Saturday, September 6, 2008

Charity during Ramadhan



There is one organization (to my knowledge) that handles things related to religious activities such as zakat, donation, distribution of information about Islam, Umrah and Haj, Muslim reversion and a few others in Al Jubail. It is called Dakwah Centre.


During this Ramadhan, Dakwah Centre opens a few tents and provides free food. Anyone can go there and have his Iftar under the tent. Of course the fund is actually comes from the donation and zakat that being paid by the people in Al Jubail to the Dakwah Centre.


The other day, I saw many people lining up to get their food. The food is not to be brought back though :). Unlike in Malaysia whereby people can que to pick up their 'bubur lambuk', in here, the food is to eat there during the Iftar, together with the others. Afterthat, they would perform their Maghrib, Isya' and Tarawih prayer.


Yesterday, we went out a bit early to do our grocery. We passed by the area. Nobody is distributing food yet. I just managed to snap a few photos of the tent. It was huge. I think, it can accommodate about 1000 people at a time. Enjoy the pictures :).








*********************************************


Yesterday was Friday. It's holiday for the breadwinner of the house. It's supposed to be a holiday for me too I guess hehee.. So, I didn't cook for Iftar. We bought Beryani from a restaurant. I like this Beryani because it tastes so much different from the one that we have in Malaysia. It's not 'muak' at all (to me!). Sophea likes it too. The first time I tasted it (during our arrival in Al Jubail), I already love the taste. It was cooked in such a way the chicken is inside the rice. Whenever we order, they will take 20 minutes to cook. For a 1/2 dajaj (half chicken), it cost us SR15 (it was SR14 before). The rice is a lot. We ate the 1/2 dajaj meal for Iftar and Sahur too. I guess it's really affordable. I wonder whether they could make money by selling this one ;).




I didn't make any kuih either. We had a few kind of fruits though, Shammam (cantelope), Strawberry and Mango. Also, we had young coconut drink (in a can of course) that I bought from the grocery store. I went flat after the Iftar and felt so sleepy. In fact, I did take about 15 minutes nap after the Maghrib prayer. I guess its the coconut drink. Some old people said it would cause the pain of the vein. Is it true? I shouldn't have taken that next time during the Iftar.

19 sugar & spice:

Shima said...

cute nya model lauk berbuka puasa tuh..model lelaki takdok ke?ke takut tebalik semua lauk2 tu...tok sempat nok snap gambo.... :)

Mak Teh said...

Rasa sayu tengok gambar-gambar yang neeza post tu. Mak teh boleh bayangkan Neeza seolah tinggal di Padang Pasir yang sunyi ( sebab tak nampak kelibat manusia pun )

Nampak bangunan khemah-khemah tu mak teh nampaklah perbezaannya dengan keadaan berbuka puasa di Malaysia. Di sini meriah maklumlah Malaysia, tak pernah tak meriah kan? hehehe.

Nanti nak cuba postkan keadaan anak-anak tahfiz kami berbuka di Masjid Negeri. ( In future lah sebab tak pandai nak post gambar )

Kak Elle said...

neeza kita mcm berjajnji beli bryani pulak...tu nampak mcm bryani dam kalau daging/ayam di dalam.

elisataufik said...

Can ladies join the iftar? I tengok kat sini, semua men.. tak berani lak nak try, takut kena halau lak.. eheheh

cHeRyNa PiReS said...

dowang punye portion mmg byk kan kak neeza?
sha boleh bayangkan nasik yg kak neeza makan tuh...
tp paling best skali dpt strawberry!
my favourite!

*arinieh model akak nampak manje:D

as said...

hehe...makan kapsah yer..as harinih pun makan kapsah jer.harap2 sempat la roy beli,kalau tak p restaurant feberot ler..kikiki. malas nak masak..roy beli jer.. :)

YuszTieY said...

tiap ari ais tulll...fuhhh best222 tapi mlm kaang mesti liat sikit nok perabih terawih...huhuuuu...uda sakit badan minum air batu tiap hariiiiiii...ore la tu..k.ja camner..
terliur tul la tgk k.ja tiap ari rajin jo masak tuk buka pose...oreeee minum air jer

Neeza Shahril said...

Shimanoseki,

model tu puasa tauuuu hehee.. dia lah selalu yang tunggu lauk..
model lelak tokleh masuk.. nanti habis pinggan berterabur ;)

===================================

Mak Teh,

sebenarnya ramai orang kat sini. kebetulan khemah tu diletakkan kat atas padang pasir.. dan masa tu orang belum beratur ambik food..
anyway, siang memang kurang orang berkeliaran hehee.. malam2 ramai sikit sebab malam kedai banyak buka..

Tapi, bak kata Makteh, memang tak leh lawan dengan Malaysia.. sentiasa meriah.. orang penuh saja kan..

Neeza tunggu juga nak tengok gambar2 kat blog Makteh.. bila lah agaknya kan.. ;)

===================================

Kak Elle,

ooo.. kalau letak ayam kat dalam tu beryani dam ke? hehehe.. tak pernah neeza tahu.
kat malaysia, tak pernah makan..

===================================

Elisa,

betul tu.. Neeza pun tak berani nak try..
semua yang beratur tu baju putih je (men). Takde yang baju hitam pun (women) hehee...
tak pasal nanti kena halau tak pun kena jeling aje... ;)

Neeza Shahril said...

Sha,

one thing yang akak tengok tak berapa betul kat sini, portion tu banyak sangat.. selalunya pak arab makan bukan habis pun.. buang aje.. kalau melayu ni, boleh la letak dalam pinggan kan.. kalau diorang, bentang atas plastic tu makan berdua.. buang je lebih..

model tu tak tahan lapar hehe..

===================================

As,

sesekali okay aje kan kapsah ni.. kalau hari2 memang jemu.
Sophea cakap sedapppnyaaa.. maklumlah dah lama tak beli beryani.. selalu makan Mathbi je lately..

===================================

Tiey,

Mmg pun TIey... air batu boleh buat sakit urat.. ni Kak Ja nok kena tobat sikit ni hehee..
sughuh la che' abae bowok TIey sekali.. :)

Ummi said...

nampak letih je kakak tu.. tiap kali ummi nak snap gambar makanan dia mesti ada ek.

larat ke puasa tu?

cikMilah said...

Serving org Arab ni memang besar kan.Sedapnya beriyai arab, letak safron kan. Sini susah dan mahal
nak dapat safron.
Perasan gak. model cilik tu manja sangat letak pipi kat atas lengan tiap2 hari posting...

Ni dengar lagu favorite lama MNasir & Yunizar Hoessin. Best lagu ni!
Oh ya, FIL Yunizar, A Samad Ismail baru meninggal dunia hari Khamis lalu

Adry said...

waa... besar tent tu ek.... bestnya dapat iftar reramai...

Adry @ http://www.adrysabry.com/

~akuni~ said...

Lama lah jugak tak makan nasi beriani... teringain lah pulak... hu hu hu...

Tie said...

Besarlah khemah2 tu...
Briyani tu pun nampak menggoda...sophie pun dah jadi model tetap..he he..

Abahnajwa said...

Neeza...

kemain lagi model yang menunggu juadah tu yek...hahahaha..comeynya menantu abah tuuu...kikiki

Kuih raya buat ke Neeza? Kuih bangkit kelapa ker..kikiki

Neeza Shahril said...

Kak Ummi,

Kakak memang tiap2 hari cakap tak nak puasa.. tapi neeza umpan dia dgn barbie doll.. nak ajar sebenarnya sebab dia dah 8 tahun..

===================================

Kak Cik,

iye kot letak saffron sebab nampak merah2 gitu..

oooo... Yunizar tu kawin dengan anak arwah A. Samad Said ke..??

===================================

Adry,

kalau Adry datang sini boleh join. Makan sedap tauuu.. :)

Neeza Shahril said...

Akuni,

kat sana senang.. beli aje kan.. :)

===================================

Kak Tie,

khemah tu memang besar.. food pun banyak..
Sophea penunggu setia masa berbuka :)

===================================

Abah,

masa nak berbuka muka dia memang comel.. masa dia marahkan adik2 dia, tak berapa comel hahahaa!!

kuih raya?? neeza buat kuih tak bangkit bangkit hehee.. camana nak buat kuih dengan shahmey ni hehee..

l i e y n said...

mcm beriyani gam, kalau kt malaysia....recipe nasi tomato dh ada dlm blog ke?

Neeza Shahril said...

Lieyn,

heheh.. belum la.. nanti ye.. kemalasan sungguh dan busy sikit bulan puasa ni.. :)