Tuesday, November 18, 2008

Debaran yang menyiksakan..



Pada hari ni pada tahun 1974, Ma sedang sakit kerana kandungan anak pertamanya telah hampir matang. Masa untuk melahirkan hampir tiba. Tapi, susahnya seorang ibu untuk melahirkan, hanya Allah yang tahu. Lama Ma sakit. Telah lebih seharian Ma sakit.


Nampaknya, hari ini, anak sulung Ma masih belum ingin melihat dunia. Mungkin masih selesa berada di dalam rahim Ma. Aman dan selamat. Takde nyamuk! hehee..


Kesian Ma. Itulah pengalaman pertama mengandung. Lama pulak tu sakit. Oh ya, saat ini di tahun 1974 itu, Ma berada di Hospital Besar Kuantan Pahang. Ketika itu, di Jengka 2, tiada kemudahan hospital. Jadi, Ayah terpaksa bawa Ma ke Hospital Besar Kuantan.


Susah betul nak keluar anak sulung Ma. Sesungguhnya pergorbanan Ma tidak mungkin terbalas...

19 sugar & spice:

pB said...

Selamat Hari Jadi




jangae pernah lupa perngorbanae ibu ...


sama dengan arifah larrr

~akuni~ said...

Happy Birthday to you Neeza...

Semoga panjang umur dan murah rezeki.

Kebencian_Maharaja said...

Selamat Hari Lahir....esok ke? Anyway semoga dlm keberkatan & keredhaan Allah..amin...

aNIe said...

Neeza...SELAMAT HARI LAHIR...semoga panjang umur & murah rezeki serta bahagia bersama insan2 tersayang...

Akak masih ingat semasa mula2 melahirkan anak pertama seorang nurse yg menyambut kelahiran anak akak terus berkata...


'Sakit tak...?'

'Sakit'

'Dah tau kan...sakit masa melahirkan ...tapi bila dah besar...mak cakap sikit melawannya lebih..'

Aku tersenyum...dan pengalaman bersalin membuatkan kasih sayang aku pada ibu bertambah...

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh ibu akak...

elisataufik said...

eh, bukan besok ke?

zany said...

selamat hari lahir neeza,
moga beroleh kebahagiaan berpanjangan dan dirahmatiNya

ADleez said...

ekekek...happy birthday to kak neeza!!!
x buat party ke..klu bt jemput2lah kami ni...hehheeh..eh yg ke brp erkk...34 kan...moga panjang umur + murah rezeki...

cHeRyNa PiReS said...

happy buffday kak neeza!
semoga panjang umo dan murah rezeki:D

sha dulu pon macam kak neeza...amik mase nak kuar. kak neeza anak sulung ye?

Neeza Shahril said...

Kak pb,

bukan hari ni...
masanya belum tiba... ;)

***********************************

Akuni,

early wish ye... takpe.. :)

***********************************

KM,

betul.. bukan today.. tungggguuuu.... :)

***********************************

Kak Anie,

Neeza setuju.. sakit betul masa nak melahirkan anak neeza yang pertama dan kedua...

macam tu jugak lah mak kita.. tapi neeza pun masih gak gaduh dengan mak sometimes hehee..
kena mintak ampun selalu ni.. :)

Neeza Shahril said...

Elisa,

hehee.. haah.. bukan today.. :)

***********************************

Kak Zany,

thanks kak zany.. tapi bukan today tau.. :)

***********************************

Liza,

masanya belum tiba..
party? kita party rumah kak Mala je hari khamis hehehee....

***********************************

Sha,

awal lagi tu Sha.. belum lahir lagi ;)

anak sulung memang susah kot.. tapi akan bersalin anak nombor 2 lagi teruk..

Ummi said...

Happy birthday neeza.

Kak Elle said...

Happy birthday neeza and best wishes to you...

sama ngan my niece.

Adry said...

owh sama la kita kak... saya pun lahir november ni.. heheh... happy birthday to us... hahahaha

Chekgu BaniHassim said...

org itu akak la ek?
simbolik sungguh!...

Selamat Hari Lahir akak..
Semoga menjadi orang yang lebih baik daripada semalam...
Berbakti dengan ikhlas kepada suami dan anak-anak...
dan ibubapa...

Neeza Shahril said...

Kak Ummi,

belum lagi la kak.. :)

***********************************

Kak Elle,

not today my dear sis.. :)

***********************************

Adry,

yupp.. November tapi bukan today :)

***********************************

Cikgu B,

ye.. akak.. tapi bukan hari ni..

Insyaallah.. akak cuba bersungguh-sungguh.. :)

zino said...

selamat hari lahir semuga panjang umur murah rezeki dan di permudah segala urusan....

kiranya bulan2 birthday le sekarang ya.. tak lama lagi ada satu lagi birthday hehe..

drNO said...

bukan hari ni? tp bila ye??

Shima said...

awainya promote cik kak....hehehe..

Neeza Shahril said...

Zino,

terima kasih.. :)
birthday sape lak tu? zino ye...

***********************************

Drno,

tunggu... :)

***********************************

Dik,

hehee.. biaseeee leee.... :P