Tuesday, August 19, 2008

Sleepless in............ jubail ;)

Abah and Ummi will be so worried when he's not well..


Huarggghhhh!! I'm so sleepy. Not anymore though. But, I will (again) in a few hours. Shahmey couldn't sleep well last night. He woke up at about 2.00am to breastfeed. About 10 minutes later, he woke up again. I breastfed him again. Again and again.


At about 2.30am, he woke up but refused the milk. He cried, 'merengek' sort of. He turned to the right and to the left. I cuddled him but he still cried. He threw away the small pillows that I put at his side (to refrain him from slipping down the bed - there's 3 inch gap between the bed and the wall) and put his legs down the bed. Well, he stucked there and cried. I pulled him out and put him back closer to me. He did that again, until 3 to 4 times I guess. I started to get angry (a bit). I sit down, took him and put him on my lap. I massaged his tummy, just in case he's got wind inside. Nope! He didn't like it. I massaged his feet. He didn't like it either.


I almost gave up. At 3.00am, I woke Abang up. I knew I wasn't supposed to since Abang needs to work in the morning. He needs a good sleep. But, I can't stand seeing Shahmey cried without knowing the reason. I needed a 2nd opinion. I told Abang, Shahmey refused to sleep and kept crying. Abang woke up and tried to cuddle Shahmey. He brought him out of the room and sat on the couch. I saw Shahmey's runny nose. I thought so. His nose was blocked. I wiped his nose while Abang cuddling him on his shoulder.


I went to make his milk (Shahmey has started formula milk in between breastmilk during the day), just in case breastmilk is insufficient. Abang went to look for v1cks to apply on Shahmey. True enough, after applying the vicks, Shamey smiled. He drank the formula milk. Then he played with the v1cks bottle. He asked Abang to take out the bottle cap so that he could play putting on and off the cap. Ikut aje la... otherwise he cried. Someone has to watch him playing that coz when the cap is off, there's possibility for him to take out the ointment. Hazardous for him as he may put it in his mouth. So, I was the one who has to open my eyes wide and make sure he didn't put the ointment in his mouth.


I took Shahmey to the room. Oh dear! He refused to sleep but I was really sleepy. He played with the thing until..... the bottle fell down the bed. Then he laid down! Phew!!! Finally... I got to sleep.


Abang?? By the time I brought Shahmey in, Abang had already fell asleep on the couch till morning came. Now, at 8.00am Shahmey is still sleeping. Abang is already at work, of course :)

21 sugar & spice:

MAMAMIA said...

Anak akak yg kecik sekali ni pun tengah tak berapa sihat, selsema jugak...

Bila dia tak lena tidur, akak pun samalah tak lena... Nak buat macamana, that's part & parcel of being a mother.

Neeza Shahril said...

Mamamia,

betul tu kak.. tak sampai hati tengok anak tak sihat kan..
rasanya, biarlah sakit tu kita yang rasa sebab budak kecik tak reti nak mengadu..

Kak Elle said...

ala cian nya ibu dan anak...neeza the one thing I hate most is to wake up midlle of the night and lepas tu tak leh tido lagi ... tapi u lain lah anak sakit kan?

Hope u can get a good rest bila baby tido nanti.

as said...

ala,siannyer shahmey.dah ok ker dia?

budak2 nih kalau sakit tak tahu nak cakap kan..so cara terbaik meragam...

cabaran tu nak jaga anak kan.sampai berjaga malam..sib baik akak tak keja..tak dapat bayangkan camana la kalau orang yang kerja kan..tapi tu la..kasih sayang seorang ibu dan ayah terhadap anak yang tiada tolok banding.....

Ummi said...

hmm macam tulah jadi makkan.. sleepless night.. lagi pulak the next kena kerja.. haru biru jadinya.. when my dot dot dot was late last month, dah terfikir dah.. aduhai sleepless night, pampers, doctors, breastfeeding at this age.. ohh takut...

Neeza Shahril said...

kak elle,

since dah biasa, neeza boleh tido dengan senang lepas bangun tu kak elle..
kadang2 tu terlajak lah pulak.. hehee..

===================================

as,

pagi nampak ok. tapi mata ada kuyu sikit. hopefully takde apa2 la..

tu la as.. akak kesian kat shahril sebab kena kerja pagi kan. tapi so far, dia bangun je kalau akak kejut sebab anak tak sihat..
cuma akak yang tak sampai hati.. lagi pulak, akak ni tak kerja kan.. :)

===================================

kak ummi,

lepas lahirkan Coan, everytime lewat aje, neeza terus check doctor.. takut sangattt..
tapi bila dah lama2 tu, dah tak kisah sebab Coan lama sangat jadi bongsu hehee..

Abahnajwa said...

Neeza..

Laaa..ciannya ..tak sihat ya? Camtulah kan Neeza..bila anak2 sakit..mama dengan abahnya yang sakit lebih lagi..

Abah ingat lagi masa anak2 abah kena chicken pox...Susahnyaaaa..

Mesti Shahril letih jugak tu..

Dah okay dah Shahmey?

manje said...

salam akak

huhu tajuk en3 huh dasat bangat... mcm tajuk filem... hehe

sian shahmey... sian lagi pada abah ngan umi shahmey... shahmey da ok ke blom nih????

MULAN said...

kesian nya shahmey.. hope dia cepat sembuh..

camtu la neeza, nak membesarkan anak kan.. be strong..!!

Mak Teh said...

Kesian neeza, jaga malam tak boleh tidur sebab anak tak sihat dan merengek! Itu perkara biasa, mak teh kena camtu for a span of 20 years! Lama-lama dah biasa boleh bangun dan boleh tidur balek!

Dulu sebab mak teh dan Pak haji dua-dua bekerja kami buat satu peraturan, kalau sebelah awal malam mak teh yang jaga kalau sebelah pagi pak teh yang jaga.

Jadi ada suatu pagi tu kami tak ada maid, itukan tu kira giliran pak haji so mak teh siap nak pergi kerja then tak kisah apa dia dok kata diapun nak pergi kerja, mak teh drove off tinggal dia ternganga tengok mak teh pergi...( panjang sangat nanti mak teh blog about this )

OndeOnde said...

Ja, tupae lalu..lucu pulak dok imagine Pak Haji nganga as Mak Teh drove off..you have to blog about this Mak Teh!

Ja, acu sapu vicks kat kaki Shamey lepas tu pppaka socks..insyaAllah lego lah selsemo dio tu..

p/s: baso dio doh la kalu branok kecik ni gak...kak Wani loning tok jenero tidor bukae sebab anok kecik tapi macae2 bendo nok pikir!! :)

-akuni- said...

Oh cian nyer budak kecik tu...

p/s kesian kat mak dia gak...

Neeza Shahril said...

Abah,

betul Abah.. badan sakit, mental pun sakit sebab risaukan anak yang tak sihat tu..

cuma neeza syukur sebab ada tempat nak ngadu - Shahril lah tu :). Dulu pernah neeza jaga Sophea sorang2 kat USJ. Shahril kat Kuantan, balik seminggu sekali.. bila demam, rasa helpless betul..

Shahril balik karang mesti mengadu kat Shahmey yang dia tak cukup tido sebab Shahmey hehee..

Shahmey still selsema. Badan macam dedar sikit. Hopefully malam ni dia boleh tido lena la..

===================================

Manje,

salam manje.. hehee.. saje je tu..
nak buat camne manje.. anak punya pasal kan. dia still selsema lagi manje..

===================================

Mulan,

thanks mulan..
macam2 dugaan kan..

Neeza Shahril said...

Mak teh,

Wow!! lamanya 20 tahun mak teh.. neeza yang baru 8 tahun ni pun rasa letih sangat..

kihkihkih!!! neeza dok imagine pak teh ternganga tengok mak teh dengan selamba pergi kerja. sure bengang tapi rules tetap rules kan..
tapi bagus jugak kan ada rules gitu.. malangnya tak boleh apply kat neeza sekarang sebab neeza tak kerja...

===================================

Kak Wani,

Ja pong suko sakae imagine kisoh makteh..

oooo.. ggitu kor? nati Ja tera bubuh vicks di kaki dio and paka stoking ko dio.. teringat jugok kes stoking sebab Shahmey ni tok suko guno selimut.. kalu stoking tu payoh sikit dio nok bukok dih..

neeza buleh imagine apo hok kak wani dok fikir tu.. sikit2 la.. sebak dulu Ja pengenoh hadapi situasi ggitu.. sobar and banyokkae doa deh kak wani.. :)

===================================

Akuni,

dia cian sebab tak sihat..
mak dia cian sebab mentaksihatkan diri hehe..

Adry said...

mmm... tu agaknya syurga di bawah telapak kaki ibu... huuhu...

Cat Cat said...

Neeza,
When my girls had cold and nose blocked, they won't go to sleep... Tak boleh nak nafas... Memang dia orang cranky...

KAKTINY said...

betullah kata sorang ustaz ni..
p'bezaan paling ketara antara suami dan isteri adalah..
apabila anak sakit / merengek..

si isteri MMG TAK SABAR.. cepat jer badan melompat turun dari katil.. bancuh susu, tengok anak, dodoikan anak.. bla bla bla bla..

dan betapa PENYABARnye suami..
leh 'sabar' dan 'tenang' dan menyambung tido dgn lenanya.. hikihkihkihkih...

Neeza Shahril said...

Adry,

salah satu je lah kot tu Adry.. :)

===================================

Cath,

kita pun jadi tak boleh tido kan.. kesian kat they all..

===================================

Tiny,

memang sabar sungguh kaum bapa.. tangisan anak tu macam lagu je pada diorang..
kadang2 kita kejutkan berkali2 pun dia still sabar jugak.. hehee..

Jie said...

kadang2 kita ckp..lepas ni abg tau kena tgok anak tu..

tapi.... nk pejam mata mcm mana..hati tak tenang gak..
anak merengek sikit saja...kita boleh terjaga...

eeemm....itulah pertaliannya

zany said...

cian shahmey, cepat-cepat sembuh ekkk.

Neeza Shahril said...

Kak Jie,

betul kak Jie.. takde mak rasanya yang senang dengar anak merengek sebab tak sihat..
kalau merengek ngada2 boleh la buat tak tahu.. tapi nangis sakit, kita yang rasa sakit sama kan..

===================================

Zany,

time kasih kak :)