Sunday, December 21, 2008

Hah? Apa dia??



"Shahmey mana?"

"Ada didalam. Makan jeruk!"

Dalam hati Neeza - bila masa pulak ada beli jeruk kat rumah ni? Nampak pun tak pernah. Lepas tu, bagi Shahmey makan pulak tu.. Eee... sabar ajelah. Nak kena lah tu. Then, baru teringat yang orang Ind0n panggil buah limau tu jeruk. Cumanya, masa dia cakap jeruk tu, Neeza takdelah bayangkan limau. Kena fikir sekejap baru ingat. Memang kelmarin ada beli limau comel yang manis tu di P@nda. Budak-budak ni suka sangat sebab ianya manis. Kalau masam, memang tak beli lah dan diorang pun tak akan mintaknya.


Malamnya pulak,

"Hari tu ada nampak cecimut kat pasar"

Neeza pandang si dia yang bercakap tu dengan satu pandangan pelik. Belum sempat Neeza tanya, si dia tu betulkan,

"Orang Selangor panggil sotong kecik tu, bukan sotong kurita tu.. ala yang kecik tu.. cecimut!"

"Apa dia?"

"Cecimut.. tak pernah dengar ke?"

"Hehehe.. tak pernah.. cencurut pernah laaa.. hahahaa!!"

Si dia yang bercakap tu biarlah dirahsiakan orangnya sebab nanti mesti dia marah nama dia keluar kat blog ni hehee.. Tapi kan, macam jauh betul beza sotong dengan cecimut tu. Kalau si dia tak explain, dah tentu Neeza kata cecimut tu mungkin semut besar ataupun nama sejenis sayur :). Ye lah, kat pasar tentu ada semut dan sayur kan hehee...


Memang seronok bila dapat dengar words/perkataan yang kita tak pernah/biasa dengar. Boleh tambah vocabulary / perbendaharaan kata kita. Eh! Betul ke perbendaharaan kata yek? Tak pasal-pasal Neeza pulak yang mereka-reka word baru nanti ;).

17 sugar & spice:

Чикгу Жаве the CJ said...

ni baru 1st time dgr cecimut. :)

tau byk bahasa ni mmg sgt seronok. tp nk belajarnya tu yg adoiii... :))

manlaksam said...

Neeza,
Terima kasihlaa kerana tulis pasal cecimut...Pak Man tak pernah dengar.(ingatkan sesungut!)

arsaili said...

salam...itula banyak nya vocab yg bole kita pelajari....fening..ahaha

Kak Elle said...

neeza..

mcm ni kena belajar bahasa dia kan?dulu masa mula2 pembantu2 kita org pun bila cakap kita tak faham dan bila cakap mereka pulak tak faham...kita kata blouse depa panggil kaus,skirt tu rock...

setahu saya sotong depa panggil cumi2.

Tie said...

Hi hi..mcm comot je bunyinya...

maklang said...

chomet pun sotong kecik kan?

aNIe said...

Neeza..akak tak pernah dgr perkataan tu...cecimut...macam bunyik semut je...hehehe

Neeza Shahril said...

Cikgu,

akak pun 1st time gak.. :)

***********************************

Pak Man,

boleh jadi kan.. hehee..

***********************************

Arsaili,

tapi boleh jadi bijak ;)

***********************************

Kak Elle,

hahah!! rock? kalau neeza memang gelak besar tu..
bila tanya balik, dia kata cecumit.. bukan cecimut hehee..

***********************************

Kak Tie,

hehee.. comot mesti tak sedap kan..

***********************************

Maklang,

mungkin ada tempat panggil chomet kot..

***********************************

Kak Anie,

tu la.. macam semut hehe..

cikMilah said...

Kawan kakcik Filipino/Islam ajar, sotong dlm bahasa tagalog ialah pusit. Tapi kalau sotong kecil di panggil pst.
Kami tanya kenapa?
"because it's too smal that we drop the vowel..."
ha ha ha....

( pusit=sotong tu betul tau!
pst tu jer auta)

Abang Long said...

Jangankan bahasa atau perkataan dari luar. Kadang kala anak - anak balik dari sekolah, mereka juga akan membawa balik perkataan baru. Alahai.

drNO said...

hehhehhe...kita pun ingat semut td.

bahasa anak2 lg kelakar kan.
umar masa kecik2, buta dia kata 'dunda', bekeng(eh, betul ke eja mcm ni-org klate kata garang) dia kata lempeng, sendiri dia kata masedi.

Raihah Rosli said...

Cecimut? First time dgr pkataan tu. Huhu...

Kalo dlm M'sia pun, lain negri lain bahasa. Ini pulak lain negara.

Kecik2 dlu sy pning. Kat tadika ckgu sbut lain dgn mak ayh sbut. Cth nye: sangap=menguap & jajan=kerepek. Rupanya itu bahasa org johor yg kbykannya jawa.

Kalo kat Tganu pun ada beza. Cth: Timun cina=tembikai & camboh=taugeh. Btul kan kk Neeza? :)

Neeza Shahril said...

Kakcik,

pusit? macam pusat je hehehe..
boleh lah diorang drop vowel.. camanalah tu nak sebut kan.. :D

***********************************

Abanglong,

betul tu abanglong.. tak faham kengkadang tu..

***********************************

Drno,

dunda?? hehee jauh tu bunyinya..

lempeng?? hehee

***********************************

Raihah,

memang sesangat.. kat sini lagi la lain bahasa dia hehee..

ADleez said...

comel la name "cecimut" tu...hhehe..lps ni leh panggil stg kecil ngn panggilan tu...

Neeza Shahril said...

Liza,

sebenarnya cecumit.. bukan cecimut.. tapi still cute kan bunyinya hehee..

hidayah said...

hehe.. tak penah dgr words tu ...hehe

maza said...

heheh...

tersenyum lebar maza membaca entry ini...

hehehhehe

at least maza learnt something kan...hehehhe