Saturday, August 16, 2008

The life of me


I'll be breathless without them...

The picture was taken early of the year. Shahmey nampak muka baby sangat lagi


Sophea whom we called Kakak is 8 years old. Anak yang manja dan kadang-kadang senang leka. Kuat berangan especially bila dipanggil, lambat sikit nak menyahut. She doesn't like to be alone. She could cry endlessly and beg Coan to play with her. Bila tengok Ummi dia sedih, Kakak lah yang paling awal datang memberi simpati. Boleh nangis sama tu :). Juga, boleh diharap untuk buat kerja rumah - kemas bilik, vacuuming dan basuh pinggan. Cuma, tunggu je lah Kakak akan main air.. ;). Dia ni rajin membaca tapi tak boleh paksa. Dia akan buat bila dia suka.


Sobhan or Coan is 6 years old. Very cheeky at times. Coan lama sikit jadi bongsu dan memang sangat manja. Pantang kena marah, mesti buat muka sebek (kalau marah kat dia lah. Kalau marah in general, dia buat tak kisah je..). One thing about Coan, dia is a bit independent. Boleh main sorang-sorang. Jangan terkejut kalau dengar dia menangis, ketawa dan buat dialog tapi takde orang lain dekat dia hehee.. Pandai berlakon. Tapi, agak keras kepala sikit. Kalau dia kata nak, dia nak jugak. Kalau dia kata tak nak, memang dia tak buat unless Abah dia suruh (perangai ni ada sikit2 ikut Ummi hehee..).


Shahmey baru aje 1 tahun 3 bulan. Susah lagi nak tengok perangai dia. Tapi, masa kecil dulu, dia baik sangat. Tak banyak susah kan Ummi dan Abah masa dalam pantang. Susah nak menangis melainkan waktu dia lapar. Kakak-kakaknya gomol macam mana pun dia okay aje. Pasrah saje.. Ummi yang risau pulak. Shahmey tak kisah dengan sesapa saja. Memang dia suka bila orang ambik dan pegang dia. Kalau dia lapar, tak lah pulak. Mesti nak Ummi lah.. :)


Cukuplah cerita character mereka. Nanti marah pulak sebab tak letak dalam blog diorang ni. Kakak dan Coan, kalau tengok ada gambar mereka di blog Umminya, mesti tanya,

"kenapa Ummi tak letak kat blog kakak/Coan?"

I created their blogs to update on important occurence in their life. Being a mother, many things nak kena ingat. Kalau tak segera update, lupa nanti. At least bila mereka dah besar, mesti akan ketawa bila tengok muka masing-masing yang toye masa kecik. Sayangnya time Ummi dulu takde blog. Jadi, tengok gambar hardcopy je laaaa... Bila tanya parents, diorang pun dah lupa banyak benda.. tak best...


Ni kisah Coan semalam.

Coan nampak air teh O dalam gelas. It was mine actually. She requested one too and mintak letak dalam botol. Yes, dia still minum dalam botol kalau ada di rumah sendiri. Ikut mood jugak lah sebenarnya. Since teh O tu panas lagi, Abang told Coan,

"air tu panas lagi Coan..."

"biar je lah!"

"Tak boleh letak dalam botol. Tak elok untuk kesihatan.."

"tapi kenapa?"

"Sebab botol tu dibuat dari errr.. tak lah semuanya tapi ada poly ethylene. Sebahagian aje. Bila air panas kena botol terjadi chemical reaction between air panas dengan substance botol tu. Nanti boleh sebab kan cancer. Tak elok.."


I looked at Coan while Abang gave that explanation to her. I was already smiling since I knew Coan wouldn't understand that. She's just 6. Kalau cakap kat Sophea yang dah 8 tahun mungkin faham sikit kot. Coan was just looking at her Abah while listening to the explanation. Then,

"Tapi, apa maksudnya?"

Hahahaa!!! kan dah kata. Later in the room, Coan mintak lagi teh O. Then, I explained to her with a laymen term,

"Air tu panas. Tak elok bila letak dalam botol. Boleh sebabkan sakit. Kalau sakit, Coan masuk hospital. Kena inject. Coan nak ke?"

"Tak nak!"

Then Abang pun menambah-nambah..

"Nanti doctor pegang kaki Coan macam ni, inject sini, inject situ..."

heheee.. menambah je lah bang...


Anyway, its always fun when we have conversation with our kids, provided we are in a good mood. Kalau masa tu tengah sibuk dengan kerja rumah, tak pasal-pasal aje anak-anak kena marah. Memang kesian kalau difikirkan. Kenalah make it up kemudian. Anak-anak memang perlukan perhatian. Semoga kami dapat mendidik anak-anak dengan baik. Insyaallah...

15 sugar & spice:

Kak Elle said...

neeza ni baru 3 aje kalau 1/2 dozen cam mana agak nya ye?

apa2 pun 3 anak2 tu lah intan payong ummi kan?

Ummi said...

kalau diaorang tak ada sunyi.. tapi kalau mengacau je bila kita sibuk kita pulak naik stress hehehe.. macam tulah kalau ada anak2kan

nadia yuna said...

suka tengok mata kakak
kuyuuuuu je

geram ngan shahmeyyy
nak gomol2 jugak!

sobhan nampak mcm matang sket
ye ke kak?

heheh

sume comels2
geramnyeee lah!

Abahnajwa said...

Salam Besanku..

Hahahahaha..Amacam? Abah dgn Ain dah namak dahh..calon menantu kat Arab ni..kekekeke...

Nanti anak2 kita kahwin..kita buat 'bekwoh' dengan 'ngele' yer..Pakai gulai kawah...wakakakaka

Bestlah cerita pasal anak2 ni kan? Bila diorang membesar..pengalaman tu yang buat kita teringat2..Sebab tu abah sentiasa bawak jer digicam gi mana2..kengkadang record video..saja nak simpan memori kepetahan anak2..

Haaa..takut injection yer?ekekeke..sedang mak budakpun takut..inikan anak2..

Salam Nisfu Syaaban Neeza..

p/s: Nak kira hantaran berapa ni besan? Nak pakai Riyal ker Pounds?

hahahahahaha

Tie said...

Anak2 memang permata hati..Merekalah yang buat kita ketawa dan menangis..Kadang2 tie tersenyum sendirian bila mengenangkan kerenah mereka itu.. he he..

as said...

seronok kan tengok gelagat masing-masing yang berbeza tu....

tambah-tambah time umur cam diorang nih..seronok!hehe...

Neeza Shahril said...

Kak Elle,

kalau 1/2 dozen, neeza pengsan hari-hari hehee..
tapi neeza ada quota kak elle.. sampai 4 je.. ;)

===================================

Kak Ummi,

betul tu.. neeza boleh nangis kalau diorang jauh.
dan... boleh nangis jugak kalau diorang buat perangai hehee..

===================================

Nadia,

mata kakak tak kuyu nadia.. dia mata bulat sebenarnya. memang kalau ambik gambar dia suka kecikkan mata dia.
Tapi Coan memang mata sepet sikit hehe..
Shahmey tu sebab kecik.. tu nampak comel.. besar esok tak tahu la.. :)

Neeza Shahril said...

Abah,

Salam... oops!! besan? bolehhhh.. besan to be.. hehee..

haaaa.. buleh buleh.. bekwoh kuba jatae tinno hehehee!!

Memang Coan paling takut injection. Dia boleh lari keliling bilik doctor.. puas nak kena pujuk hehee..

Salam Nisfu Syaaban untuk Abah juga.. malam ni kan :)

hantaran?? errr.. kita pakai UK pounds sebab mahal sikit hahahahaa!!!

===================================

Kak Tie,

betul tu.. kalau diorang tidur, sayu sangat tengok.. especially kalau siang tu diorang kena marah hehee..

===================================

As,

betul tu As.. orang lain pun pening tengok perangai diorang..
ini pulak Umminya ni.. letihhhh.. hehee..

Adry said...

ya Allah... comelnya anak anak akak ni... geraam laa...

hehehe... best plak dengar conversation anak ngan mak ayah die.. hehehe

Neeza Shahril said...

Adry,

alhamdulillah.. thanks.. segeralah kawin wahai adik. Nanti boleh dapat anak comel jugeeeee ;)

sometimes memang seronok. sometimes, gerammmm heheee..

Abang Long said...

Satu anak satu karakter. Satu ayah pelbagai karakter. Satu ibu...

-akuni- said...

Tiap2 orang anak mesti berbeza perangai nyer... tu yang seronok tu - colourful tapi akuni cuma ada 2 warna je buat masa ni...

Neeza Shahril said...

Abang Long,

satu ibu, beribu karektor.. nama pun ibu.. hehehehee...

===================================

Akuni,

best sebenarnya ramai anak.. tapi time diorang kecik, stressnya laaa..
2 color pun cantik juga :)

zany said...

standardlah tu neeza, layan anak ikut mood mak bapa juga kadang-kadang tu, mereka ni semua benda nak tahu, kadang tu uji kesabaran yang tua-tua ni. Nak kenal perangai sendiri tengoklah kelakuan anak-anak, sebijik orang kata, tak macam bapanya, tentulah maknya.ha, ha.....bestnya anak ramai noo.

Neeza Shahril said...

Zany,

anak ramai best tapi penat kan.. :)