Friday, October 31, 2008

Patut ke tak patut?


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Entry ni pendek aje (rasanya la.. kita tengok camne hehehh). Ada rasa bengang dan sedih sebenarnya. Kenapa Neeza tak keudara (amboiiii.. macam le awak ni selebriti kan che' kiah. Tak malu betolll..) selama hampir seminggu?


Sedih dan geram sebab akhirnya terjawab juga persoalannya. Ingatkan STC (telecom provider di Saudi) yang buat hal. Tiap-tiap hari telefon. Lepas hari ke 4, dia kata, takde problem sebenarnya. Semuanya okay. Aik?? Kalau okay, kenapa line internet tak dapat lagi. Nak kata tak bayar bill, bila check, outstanding 0. Memang pun. Bill dah lama settle. Tapi kenapa??? Jeng jeng jeng...


Kalau kita kata ada sesetengah orang yang bila dapat kemudahan, bukan setakat gunakan kemudahan tapi siap buat macam harta sendiri, mungkin ada orang marah kan. Tapi itulah yang terjadi.


Kami guna wireless modem untuk surf internet. Bila guna wireless, maknanya 'ramai' lah yang boleh tumpang surf. Kami tak kisah pun. Memang takde set password. Tapi, bila problem internet ni dah berhari-hari, kami (abang sebenarnya... Neeza manalah reti nak check... :P) discover, configuration dah ditukar. Bila check lagi, username dah tukar jugak!! Hahahaa... Ada 2 user yang sememangnya bukan kami. Abang dah delete 2 user yang tak diiktiraf tu. Tapi configuration dah jadi lintang pukang. Rupanya, ada user yang tak diiktiraf tu dengan sesuka hatinya configure balik dan pandai-pandai buat entah apa-apa.


Tadi, Abang discover and dah configure semula. Itupun setelah bersusah payah jugaklah (kena call kawan untuk tanya procedure - ada number-number unik yang dah diubah oleh orang tak bertauliah tu). Barulah okay tadi. Alhamdulillah... Selama hari ni STC yang jadi mangsa. Bila nampak internet signal tu merah, tak check pun. Assume problem dengan line lah. Anyway, kalau STC tak cakap yang memang takde problem, mungkin kami masih lagi marahkan provider... kesian pulak hehee..


Sekarang ni, kami cuma harap user yang tak bertauliah tu (rasanya jiran depan ni sebab jiran bawah memang ada internet...) janganlah buat macam tu lagi. Awak dah dapat surf internet free patutnya bersyukurlah kan... Jangan lah menyusahkan tuan punya pulak..


Okaylah. Since hari pun dah malam, Neeza kena stop dulu. Esok kena bangun pagi. Sekarang ni schedule dah bertubah. Nantilah cerita pasal schedule tu ya. Salam sayang untuk semua...

17 sugar & spice:

Kak Elle said...

Alhamdulillah ingat neeza sakit lama tak online...

can't u make it private like mine?org lain tak leh guna except me alone..tak yah guna password.

cikgu jawe said...

hmmm.. rasa geram dgn org camni. dh lee dpt tenet free. pastu menyusahkan org lain.

setkan paswword je kak. sapa nk pakai, kena bayar juga.

Jie said...

tak bersyukur langsung...patut tak nampak lenggang kangkong neeza kt dunia maya ni..hehehe
ingat ke jari sakit lagi..hehehe

nurie said...

Alhamdulillah...nasib baik kak neeza ok. Takpelah kak...sabar ajelah...niatkan sedekah aje line tu...yelah mane tau org tu tak mampu ke...mgkin jugak dia tak sengaja...tapi kalau dia sengaja nak buat cam tu,tawakal pd Allah je.

Tie said...

Oh! ye ke?? Tie ingat neeza masih sibuk unpack barang2 tu. Tak tau lah ada problem mcm ni..Ingat kat malaysia je..rupanya kat saudi pun ada org gini, yek?? ke..org m'sia jugak? he he..taknak tuduh2 laa..sorry.

kuIna Jentayutiara said...

privatekn aje... nanti masalh mcm tu timbul lg..

zino said...

dah le numpang free buat macam rete semdiri pulak.. kalau macam tu letak password je.. nanti boleh tau siapa yg mengelabah tak dapat surf tenet free lagi hehe..

Lollies said...

silalah letak password. not everyone ada rasa tanggungjawab bila pakai barang free. :D

silversarina said...

setuju macam orang lain nasihat, elok letak password je .

Schedule berubah....tak sabar nak tau... sori saja nak bz body :P

cHeRyNa PiReS said...

org yg cepat lupe diri nieh lupekan saje kak neeza...
kalo dowang tak bayar tp masih mau membuat dajal...kak neeza halalkan lah...mungkin tuhan ade balasan yg lebih baik utk dowang...

sabar yeee....

* setuju utk diletakkan paswed....

zany said...

suspen sungguh bila ratu ternet tak online, ekekeke.

Ummi365 said...

letak password neeza, jangan tak letak..

Neeza Shahril said...

Kak Elle,

neeza tak reti.. nanti nak mintak someone ajarkan.. ;)
biar dia rasa kan.. orang bagi guna, dia buat harta pulak..

***********************************

Cikgu,

kalau kena bayar, rasanya memang dia tak akan bayar.. perangai orang kaum tu.. kaum shah rukh khan tu..

***********************************

Kak Jie,

Alhamdulillah.. jari neeza dah hampir baik.. takde plaster dah pun..

***********************************

Nurie,

tu sebab tak letak password hari tu.. orang lain nak guna boleh..
tapi dia buat harta pulak sampaikan tuan punya tak boleh access.. adushhh..

dia ni berduit sesangat.. businessman sewa kren.. beli kereta cash (dia lah yang cerita).. takkan lah nak bayar internet 180 sebulan takleh kan.. dah perangai diorang tu..

Neeza Shahril said...

Kak Tie,

orang malaysia kat sini tak buat gitu so far.. ni orang yang dari negara karisma kapoor tu.. hehehee..
dah banyak benda so far hal diorang ni.. kami sabar aje.. tapi yang ni geram betul.. memang kena letak password pas ni..

***********************************

Kuina,

tu la kan.. bila dah di gini, kita kena tegas lah kan..

***********************************

Zino,

tu la pasal.. yang lagi geram bila dia nak tukar setting tu.. ewah ewah.. sedap betul dia.. kalau setakat guna, kami tak kisah...

***********************************

Lollies,

tu la.. memang kena letak password ni.. kita niat baik tapi orang buat gitu pulak.. tak patut kan..

Neeza Shahril said...

Kak Rina,

hehee.. schedule berubah sikit je.. tapi affect jugak la.. takde masa tido dah pagi2 hehee..

***********************************

Sha,

kami memang halalkan pun sebab tu tak letak password memula..
tapi bila dia buatkan kami tak dapat access langsung.. uuwwwaaaa... memang tak patut...

***********************************

Kak Zany,

hehehee.. ratu tenet tu... belum ratu lagi.. baru askar nak naik sarjan hehee..

***********************************

Kak Ummi,

memang kak ummi.. dah jadi gini, mesti kena letak..

l i e y n said...

la...gitu cite nya...ingatkan kak neeza merajuk...

Neeza Shahril said...

Lieyn,

merajuk?? hehee.. ngan sape la tu yek??