Tuesday, August 26, 2008

When I can't smile...

(Read - when I'm sad, when I'm down or even when I'm not in a good mood). The fastest way to create a laughter or a huge smile on my face is by watching cartoons. All I have to do is, turn on the tv and browse for cartoons' channel. They have to be humorous though. I don't like something involve gun fighting and war. Not my kind of cartoons :).

I love to watch cartoons even not on a gloomy day. Each character tickles my unconsious mind. I'm a bit selective also at times. I watch Tom & Jerry, Popeye, Looney Tunes, Kampung Boy, Anak-anak Sidek and a few others. I don't really watch Spice Girls Animated Series and Ben Ten sort of. Not my choice of cartoons I guess ;).


Jokes could make me laugh too. I guess, I just have a very high sense of humour. Sometimes, I listen to a simple jokes but I could laugh like crazy. But, when I told the jokes to someone else, he/she took a moment to understand and even to laugh. Perhaps some people sense of humour is not as high as I am.


In short, it's easy to make me happy and it's easy to make me cry too... Can I be categorized as extremist since I don't fall into the middle? Naaahhhh!! I don't think so ;)

23 sugar & spice:

Akak said...

Salam Neeza...

Akak pun suka tgk Popeye & the kampung boy..

Tapi Popeye sekarang nie dah takde dah..

Kak Lady said...

Neeza...dulu masa akak masih bekerja...tiap2 bulan beli majallah gila2...pastu ketawa geli2 hati...sampai ada staff tu cakap...'aku baca tak kelakar pun...'

Akak paling suka Tom & Jerry atau pun Tweety Bird...Kampung Boy pun best ...anak akak suka Ben Ten...

ummu asiah said...

bila baca entry ni memang setuju sgt dgn sifat neeza yang menonjol...cepat sedih dan menangis..so bila mention abt senang ketawa dan tersenyum..memang bersesuaian lah tu.
kira okayla..extreme yang baik..kalau extreme cepat marah tu..memang kena control diri espc utk kita mak2 n isteri2 ni.

Kak Elle said...

saya pun suka tengok cartoon neeza...hehe

-akuni- said...

Aik? Cerita pasal kartun pulak dah... heheheh... saya pun suka gak layan kartun, terutamanya macam batman, x-men, avatar...

Tie said...

Oh..suka kartun ke..tie pun sama..bila rasa monyok, tgk je kartun, popeye dan tom and jerry memang tak menjemukan..selalu buat tie suka sendirian..hi hi...

elisataufik said...

i suka tengok samurai jack :)
tapi some cartoons sekarang suka cakap menjerit-jerit lah.. tak larat betul.

zany said...

kartun dulu2, pink panther, woody woodpacker dll. Sukakan. Now kartun macam2, kat rumah saya ni pantang leka mesti dah bertukar chanel, kadang tu kalau tak dikawal sampai ke tengah malam kartun, bingit.Sekarang ni pun kat TV kartun sebab yang tua2 leka ngan kerja rumah. Dah tengok cat & dog? kadang terfikir mcm mana mereka ni dapat idea mcm2 dan bole buat duitkan.

Neeza Shahril said...

Akak,

kat sini ada popeye tapi kampung boy takde lah pulak hehee..
tapi biasalah kan.. popeye lama2 tu..

===================================

Kak Lady,

samalah kita kak.. Neeza gila gila2.. lepas tu Ujang pulak.. memang tak pernah miss.. dah kawin je tak beli lagi..

===================================

Kak Ummu Asiah,

pssttt... bab marah pun neeza cepat jugak kan.. especially bila anak2 buat perangai..
kena ubat kot ye.. :)

===================================

Kak Elle,

kita boleh gang! hehee..

Neeza Shahril said...

Akuni,

teringat nak buat entry ni sebab semalam kebosanan.. so layan kartun ;)

===================================

Kak Tie,

kadang2 tengok rupa kartun tu pun boleh gelak kan :)

===================================

Elisa,

cartoon jerit2 tu mmg sickening...
Neeza pun tak suka..

===================================

Kak zany,

may be sebab kartun ni sempoi.. tak serius mcm ceria orang hidup ni..
neeza tk tgk lagi cat n dog.. balik nnt kena cari tuh :)

MULAN said...

kurang lebih je kita ni..

syok pi picnic tu.. aman damai je. tak panas ke? now dah berapa temperature?

zino said...

memang ramai yg suka katun ni dari kecik sampai ke besar.. yg best katun ni.. cerita tak pernah habis.. ada je jalan dia... nama pun katun kan.. hehe

ADleez said...

akak....

saye lyn tom n jerry gak..pas2powerpuff girls...pas2 shuriken tgk gak....btl la dpt release tension bl tgk kartun...sbb 10 X kene bom pun depa xmati..hhehehe....ok nak samung tgk kartun nie...byby

Adry said...

My Favorite cartoon of all time is Donald Duck!!! Love the voice and it's very funny!!!

Tapi skrg dah minat naruto dan sespesisnya... hehehe

Adry @ http://www.adrysabry.com/

Abahnajwa said...

Neeza besanku...

Abah suka gak crita popeye ker.. tom and jerry tu...

Janganlah sedih2 ya Neeza..susah hati besan kat sini...

cikgu jawe said...

wah! kartun2 yg kak neeza tepek kt sini kartun2 kegemaran aku. hehe

kurang 1 le. wonderpets. hihi

WanHidayat said...

Salam akak....akak pung suka tengok kartun...sy nih, bolehlah jugak suka tengok kartun....lama gile tak tengok kartun....tapi sy lebih suka tengok cerita mcm satria baja hitam....gaban....hehehe, budak2 sgt kan....

Sy nak cuba apply teori akak nih, bila sy down, sy nak cari kartun then tengok....sy klu down sy akan makan byk2.....makan dan makan, tambahan kalau ada white chocolates....

Jie said...

Neeza...sampai skrg kak jie masih tgok Tom& Jerry atau Donald Duck..ttp kak jie tak suka Mr.Bean, Mr. Bean kartun bolehlah...

Neeza Shahril said...

Mulan,

otak kartun gak ye hehehh..
temperature dah turun sikit.. tapi kelembapan (humidity) tinggi sangat at times.. keluar aje rasa berpeluh2 luar dalam ;)

===================================

Zino,

tu yang best.. tak pernah ada ending dan macam2 idea..

===================================

Liza,

walaupun tengok Tom asyik kena dengan Jerry, rasa seronok sebab kadang2 diorang baik pulak.. nama pun katun kan hehehe..

===================================

Adry,

syok kan Donald Duck..
sekarang ni, naruto memang sesuai dgn Adry.. akak tak berapa sesuai kot hehehh..

Neeza Shahril said...

Abah si besan,

Neeza dah agak sebab nampak macam sense of humour Abah ni tinggi..
sesuai jadi penghibur kanak-kanak hehehh...

dah ceria dah ni... :)

===================================

Cikgu,

wonderpets tu katun baru ke? mesti akak tak tengok tu..
kalau tidak, mesti minat jugak :P

===================================

Dayat,

kalau Dayat kata budak2 sangat.. akak ni lebih dari budak la.. sebab kartun yang akak tengok semua untuk anak2 bawah umur kihkihkihhh..

Takpe Dayat makan banyak sebab tak gemuk2 ponnngggggg ;)

===================================

Kak Jie,

Tom&Jerry tu memang paling neeza suka Kak Jie.. kalau ada aje kat tv, melekat la neeza kat situ.. hehee..

pB said...

mickey
mouse....

minnie
mouse ...


sukerrrrrrrrrrr

as said...

kalau stress or tension,tengok kartun dapat melupakan stress/tension yang ada.kejap jer la...hehe...best ooo kartun...asyik gelak jer bila tengok kartun...kalau bagi pilihan tengok movies ngan kartun,as pilih kartun :)

Neeza Shahril said...

kak pb,

kartun best kan :)

===================================

As,

betul tu as, tengok kartun tak stress.. tengok movie, stress kengkadang sebab ending nya tak ikut apa yang kita nak heehe..