit makan. tak sedap lah tu agaknya :P

pB said...

SALAM...

bulae posa makae lagu ni , mesti namboh banyok kali ...

tapi , budu buleh buat kito dago tekok .....


kak pB suko singgae tulae lembu ...
ado pulok lemok lemok sikit ..
hu hu huh

PuteriSatu said...

salam kenal....sedapnya singgang tu...cukup menyelerakan...ikan aye pun sedap wat singgang kan...adehh..kecur air liur....

Salam kenal dari kami sekeluarga...

KAKTINY said...

adududududuuhuhuhuh... terliurnyer tgk ikan bakar and air asam.. yum yum yum..

Cat Cat said...

Neeza,
Meleleh air liur tengok air asam tu... Ikan kembong bakar tu kalau dicecah dengan air asam dan pekena dengan nasi panas, fuyoo... tak terbangun, Neeza... Kekekke.

Jie said...

neeza,

singgang ikan tu letak daun kunyit..perhhhh....sedap tu.

time ni tgh lapaQ..tgok buncis pun dah terlioQ..nk kena sign out cepat2 nk msk opis wat praktikel la...hehehehe

cikgu jawe said...

alamak. jalan2 blog kak neeza time tengahari le. sekali ada n3 lauk2 pula. haih!. silap time lee.. hehe. terus lapar.

harga seafood mcm kt kuala selangor je. rasanya lagi mahal kt sini kot.

Fadzila said...

sama la pulak masak singgang..
fadzila pun semalam masak singgang....ada chemistery la kita kan sis?

Neeza Shahril said...

Kak pb,

Salam..

kalu makae budu dago tekok, tok leh la makae bulae poso ni.. doh la sini panah lor ni.. :)

singgae tulae lembu sedak jugok.. ghaso akae2 sup lembu dih..

===================================

Puterisatu,

salam kenal kembali.. :)
hari ni boleh la buat hehehh..

===================================

Kaktiny,

jgn terpedaya.. air asam tu tak sedap pun... rupa je mengancam.. :)

===================================

Cath,

boleh buat tu.. senang aje..
sesekali makan cam tu memang best :)

===================================

Kak Jie,

haaa.. tu stlye utara kan..
aik kak Jie.. takkan tengok buncis pun terliur.. hehe.. ni kena pergi makan ni kak Jie.. ;)

===================================

Cikgu Jawe,

lagi mahal kat malaysia?? haah kan.. minyak naik dah sekarang ni...

Zabs said...

salam Neeza,
Nasib baca N3 ni, hari selasa. gambar2 sungguh menyelerakan. mahu berbuka cepat kalau dibaca pada hari Isnin. Hehehe...

WanHidayat said...

Salam akak....arghhhhhh...akak buat saya lapor.....teruja tengok singgang ikan kembung tuh....paling suka benda tuh....ni nak kena pi gally mintak cook masak singgang nih....

sedappppp....klu ada rezeki sy sampai sana, akak masak mcm nih stiap hari pun ok...nak memenuhi citarasa saya akak....simple tapi sungguh menyelerakan.....krokkk..krokk...perut berbunyi....kelaparan....jom pi gally sat!!

Kak Lady said...

Neeza...sedapnya ikan kembung masak singgang...kena pulak dengan budu & nasi panas...meleleh air liur akakkkkk....

Neeza Shahril said...

Pak Zabs,

hehe.. nampaknya bulan puasa takleh letak gambar makanan la..
tak pasal batal puasa orang :P

===================================

Dayat,

Salam Dayat..
ooo.. Dayat suka jugak ya singgang.. sedapkan..
cepat2 pergi gally tu, suruh cook masak singgang..
bagi orang sabah pun rasa sama hehee..

===================================

Kak Lady,

akak makan budu juga? hehe.. bukanlah orang pantai timur je makan budu kan.. :)