Monday, August 25, 2008

Santai santai tepi pantai



Semalam, pukul 4.30 petang Abang dah sampai rumah. Office hour sampai 3.30 petang tapi jarang Abang balik on time. Semalam tu, kira awal lah. Abang ajak kami pergi lepak kat tepi pantai. Barbie girls dua orang dah excited nak mandi laut tapi Abah macam tak bagi permission. So, takdelah bawak baju lebih untuk salin. Neeza bawak sikit bekal makanan - kekacang dan air. Dah tahu dah perangai budak-budak ni, nanti mesti laparlah, hauslah..







Tiba saja di pantai Fanateer, Abang keluarkan tikar untuk kami duduk. Angin agak kuat tapi kelembapan tinggi. Badan meruwap aje. Tak selesa sangat. Tapi, bagi Neeza yang dah seharian terperap kat rumah, memang ceria jugalah sebab dapat nikmati pemandangan luar. Takdelah terkurung dalam rumah aje.



The girls - merajuk sebab tengok ramai orang mandi especially budak-budak. Coan lah yang ketara sangat rajuknya. Berdiri aje menghadap laut. Tak nak bercakap dan salahkan Abahnya sebab tak bagi bawak baju. Lepas tu Abah siap boleh tanya tu,

"Ye ke Abah tak bagi bawak?"

"Ye laa!!"

Lagilah tambah mengamuk si Coan. Sophea, walaupun merajuk juga tapi tak kisah sangat sebab dia dah selamat membedal kacang kuda dan pistachio. Shahmey pula, dia bukan reti apa pun. Asalkan dia dapat keluar dari rumah, memang dia happy. Terpaksalah Ummi pujuk anak yang merajuk tu. Kupaskan dan suapkan kacang, letak atas riba.. barulah Coan okay.






Tak lama lepas tu, Liza, Joe dan Ryan lalu. Mereka dropped by. Sebenarnya mereka nak pergi beli grocery tapi since ternampak kami, mereka singgah. Tak lama pun kami bersantai disitu sebab maghrib dah nak masuk. Sebelum maghrib, kami pun balik lah ke sarang burung kami :P.





28 sugar & spice:

Jie said...

Ala kesian nya tgok anak² merajuk... Hari Sabtu tu Intan pun merajuk...rancang nk p Genting, tiba2 kereta mcm tak fit je..kak jie batalkan..

merajuk dok berkubang dlm bilik...alih2 bawa la g The Mines...

l i e y n said...

entry kita lbh kurang sam le k neeza....picnic n bersantai di tepi pantai

Ummu Layth said...

hahaha gambar coan merajuk tu reminds me of myself...dulu kuat sgt merajuk!!! :)

the sign says please pakaikan safety jacket on ur children before swimming or during your stay on the beach. ;)

Akak said...

Salam Neeza...

Seronok dapat berehat dgn kelaurga kan..nape sicantik merajuk?

silversarina said...

salam,

tak pe lain kali ada lapang boleh pegi pantai lagi dan bagi budak berdua tu berendam dalam laut ... sekarang kat tempat neeza masih panas melampau ke tak ?

Kak Elle said...

wah neeza dah lama saya tak bersantai tepi pantai...

pak arab buat apa kat pantai?intai mak arab ke...hehehe

YuszTieY said...

alahai si nya kat coan..

shahmey hancur ko tu make kace,mamuh dgn gigi depe je la yer..

ok la tu boring2 ader gak tpt kelah tepi pata deh...

-akuni- said...

Cian nyer dia... tapi tak pe, next time ada lagi...

zino said...

dah sampai pantai tak kan tak boleh mandi.. mana tak merajuk nya hehe

Shima said...

peeehhhhhh....

sebijik ummi la coan merajuk tu..muka pun sama..perangai pun sama jgk laa...kuat merajuk.Kalau tok dapat macam tu la muka kakok..
huuaa..huuaa..huuaa..huuaa..

Superb GURU BaniHassim said...

huhu...
bestnye piknik...
tp abang xbg mandi lak...sian bebudak tu...
apsal ek tak bagi??

abg akak malas nk perati kot...
skali skale piknik cemni mmg best....

tak panas ke kak piknik kat sane??

Adry said...

nduk kesian.. lain kali bagila dorang mandi laut.. mak ngan ayahnya ble join skali.. hehehehe

Adry @ http://www.adrysabry.com/

Neeza Shahril said...

Kak Jie,

bila dapat benda lain hilanglah rajuk dia kan.. hehehhh..

===================================

Lieyn,

telepathy ni kot.. :)

===================================

Aliya,

kuat merajuk jugak ke? samalah kiteee.. ;)

nasib la ada Aliya boleh tolong translate.. kalau tidak sampai sudah akak tak tahu hehee..

===================================

Akak,

minah tu memang selalu merajuk (macam ummi dia ;)) heheee..

Neeza Shahril said...

Kak Rina,

beberapa hari lagi boleh lah bawak.. sebelum puasa kan..
kat sini tak panas sangat dah Kak Rina..tapi kelembapan tinggi sangat...

===================================

Kak Elle,

pak arab tu melepak tanpa isteri hehehe...

===================================

Tiey,

Shahmey ado gigi geraham doh.. tapi ghasonyo tok hacor mamoh tuh..

===================================

Akuni,

lepas ni memang dia akan tuntut :)

Neeza Shahril said...

Zino,

tu la pasal.. heheheh.. takpe lain kali boleh mandi :)

===================================

Bada,

ye ke sama dik? Kakok rasa macam lain je..
kakok comel sikit kot hahahahah!!!!

===================================

Cikgu banihassim,

Abang tak bagi sebab takde spare baju.. nanti habis basah baju, sejuk pulak diorang..
tapi biasanya, diorang je yang mandi.. bukan kat tempat dalam pun, diorang main pasir kat gigi pantai je.. hehee..

petang tak panas sangat cikgu.. tapi sekarang ni berpeluh2.. keluarkan camera, berkabus lense dia.. ;)

===================================

Adry,

akak tak mandi la kottt...
mahu nanti b@ngla2 tu tak kedip mata pandang hahaha!!!

Ummi said...

cantiklah pantainya.. boleh lah tukan dari terkurung kat rumah je..

alah.. kenapa abah tak bagi, dapat rasa air pun tak pekan...

tapi kalau k.ummi pun kan memang tak bagi hehehe, sebab malas nak berlengas dengan pasir dan air laut tu..

Tie said...

Best gak dpt gi pantai... akak lama tak gi walaupun dok ganu ni...hubby asyik sibuk je..hu hu...

Cat Cat said...

Kak Neeza,
Tu yang best tu... Bersantai tepi pantai sambil makan kekacang... Hirup2 udara yang nyaman... Kalau boleh, baring2 & lelapkan mata kejap... Bestkan..???

Neeza Shahril said...

Kak Ummi,

meman iye.. bila dah main pasir, leceh betul.. heheh..

===================================

Kak Tie,

jgn kata akak.. dulu Neeza dok Kuantan pun bukan selalu gi pantai.. masa kecik2 je selalu.. :)

===================================

Cath,

Kalau boleh baring, memang best.. tapi kat situ takde pompuan baring.. hehee..

kakLuna said...

tapi kenapa tak boleh mandi kat situ kak?

cikMilah said...

ala kesian nya sayang tu merajuk ya. balik malaysia nanti kita mandi laut ya.

Laut Merah ke tu , Ja?

Neeza Shahril said...

Kakluna,

sebab diorang tak bawak baju.. tempat tu boleh je mandi :)

===================================

Kak Cik,

bukan kak Cik.. laut tu belah kanan.. apa nama entah hehee..

Abahnajwa said...

Wahhhh..romantisnyaaa..santainyaaa..bestnyaaaaa

cikgu jawe said...

papan tanda tu maksudnya minta ibu bapa awasi anak2 yang sedang berenang.

saudara pengunjung yg dimuliakan.

keperihatinan memastikan kanak2 memakai pakaian keselamatan sebelum berenang dan berjaga2 di tepi pantai adalah tanda di atas tanggungjawab anda.


hehe.. aku terjemah scr pukal jek.. :P

as said...

bestnyr besantaiiiiii....hehe....

Neeza Shahril said...

Abah,

sekali sekala memang best :)

===================================

Cikgu Jawe,

at least cikgu tahu gak.. akak langsung sepatah haram tak paham hehehe...

===================================

As,

bawak budak2 je as.. :)

nadia yuna said...

alalala
comelnyaa lah coan majoks
syahmey plak makan tak kesah da ek?
comels comels =)

hummm
kakak menutup mata la plak
tak dapat menengok matanya
suka nengok mata kakak =)

Neeza Shahril said...

Nadia,

bila nak santai siniiii?? hehehehh..