Friday, September 5, 2008

Do you clean your eggs?


While I was cleaning the eggs yesterday, a question came to my mind. Do others actually clean the eggs before storing them in a fridge? Of course, some don't refrigerate their eggs. They will only put them outside. But, before using them, do they clean the eggs?


Why the need of cleaning the eggs? It looks lame to some but crucial to others. Where do eggs come from (same questions for chicken and duck eggs). Correct! The chicken and duck laid them. The eggs come out from the place that their droppings came out. Sometimes, we could see there are still muck/dung on the eggs. Just imagine, when you crack the eggs, the muck would go into the bowl together with your eggs. That's not about it. When you store the eggs in the fridge, the fume of the dung circulates in your fridge and attach to other food that you store. Oh dear! I just cannot imagine eating food with particles of dung on it.


That's the reason why everytime I wanted to store eggs, I will make it a point to clean them thouroughly. I don't want to feed my family with unclean food because the food will settle into the body. Unclean food invites many kinds of diseases which I want to avoid.


I wonder whether those food seller clean the eggs too. Those in restaurants, cakeshops or even food stalls. If they do, Alhamdulillah. If they don't, I guess we have to be tawakkal huh! Of course you may ask them whether they clean the eggs. But, I can expect they would say yes! Otherwise, they may lose customers. I have to agree that some cakeshop operators do clean the eggs before using them. A friend of mine who used to work in her sister cake shop did clean the eggs. Good for them and their customers :).


Well, do you clean your eggs?


By the way, below is the picture of yesterday's food for Iftar. Alhamdulillah, there was not so much leftovers. The girls were asking for Tomyam and they got it. Masak lemak kuning kobis was prepared by the man of the house. I never made masak lemak kuning before so I've no idea of how to prepare it. So, he took the initiative to cook it himself :). Kuih Keria was made for the 2nd time in a week. It turned out better but still so soft.


33 sugar & spice:

Kak Elle said...

neeza most eggs come clean nowadays from the factory we they are packed but still to be on safe side I will just run it under the tap before cracking it...tapi kekadang lupa juga but ofcourse bolih ler nampak berseh ke kotor kan?

yg kuning tu lauk lemak kobis ke?

hari ni saya kuar kejap ke pis office and jln depan bengawan solo nampak kuih junkong tu beli 2 nanti amek gambar sama ngan your kuih apa lompat tu:)

cikgu jawe said...

ada org bagitau. kalau telur dibasuh cepat le dia busuk.

biasa aku basuh dulu sblm masak/goreng telur nih.

aku diberitahu, ada satu kampung kt klang, kalau penjual roti canai x basuh telur, jgn harap le org nk makan canai dia. satu kampung sepakat tak makan roti canai telur yg tak basuh.. huhu

elisataufik said...

Kat malaysia and kat sini, memang kena basuh dulu telur tu..
Tapi when I was in the US, tak basuh pun telur, because factory dah tolong bersihkan. And I saw on How It's Made (Discovery Channel), factories would clean and strelize their eggs before sending to grocers. Nampaknya kat malaysia/Saudi belum ada factory camtu.
Ye ke kalau basuh telur dia cepat busuk? I can't understand why.

Kebencian_Maharaja said...

Asalnya telur kuar dr punggung ayam, tempat yg mana najis kluar ikut situ juga.
Org Islam, ada hukum suci, najis & seumpamanya maka faham2la kan apa nk buat ngan telur yg hendak dimakan.
Makanan yg bercampur najis, haram. Makanan yg haram menjadi darah daging yg akan menjadi bahan bakaran api neraka...sesamala fikir.

l i e y n said...

mesti kena cuci...kalau tak makan t*** ayam le kita....byk kedai pun dah cuci telur sblm guna esp kedai yg ada jual roti canai....

misz_A said...

klau kat kedai mkn/stall..if telur tu dok tersusun elok je dlm sarang dia...sure tak basuh lagi la tu..so opt for kedai/stall yg telur dok dlm bakul..biasanyer la yg dok dlm bakul tu yg dah basuh la kan.. esp yg org jual roti canai n murtabak

misz_A said...

klau kat kedai mkn/stall..if telur tu dok tersusun elok je dlm sarang dia...sure tak basuh lagi la tu..so opt for kedai/stall yg telur dok dlm bakul..biasanyer la yg dok dlm bakul tu yg dah basuh la kan.. esp yg org jual roti canai n murtabak

cikMilah said...

Kakcik memang basuh telur , right after masuk dalam rumah. Tetap basuh untuk kek/kuih jualan atau untuk bunga telur.
Pernah sekali dapat bunga telur kenduri, ada t*** masih melekat kat telur rebus tu....eeeeeeeiii..

zany said...

sejak di kolej dulu ada satu ustaz ni dah remind, kalau tak basuh kulit telur ayam tu macam najis le, hu, hu......dia nak remind pasal makan kat kedai mamak lah tu. Sejak tu, beringat.....kalau ke kedai makan pun perhati dulu. Memang mesti cuci.

Neeza Shahril said...

Kak Elle,

kat Singapore mungkin diorang cuci dulu kot.. kat sini tak.. nampak kotor tu kat sini..

===================================

Cikgu,

akak selalu basuh telur tak pernah pulak busuk.. ada sekali tu lama telur dok dalam peti.. ok aje..

===================================

Elisa,

ooo cam tu ke? I never know that. Thanks for the info Lisa. No wonder lah dulu kat US telur nampak bersih je.. hehe..

I selalu cuci telur tak busuk pulak..

Neeza Shahril said...

KM,

betul tu KM.. terima kasih atas nasihat tu :)

===================================

Lieyn,

kedai m*m*k yang akak pernah pergi kan, ada lagi t*** tu.. geliiiii..

===================================

Anisz,

Akak pun kalau nampak telur dalam sarang, tak nak order roti telur.. :)

Neeza Shahril said...

Kak Cik,

memang geli kan kalau nampak t*** tu kat telur.. tak gamak nak makan..

===================================

Kak Zany,

kalau pekedai tak basuh telur, maknanya dia jual benda kotor lah kan..

as said...

ee..tak tau la camana kalau orang tak basuh dulu telur tu..najis tu..
kalau kat malysia nak beli murtabak ka,roti telur ker,as siap tengok dulu telur tu basuh ker tak..kalau cam tak basuh,memang tak beli la..geli tekak..

semalam tak penuh meja sangat :)
tapi sedap2 lauk semalam..hehe...
bila nak datang bukak puasa rumah as?

cHeRyNa PiReS said...

ade org kate tak payah la bersihkan telur sbb dah dibersihkan kat kilang. maybe org nieh tak pernah tgk ayam bertelur lagik agaknye kak neeza:D

waaaa...sha nampak sotong tuh...sedapnye!!!

as usual...model kak neeza so sweet:D

manje said...

salam akak

hehe manje pon basuh telur2 yg dibeli sebelom masuk ke fridge... bukan pe takot2 nati kalo nati termasak tanpa basuh... mau je buang kalo tetibe teringat...

> kat penang ni, ada kedai yg masak char kuey teow tertulis perkataan "telur dibasuh".... utk pengetahuan pelanggan yg masih was2 nak membeli...

Mak Teh said...

Neeza, mak teh mesti basuh sebelum menggunakan telur untuk masakan. Kami guna banyak telur tak store dalam fridge.

Masa muda-muda dahulu mak teh tak berapa kisah sangat kalau nak makan kat kedai atau beli makanan.

Apabila dah meningkat umur, mak teh jarang beli dan kalau nak makan tengok dulu macam perkara dan kalau dah tepaksa nak makan juga mak teh tak berani tengok kat dapur atau kat belakang kedai.

13may said...

memang patut cuci...baru kebersihannya terjamin :)

zany said...

cakap tentang makanan ni lebih baik makan makanan dimasak sendiri, kat malaysia ni pekerja restoran kebanyakan foreigners yang tak berapa kisah kebersihan, dulu2 masa meeting, selalu check report kesihatan di majlis, sample makanan atau swab tangan pekerja, ada e coli, mana datang, kalau bukan dari naj..s manusia. Banyak, ribu riban. Nama restoran lagi ada. Hu, hu......Minggu lepas ustaz beri ceramah agama pun cakap lagi tentang makanan di rumah dan kedai. Apa bezanya. Chewah...Neeza dah dapat bonus ni, masak selalu no.

neomesuff said...

oh yessss i dooo...sometimes ada secalit 'chicken'drop' kalu order telur setengah masak kat restaurant..ewwww

ADleez said...

akak...

bese sy basuh gak tlr b4 msk...tp maleh ltk dlm fridge...just ltk dlm bakul kt luor....except....kami nak tinggalkn rumh lame2.... sbb besenya telur kt umah ni cepat je abis...hhehehe

p/s...bila mr.shahril@mrs.shahril@ syami plk nak jd model maknn buke pose? asyik sopea ngan coan je enterprem???

Neeza Shahril said...

As,

tak lalu nak makan najis kan As.. yuckkk!!

lauk semalam simple je As.. senang gitu. tak payah dan carry forward hehe..

hmmm.. macam best tu.. bila ye..?? tunggu As ajak la kot hehee..

===================================

Sha,

dia ingat ayam bertelur ikut mulut kot hehee..

anak2 akak suka sotong dalam tomyam Sha :)

pssttt... model tu semalam tak berbaju laaa.. ;)

===================================

Manje,

betul ada tulis cam tu? wah bagus kedai tu..
dia mesti tahu orang sekarang prihatin bab kebersihan ni kan..

===================================

Mak Teh,

macam semalam, Neeza cuci banyak telur, tak letak fridge jugak sebab tak muat :).

betul tu Makteh, kalau kita tengok kat belakang dapur dia.. mesti tak lalu nak makan kan..

Neeza Shahril said...

May,

kalau nak makan benda bersih, kena basuh la kan :)

===================================

Kak Zany,

alamak!! kerja macam akak mesti tahu banyak kes2 gini kan..

pssttt.. nanti akak bagi tahu ya restoran mana tu hehehee.. neeza nak ban restoran tu.. ;)

kak.. bonus tu datang sekali sekala je.. tapi kira ok la kan.. :)

===================================

Neome,

my hubby selalu basuh dulu telur bila order telur separuh masak tu.. sebab sangatlah tak seleranya tengok keadaan telur tu.. :)

===================================

Liza,

Rumah akak ni kalau telur kat luar selalu, takut ada yang pecah.. maklum lah ramai rakyat jelata yang tangannya melata.. hehee..

kalau shahmey jadi model, jawabnya habislah tangan dia masuk dalam lauk sebelum sempat snap gambar..

kalau mrs shahril yang jadi model lak, gambar tu nanti senget sebelah sebab cameraman dia tak reti nak fokus..

mr shahril, jgn harap la jadi model makanan ni.. nanti dia buat muka tak senonoh hehehe..

YuszTieY said...

tak lalu la plok nak make kalu telur tu tak basuh lu...sama pesen jer saudi n mesir ni...kak.ja kat sana k.ja make telur aye hk warna putih ko hok warna merah cam beso..ore sini kalu dok mansurah make hok warna merah tapi kalu gi ke cairo mesti make hok warna putih...tok tau la naper...huhuhuuu
tiap ari byk jer k.ja masak..pos22 la kesini gatek..ore ni dah 5 ari pose tapi sekali pon tak pernah lagi make terhide mase buko pose coz cik abe make kat luar sokmo...relex222222

silversarina said...

salam,

akak pun macam neeza basuh dulu telur baru store dalam fridge , kalau nak beli roti canai ke kena tengok telur dia nampak bercuci ke tak, kalau tak memang akak tak beli .

sedap tu tomyam , mimi pun suka tomyam tak pedas.

Neeza Shahril said...

Tiey,

Kak Ja ssini beso napok hok putih tu jah. Kulit dio nipih.. kalu nok basuh, keno molek sebab Kak Ja berus kulit telor tu..

aloh.. siyyae ko dio.. maghi la ssini buko ngae kak Ja.. sobar deh.. :)

===================================

Kak Rina,

Telur kat Malaysia memang banyak najis ayam tu.. nak pegang pun geli.. hehe..

Budak2 ni feveret sesangat tomyam tu Kak Rina.. tapi mesti tak pedas juga.. :)

Superb GURU BaniHassim said...

erm...
samela cam mak saye...
telur akan dibasuh sebelum being refrigerated...

katenye alasan yg same cam akak laa...
sbb bende ni asalnya kuar dr tempat yukyek tu kuar...

kalau bende lain pun same...everything has to or must be handled properly..
everything must be rinse with water before use, reciting selawat etc...

huhu...sgt2 susah...
tp org pompuan mmg gitu la kot...
typical sket...tp utk kebaikan...

Neeza Shahril said...

Cikgu,

kalau ikutkan memang sesangatlah leceh..
akak berus sebiji2 telur tu.. tengok dan perati kot ada t*** yang lekat..

kalau tak buat, jawabnya ada yang makan telur berperisa t*** hehhee...

Jie said...

model neeza tu dapat royalti tak...hari2 muka dia keluar kt blog..hehehehe

Kak jie mmg cuci telur... kat pasar malam..ada org yg berniaga mcm mutabak, roti john siap letak signboard..." telur dicuci" untuk memberitahu pelanggan mereka.

Neeza Shahril said...

Kak Jie,

dia tak mintak jadi tak bagi la royalti kak Jie hehee...

bagus kan macam tu. declare awal2.. nampaklah dia tu prihatin dan pentingkan kebersihan :)

Adry said...

yeap... i clean my egg... eh telur... eh.. nanti ada yang fikir bebukan plak.. hahahaha

Dulu time kecik ustazah da pesan sebelum guna cuci dulu telur tu.. hehehehe

Adry @ http://www.adrysabry.com/

Neeza Shahril said...

Adry,

heheh.. yes!! you have to clean your eggs... ni betul punya egg tau ;).

Fadzila said...

telur sekarang dah cukup bersih...especially if beli yang omega la TLK la.. tapi fadzila basuh jugak dulu sebelum guna....biar yakin kebersihannya...

Neeza Shahril said...

Fadzila,

may be ada company basuk dulu telur.. ada yang tak.. tapi since tak tahu, basuh je la kan.. :)