Tuesday, August 5, 2008

How to motivate yourself? ;)


Feeling lazy to cook?
I do and many times.

How do I recover that feeling?
I imagine.

What kind of imagination?
Wild.... hahahaha!!!


When I was 6, I used to 'main masak-masak' with my friends - Kak Long, Eddie, Fuad and Bada. By the way, Fuad and Bada are my siblings. Ops! Bada was too little then. Tak boleh main masak-masak lagi. Dia kena duduk rumah ;).


Kak Long and Eddie are siblings. Their house was just next to ours and they were much bigger than us. Kiranya, kalau main masak-masak, Kak Long akan jadi chef dan prepare all stuff macam periuk, kuali kecik dan api. Of course, you need 'api' to cook right. Our port was at the back of Kak Long's house or at the back of my house - under pokok limau madu (no more limau madu now coz' my family didn't live there anymore *sad*).


Oh dear! Seronoknya main masak-masak though we only cook things like daun hijau and air. Bila daun hijau tu menggelegak (boil), rasa seronok sangat! Sometimes we fried egg! Yang tu boleh makan. It was like the best food in the world coz' we fried it ourselves :). Walaupun hari-hari main masak-masak dan hari-hari masak daun dan air, kami tak pernah jemu. Duduk atas tanah dan kacau tin yang ada air dan daun tu rasa macam privilege sebab tak semua dapat turn untuk kacau tin! hahahaha!!


But now... cooking is not a fun thing to do anymore. I don't always feel excited to cook walaupun sekarang ni jenis masakan yang perlu dimasak dah bermacam jenis dan bukanlah setakat daun hijau dan air :P.


Kenapa yek? ehemmmm... *think* *think* *think*

Ooooo.. sebab sekarang bukan main masak-masak lagi. Sekarang adalah tanggungjawab. Sekarang adalah rutin. No more friends untuk potong daun, no more kuali kecik (mana cukup nak guna kuali kecik) and no more masak bawah pokok limau. No more.. no more.. Sekarang masak didapur - kena lap lepas habis masak, tak boleh sepah-sepah dan tak boleh hangit sebab nanti sape nak makan kalau hangit kan.. membazir aje lauk-pauk tu.


Thus, no mood to cook (sometimes). Duduk kat dapur macam satu beban aje. Itu yang kadang-kadang masak entah apa-apa. Sebab spirit takde. Semangat nak masak takde. Macam mana nak dapatkan semangat ya?


Aha!! camana kalau kita imagine kita main masak-masak? hehehehh.. memang lah takde kawan-kawan lagi tapi we can imagine kan. Just imagine, ada kawan-kawan tolong. Just imagine, kita kacau daun dan air.. hehehehe!!


I did it today. Masa kacau sayur goreng tadi, I imagine myself stirring daun hijau dalam tin. Macam main-main aje. Seronok pulak.. Mungkin esok I can start imagine having friends around. Sambil masak-masak, sambil borak. Hehehee.. psstttt.. sape datang rumah dan dengar ada orang bercakap-cakap kat dapur tu, buat tak tahu je lah ye. Bukan orang gila tu.. hahahah!!


Anyway...... its easier to say than done (cakap senang laaaa!! kehkehkehhh). Mungkin once in a while boleh la kot buat cam ni. Kalau hari-hari, bosan juga dan betul boleh jadi gila sebab asyik bercakap sorang-sorang.. :P


Oh ya.. gambar dibawah ni takde kena mengena dengan entry di atas tu. I made the cheesecake 2 days ago - ikut resepi maklang tapi ubah sikit-sikit. Tak berapa jadi mungkin sebab sukatan tak berapa betul. Hangit pulak tu kat atas. Terpaksalah dibuang yang hangit tu and cover cela-cela tu dengan foundation (whip cream topping).

20 sugar & spice:

Abahnajwa said...

Sedapnya cheese cake tu.. bila nak hantar sini sikit..

Abah tengah stress ni..buat structured abstract untuk satu articlepun dari tadi tepu jer hotakk.. layan lagu winter sonata sambil tengok betapa lazatnya kek oreo tu..legaaa sikit..terapi jiwa ni.. tapi kalau dapat sesuap kek tu lagi terapi...wakakaka..

13may said...

hehhe hehhe...

kacau sayur dalam tin...hahha hahha


teringat dulu masa kecik2...dok main masak2 ngan kakak kakak saya...

tapi saya bab pasang ngan buat pondok saja :D

Jie said...

hehehe.... skrg ni kalo mood nk masak tak de..ajak intan atau angah masak sama2..dia org tu suka pula kalau di suruh kacau2..potong bawang..

agaknya...dah rasa hebat kalau "kerja" utama tu kita bagi dia buat..

hehehehe

zino said...

zaman zino dulu suka main tembak2.. perang perang...kalau musim taya mercun tu jadi bom dia hehe

maklum lah masa tu cerita combat memang populer hehe

as said...

hehehe...exactly the same la masak2 tu masa as kecik2...siap guna tin susu yang besar tu...masing2 ada tugas,sorg cari kayu api,sorg kena bawak mancis,bawah bawah dll...hehe...best kan kalu ingat balik :)

tapi skrg sama jer la..as pun malas..maybe kot dulu2 dah terror dah kot masak..dah dpt PhD dah dulu.

mood masak ada bila kita msak ada orang nak makan @ nak pangil org makan..time tu baru best rasa berkobar2 nak masak..hehe...

kekadang cakap sorang2 nih pun theraphy gak..hehe...

lawa combination color cake tu..hitam putih,menawan kalbu :)

as said...

*bawak bahan,bukan bawah bawah :))

Kak Elle said...

neeza masak jgn tak masak ye?kang semua lapar....hahaha

cheesecake everywhere skg dlm blog.

YuszTieY said...

cam sama jer kita main k.ja...tiap ari dok kacau daun n air kat tin ..zaman kita dulu best kan..main menan tak abis duit pon kutip jer daun2 kat tepi umah..kakakakaaa..windunya zaman lalu...

nok la gatek ceskek tuh...

Cat Cat said...

Oh, Cath dulu-dulu pun suka main masak2.... Curi ikan bilis kat dapur mak, minyak masak, tin susu - terus goreng ikan bilis... Siap buat snack petang tu... Kekekeke.

KAKTINY said...

kalau masak kat dapur tu semudah main masak2 macam masa kecik dulu.. alangkah indahnya.. takyah nak rasa cukup tak garam gula masin manisnya.. masak ikut sedap hati perut jer..

dan yang paling best.. takyah cuci pinggan mangkuk periuk dapur.. sebab terus buang jer.. hihihi

Shima said...

flashback zaman kecik2 dulu mmg best..kalau ada main msk2 mesti ada main kawin2..Kalaulah semua prmainan yang kita main dulu ada di rakam video mcm ank2 kita skrg mesti best kan...yang pasti kita akan ckp..."rindunya zaman kecik dulu." kat mana la Ecah dgn E skrg kan...

Neeza Shahril said...

Abah,

tak sedap mana pun abah. nanti neeza pos ye.. pas tu sampai UK jadi mushroom oreo cheesecake hehehee..

la ciannya.. stress ke? take a deep breath and tulis blog banyak-banyak.. boleh lega sikit kot.. pas tu layan lagu minang tu.. neeza suka gak tu :).
nak suap cake, kena mintak Ain buat pas tu bagi Abah.. hehehehhh..

===================================

May,

oooo.. awak buat pondok dan runtuhkan pondok aje ye..

tak acilah awak tak masak.. tau makan aje. penatlah kakak2 awak
sekarang, awak kena masak!! hehehehh..

===================================

Kak Jie,

memang sangat betul tu. Anak2 neeza nak offer diri tumbuk bawang.
takut je masuk mata.. tapi tak kisah tu.
yang tak bestnya, bawang habis keluar merata2.. adoiiii...

===================================

As,

akak pun sama. Guna tin susu besar tu.. memang cari dalam tong sampah kalau takde.

dulu2 masa di Kuantan, akak akan jadi sangat rajin masak bila nak buat makan. Shahril kata, amboiiiii.. bila nak buat makan, rajinnya masak... kalau tidak, masak kat kedai depan aje. Bagi duit, dia masak hehehehe..

===================================

Kak elle,

kena gak masak. beli kat sini tak best la.. dah jemu benda yang sama..

haah kan.. macam semua orang suka cheesecake..

===================================

Tiey,

budak2 sekarang tak boleh main cam tu lagi.. bahaya.. hehee.. kita dulu tak bahaya pulok kan..

nak cheesecake meh la sini Tiey ;)

===================================

Cath,

mesti rasa best sangat apa yang dimasak tu ka Cath..
walaupun ikan bilis aje.. hehee..

===================================

Kak Tiny,

betul kan.. takde sape nak complain kalau tak sedap pun...

===================================

Bada,

hehehe.. bada la pulok!!
kalau boleh rakam cam sekarang memang la syiok habisss..
Ecah dgn E pindah Felda kan.. tapi rasanya diorang dah beranak pinak doh tu.. mungkin duduk kat tempat lain..
diorang tok berapa join Kak Long dgn Edie sebab.. hehehe.. dik tau kenapa kan.. kalau tak ingat, sila YM ye.. hehehe..

Neeza Shahril said...

Zino,

best gak main tembak2.. ada gak neeza main cam tu.. hehehe..
guna peluru terung bulat kecik tu.. apa entah nama dia..

MULAN said...

bab berangan memang best.. macam2 dalam kepala esp bila tengah mamai.. tak tau nak masak apa, tengah boring ke.. macam2 datang, citer lama yg paling menusuk kalbu.. zaman kecik2 dulu kan.. main masak2 punya la berkobar, dah besar malas jadinya..

maklang said...

suka masak2 maklang ni, alhamdulillah sampai ke tua hendak nya...

Neeza Shahril said...

Mulan,

tu la pasal.. dah selalu sangat main masak2 kot ye.. ;)

===================================

Maklang,

tu yang jeles dgn maklang ni tau.. :)

ADleez said...

kak neeza...
bl baca ctr ni mmg teringat sgt zaman kecik2 dulu..main pndok api...pastu p curi bwg kat ats umah ngn myk msk...grg...kan bau die wangi..trk betulll...klu blh nak blk smlm ke zmn tu...tp ms x undur kn...

cHeRyNa PiReS said...

cakes look nice..:D
limau madu tuh macam mane?

-akuni- said...

Alahai... frust nyer bunyi tu...

Neeza Shahril said...

Liza,

ooo.. liza siap goreng bawang ye.. patutlah liza pandai masak sekarang kan..
memang rindu sangat kan.. tapi takkanlah kita nak jadi budak kecik balik..
karang coan dan ryan cakap.. buang tebiat ke mak aku ni hehee..

===================================

Cheryna pires,

thanks :)
limau madu tu macam limau biasa tapi dia manis sikit..

===================================

Ahni,

ada la frust sikit-sikit :)