Wednesday, September 3, 2008

Perkahwinan menjelang Ramadhan


Disclaimer:

Cerita ini adalah hak milik peribadi empunya blog. Suka hati dia lah nak tulis pasal apa. Kalau ada yang rasa nak mengata, simpan saja dalam hati. Lagipun sekarang bulan Ramadhan. Sendiri mahu ingat lah ye.. hehehehh...


###################################################
###################################################



Kenapa orang tak bagi kawin di dalam bulan Ramadhan? Sebab... sape tak tahu angkat tangan! Hehee.. takde orang angkat tangan jadi tak yah jawab. Rasanya semua tahu sebabnyakan. Tak nak nanti kena bayar kifarah... tak pasal pasal aje nanti :P.


Tapi, kalau kawin menjelang Ramadhan macam mana pula ye?


Adik Neeza yang ke 3 baru sahaja melangsungkan perkahwinan pada 17 Ogos yang lepas. Ini bermakna, lagi 2 minggu nak masuk Ramadhan. Mengapa dibuat pada tarikh itu? Jawapannya ada banyak. Salah satunya ialah nak mengambil sempena cuti sekolah. Adik ipar Neeza, Azlin ialah seorang guru. Biasalah kan, cikgu bukan senang nak ambil cuti sesuka hati. Kesian kat anak murid nanti. Nak tak nak terpaksa ambil tarikh itu juga.


Walau bagaimanapun, Fairuz dan Lin tidak lah seperti pasangan lain yang sentiasa berkepit sebab Fairuz sentiasa sibuk dengan tugasnya (kadang-kadang 24 jam). Tapi rasanya diorang dah spend banyak masa selepas majlis tempohari sebab Fairuz ambik cuti yang agak lama. Cukuplah kot eh Abang! heehe.. takpe, kalau tak cukup, sambung lepas raya pulak. Oh ya.. malam-malam tak puasa okay jugak tuh :P


Di bawah ini adalah beberapa gambar yang di snap oleh adik ipar Neeza, Azman (dia ni free lance photographer). Nak letak banyak sangat, lambat sangat nak download. Jadi, mana yang terplih aje lah :).

































Itu pasal kahwin. Apa pulak yang Neeza masak semalam ya? Disebabkan Ummi Sophea, Sobhan dan Shahmey ni kena masak sendiri, gambar-gambar kena letak supaya Ibu Sophea Sobhan dan Shahmey yang di Kuala Kubu Baru tu jeles sikit hehee..


Kali ni gambar lauk di ambil dengan satu-satunya model kanak-kanak di rumah kami yang berpuasa semalam. Siapa lagi kalau bukan Sophea :).





Seperti biasa, lauk recycle mesti ada. Semalam main coursenya ialah Ayam Masak Merah, Udang Goreng Tepung dan Sambal Pecal. Neeza teringin nak makan Pecal ni. Tak pernah buat seumur hidup jadi kena tengok resepi di internet. Rasanya, boleh lah for a first timer kan. Kuih semalam ialah Kuih Bakar tapi guna resepi Baulu Kemboja. Agak rentung tapi boleh makan. Alhamdulillah. Oh ya, perasan tak ada 2 tupperware berisi kuih tu? Orang bagi tu.. Kuih Cara dan Karipap. Siapakah empunya kuih itu?? hehehee.. tuan dia mesti tahu kan kan kan!!!

32 sugar & spice:

noniey alias said...

kak neeza, marah nampak. something wrong somewhere nih.. hehee. sabar je lah eh.

act masa saya kawin pun ada telur gak. belah lelaki. tapi telur yang tak rebus lagi lah. tak makan just letak n sentuh je kat bibir. so, penuh lipstik saya kat telur tu. apa simboliknya ek? nak kata manis, takde lah plak. hehehe.

Kak Elle said...

hensem adik neeza dapat istri pun sama padan...

wah banyak nya lauk pauk sama lah ngan recycle juga lauk2 tu ...

ummu asiah said...

wow neeza..

dah siap letak disclaimer lagi....

anyway about food..dahsyat la dalam dok berisi n menyusu lagi tu..respectla..

nasib baik kan..if not kesian kat anak yang berpuasa tu..

Tie said...

Wah ..kacaklah adik neeza tu..macam pahlawan melayu..he he.. Tu..byknya juadah berbuka ...boleh abis ke..

Shima said...

ensemnye adik awak....anak sapa la tu ye....

anak en.Ramli n pn. Normah la...sape lagi... hehehe..

Superb GURU BaniHassim said...

huhu...
ni entry kawen nih kak...
bru dpt gambar ek??
congretz dpt adik ipar cikgu...
saye cikgu, takmo amik jadik adik ipar gak??
ade adik pompuan yg solomolo ke??
heheh..

waa...buat pecal laa...
er..rase pecal cam makanan org jawe..
akak org jwe ke?? ;)

Superb GURU BaniHassim said...

erm...
camane tarawikh kat sane kak??
cite la sket...

Ummi said...

wahhh hensomenya cik abang tu.... dah berpunya pulak tu. heheheh

ADleez said...

kak neeza...

i faham perasaan u...hehhehe..takpe la...blk nnt leh tgk adik ipar tu...

ok..yg psl org sanding bg mnkn teur la ape la...itu kiranya ritual budaya melayu...konon...utk start merasai..masam..manis..pahit dlm berumahtangga... mcm baby waktu lahir gak kan...ade buat "belah mulut"...aa lebih kurang g2 la...hehhe...

hehhe...ok la...slmt berbuke..msk per 2day????

WanHidayat said...

Salam akak....adik akak kawen ek??...selamat pengantin baru buat adik akak...semoga jodoh mereka berpanjangan....

cHeRyNa PiReS said...

waaa...bestnye tgk gambo kawen tuh...menarik jek:D

nywayz...model tuh yg paling lawa skali:D

Mak Teh said...

Neeza, telur itu simbolik fertility, sebab itu adat orang Melayu kasi bunga telur apabila kenduri perkahwinan. Lagi banyak bunga telur lagi bagus.

Yang dia letak ke mulut anak dan menantu tu nak suruh cepat dapat cucu ramailah! Tetapi adat keluarga mak teh tak ada yang letak telur kat mulut tu. Yang buat bunga telur banyak-banyak untuk tetamu tu adalah.

Masa kenduri anak mak teh nanti kami tak akan beri bunga telur kepada tetamu kerana membazir. Mak teh perhatikan zaman sekarang ini bunga telur tak di makan orang dan bekas yang mahal itu di buang-buang sahaja. Alangkah membazirnya.

Untuk menjaga adat supaya tidak hilang mak teh akan buat sedikit bunga telur pahar untuk hiasan di pelamin.

zino said...

tak kisah le bila masa sesuai nak kawin.. yg penting lepas kawin tu yg haram dah di halalkan hehe

kepada mempelai semuga bahagia sepanjang hayat..

neomesuff said...

..juga ramadan dan syawal mereka lebih special dan bermakna ;-)

Neeza Shahril said...

Noniey,

tak marah... geram ajeeee heheheee :)

haah lah.. rasanya dia letak je.. kalau makan, jenuhlah nk mengunyah atas pelamin kan :P

===================================

Kak Elle,

lauk tu nampak banyak jenis tapi kuantiti sikit aje.. :)

===================================

Kak Ummu Asiah,

hehee.. saje je tu kak sebab entry ni mungkin dipandang lain macam :)

betul kak.. kalau neeza sorang, tak kisah makan apa pun. Tapi, since ada orang tersayang nak makan, kena lah bagi semangat sikit kan.. ;)

===================================

Kak Tie,

hehe.. pahlawan melayu kak? cuma takde keris je kot kan.. hehee..

tak habis punnnn.. tu yg kena recycle sokmo :(

Neeza Shahril said...

Shima / Bada,

memanglah tu anak En Ramli dan Pn Normah.. yang penting kakak sulung dia tu.. huhuuuuu!!!

===================================

Cikgu Banihassim,

betul cikgu.. lama dah sebenarnya dapat gambar... tapi takde idea nak tulis apa.. tu yang masuk ari ni suruh diorang tu berhati hati hehee..

adik pompuan takde yang solo dah.. anak ada la.. tapi baru 8 tahun kihkihkihh!!!

akak bukan orang jawa tapi akak suka pecal ni.. tapi memang mak mertua akak selalu buat ni kalau puasa.. dia duduk di perkampungan jawa..

Tarawih? Akak tak pergi masjid sebab 1 aje masjid offer tarawih utk pompuan.. dan katanya penuh sangat.. susah nanti dengan anak2 akak..

Tapi husband kata, tarawih sini solat aje.. takde baca selawat antara solat tu.. diorang buat 20 rakaat tapi ramai yang stop sampai 8 jeee.. hehee...

===================================

Kak Ummi,

dia tu tak memilih kak Ummi.. asalkan hati baik.. dia terima saja..
kakak2 dia yang memilih sangat untuk dia hehehe ;)

===================================

Liza,

ooo cenggitu ke?? baru akak tau. Dulu masa akak takde lah pulak gitu hehee..

masak apa?? haaaa.. rahsia.. hehehe.. tengok entry esok yeeee.. :P

===================================

Neeza Shahril said...

Dayat,

iye Dayat.. 3 minggu dah kot.. akak tak dapat hadir :(

===================================

Sha,

anda bila lagiiii??? hehee..
model free tu Sha.. :P

===================================

Mak Teh,

cepat dapat cucu ye Mak Teh.. tapi kenapa letak kat mulut pulak kan.. hehee.. macam2 adat ni kan..

betul tu Makteh.. kita beli bunga telur mahal2, tapi orang buang aje.. tak pun, jadi perhiasan berhabuk lepas tu buang.. baik bagi duit kan hehehehehe!!!

tapi memang tak meriah kalau takde bunga pahar tu.. cuma jangan sarat sangat lah kan.. sedang2 aje.. :)

===================================

Zino,

itu sangat tepat sekali.. tambahan pula sekarang ni banyak godaan kan..

===================================

Neome,

betul tu.. sahur berdua.. buka puasa berdua.. dan raya berdua.. best kan :)

as said...

kawin ramadhan??ooo sebab nak raya sekali kot..hehhehe.....sian orang tu tak boleh balik ...takper,sambut menantu orang tu ada..ok lah kan..kikiki

banyak betul lauk pauk bukak posa..rajinnnyer mask...hehe..tapi model cilik tu tak sabar nampaknyer..siap ada gelas tu kat tepi dia..hehe...

***utk sophea,selamat puasa to sophea..moga dapat posa penuh tahun nih :)

zany said...

neeza,
kemain besar iklan cap kapak kat atas sekali tu, he, he........

pasangan pengantin yang sepadan, nanti anak mesti cun ni, tapi pengantin pompuan tak senyum.

misz_A said...

hancem laa adik akak ni...saya pernah jumpe dia ke? Abg Fuad tu penah la jumpe...yg fairuz plak tak ingat lah...

manje said...

salam akak

apepun sblm tu manje nk ucap "selamat pengantin baru" pd adik akak... mmm mak manje ckp kan, telur diletak kt mulut tu simbolik utk kesuburan... harap2 dpt anak ramai...

akak suke makan petai ker?

> by da way... emm manje suke baca blog akak... hari hari mau bace dan jengok tau... :). takmo geram2 lg k...

> utk sophea, kuatkan semangat puasa sampai akhir Ramadhan k...

Adry said...

adik akak ni nampak cam yusry KRU plak.. hehehe... first time nampak adat suap menyuap telur ni.. hehhee

Adry @ http://www.adrysabry.com/

hidayah said...

seriously, boleh tahan adik kak neeza ye?? hehehe... anyway, muka photostat cam muka kak neeza la.. :P

Abahnajwa said...

Eh suap telur..ishhh....hahahahaha

Neeza said...

As,

tu la.. sedih ni.. hehee..

model tu 5 minit sekali tanya lambat lagi ke buka.. tak sabar dia.. :)

psstt As.. Sophea tekad nak puasa penuh sebab Ummi dia janji kalau puasa penuh, dapat barbie doll hehee..

===================================

Kak Zany,

kak, iklan tu untuk orang2 yang berminda kapak je.. kihkihkih...

pengantin perempuan tu stress agaknya.. hehee..

===================================

Aniz,

dia pernah datang kolej dulu tapi tak keluar kereta kot.. pemalu banyak dia ni..

===================================

Manje,

Salam manje..
dapat anak ramai ye.. hehee.. macam2 kan..

akak suka makan petai.. cicah budu hehee..

thank you suka baca blog akak :)
sophea tekad nak puasa penuh tu :)

Neeza Shahril said...

Adry,

ada gak orang kata gitu.. sikit je la kot ;)

akak pun first time tengok. tu yang pelik sikit :)

===================================

Hida,

nanti dia perasan pulak hehee..

muka dia masa kecik sebijik muka akak.. sampaikan gambar akak yang pakai skirt orang ingat dia pulak pakai skirt haahah!!

===================================

Abah,

nanti kentut busukkkkk hahahah!!

maklang said...

hensem pengantin...muga berkekalan ke akhir hayat...

Jie said...

Sudah tertulis sekian² tarikhnya dia org nikah....dugaan tu sebenarnya neeza..hehehehe


Moga pasangan pengantik berbahagia ke akhir hayat

kakLuna said...

muka adik kak neeza tu cam yusri KRU muda2 lah...especially masa gambar 1st yg dia tunduk tu..

psl telur tu mmg bkaitan kesuburan. lepas kawin cpt dpt baby..hihihi

Neeza Shahril said...

Maklang,

Insyaallah... Ameennnn...

===================================

Kak Jie,

semoga diorang bersabar selalu hehehe.. Ameeennn...

===================================

Luna,

hehee.. lagi sorang cakap cam tu.. boleh menyamar kot eh? hehee..

dapat baby? tak bolehhh.. dia kena tunggu sambut menantu.. tunggu kakak dia ni balik ;)

silversarina said...

salam,

patut muka macam penah nampak, adik neeza macam yusry kru macam kak luna cakap ,hensem. Baru ni kat hospital akak jumpa adik neeza yang pakai baju biru tu, tak ingat nak tanya nama , tu pun hensem juga :)

kawin dekat ramadan memang mencabar , tapi masing2 kenalah bersabar ...hehehe.

shahmey shahril said...

Kak Rina,

hehe.. ada sikit la kot Kak Rina.. yang tu nama Fuad.. dia sihat sikit badan kalau compared dengan Fairuz ni..

betul tu.. kena sabar sampai malam kan hehee..