Friday, September 26, 2008

Debaran terasa


Ada orang excited sebab nak raya. Ada orang excited sebab dah tak payah puasa (ish ish..). Dan... ada orang excited sebab nak balik kampung!! Sape tu? Saya laaaa... hehee..


Nak tulis panjang-panjang pun dah takde mood. Baju belum habis packing. Sebabnya ada barang yang perlu dimasukkan dalam beg tapi belum ada lagi. Jadi, baju pun pending untuk dimasukkan. Ye lah.. tau dah. Memang lah perempuan macam tu (ke Neeza aje?). Teliti sikit. Tak boleh main taram je masuk. Nak kena susun elok-elok supaya nanti bila nak dikeluarkan, tahu beg mana letaknya barang itu, barang ini.


Pernah tak sesiapa (yang perempuan sahaja) experience kena tanya soalan "Yang, towel beg mana?", "Mama, berus gigi kat mana?", "T shirt yang color biru tu celah mana pulak?" dan bermacam-macam soalan berkaitan dengan dimana letakkan pakaian orang yang bertanya tu? Nak tahu siapa yang bakal jadi penjawab utamannya?

PEREMPUAN LAHHHHH!!!

Siapa lagi kan? Sebab tu lah wanita / ibu / isteri yang tergolong didalam golongan perempuan ni perlu berhati-hati semasa packing barang. Mereka perlu pantas didalam menjawab soalan-soalan yang bertubi-tubi itu. Macam computer, tekan aje, keluar jawapan. Walaupun kadang-kadang ada juga masa masa si suami atau lelaki yang akan sesuka hati memasukkan baju pada waktu last minute, isteri juga akan ditanya nanti. Jadi, tugas isteri, sebelum beg dizip / seal / atau sebagainya, dia perlu scan dulu beg tu dan tengok apa yang terkandung didalam setiap beg. Kiranya, perempuan ni perlu tahu semua benda lah!! hehee..


Hmmm.. tak sabar nak sampai KLIA. Tapi, bila kenangkan yang kami akan naik E1tihad, adusshhh.. rasa berdebar lah pulak ni. Harap-harap takdelah pak mak ind0n, ind1a dan yang sewaktu dengannya melambatkan perjalanan (sebab tak faham seating arrangement, maka diorang main taram duduk dimana suka).


Sini dulu untuk hari ini...

16 sugar & spice:

ADIEJIN said...

Neeza, awak letak mana brush rambut saya ?

MAMAMIA said...

Have a pleasant & safe journey. Akak pulak yg tumpang excited, org jauh nak balik kampung.

BTW, hopefully I can post this comment. Hari tu, asyik sangkut aje..

Mak Teh said...

Bagi mak teh jaranglah kena jawab soalan tu sebab semua tahu barang masing-masing ada dalam beg masing-masing. Kalau tak buat macam tu 10 orang bertanya matilah nak menjawabnya. Hehehe!

Kak Elle said...

oh dah nak balik kampong ...happy sokmo kan?

neeza si indon2 tu tak tau baca seat mereka ...

Akak said...

Salam Neeza..

Akak ingin mengambil kesempatan nie utk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri & ingin mohon maaf andai ada salah & silap samada yg akak sedai maupun tidak...

Selamat Pulang...

drzeze said...

salam Ramadhan..
selamat pulang..tentu raya ini lebih bermakna..
Selamat menyambut Aidulfitri..

cHeRyNa PiReS said...

malaysia welcomes kak neeza...cepatlah balik sini dgn selamat ek!

Neeza Shahril said...

Adiejin,

aik!! awak pakai brush ke? ooo.. kat kedai... ;)

===================================

Mamamia,

thanks kak..
memang selalu jadi gitu blogspot ni..

===================================

Makteh,

kalau nak suruh che' abang neeza siap baju sendiri.. jawabnya ada lah yang neeza tak puas hati hehee..

===================================

Kak Elle,

iye kak elle.. diorang tak paham seating arrangement yang tulis kat flight tu.. selamba aje duduk tempat orang.. mulalah jadi kelam kabut..

Neeza Shahril said...

Akak,

terima kasih kak :). neeza pun sama jugak.. mohon ampun dan maaf ya..

===================================

Kak zeze,

Seronok nak balik kampung ni.. selamat hari raya untuk akak juga :)

===================================

Sha,

hehee.. thanks Sha.. :)

YuszTieY said...

salam k.ja
huwaaaaaa..k.ja dah nak balik..ore tak jadi nak balik 27/9 esok coz urusan sijil belum siap..kalau tak beretihad la jugak ore esok...huhuhuuu
soalan yg sebiji dgn cik abe n anak2 ore,ummi wajib ingat semau benda lam umah ni,benda lam beg memang wajib nah...brg aper tu tak beli lagi tuh...special tok ma n abah ker tuk pengantin baru...
ore jugak nak minta maaf dr k.ja sefamily kalau ader tersalah bahasa sepanjang kita kenal alam blog ni...n selamat hari raya aidilfitri..maaf zahir n batin..
naik kapal terbang elok2 yer..
oooppp lupa..k.ja nak dapat baby baru plok ker....terlupa sokmo nak tayo..segannnnn..heheee..aperpon mabruk dr kami.
jgn lupa buh gamba raya byk2 kat blog deh..

Pp said...

neeza :)

selamat pulang. jika lama transit di abu dhabi..calling2 lah...boleh saya dtg bawakkan sahur.

SELAMAT HARI RAYA...maaf zahir batin .

zino said...

balik kampongggggg... oooooo
balik kampongggggg... hehe..

selamat balik kampong
selamat hari raya maaf zahir batin..

as said...

wahhhhhhhhh........bestnyerrrrrrrr........sedih la...uhuk uhuk...nak nanges nih :P
apapun,selamat hari raya aidilfitri dari kami berdua...hehe...
nnti jgn lupa mai sini balik nooo.. :P

Al-BIMA SAKTI said...

salam

salam singgah


asalam kenal


salam lebaran buat puan sekeluarga...

Neeza Shahril said...

Tiey,

laaaa... tok jadi kelik kor? pah tu.. bilo kelik nyor?? sobar deh Tiey.. ado hikmoh disebalik tu...

ado la sikit2 lagi tu.. woh tangae utk adik-adik.. baghae makae jah.. tok wak kelik banyok pong..

Kak Ja pong samo lah Tiey.. maap bbanyok deh...

gambar2 rayo, lepah rayo lah kali hehe..

===================================

Abg Arif,

transit 1 jam je masa balik ni.. masa datang semula 8 jam.. masa tu takde sahur dah hehee..

Selamat Hari Raya
Maaf Zahir Batin..

===================================

Zino,

jommmm balikkkkkkkkk!!!

Selamat Hari Raya
MAaf Zahir Batin :)

===================================

As,

sabar As.. giliran As hujung tahun ni.. masa tu akak pulak sedih dan jeles... :)

Selamat Hari Raya untuk As dan Roy juga...

===================================

Al Bima Sakti,

Salam lebaran juga :)

Adry said...

Waa... bestnya perasaan nak balik kg ni kan.. hehehe... saya pun tumpang excited walaupun duk kat kg tak gi mana mana... hahahaha

Memang semua isteri atau mak bertanggungjawab urus barang barang dalam beg ni.. hehehe... sabar jela kak...

Slamat Hari Raya kak... have a safe journey...

Adry @ http://www.adrysabry.com