Tuesday, December 9, 2008

Aidil Adha 2008


Sambutan Aidil Adha warga Arab Saudi di Al Jubail - no comment sebab Neeza tak nampak sebarang perbezaan dengan hari hari lain. Tapi, menurut kata kawan Neeza, mereka juga ziarah ke rumah sahabat handai sebab pagi tu, nampak penuh kereta kat depan rumah jiran dia. Kanak-kanak pun ramai. Ada yang kata, masa Aidil Fitri dulu, ada juga pak arab bagi duit raya kepada kanak-kanak. Dah jadi trend agaknya kan. Mungkin niat sedekah lah tu. Alhamdulillah.


Sambutan Aidil Adha warga Malaysia di Al Jubail - acara makan-makan bermula jam 11 pagi di rumah Mr and Mrs Zachary / Rafiuddin. Sangat meriah. Rasanya, inilah open house raya paling meriah setakat setahun Neeza disini sebab warga Malaysia dah bertambah ramai. Malangnya, Neeza tak dapat caputure banyak gambar sebab battery camera kiok! Terlupa nak charge sebab sibuk dengan aktiviti masak memasak.







Di sini, kami selalunya mengamalkan pot luck. Masing-masing masak dan bawa ke rumah host. Jadi, tak lah teruk host nanti. Dah lah host nak kena sediakan segala pinggan mangkuk dan air. Kali ni, host buat sate dan chicken wings BBQ lagi. Lepas tu, host jugak lah yang nak kena make sure lauk atas meja tu penuh. Orang lain, duduk makan dan bersembang saja terutamanya yang tengah menulis ni, kecuali ada lah sorang lagi tu yang rajin tolong host ;).






Menu semalam. Jom kita senaraikan (gambar takde la tapinya ya..)


  1. Sate Ayam dan Daging - Mr & Mrs Zachary / Rafiuddin
  2. Chicken BBQ - Mr & Mrs Zachary / Rafiuddin
  3. Kuah nasi impit - Zachary / Raifuddin & Joe's company (ada 2 jenis)
  4. Nasi Dagang - Mr and Mrs Joe
  5. Bledho orang kawin - Mr and Mrs Joe
  6. Mix fruit cake - Mr and Mrs Joe
  7. Nasi Kerabu - Mrs Shahril (Mr is not available on that day)
  8. Meehoon Soto - Mrs Shahril
  9. Bubur Jagung - Mr and Mrs Md Noor (tadi lupa letak ;)
  10. Laksa Johor - Mr and Mrs Salahuddin
  11. Pinky Jelly Dadih - Mr and Mrs Mikael
  12. Assorted cut fruit - Mr and Mrs Mikael
  13. Meehoon goreng - Mr and Mrs Hasnol
  14. Cake Batik - Mr and Mrs Suhaimi
  15. Mix fruit punch - Mr and Mrs Zachary / Rafiuddin
  16. Teh Tarik - Mr and Mrs Mikael
  17. Buah oren manis - tak tahu sape bawak ;)


Banyak tak food? Sape kata tak banyak, memang la.. jeles la tu hehee. Kalau lah sesapa tengok betapa sarat dan penuhnya meja, sure kagum. Since host menjemput semua warga Malaysia di Jubail, ramai yang datang kecuali mereka yang tak dapat datang atas urusan tertentu. Bujang-bujang (sama ada mereka betul bujang ataupun family mereka masih ada di Malaysia) ada yang bagi comment,

"Selalu makan kambing, kabsa aje.. kali ni lain pulak"

Memanglah seronokkan. At least hilang lah sikit rindu nak makan makanan Malaysia. Kalau nak masak sendiri, mungkin tidak lah kot. Bujang-bujang tu biasanya makan luar aje. Paling best pun, mungkin dia masak kari ayam makan dengan nasi. Itu pun tak pasti lah jugak ;).






Anyway, kami-kami yang masak ni pun bukanlah hari-hari masak cam tu. Masa ada occassion macam ni saja kami masak cenggitu. Kalau tidak, kami pun malas tak rajin jugak hehehehhh... Layan aje lah sikit gambar ni ya. Makanan tak penuh meja lagi masa ni sebab ramai yang tak datang lagi.


Iklan hari ini:

Cara mencuci toilet (bilik air) dirumah - ambik air dalam gayung (cebok), jirus sikit-sikit atas lantai, lepas tu tolak air tu menggunakan penolak air ke masuk dalam lubang air. Siap! Bersihnyaaaaaa....!!!

Bila seseorang menegur yang mencuci tu,

"Boleh tak, berus lantai tu dengan penyapu. Letak sabun dilantai, lepas tu berus!"

Orang yang mencuci menjawab,

"Nanti jatuh.."

Orang yang menegur membalas,

"Laaa... nanti kamu jirus lah air bersih-bersih.."


Soalan:

Kalau cuci toilet, kita biarkan aje lantai tu bersabun ke? Memang lah tidak sebab kalau biar, semut lalu pun licin kan! Mestilah kena jirus air. Tapi, seorang yang malas dan buat kerja hanya untuk nampak macam dia rajin, memang akan bagi bermacam alasan. Ada ke basuh toilet dengan jirus air sikit-sikit dilantai. Lepas tu tolak je air masuk lubang air. Kalau cam tu la... tak payah cuci toilet pun takpe lah..

Iklan ini dibawa oleh tuan rumah yang geram... :P

23 sugar & spice:

cHeRyNa PiReS said...

sha paling suke skali kalo basuh bilik air...bile menyagat dan menyental tuh...macam lepas geram jek. Tp kalo setakat lalu air tapi bilik air masih berdaki, hmmm...rasenye ramai yg sha jumpe perangainye macam nieh kak neeza...especially mase sha belajar dulu...

anywayz, selamat hari raya aidiladha kak neeza and family:D

ADleez said...

eheehhehee...siapakah gadis bertudung si photographer itu? alo...besornye gambor...malu r...anyway..tenkiu sbb bg kt enterprem...hehhe... akak lupe nk mention bubur jagung...:)

Kak Elle said...

makan hati betul kan neeza?Wati went she first came pun macam tu bila tanya cuci washroom ..'udah kak'jawab nya...ait tak dengar pun bunyi berus cam mana dah cuci??jawapan nya saya mop!!!!

as said...

alamak!!bila masa plak snap gambar tuan rumah tu?
kah kah kah..gelak guling tgk gambaq tu..
tapi yer la,makcik yg kerja makan tu asal nampak cam cubby sikit??kamera salah kot..hahhaha...
Best kan makan-makan..tapi tuan rumah mengelat plak..semua sub pada orang lain..x aci kan..hehe..
takper lah,nnti tuan rumah buat sendiri la pulak..hahhaa..

oo,cara cuci toilet tu,itu skill namanya..mahal kena bayar utk belajar skill professional tu ..kah kah kah..
kalau skill tu,suh jer si shahmey buat..berejam pun dia boleh buat,janji dapat main air =))

Chekgu BaniHassim said...

sempat iklan cara cuci tandas yg betul ye kak??
ni cam geram ngn seseorang jee...

Neeza Shahril said...

Sha,

akak suka sebab lepas tu, bilik air akan shining dan bersih..
tapi sejak tak larat ni, akak biar aje ianya berkarat hehee..
bila ada helper.. harapnya dia buatlah macam akak buat tapi tidakkkk... :(((

***********************************

Liza,

mahal tau photographer tu..
kalau lah battery tak kong, mesti dia masih bertugas lagi :))
akak dah masukkan bubur jagung.. camanalah boleh lupeee hehehh..

***********************************

Kak Elle,

hahaha!! mop bilik air?? dia ingat toilet mat saleh ke main mop mop aje..
toilet melayu, mesti dicuci dulu dongggg... ;)

sakit hati kan kak Elle..

***********************************

As,

salahkan photographer tu.. orang sibuk senduk kuah, dia curik ambik gambar hehehhh...
eh! okaylah tu.. tuan rumah dah buat sate dengan kuah nasi impit..
ada fruit punch lagi.. yummy!!

Shahmey basuh lagi cuci kot kan.. :))

***********************************

Chekgu,

memang geram.. geram sesangat... ;)

Abahnajwa said...

Neeza,

Salam lebaran ya. Kami kat sinipun camtu. Abah pagi dah ada meeting di school. Petang lak pergi service kereta. Ada gaklah berkunjung ke 1-2 rumah kengkawan.

Ummi365 said...

Salam aidil adha pada neeza and anak2.

aNIe said...

Salam Aidil Adha buat neeza...sayang sekali takde gambar food,...akak suka tengok gambar makanan tau...

Iklan yang kat bawah tu best...hahahah

Abang Long said...

Selepas cerita pasal makan, ada iklan cuci tandas. Hmmmm ... memang ada kaitan. Jangan ketawa.

Adry said...

hahaha... iklan geram tu... hahaha...

Meriah jugak la kan raya kat sana... tapi mesti tak kalah kalau kat kg sendiri... hehehe

Slamat Hari Raya Aidil Adha kak...

Kebencian_Maharaja said...

Salam AidilAdha dr Msia....Dasyat gak raya kat sana ekk...hehehe...lain kali bleh pi raya kat sana ekkk..keh3x

kuIna Jentayutiara said...

neeza... bab makan nie yg sy jealous nie... kat sini beraya dlm ujan.. ujan rahmat..

ehhh iklan .. rasanya kepala dia pn kena disabun & dicuci gak la... sabar yer..

maklang said...

hmmm...

selamat hari raya neeza n family...

banyak kan bersabar..he..he..he..

KAKTINY said...

mmg best tgk hidangan penuh gilers tuh.. bestnyer bestnyer...

dn rasa cam nak curah sabun jer kat org yang jawab 'nanti jatuh' utk iklan cuci tandas tuh.. takkan ler cuci tandas main simbah air jer.. adoilarr...

Mariam said...

saya paling suka sekali basuh bilik air sebab suka main air dan tak rasa penat compare kalau kena mop lantai...hehehehe...kena banyak bersabar tau kak neeza...kalau kak neeza sedih ke rindu ke...ingat la kat saya ni...saya pun sama gak...berjauhan ni memang menyiksakan...tapi ada kemanisannya kan....:)

manje said...

salam akak

manje pun suke basuh bilik air gune air yg byk... kto sket2 rasa mcm tak bersih... nak masuk pon rasa tak besh... tetambah kalo ada lelumut sket... lagi ar malas nak masuk hehe

> akak dah makin chubby... :) suke tengok

Neeza Shahril said...

Abah,

Salam lebaran Abah..
service kete lagi tu.. macam tak raya je kan.. ;)

***********************************

Kak Ummi,

Salam Aidil Adha kak Ummi dan family.. :)

***********************************

Kak Anie,

Salam Aidil Adha Kak Anie..

buat camne kak.. battery kong..
iklan geram tu.. heehh..

***********************************

Abang long,

kaitan yang ketara ke? hehehh..

***********************************

Adry,

memang lah tak sama..
kalau kat malaysia, lebih terasa sayu.. huhuuuu...

***********************************

KM,

Selamat Hari RAya..

meh la sini.. :))

Neeza Shahril said...

Kuina,

sini, nak jumpa hujan payah pulak...

bagus gak kan.. letak clorox kot sebab dia selalu sangat nak letak clorox kalau cuci pinggan.. :P
nasib baik takde clorox rumah ni..

***********************************

Maklang,

Selamat Hari Raya Maklang..

sabar ni.. sabar... hehehh..

***********************************

Kak Tiny,

Memang kenyang sampai esoknya hehehe..

orang malas je akan jawab cam tu kan tiny..

***********************************

Yam,

tu la pasal.. cuci toilet duduk aje setempat.. bukan besar sangat pun..
mengemop sakit pinggang..

Yam rindu dia ya.. sabar ye Yam.. YM kan ada.. :)) tak pun datang lah sini.. ;)

***********************************

Manje,

malangnya orang yang bertugas tu tak suka lah pulak..

nanti akak kurus.. haaaa.. hehehe..

l i e y n said...

tgh syok2 baca n mengagumi mrs shahril yg berjaya menyediakan 2 main menu, tetiba ada plak iklan ttg cara2 mencuci toilet...susah gak kalau ditegur tapi byk plak jwbnya...sabar kak neeza, sabar....

Abang Long said...

Cuba masukkan entri tentang makanan yang paling diminati oleh orang disana. Dan resepi sekali. Ini permintaan dari orang sakit, kesian dia...

Abang Long said...

Ya, kaitannya begitu ketara. Hmmm ... maklumlah tekak abang long sudah tua ...

Nadia Yuna said...

comelnyaaaa anak2 kak neeza, emaknya pun comel juga =p