Monday, September 15, 2008

A blurry day


I still don't feel well. Shahmey looks a bit better this morning. I guess everyone knows the situation of being sick, right. So, I don't have to describe further. I went to the clinic yesterday night. This time, we tried a new clinic in town - Al lulu. It was quite big for a clinic though.


A saudi friend of mine suggested the clinic to me. Well, I guess she got a totally wrong information from her friend. I wanted to see a different doctor actually. When I checked, the doctor that my friend's friend had suggested was an ENT doctor! So, I had to ask for a different doctor.


Shahmey went to see a paedetrician with his Abah. He was diagnosed with bronchotic asthma - another name for pneumonia bronchitis. It's not asmathic though. Both of his sisters got it before (when they were small). It was due to viral infection. Yesterday night, Shahmey got his first dose of nebulizer. The dose need to be repeated tonight and tomorrow night. He also got a bunch of medicine to be swallowed yuckkss!!


As for me, I had 2 reasons to see the doctor but only manage to settle with my first reason. When we're on our way back, I recalled that I actually wanted to ask the doctor for flu medication. I totally forgot. Perhaps I could see the doctor again, tonight. I have to think thrice though because there were so many patients last night in that particular section. If I'm mistaken, almost all of them are saudis. Perhaps, this is a favorite clinic for the saudi women ;).


For yesterday iftar, I cooked - still. Just feel like cooking and to clear my freezer. It's not good to store fish and meat too long in the fridge. I made Ayam masak Kicap - different recipe. I used Kak Tie's recipe. Thanks Kak Tie. It was yummy. As for the vege - Sambal pecal was prepared for the 2nd time during this Ramadhan. I made an omelette (telur dadar) for Shahmey but it ended up eaten by others because Shahmey was sleeping during the iftar. I guess he was still full with other things that he ate before.



The man of the house came back with bunch of items for the fresh salad. He prepared it himself :). A big bowl of fresh salad! The dressing was thousand island - bought from the store. We also had a savoury bubur lambuk! Nope...!! it wasn't mine.. Kak Ani gave it to us. Kakak and Coan like them so much. Well, of course I had to eat all the leafy items inside ;). Thanks Kak Ani for the bubur lambuk.

17 sugar & spice:

Kak Elle said...

Get well soon ye neeza...kalau tak terdaya nak masak beli aje lah kat kedai2 yg ada.

Abahnajwa said...

Neeza..

Abah doakan semoga Shahmey cepat sembuh...nafas dia berbunyi ker Neeza? Alahai..nak besar ni macam2 dugaan kan?..Cian Shahmey

cHeRyNa PiReS said...

get well soon shahmey...
hmm...tak best nye budak2 sakit...
cam sedih plak posting kak neeza kali nieh..

as said...

sian shahmey...sian akak gak...jaga kesihatan baik2 tau..risau la pulak dengar sakit2 nih..
letihnyer muka model akak tu..hehe.
bubur lambuk tu memang sedap sangat..smlm as dah masak meggi,skali rezeki datang,tolak tepi la meggi tu,habis as makan sorang2 jer.tadi nk g keja roy tya ada tak lagi bubur lambuk,dia nak bawak,as gelak jer la..tuppaware kosong ada la ..hehe.
sian k.ani,aritu as cakap ngidam nak makan,skali dia buat sungguh..hehe..

Neeza Shahril said...

Kak elle,

thanks kak elle.. neeza masak simple2 aje.. :)

===================================

Abah,

nafas dia tak bunyi. Tapi, bila batuk dengar ada phlegm.
betul tu.. dugaan sebagai parents..

===================================

Sha,

memang tak best sebab nampak dia merengek. Tapi hari ni Shahmey nampak okay sikit..

===================================

As,

Thanks As..
muka puasa tu.. hehe..

Haah kan As.. sedap betul bubur tu. Hilang rindu nak makan bubur lambuk..
hehe.. kesian Roy.. cam ni kena order lagi ngan Kak Ani ni... tu la masa dia pas kat Shahril, dia kata nak gi rumah As pulak nak hantar.. :)

YuszTieY said...

laa...ingatkan rehat la masak sari dua dgn shahmey tak sihat tu tapi still masak jugak ...rehat la k.ja...

arini tak jadi nak wak ketayap coz tgk ubi keledek ader lagi stok ore wak roti jala buh inti ubi ..hahaahaa tibai kot dan jer la..esok la plok tayapnya..
ari ni coan tak pose dah ker...ore tok pose tokle h masuk kamera eh...heheeheee..
byk lagi ko buah timun cina kat sana..sini dah mupus dah nok masuk sejuk nih...timbul buah lain plok..
jaga kesihatan yer k.ja n family loni cuaca dah berubah ..

Lollies said...

oh dear. get well soon.

bestnya tak sihat ada gak orang nak kasi-kasi makanan.

ADIEJIN said...

Neeza kena "buatan orang" kot...cuba check urine.. hehehe ..

Tie said...

Harap neeza dan si kecil tu semakin sihat..kak tie dan anak2 pun tak berapa sihat ni..batuk dan selsema..cuaca panas kot..

Haa..tak sangka neeza berani cuba resepi ayam masak kicap tu..Kira neeza mmg pandai masak..sebab kak tie tak bagi sukatan pun..Kalau pandai rasa memang pandai masak..itu pesanan mak kak tie..he he..

cikMilah said...

Sakit-sakit pun masak jugak.. besarnya pahala...
Take extra care and get well soon.
Shahmey sembuh terus ya... sian ummi tu..

pB said...

Hari ni , che abear suruh cari ulae.
Nok buat cicoh dengae budu ...


Bulae poso , tok leh makae budu banyok banyok , sebab , dago tekok ...

l i e y n said...

get well soon to shahmey n ummi shahmey....
bestnya bubur lambuk....x merasa lg Ramadhan ni....

Neeza Shahril said...

Tiey,

walaupun tak sihat, Kak Ja masih rajin masok TIey.. ado jugok, time sihat, Kak Ja malas masok huhuuuu...
time tu keno beli jah la ;).

===================================

Lollies,

thanks.. kami duduk jauh2. Sekali sekala dapat makanan, memang rasa seronok :)

===================================

Adiejin,

ops!! +ve la... hehehhh..

===================================

Kak Tie,

sekarang cuaca nak bertukar. Kami tak tahan rasanya..

hehehh.. tak lah pandai Kak Tie.. tapi cuba2 tu boleh la.. kebetulan jadi.. maknanya orang yang bagi resepi tu terer la :)

Neeza Shahril said...

Kak cik,

rasa nak masak je kak cik.. kadang tu malas jugak.. hehee..

thanks ye kak cik :)

===================================

kak pb,

Ja pung teringing makae budu
tapi bilo teringat kak pb ghoyak ggitu,
tok jadi laaaa... heheh..

===================================

lieyn,

thanks lieyn..

kat pasar ramadan ada jual kan lieyn..

Superb GURU BaniHassim said...

hello to iftar model..
model tetap dan berpencen... :)

Mak Teh said...

Neeza, tak berapa pandai nak nasihat neeza mengenai kesihatan. Nanti silap nasihat kena saman pulak.

Anyway mak teh kalu dalam keadaan macam tu tak suka ambil antibiotics. Mak teh jaga kesihatan badan dengan pemakanan asli. Banyak minum air, makan buah-buahan, sup burung or ayam, telur ayam kampung 3/4 boil, nisan lebah, soya, masakan hati dan limpa dan ulam-ulaman or salad. Segala vitamins, iron, folic acid dan calcium yang doc kasipun mesti di ambil.

Anak-anak semasa kecil memang selalu demam. kalau tak di jaga dia jadi beringus kemudian jadi broncitis kemudian lelah atau athsma. Ramai anak-anak mak teh kena macam tu. Selalu sangat jumpa paediatrician sampai mak teh dah boleh hafal ubat-ubatan itu.

So mak teh simpan dalm fridge jenis-jenis ubat yang perlu. Berikan mereka ubat-ubat itu kalau hari ketiga tak improve maka bawa ke doktor. Nampaknya cara itu berkesan sehingga doc paediatrician mengakui kebolehan mak teh. ( Diapun dah kaya sebab mak teh bayar kat dia dan hospital tu dah puluhan ribu RM ) Hehehe!

Neeza Shahril said...

Cikgu,

takde pencen deee... hehe..

===================================

Makteh,

neeza pun sama Makteh.. neeza dan anak2, seboleh2nya neeza tak nak bagi antibiotics.. sebab antibiotics ni ada kesan sampingan kalau tak kena dose..

anak2 neeza so far semua kena gitu. Alhamdulillah tak melarat sampai besar... neeza pun amalkan simpan ubat. Kadang2 tu doctor bagi ubat yang sama utk 2 3 anak ni.. jadi, neeza tak guna lah. Guna yang dah buka sebab masih elok lagi.

cam tu lah yang neeza buat Makteh.. kalau demam, bagi je ubat yang ada. Ni kes melarat lah ni. kena jugak bawak doctor. langsung kena nebulizer.. alhamdulillah.. dah selesai. Nampak Shahmey dah ok..