Monday, November 17, 2008

Macam macam cerita.. layan aje laa.. :)


Cerita 1

Sejak akhir-akhir ni Neeza rasa banyak perubahan pada diri Neeza. Salah satunya ialah perubahan minat. Kalau dulu, Neeza malas sangat nak menonton tv, sekarang tidak lagi. Tak tahu kenapa, suka pulak tengok movie di tv especially waktu malam. Dah beberapa malam berturut-turut Neeza tidur lewat. Semalam paling lewat. Akibatnya, pagi tadi, Neeza rasa mengantuk sangat dalam kelas. Nasib baik tak jadi burung belatuk (terhangguk-hangguk). Nasib juga kelas tu cuma 2 jam. Kalau lah 3 jam atau lebih, ada yang memang tidur rasanya.. hehee..


Cerita 2

Baru nak tulis entry ni, dengar anak jiran depan melalak. Pintu bilik Neeza memang dekat dengan pintu masuk kedua dan dekat dengan pintu jiran depan. Dia baru dapat baby. Rasanya dalam 7 @ 8 bulan kot. Kuatnya dia menangis. Kesian pulak. Macam kena pukul pun ada bunyinya. Tapi, takkanlah dia pukul kot baby kecil hehee.. Oh ya, diorang ni dari negara Sh@h Rukh Kh@n tu.. :)

Bila dengar baby nangis, rasa takut dan serammm.. heheh.. turn Neeza akan tiba jua. Kena banyak berdoa ni agar Neeza tak di uji sebegitu. Stress sebenarnya bila dengar anak menangis tapi kita tak tahu nak buat apa untuk diamkan...


Cerita 3

Balik Malaysia hari tu, Neeza sempat snap gambar pokok pokok padi yang ditanam entah sape tak tahu kat depan rumah pakcik pakcik Neeza. Cantik pulak buah-buah padi tu. Rasanya, by now, padi tu dah boleh dituai kot. Bestnya makan beras fresh. Eh! best ke? pepandai aje..







Pas tu, diorang pun ada tanam pokok terung, pokok cili dan pokok-pokok lain. Tapi Neeza tak ambik gambar semua sebab ada orang bising, "tak habis-habis ambik gambar.."
















Pokok-pokok buah lain macam rambutan, durian, duku, salak tak payah post kat sini lah sebab dah post dalam entry cuti cuti malaysia hari tu.. :)


16 sugar & spice:

Tie said...

Hi hi..suka sangat tengok pokok2 buah dan sayur tu. Tak payah beli kat pasar. Semuanya ada..

Neeza expecting ke? Tahniah laa. Kak tie ni blur sikit. Hi hi.. Kak tie pun rimas bila dengar anak2 kecil menangis. Mujurlah anak2 kak tie jrg sekali menangis, tapi aktifnya..mak oii!! Tak larat betul!

cikgu jawe said...

buah tu nangka kot. sbb tak ada anak daun kt tangkainya.

kak neeza. tangkap le gambar pokok kurma berbuah. atau pokok2 buah kt saudi nun. hehe.

Kak Elle said...

best kan bercucuk tanam sendiri dapat makan hasil nya...

Jie said...

sayang oiii... tu cempedak

zany said...

cikgu sekarang pi sekolah, ajar ilmu alam atau asas pertanian?

drNO said...

neeza...u pregnant ke? update la sikit i yg dh lama tertinggal keretapi nih...
macam2 citer...macam2 hal kan...:):):)

Pp said...

:-) bila di rantau ni terhibur sgt2 dapat tgk gambar2 suasana kampung tu....kacaee mior pun ado tuh hahahaha
paling best tgk terung kontot tu la....mungkin sbb daun2 terlalu subur tu buah jadi ketot.

err......preggie ka neeza??

pp

ADleez said...

akak...
sy jd kelu n kedu jap...ape kaitan citer :
1)tgk tv smpai larut mlm
2)dgr budak menangis umah sebelah
3)lorr tetiba kuor gambor pokok2 lak dah....
hahhahhaha..guling2 ni gelok...hehhehe...x mare...jgn byk lalut ye mak buyung...g tdo...esok ade class...hehhee..:)

zino said...

cerita satu tu..
sebab nak ada masa free utk menonton.. banyak kerja dah ada pembantu bereskan hehe

cerita lintah tu..
mana ada org takut lintah sekarang dia org bela ada la.. ahad tu zino tengok demontrasi bekam guna lintah.. hazwan geli geleman tengok hehe

Neeza Shahril said...

Kak Tie,

neeza pun suka tengok pokok sayur.. suka nak tolong petik.. best je rasa.. tapi nak tanam malas hehee...

Insyaallah Kak Tie.. doakan neeza ya.. :)

***********************************

Cikgu J,

oh gitu ke? langsung akak tak reti pasal daun tu.. hehehh..
akak pernah tangkap gambar pokok kurma dulu.. tapi jauh sikit.. sekarang ni kurma dah habis dah.. tunggu next year ye.. ;)

***********************************

Kak Elle,

memang best sangat.. best part memetik je laaa.. hehee..

***********************************

Kak Jie,

hehee.. cempedak ke? kalau orang kata nangka pun bukan neeza tahu.. :D

***********************************

Kak Zany,

hehee.. asas petik pokok sayur!! hehee..

Neeza Shahril said...

DrNo,

hehehe.. memang tak announce pun.. hint gitu2 je.. tunggu beranak je lah kot.. ;)
takpe.. tertinggal ketapi, ada ketapi kat belakang.. :)

***********************************

Abg Arif,

sungguh tu.. kalu dok di kampung, tok ppaling pong ko pokok2 tu dih hehehe...

preggie?? Insyaallah... :))

***********************************

Liza,

tu lah dia.. macam2 benda.. hehee.. kemaruk..
opss.. jap gi nak gi kelass... hee..

***********************************

Zino,

pandaiiiiiiii..... :))

neeza masih takut lintah.. geli geleman..
pacat pun neeza takut. neeza boleh jerit 1 kampung kalau pacat naik kaki.. hehehe..

maklang said...

sedapnya tengok pokok sayur ni..maklang suka...

silversarina said...

dah tua ni pun akak tak pernah jejak kaki dalam sawah ...takutttt dan geliii , makan nasi tak geli...hehehe.

Neeza Shahril said...

Maklang,

best kan makan sayur tanam sendiri.. :)

***********************************

Kak Rina,

samalah neeza.. nasi memang tak geli hehee..

Sikelu said...

neeza..
hu huu.. kalau ajak masuk sawah memang tak tolak.. pasal pacat dan lintah dah jadi macam kawan.. hari-hari jumpa..

Esei ni satu lagi.. kotinggalan ketapi.. anyway tahniah nooo.. hu huu zul pon lena tak lolap lah sekarang ni... bb nangis tak menentu.. tengah malam pon nangis nak susu..

Neeza Shahril said...

Zul,

hehe.. ye ke?? boleh la cam ni ajak zul cari ikan laga dalam sawah hehee..

time kasih.. memang neeza tak announce pun.. sape yang tahu, tahu.. sape yang tak.. takpelah.. hehe.. letih ye.. tu la.. letih jaga anak kecik.. hehee..