Friday, August 15, 2008

Counting days



Today is Friday the 15th August 2008. Another 2 days will be a BIG DAY for my 2nd brother, Fairuz (Mohd Adzim Fairuz). He will become a husband to his fiancee, Noor Azlin. He's getting married on 17th August 2008.


Being the eldest in the siblings and the closest to Fairuz when he was small, of course not being able to attend his big day is the least in the list that I would choose. But, his happiness is much more important. The earlier plan is to have it in October, after the Eid. I'll be in M@laysia then. But, the bride side wouldn't really agree on it because the much much earlier planning (during their engagement ceremony) is, the wedding should materialize less than a year after their engagement.


It's already a year and a half. I don't blame the bride side for asking to have the wedding earlier than October. Since my brother's fiancee can only take leave during August (she's a teacher), they decided to have it on that date.


Me? I'm pretty sad for not being able to witness my brother pronouncing his akad in front of the kadhi. Very sad indeed... Yet, I have to redha because that's the decision made by Allah. We can plan but He will decide.


Yesterday, I was happy attending a birthday party of Aisya, Kak S daughter. We had a good time chatting with friends from Jubail and Khobar. I thought of updating yesterday's event but I am too sad thinking about my brother's wedding. Perhaps my friends, As and Liza will update on that soon. Hopefully.. because I don't think I'm in the mood of updating any picture at the moment.


By the way, this is not the reason why I was so upset last week. I guess, I just have too many sad stories huh! Let it be because this is one of the ways I'm expressing my feelings - by writing and no one can question me directly :).

14 sugar & spice:

Kak Elle said...

ala kesian nya tak dpt balik 4 the wedding ... takpe lah nnt raya kan balik ....

l i e y n said...

ask somebody to send u the akad nikah ceremony video...jgn sedey k neeza (tp kalau saya,sedey gak...)

Abahnajwa said...

Neeza..

Abah faham perasaan tu..sama cam apa yang Ain rasa jugak bila saudara terdekat dia tu kahwin..

Doakan saja kebahagiaan dia suami isteri..itulah hadiah paling berharga dan terbest sekali..

Jangan sedih2..nanti boleh jumpa masa Raya...

Smileeeeeee

13may said...

aisehh...sedih plak bunyinya...

Neeza Shahril said...

kak elle,

tu la.. sib baik dapat tengok sambut menantu nanti. Insyaallah...

===================================

Lieyn,

tak sama lieyn - tengok video vs live.
nak live jugak..

===================================

Abah,

sedih kan Abah.. sama la nasib neeza ngan Ain.. nak buat camne kan..

jumpa masa raya dia dah suami orang.. nanti gurau lebih2, jeles lak wife dia..
hehee.. boleh ke gitu? adik neeza.. neeza punya suka lah kan.. hehehe..

===================================

May,

sedih la ni.. nak tissue! hehee..

as said...

tak best nyer kan kalu kita tak dapat nengok live.sebab melibatkan adik beradik kandung :( ..memang sedih..tapi nak buat camana kan..pengorbanan yang harus kita lakukan...tak per,nanti dapat tengok gambar pun dah boleh lepas dah rindu...

as tunggu gak napa tak update citer smlm.biasa akak mesti dengan pantas mengupdate.hehe..rupanya akak tengah bersedih..jangan lah bersedih... :)

Superb GURU BaniHassim said...

lor...takmola sedih2...
lepas raye kang bleh jumpe...
komitmen hidup kadang2 memerlukan pengorbanan..

sebab kite dah dpt sesuatu yg kite nk, kite kdg2 terpakse lepas sesuatu yg lain yang jugak kite syg...

sabar la ek??

pB said...

maso kak pB nikoh , adik kak pB (the only onle one brother)tak balik pun. Maso tu dio dok ngaji di MU ...


insyaallah , semua nya akan selamat.
Majlis akan berjalan dengan lancar.

apo susoh lonni , email ado. YM ado ...

Zabs said...

Salam Neeza,
Amat bersimpati dengan anda kerana tidak dapat bersama di hari perkahwinan adik tersayang.
Apapun semuanya telah ditentukan. Hanya doakan semoga mereka bahagia di hari bersejarah mereka itu, dan boleh jemput mereka untuk berbulan madu ke sana.
Saya juga pernah dua kali tidak dapat bersama adik di hari mereka berkahwin.

Neeza Shahril said...

As,

memang tak best sangat2 tapi takpelah kan. Demi kebahagiaan dia.. kenalah redha.. karang jadi issu pulak dibelah satu lagi..

tengok gambar tak sama kan As.. tapi takpelah, at least dapat tengok. Tapi mungkin lambat sikit sebab masing2 sibuk..
ni pun still rasa sedih.. bila ingat je sedih.. alahai.. lembiknya hati akak kan As.. :)

===================================

Banihassim,

betul jugak kan cikgu.. ada 2 pilihan yang kedua2nya penting.
Dah dapat 1, terpaksalah let go peluang 1 lagi...

thanks ye cikgu :)

===================================

Kak pb,

kalu adik tinno, buleh jugok adjust dih.. ni adik jatae.. keno ikut la beloh nu...

email tok samo kak pb.. huhuuuu...

===================================

Pak Zabs,

Salam Pak Zabs,
terima kasih... betul kan. dah tercatat macam tu jadinya..
bulan madu kat sini? hehee.. nak ambik cuti pun susah.. bulan madu diorang tu tak tahu lah.. kena tangguh beberapa tahun lagi agaknya hehehee..

Adry said...

tak tau mau cakap apa da... saya faham perasaan akak... sabar ek..

Neeza Shahril said...

Adry,

tu la kan.. sabar.. sabar.. thanks :)

Mak Teh said...

Neeza, kalau boleh balik raya nanti bolehlah jumpa pengantin yang masih baru lagi tu.

Kita kena terima reality of life. Kita tak boleh dapat semua yang seperti kita inginkan. Mak teh nak buat kenduri kawin anak mak teh bulan 12 ni pun besar kemungkinan Yanna dan Ally tak dapat balek. Mereka baru sahaja pergi dan tambang terlalu mahal!

So kita kena banyak bersabar dan memohon kepada Allah SWT agar sentiasa dalam rahmat dan pemeliharaanNYA.

Neeza Shahril said...

Mak teh,

memang sedih tapi neeza redha makteh.. banyak pilihan dalam hidup kan.. tapi, tak semua kita dapat..

thanks ye makteh :)