Sunday, August 24, 2008

The bridge between two souls




Kids or children or whatever people may call them are the bridge between a husband and a wife. I'm referring this to my situation. Without the kids, our (husband and I) life would be really dull. Sometimes, when we had disagreement and didn't talk to each other, the kids became the problem solver. Of course, our kids didn't solve the problems but because of the kids, we had to talk to each other and forget about the fightdisagreement. Don't tell me all marriage run smoothly without any misunderstanding :).


When I got married about 9 years ago, I had to stay in USJ and Abang was in Kuantan. Even before we got married, Abang was already in Kuantan. He travelled back without fail every weekend to USJ to see me. Once in a blue moon, I took a flight to Kuantan and visited him. We had a long distance marriage for almost a year and a half.


Since I know, I'll be alone in USJ, I've prayed to Him so that I could get pregnant as soon as I got married. At least by having 'someone' inside could accompany my lonely nights. Alhamdulillah, my doa was granted. I had 'bunting pelamin' (is there any English word for this :P). When Sophea was born, my life was filled. I chose to take care of her in USJ by myself (Abang came back during the weekend). I've experienced so much moments with her including took her to the clinic by myself at 1.00 in the morning!


Our life became more meaningful after Sobhan and Shahmey were born. In short, our kids bring happiness to the family.


I could imagine how those couples who have been married for so many years but haven't granted any child. Looking at others with kids would somehow trigger an envious feelings. I have a male cousin who had been married for almost 13 years without child. They've tried many kinds of treatment. The sad thing was, some people accused the wife was barren! My cousin is a patient guy. He knows its Him who decides on everything. They kept praying and continued with various efforts. Alhamdulillah, the wife managed to get pregant and granted a baby girl. A year after that, the wife pregnant again and they had another girl. The miracle of being patience I guess...


Recently, I received another good news. A friend (you know who you're ;)) who've been married for a few years and waiting for a child in the family had conceived. Alhamdulillah! I'm so happy for her. Congratulations my friend! A series of good news came to her life which I can't mention here.


I also have a few other friends who haven't had any child yet. I pray to Him that all my friends will be having a brigde soon. Insyaallah...

14 sugar & spice:

Kak Elle said...

neeza anak2 anugerah dari Nya...bukan senang nak buatkan?recipe kalau tak cukup tak menjadi juga kan?

ADleez said...

akak....
mmg betul anak adalah penghubung antara 2 hati...our life is incomplete without them...anak juga sebenarnya pembawa rezeki kpd ibubapa...semoga anak2 kita menjadi insan yg soleh/solehah...amin...

as said...

anak2 anugerah yang tak ternilai dari Allah s.w.t...anak2 juga amanah dariNya...
Anak2 juga lah yang menjadi pelangkap kepada keluarga..

Mesti gembira kan "kawan" akak yang tungu nak dapat baby tu..moga2 selamat semuanya..amin..dan kepada yang masih mencuba,teruskan usaha..cuma masa menentukan..lambat dan cepat semua kuasa Allah s.w.t...kita jangan putus asa :)

****pstttttt,tengok gambar shahmey tu teringat masa dia kecik-kecik dulu kan!comey nyer la hai...dia di besarkan kat Jubail..hehe...semua orang dia nak shahmey nih.dah la baik dia kecik2.senang nyer jaga :) dan yang paling best dia suka senyummmm...kiut jer :)

zany said...

anak dan harta benda adalah ujian drp Allah, luas maknanyakan, kalau tak dapat anak itu adalah ujian, kalau ada anak pun ujian, baik buruk itu adalah ujian, bagaimana kita handle and tackle problems yang datang.Kepada yang tiada anak, bersabarlah, jangan blame isteri kerana itu, he, he.....Staff kat ofis saya lama menunggu, kini baru dapat anak, haa, terpampang anak dia kat screen computer, jarang nengok orang lelaki masukkan gambar anak dalam screen.

Zabs said...

Salam Neeza,
You are not referring to your life alone, but to most of us out here.
Saya ada 6 anak, tapi lima tu dah berumur lebih 20 tahun dan tak tinggal bersama kami (ada yang dah kawin, kerja tempat lain dan belajar di U).
Yang kecil baru 12 je ada di rumah dan menjadi penyambung yang sungguh berkesan.. Haha..

Superb GURU BaniHassim said...

seeing their progress and keep on grow day by day will make our day happening, where as new things discovered and developed from zero to hero...

dorg nih mmg penawar hati yg duka lara...

Mak Teh said...

Neeza, (comelnya syamey!) Mak teh amat bersetuju. Namun setiap anak itu ada perangainya dan perwatakannya yang tersendiri. Kadang ada yang dapat lebih perangai maknya kadang ada yang dapat lebih kepada bapanya. Hehehe! tetapi tak ada yang dapat sebiji macam mak atau bapanya!(dalam keluarga mak teh lah )

YuszTieY said...

k.ja...
pengalaman berharga tu pjj dgn cik abe ...
moga anak2 kita semua akan org yg berguna bila besar kelak..amin

Adry said...

kalau lambat tu blum rezeki la tu kan kak... Semuanya di tangan Allah bila nak bagi kita rezeki...

Neeza Shahril said...

Kak elle,

menarik lah perumpamaan yang kak elle buat ni... resepi tak cukup..
betul tu..

masih ada yang kurang kan.. jadi mesti sentiasa berusaha... :)

===================================

Liza,

penghubung yang tak akan roboh.. lebih teguh dari jambatan MRR2 hehehehee...
pemberi rezeki tu memang betul.. tengok saja diorang, hati tenang selalu... :)

===================================

As,

memang "kawan" akak tu gembira habis.. maklumlah.. lama tunggu.. husband dia dan dan telefon parents dia.. nak bagi tau berita gembira..
eh! kalau akak pun gitu jugak.. excited abis.. syukur kan As...

Shahmey masa kecik2 dulu memang comel.. besar ni dah kurang comel.. harap2 besar nanti kacak lah pulak.. hahahaha!!

Neeza Shahril said...

kak zany,

pelik kan kenapa perempuan dipersalahkan bila takde anak..
padahal kedua2nya ada fungsi masing2.. bukanla perempuan saja..
tak adil sungguh sesetengah lelaki ni.. bila tak dapat anak je, nak kawin lagi... :(

===================================

Pak Zabs,

kadang2 hidup kita perlukan posmen kan ;)

anak2 adalah posmen yang tak pernah mintak gaji dan memberi kidmat 24 jam dengan kadar segera..
kalah courier service hehehee...

===================================

Cikgu Banihassim,

memang seronok tengok satu demi satu keajaiban yang terjadi..
akak ingat lagi.. betapa excitednya bila tengok anak first time dapat meniarap..
meniarap aje.. tapi boleh menangis mak dia nih :P

Neeza Shahril said...

Makteh,

anak-anak neeza pun cam tu Makteh.. perangai campur Abah dan Ummi mereka..

===================================

Tiey,

PJJ ni banyak dugaan Tiey.. :)

===================================

Adry,

betul tu Adry.. Allah lebih tahu apa yang terbaik.. :)

Jie said...

Dlm family suami kak jie..ada 2 anak lelaki yang masih belum dpt anak, masa kak jie kahwin...6 bulan baru mengandung..risau juga....

Bab anak2 ni sensitif tak perlu kita tanya

" bila lagi"

sebab semua pasangan yang berkahwin mmg meninginkan cahayamata tetapi itu semua kerja Allah...

kesian dia org kan... tersentuh hatinya...

hidayah said...

saya setuju dgn apa yg kak neeza tulis pasal anak2 tu.. bila dah ada fatihah, rasa yg ikatan antara husband tu makin kuat.. lepas ni insya allah lepas ni nak baby boy lak.. hehe