Wednesday, December 10, 2008

Am I ignorance or what?



Yesterday, I've read somewhere about a foundation has set up a charity funds for the victims of Buk1t Ant@rabangsa. It was advertised in one of the local newspaper. Yes, it was a good move from those concern party. I don't question the good intention of them.


What I do concern here is, I have not heard of any kind of funds for the flood victims in a few places in the country. In fact, a few days before the incident in Buk1t Ant@rabangsa, there was a similar incident occurred in U1u Y@m. 2 family members dead. Their house was totally demolished. Did everyone forget about that already?


I may not be the right person to write about this. Tell me that I'm so skeptical about things that happened around me. Why is it, when the rich involves in a tragedy, many come and offer their help. But, when the poor suffers from something, very little hands come and help.


When a charity funds is created, surely, many people would donate money and they involve those who want to 'exchange' their tax with 'a donation' through this foundation. This includes those celebrities big companies who in need of a 'free popularity advertisement'. This is the best time. Then, the news would print,

"PAK PANDIR MENDERMA RM3 JUTA KEPADA YAYASAN BENCANA BLA BLA BLA..."

Pak Pandir's name will appear everywhere. From nobody, he becomes somebody now. Everyone in the country talks about Pak Pandir. Great huh! Later, we will hear Pak Pandir is granted a Dato' title due to his generousity. Sometime afterthat, Pak Pandir would easily acquire 'projects' that need to be approved by the friends, relatives or even those people who actually involved in the disaster ;). . Ha! Ha! Ha! Neat and subtle approach Pak Pandir!


Of course, basic needs like food, clothing and shelter are required temporarily.
No doubt, the needy do get their help. Alhamdulillah. But, do they really in need for long term period? Normally, those people who own houses in 'that' kind of place have lots of $$$. They may have bought a special insurance for any unforeseeable disaster (I said may - means perhaps). The damages (like big and luxury cars, expensive furnitures etc etc) could be recovered in a split second!


Unlike those much poorer people who are the victims of flood for almost every year, they do not have much money to buy a house in a better and safer place. Insurance to cover the loses would be the last thing in their mind. As long as they could feed their kids, it is better than enough. When the disaster occured, they would usually receive RM200 per family or per person? Surely, it won't be more that RM1000! Is that enough? I don't know. You tell me...


To me, if those donaters are sincere enough, they should name the fund as "Funds for any victim fo anykind of disaster". Don't you think so?


I do salute those people who went to give an immediate assistant like preparing food and shelter for the victims. An effort by this sister should be followed by others. She's helping without asking. Only Allah could reward her and the rest of her friends. Insyaallah...


My point is, don't simply donate money so that your name will be recognized but donate money or physical assistance because you are really sincere to help.


I foresee there would be many may diagree with me. Well, this is my blog and I can express my opinion here.. ;).

19 sugar & spice:

Ummu Layth said...

i'm reading this entry and just nodding in agreement all the way.

just can't stand the hypocrisy of some people.

orang Islam.. kalau tangan kanan dia memberi, tangan kiri dia pun tak tau. apatah lagi satu negara tau.

cikMilah said...

I aggreed with u Ja.
Itu mangsa terbaru kat Kampung Pasir, tak dengar pun bantuan.Begitu juga yang hilang harta benda akibat banjit dll.
Sepatutnya Tabung Bencana Alam Malaysia di "centralise" kan dibawah kawalan non-profit organisation macam SISTER kita tu,sesapa yang nak derma, lambakkan ke tabung ini dan di agihkan mengikut keperluan. Nampak macam trend pulak, tiap kali terjadi bencana, satu tabung wujud, lepas sebulan dua, senyap..

Neeza Shahril said...

Aliya,

yang tak sedapnya, ramai yang buat cam tu ialah orang Islam sendiri..
camane lah agaknya orang bukan Islam nak dekat dengan Islam kan..

***********************************

Kak Cik,

sebab mereka bukan orang kaya kak :(. Diorang takde pengaruh..
Tabung banyak tapi kejap aje.. duit dalam tabung tu berapa pun, nobody knows kan..

cHeRyNa PiReS said...

sha pon tak paham kenape die nak buat tabung bencana utk org B.A sedangkan kebanyakan org B.A nieh berkemampuan. Paling sha tak minat perangai org2 B.A nieh...dah la nasib malang, masih lagik mendongak ke langit dan sombong bile kuar tv..menyakitkan hati betul:(

Kak Elle said...

Neeza I can't agree more with you...YES jgn lupakan yg memerlukan lebih dr yg tak memerlukan...kalau they canafford bungalow houses in posh area they don't need help for sure....pity the poor who need more than anyone else's...

They should have FUND FOR THE NEEDY.

aNIe said...

Neeza...bukan saja neeza yang jadi musykil...bila perkara ini disiarkan dalam berita...akak jadi heran...bukankah mereka yang berada di Bukit Antarabangsa tu adalah mereka yang berada. Biar pun kediaman mereka musnah tapi ntah berapa ribu atau juta yang ada dalam bank agaknya...

Manusia hai manusia...nak menderma biarlah bertempat....

manlaksam said...

Malam tadi keluar dalam TV, seorang hamba Allah tu marah-marah kerana RELA dan askar tak tolong mereka angkat barang.Sombong betul cara dia bercakap.Macam tu lah agaknya orang kaya, masa susah pun dia nak jadi boss.

Neeza Shahril said...

Sha,

Tak sedar lagi tu dia ditimpa bencana kan.. nak sombong berlagak pulak..
bila la nak insaf.. disebabkan orang macam tu lah orang lain pun kena sama...

***********************************

Kak Elle,

An immediate help mungkin okaylah kot..
tapi kalau long term tu, rasanya kita lagi perlukan kan kak elle.. hehee..

***********************************

Kak Anie,

Bukan calang2 orang boleh duduk situ kan kak elle.. especially tempat yang betul2 affected tu..
kesian kat those yang lebih memerlukan...

***********************************

Pak Man,

amboi.. orang dah tolong pun nasi baik.. dia tak kira ke, orang tu sacrifice cuti raya untuk pergi sana. tak reti sabar ke..
lepas tu diorang dapat offer duduk hotel kan.. mewah tu..
mangsa banjir di pantai timur tak dapat pulak gitu kan... ;)

arsaili said...

salam...kekadang nampak tidak wujud keikhlasan...tapi apapun semoga mereka still berniat ikhlas...

# ahahaha...errkkk why la ingat female plak..umm thats almost my name pun..bukan nick name

ummu asiah said...

neeza..
ni kira satu entry yng amat berani..tahniah..

memang betul..in fact ada pula menteri kita yg suggest supaya ada kerjasama dgn hotel2 utk bagi penempatan sementara pd mereka ni..hhmm..mmg geram giller dgr.

looking at the houses and their cars we can really feel betapa mewahnya hidup mereka..kita hanya dpt membayangkan..namun itulah kuasa ALlah..kini semuanya ranap, bukannya menyembah bumi, tapi the reality is dimakan bumi..habis semua bhngn bawah rumah..ianya bukannya tanah runtuh..tanah runtuh di lereng bukit..tapi apa yg berlaku ialah..rumah2 telah lari dari tapak asalnya kerana bhgn bawah tanah yg dah tak kukuh..sukar nak explain...

I m sure ramai dah dengar yg few hotel ternama menyumbangkan makanan yang enak2 utk org org di sana..bila kita ckp mcm pesta..ketua polis marah..

pusat pemindahan yg dibuat di sekolah ulu kelang hanya diguna oleh 2 atu 3 fmly saja..sapa yg sudi duduk di situ..

n lagi satu..at this time of bencana bnyk bekalan mknn pakaian, tilam etc dilambakkan di situ..bnyk dengar cerita ada pihak tertentu yang 'buat operasi' malam2 membawa keluar barang2 tersebut atau menyembunyikan di sesuatu tempat...and pd masa mcm ni juga baru kita tahu siapa atau organisasi mana yg ikhlas bekerja..ada yg hanya dtg dgn kenderaan mereka tertera lambang mereka dgn jelas..tapi bukannya buat apa sangat pun..

now only I know that Bulan Sabit Merah ni ditubuhkan di bawah akta parlimen tetapi mereka tidak mendapat dana dai kerajaan..depa ni lah yg banyak membantu especially dlm bab memasak dan menyediakan makanan di sek hulu kelang...

sori neeza, bnyk pulak cerita...

Neeza Shahril said...

Arsaili,

kita harap macam tu la kan..

sebab entahlah.. my prejudgement kot.. ;)

***********************************

Kak N...,

memang Neeza tunggu feedback dari orang macam akak yang involve directly ditempat kejadian..
akak pun tengok sapa yang sudi terima bantuan kecil sape yang tak kan..
orang dah biasa senang dan sombong memang tak sudi nak terima bantuan kecil ni..
yang diorang nak.. bantuan duduk hotel, makan mewah.. kalau lah diorang yang tiap2 tahun kena banjir tu.. tak tahulah nak kata apa kan..
yang membantu pulak.. wahhh.. baik hati nak offer food hotel.. bagi lah kat orang miskin kalau betul nak tolong.. dah sah2 diorang lebih lebih memerlukan... :)

ADleez said...

akak...
dunia nak kiamat dah!!!!!!!!!yg kaye..berharta..diagung2kan..yg susah..sengsara..meranalah sampai mati... resam dunia mmg begitu...
so lps ni mai la ramai2 lg bt rumah atas/lereng bukit...lebih tinggi lbh cpt smpai syurga kot...

Yummy Yum said...

mula tu saya ingat saya sorang je yang berfikiran camtu, rupanya semua orang berfikiran sama apa yang saya fikirkan...kalau Tuhan tu nak ambik balik hak kita yang sementara memang sekejap sangat..hanya orang yang berakal saja dapat berfikir dengan waras, kalau dah hati melebihi akal, jadik la apa yang jadi sekarang ni, yang miskin bertambah susah, yang kaya makin dijunjung, dijulang, sampai bala Tuhan datang pun masih ada lagi yang sombong....Nauzubillah...semoga kita semua tak termasuk dalam golongan yang tidak mensyukuri nikmatNya

Zabs said...

Salam Neeza,
Setuju dengan pandangan Neeza tu. Dan seperti Manlaksam saya juga melihat gelagat "sombong orang kaya tu bercakap (YB ada disebelahnya lagi!!). Semakin ditenteramkan oleh YB tu, semakin kuat pula suara dia. Ingat duit cukai dia cukup untuk bayar gaji anggota rela, tentera, polis dan MPAJ ke??
Dalam susah2 pun masih ego tak menentu. Macamana nak insaf macam tu. Wallaua'lam..

MULAN said...

sokong 500%... happening everywhere in our country ni..!!

as said...

erm..wonder kan..x kan la depa semua tu x dak duit...rumah juta-juta...
sian orang susah

Nadia Yuna said...

kakak,

nadia setuju dengan apa kakak tulis, sungguhla, yang banjir tu kalau ikutkan lagi susah. Memangla dekat bukit antarabangsa tu rumahnya habis musnah, tapi mereka semua berkemampuan, gaji tinggi2, nadia yakin, dalam beberapa bulan dah boleh cover balik.

mcm mereka yg kena banjir tu, gaji bukannya tinggi, hasil pendapatan utama pun dari tanaman, bila banjir, of coursela semua tanaman musnah. mereka perlu masa yang lama untuk recover. Sepatutnya keutamaan lebih kepada mereka. kan?

kesimpulannya, memang kedua2 yg terjadi ini adalah musibah, bencana alam. kedua2nya patut dibantu. Cuma alangkah lebih elok jika dipertimbang mereka yg lebih memerlukan =)

** nadia tak pernah percaya pada tabung2 fund sume ni, nadia lebih rela ke sana sendiri untuk beri apa2 derma ke ape. bukan ape, fund2 mcm ni kurang telus. entahlaa =)

hidayah said...

kak neeza --
saya dgt bersetuju dgn apa yg kak neeza tulis. In fact, baru je discuss bbrp hari lps kejadian tu dgn hubby -- all of the sudden ada je yg nak derma mkn roti canai la, bukak gerai itu ini utk diorang la... yg dah tentu mostly tu mampu duduk hotel buat masa ni.

Ada diorang buat mcmtu kat mangsa banjir kelantan n terengganu? harammmmm... siap bukak kaunter JPN bagai kat bkt antarabangsa tu sumer.. lepas tu nak mintak maintenance cost pulak dari income tax org lain.. wth????

kalau nak tolong pun jgn la double standard..*sorry teremosional pulak*

Neeza Shahril said...

Liza,

akak takut rumah tinggi sangat. nanti gayatttt hehee..

***********************************

Yam,

betul tu.. orang kaya memang disanjung tinggi..
yang miskin duduk aje lah kat situ. Orang tak pandang pun..
semoga kita tak jadi cam tu kan..

***********************************

Pak Zabs,

kalau macam tu gayanya, macam nak lawan kuasa Allah aje gayanya kan..
tak tahu dek untung jugak..
awak masih hidup pun patut bersyukur..

***********************************

Mulan,

macam tu lah gelagat orang kaya sombong kan..
padahal harta dia tu tak bawa kemana pun..

***********************************

As,

Allah nak tunjuk sikit aje..
tapi rupanya masih tak sedar diri..

***********************************

Nadia,

mangsa banjir susah nak dapat pertolongan macam tu. Orang tak kisah pun kan.. kesian..

bila kes bencana jadi kat orang kaya gitu, ramai sangat yang offer pertolongan besar-besar.. dunia.. dunia..

tabung fund ni memang kaburkan mata aje.. menangguk di air yang keruh.. duitnya tak tahu kemana..

***********************************

Hida,

diorang kan mintak hotel.. tak mainlah makan roti canai ni..
tapi ada aje orang yang offer kan.. maklumlah diorang orang kaya.
Nape tak pergi offer orang2 miskin tu..

amboi sedapnya mintak dari incometax.. duit rakyat tu.. baik lah tolong orang susah kan..

akak pun geram sebenarnya..