Wednesday, August 6, 2008

A lazy day :(




The laziness came again today. Ops! Just remember, I haven't done the laundry. I better go and dump all dirty clothes in the washing tub...

*be right back*


Done! Wait for another 45 minutes, then I need to take out those clothes. Kenapalah malas sangat ni ya? Nak masak pun rasa malas. Luckily, when I asked Abang yesterday evening what to cook for today, Abang said 'Sambal' - meaning Sambal Ikan. Actually I already made Sambal Ikan (Ikan masak sambal/pedas actually) yesterday with Ikan Kembung. Today, I used another kind of fish - tak tahu nama apa tapi rupa macam Ikan Gelama pun ye, macam Ikan jenahak pun ya. Entahlah... I only knew a few names of the fish. Kalau jadi nelayan, mungkin pandai sikit kot :P.


Added to Sambal Ikan, I also cooked Ikan Masak Kicap. The kids like it. I made it yesterday and they ate a lot. Tak cukup nasi. I had to cook some more rice. The patient Coan (she's not always patient though) waited forever for the rice to cook. Kesian pulak. Dia sempat main computer games lagi. Today, I made it again and they just ate it. Hopefully they'll eat a lot again tonight.


Bosannya la cerita surirumah ni kan. What to do Neeza.. you're a housewife. Since you're not allowed to go out by yourself, your life is your home and the family. The kids especially since they're in a school holiday now.


What else.. ehemm.. lately I'm so lazy to YM, f@cebook and frenster. I on my YM sometimes but I wasn't in front of the PC. The kids were. I got a message from a friend asking why I wrote a funny message. Terkejut jugak. I didn't even receive the message pun. Must be the kids. Diorang main games kat computer and tekan apa apa aje lah tu.


This morning, sempat ajar Bada (my sister) guna photoscape. Kak Ummi was the one who introduced me to photoscape. Thank you Kak Ummi :). Then the knowledge was passed around. Sekarang dah ramai guna. Apa salahnya kan kita share ilmu. Bukan kaya pun kita kedekut ilmu.


Hari ni juga dah masuk 4 hari puasa ganti. Pagi tadi tak jaga for sahur. Alhamdulillah, masih boleh bertahan. Tak lama dah nak puasa Ramadhan. Dah dekat nak puasa baru nak ganti. Neeza.. neeza.. bila la nak berubah ni?


That's it for today. Rasa cam nak take a nap la for a while ;).

8 sugar & spice:

ummu asiah said...

tahniah neeza..

dalam tak larat tu dapat 4 hari dah puasa...keep up the good effort..alamak org yang komen ni pun..kena pulun gak ni..

Abahnajwa said...

Neeza..

Wah mewahnya makan ikan..hantar2lah kat sini sikit..kita dok makan ikan frozen jer tau..

tadik gi Chung Wah.. Teragak sangat nak makan kangkung belacan secekak kangkung 1.65 pounds.. beli 2 cekak dan 3.30 pounds.. RM 21.00 kalau di convert..mahal yek? Itupun dah 7 bulan dok sini baru nilah dia first time makan kangkung..

Mana ada jadi houusewife diarinya bosan..ok jer abah tengok Ain..Fun jer..ekekeke..

ooo..lum ganti abis posanya ya.. Ganti jgn tak gantiii..ekekeke

as said...

aik,lazy-lazy pun boleh masak lauk 2 jenis..hehe...

siap coan tungu nasik...wah,mesti sedap kan...

masak kicap jgn cakap bebudak tu suka,kami 2 kat sini pun suka,siap kena masak nasi lebih la sikit kalu masak kicap ikan/ayam..bahaya2...hehe..

photoscape tu memang best kan..senang pun senang nak guna..hehe..

bagus lah akak nih,bleh jadik cikgu...online 'masterji'..hehe

Jie said...

neeza,

surfing lah neeza..mcm²nak baca ( mgkn sbb kakjie suka membaca)

kakjie tak pernah guna photoscape...mgkn nk try gak le..

Neeza Shahril said...

Kak Ummu Asiah,

dah dekat sangat nak ramadhan kan kak.. tu yang paksa diri jugak.
kalau tidak, tak berganti, saje je hehehe..

===================================

Abah,

la ye ke gitu? kesiannya. kat sini memang senang sangat dapat ikan mungkin sebab pak arab tak gemor ikan kot. Asyik kambing, ayam aje diorang.

kangkung kat sini murah jugak. Seikat dalam SR2 je kot. Kalau neeza la Abah, nak bayar RM21 tu.. huhuuuu.. mahalnya laaaa... lebih kurang penuh tangki minyak sini tu Abah.. tu pun lebih rasanya..

best kan Ain, happy aje..

tu la.. asik tangguh aje neeza ni.. tu la kena ganti gak sekarang hehehehh..

===================================

As,

Diorang memang suka masak kicap sebab kicap malaysia kan as. bukannya sedap pun akak masak sebenarnya. semalam masak tu, tak nak makan pulak dia.. geram lah pulak hehehehh

jadi masterji? heheh.. boleh aje.. misterji lah kot :D

===================================

Kak Jie,

penat dah surfing Kak Jie.. haah neeza ni memang malas membaca sebenarnya :P

photoscape tu senang sebab boleh letak gambar banyak sekali. jimat space.. hehee..

Kak Elle said...

neeza penyakit M dah berebak ye?...apa nak buatkan housewife work's never done .. ada aje nak buat.

bila senang rest ler kejap:)

YuszTieY said...

sama la dgn ore dah masuk rejab baru kalut nak habiskann...hehehehe..ni da seminggu dah sterik pose..rase acm kure sikit isi..kehkeh...habis ramdhan habis semua baju hok tingkatan 3 pon boley pakai...hahhaaa

Neeza Shahril said...

Kak elle,

haah la kak elle.. banyak penyakit M sekarang ni hehehe..

===================================

Tiey,

hehehe.. baju tingkatan 3 Tiey?? canggih tu..
Kak Ja, tohok doh baju2 tu sebab dok koyok rabok hehe..