Friday, November 28, 2008

Talk about cleanliness (kebersihan)



Semua orang tahu apa itu cleanliness (kebersihan) tapi tak semua yang betul-betul menghayati apa itu kebersihan. Semua orang nak nampak bersih dan cantik (kebersihan diri). Sekurang-kurangnya ramai yang suka peribadi mereka nampak kemas melainkan orang itu ada sikit tak betul kat kepala dia lah kot :). Tak dinafikan ada orang yang suka nampak selekeh supaya orang tak kata dia tu berlagak kaya ataupun takde peminta sedekah datang mintak duit darinya :P. Sebenarnya takde orang kata kita berlagak pun kalau kita berpakaian kemas. Lain lah kalau disamping pakaian kemas tu, kita pergi cerita pula kat orang brand setiap helai pakaian kita tu luar dalam. Tu belum termasuk accessoriesnya lagi ;).


Tapi, bersih bukan setakat diri kita sahaja sebenarnya. Cara kita handle sesuatu juga menunjukkan samada kita ni jenis yang bersih atau tidak.


Semalam, kami sekeluarga keluar untuk bersantai di satu tempat di salah satu kawasan di Arab Saudi ni. Ingatkan nak lepak disitu dan pasang tent untuk rehat-rehat. Boleh juga solat disitu. Disini, biasalah solat di tengah park. Cuma, Neeza segan lah nak solat di tempat terbuka. That's why minta En. Abang pasang tent. Sebelum kami pasang tent, helper kami ke hammam (toilet) di situ untuk *toot*. Tak berapa lama kemudian, dia datang nak cerita,

"penuh b*r*k!! disemua tempat. Kotor!"

Yuck!! Gelinya laaaa.. nasib baik lah Neeza tak masuk ke situ lagi. Kalau masuk agaknya, mahu tak makan 5 hari hehee.. (boleh caya ke?). Tapi memang menjijikkan betul. Bila Neeza perhati sekeliling, kebanyakan pengunjung berbagsa ar@b sebab wanitanya berkelubung sampai tutup mata. Kalau bangsa lain macam Ind1a ke, ada juga yang pakai tutup muka tapi mata still nampak. Ar@b je yang tutup muka habis ni. Ada ar@b s@udi dan ada sikit lah kot ar@b bukan s@udi.


Air di toilet tu pula kecik (kata helper kami), jadi tak boleh lah nak dijirus najis-najis tu. Geli sungguh laaaa. Langsung terbantut niat kami untuk buka tent dan lepak di situ. Lagipun, tent tu tak boleh pasang pun sebab first time nak try pasang kat situ hehehehh.. Kami berangkat dan pergi ketempat lain yang menyediakan tempat solat.


Persoalannya, kenapa lah diorang ni tak menjaga kebersihan. Neeza rasa, mungkin ada cleaner yang ditugaskan untuk mencuci tapi rasanya cleaner tu pun tak larat kalau setiap kali orang keluar toilet, kena cuci sisa sisa buangan aje. Mungkin dia tunggu petang, baru lah di basuh. Tapi, memang suffer lah siapa yang masuk toilet tu. Mak mak arab (sesetengahnya) ni pandai cakap je sebenarnya tapi tak praktik pun.


Teringat cerita seorang kawan disini yang masuk ke toilet di kawasan berdekatan. Anak kakak ni nak masuk untuk p**. Kakak ni cuma tunggu di luar. Lepas tu seorang mak arab tegur kakak ni dan tanya samada budak tu anak kakak ni. Kakak ni mengiyakanlah. Then, mak arab ni suruh (bagi arahan gitu) kakak ni tengok anak dia p**. Katanya, nanti anak dia p** bersepah-sepah. Kakak ni pun apa lagi, 'sekolah' kan lah mak arab ni. Kakak ni kata, anaknya pandai uruskan diri dia. Lepas ni mak arab ni insist Kakak ni tengok juga anak dia. Katanya nanti kotor toilet. Kakak ni geram, dia tegaskan yang anak dia memang tahu cara-cara nak p** di toilet. Dia akan basuh dan melepaskan di tempat yang disediakan dan bukanlah dilantai. Dia akan flush dan sebagainya lah. Then Kakak ni tambah lagi, anaknya bukan macam kaum bangsa mak arab ni yang buat benda-benda kotor macam tu termasuklah sepah-sepah kan diapers walaupun tong sampah tu kat sebelah aje. Banyak lah lagi kakak ni bebel. Mak arab tu macam bengang dan bebel balik dalam bahasa arab. Kakak ni terus keluar je toilet.


Bangsa diorang ni memang pandai menegur orang bangsa lain tapi bila tiba bangsa dia, tak nak pulak dia tegur. Diam aje pulak. Tak faham sungguh la...

15 sugar & spice:

Kak Elle said...

yucks!!! kotor nya saya agak akan muntah...hehe

dia buat kotor bolih ye orang lain dia menegur kan...ishhhhhhhhhh

manlaksam said...

Unta padang pasir pun tak ada malas macam itu daaa, kata Ali Baba kepada Kassim Baba.

aNIe said...

Neeza...membaca entry ni pun akak dah geli geleman...

tulipurple said...

erkkk...geli gilosss..sy memang tak bley tolerate org yg tak reti jaga kebersihan ni,imagine how do they survive ek?!.hubby panggey org pengotor ni 'mahbet'=maha selebet.

as said...

perghhhhhhh,as tengah makan keria,terus letak tepi !!hahaha...geli baca,,
memang mak @rab nih pengotor!as pernah sekali masuk public toilet kat cornice khobar tu,terus x jadi nak lepaskan hajat,geli geleman..yuksssssssssss
camana la yer diaorg pakai abaya labuh2 tu,masuk toilet,harung sekali najis bawak keluar!!eeeeeee....pengotor!!

Ummi365 said...

abaya diorang tu mengheret jalan camna ek kalau pi toilet..

Kak Elle said...

neeza...

ps email me ur adddress ye:)

zino said...

sifat pengotor ni memang amat susah nak di kikis.. kat Kl ni pun serupa susah betul nak didik warga kota ni supaya tak mementingkan diri sendiri..dan menganggap hak awam sebagai hak sendiri.. sama sama jaga sama sama guna dengan betul..

sekarang banyak tandas awam moden di perkenalkan.. tapi kalau yg guna tak moden dia akan balik ke asal hehe..

Neeza Shahril said...

Kak Elle,

memang kotor kak Elle.. imagine pun dah rasa mual.. ini pulak nak tengok. tak sanggupppp..
itulah perangai mereka.. suka menegur orang lain tapi bukan bangsa sendiri..

***********************************

Pak Man,

Unta lagi pandai dari diorang yang pengotor ni ;)

***********************************

Kak Anie,

dengar aje pun neeza dah nak muntah kak.. :)

***********************************

Tulip,

mahbet ye.. hehee.. boleh pakai word baru ni kat sini.. ;)

Neeza Shahril said...

As,

tu yang akak dok wonder.. pakai abaya meleret lantai.. masuk toilet yang penuh basah dengan *toot* dan *toot*.. pas tu, keluar, dengan syoknya semayang guna abaya tu.. adeiiii... tak sangguuupppp...

makan keria as? keria kak Sah ke? akak makan fries pagi ni.. santai sungguh cuti ni kan.. hehee..

***********************************

Kak Ummi,

segala mak nenek dalam toilet tu dia sapu bersih :))

***********************************

Kak Elle,

jap gi ye kak :)

***********************************

Zino,

betul tu.. tak faham camanalah diorang boleh tergamak tengok najis sendiri bersepah2.. uweekkk!!

tandas canggih kalau orang yang masuk tu tak canggih, hancus jugak kan..

ADleez said...

yaksssss.....yer r...liza mmg anti tul ngn org pengotor ni... camno la erkkk... liza klu kuor mesti pergi msk toilet kt mall...kt c2 ok..bersih...klu kt park2 tu mmg out la... depa ni mmg jenis g2 kot...uiii..pasni makesure "settlekan" hajat di rumah dl...heheh

Neeza Shahril said...

Liza,

kalau nak lepas hajat besar, boleh je buat terus kat rumah..
tapi kalau hajat yang kecik tu, tak boleh ditahan2.. hehee..
boleh masuk dalam laut kot.. hahaha!!!

zany said...

islam ajar tentang kebersihan, tapi noticed juga ramai orang islam yang pemalas nak jaga kebersihan. Kat public toilet di malaysia pun sama juga. Kat kawasan berkelah pun penuh diapers kotor. Semua ni didikan dari kecik/

Neeza Shahril said...

Kak Zany,

tu la kan. pelik betul.. agaknya kat rumah diorang pun cam tu kot. biar aje sepah sepah...

zahryanie said...

betul la kan...diorg kan pakai abaya yg labuh tu..ish2..cmne la diorg leh idup gaya camtu...emm...teringat plak geng2 mak @rab kt uia dulu...