Sunday, November 16, 2008

Kakok, nok kek!




My eyes are watery as I wrote the title of this entry. I am even crying now. It's a plain sentence to many but not to me. That's exactly what my youngest brother used to request everytime I went back to Kemaman. He likes cakes a lot. We, the elder brothers and sisters always, as much as we could, try to fulfil his needs.


He loves cakes with full of chocolate rice coating. He would purposely ask for the part that have chocolate rice the most. That was why, when I ordered a cake for him, I always asked for extra chocolate rice. I could see his smiling face and he would say,

"Nok!!"




My brother, Afir or his full name, Mohd Firdaus is not like any ordinary people. He was born as a Down Syndrome Child. We didn't know about that until the doctor told my mom about it. Of course, nothing we can do about it. It is fated like that. He was like any other baby when he was small but as he grew up, we could see the delayed progress. We thank to Allah he could still eat, walk and run like other kids. He could manage himself well. It's just that, he can't cook since we never allowed him to. He is such a pamper son of Ayah and Ma.


Afir is a very lovely uncle to his nieces and nephews. When my kids were still babies, he took care of them by laying at their sides, hugging them and kissing them a lot. But, when the kids get older and started to mess up with Afir's belongings (which are cds and cards), he got mad. Once in a while, he scolded the kids but most of the time he would just grumble by himself. We, the brothers and sisters could detect the time that he was not in a good mood. We had to find the route of the cause and calm him down. He likes to be hugged and pampered.


Though he looks like a 9 year old boy (for his behavior), he is actually a teenanger. Today, he is 23 years old! If he is a normal male, he would have been away from Ayah and Ma. But, he is not and that's why he is still staying with them. He is the lovely gems of our family.


Happy Birthday Afir! Kakok will always love you no matter what..

21 sugar & spice:

silversarina said...

HAppy Birthday Afir !!

Bila kenal Afir akak tak rasa macam dia ada down sindrom sebab dia jenis independent dan pakai smart sokmo, akak percaya yang keluarga neeza dah buktikan yang anak macam Afir boleh berdikari dan dididk penuh kasing sayang .

Kak Elle said...

Happy birthday Firdaus:)
Neeza DS children very lovable kan?

Jie said...

Neeza...Kak Jie pun ada adik Down Syndrome tapi dia dah meninggal pada usia 22 tahun ( 2006)

Neeza Shahril said...

Kak Rina,

Dalam adik beradik, Afir lah paling bertuah sebab dapat pakai baju branded.. maklumlah.. asal ayah beli baju baru, dia lah rasmi dulu hehee.. seluar pulak memang tailored made sebab pinggangnya terlebih besar tapi dia tak cukup tinggi hehee..

Bila keluar, ramai orang tanya Ma Neeza... "kak, dia ni kerja dimana?" sebab pakai smart dan pen mesti letak kat poket baju hehe..

***********************************

Kak Elle,

memang sesangat kak Elle.. manja.. dan suka memanjakan..

***********************************

Kak Jie,

Neeza dengar ramai kes gitu kak.. umur tak panjang.. pasti ada hikmah disebalik kan...

13may said...

Happy Birthday buat Afir :)

elisataufik said...

Selamat Ulangtahun Firdaus :)

zany said...

Happy Birthday Afir

DS Child is anak istimewa, moga dirahmati selalu.

KAKTINY said...

Happy birthday Afir..

semoga yang baik2 utk semua..

mesti kak neeza tgh nangis sungguh2 masa taip entri ni kan.. sabar yer kak..

mak ayah akak dah dijanjikan syurga oleh Allah kerana menjaga amanah paling unggul yakni menjaga anak seistimewa afir..

Umi Kalthum Ngah said...

Assalamualaikum warahmatullah,

Neeza,

Your brother is very special..a gift from Allah...

Moga ayah bonda Neeza dan Neeza sekeluarga dilimpahi pahala oleh Allah dengan kehadiran anak/adik yang amat istimewa ini...Amin

ADleez said...

happy birthday 2 afir... adik akak pun cam adik sy jugak..even sy x adik kandung pun...hhehe..hopefully one day i can meet him akak... and bake some chocolate rice cake...yummylicous!!

hidayah said...

Itulah.. masa 1st time tgk dia kat umah kak neeza dulu (kat bkt rangin) rasa dia bkn mcm org DS yg lain sbb dia nampak independent sgt.. Happy Birthday to him :P

Ummi365 said...

Happy Birthday Firdaus. He looks loveable..

arsaili said...

salam..happy birthday Afir...thats good dia independent..ramai yg sydrome down tak dpt hidup as normal as possible sebab parents have no trust on them ...kalau kat negara barat, mereka bole bekerja.

nurie said...

Sy tersentuh baca entry kak neeza ni..he is so lucky..hv a lovely & supportive family.

Hanya mereka yang redha & sabar shj yg mampu membuat insan spt Afir sentiasa tsenyum gembira. Smoga kalian sekeluarga dilimpahi rahmat Allah yg berpajgn & Happy Birthday buat Afir.

manlaksam said...

Pak Man tiba-tiba rasa sayu, teringatkan sepupu Pak man yang bisu. Lepas kahwin(sesama bisu), mak mertua nya tak bagi balik rumah mak nya. Pagi petang kerja cari duit. Gaji mak mertua yang kontrol.
Selamat hari jadi Firdaus!

WanHidayat said...

Happy bufday Afir....

Semoga Afir baik2 sahaja...mwahhhhh...

Akak...yang trip pi Bali tuh, sy bukan ikut pakej tapi buat sendiri...tikiet pergi dan balik hanya RM500 dari KL-BALI, BALI-KL...

Yang travel tour tuh, terlalu byk kat sana...yang murah dan mahal...setiap penjuru jalan ada...mmg convenient...kita leh pilih sendiri...rasanya klu akak nak pi, 5 days enough nak keliling Bali....hehehe...

NNti sy bagi tentatif yang kitorg dah buat....

manje said...

salam akak...

'Hepi belated besday' buat Firdaus :)

MULAN said...

happy birthday afir.. moga sentiasa dilindungi & dirahmati Allah..

Neeza Shahril said...

May,

thanks on behalf :)

***********************************

Elisa,

thanks on behalf :)

***********************************

Kak Zany,

thanks on behalf..
anak istimewa.. layanan pun istimewa :)

***********************************

Kak Tiny,

thanks on behalf..
tau tau aje ya.. ;)

itu lah.. orang kata, kalau jaga betul betul anak istimewa ni.. Insyaallah balasan syurga the parents tu.. Insyaallah..

***********************************

Kak Umi,

waalaikumsalam warahmatullah kak umi..

neeza pun harap sangat gitu.. Ameen..

Neeza Shahril said...

Liza,

thanks on behalf..
dia kalau jumpa pompuan, suka sangat laaa... hehe..

***********************************

Hida,

thanks on behalf..
sebab dia independent lah dia mintak macam2 dan abang kakak rajin melayan.. hehe..

***********************************

Kak Ummi,

thanks on behalf..
he is indeed lovable.. :)

***********************************

Arsaili,

thanks on behalf..
Alhamdulillah, dia tak macam segelintir DS yang lain.. kalau tidak susah juga sebab parents neeza dah 50+

***********************************

Nurie,

walaupun dia macam tu, dia tetap adik kami nurie..
memang geram kengkadang bila orang suka pandang semacam.. tapi kami buat dek aje.. dia pun manusia jugak kan..

Neeza Shahril said...

Manlaksam,

kesiannya gaji kena control..
tak baik betul.. dah lah orang tu kurang upaya, buat pulak macam tu...
semoga mak dia insaf dan sedar.. Insyaallah..

***********************************

Dayat,

thanks on behalf..

ooo gitu ke?
nanti boleh lah akak contact Dayat kalau akak nak pergi jenjalan kat sana nanti..
nak mintak contact number those people ;)

thanks :)

***********************************

Manje,

thanks on behalf manje :)

***********************************

Mulan,

thanks on behalf..
Ameen...