Saturday, December 6, 2008

Kakak rindu Abah...



Sedih bila dengar Sophea (Kakak) cakap macam tu petang semalam. Dia masuk bilik dan bagi tau Neeza yang dia nak call Abah. Bila Neeza tanya kenapa, dia kata,

"Kakak rindu Abah..."

Kelmarin, selain Neeza, dia lah yang beriya-iya menangis lepas Abah bertolak ke airport. Kami tak hantar Abang ke airport sebab Abang pergi dengan kawan dia. Lagipun siapalah nak drive.


Masa Sophea mintak nak call Abah tu, Neeza tengok jam. Dalam pukul 7.10 pm. Kalau di Mekah, rasanya baru masuk Isyak. Dah tentu Abang sibuk untuk solat jemaah. Neeza bagi tahu Sophea, nanti Ummi call sebab rasanya Abah tengah sibuk nak solat. Sophea nampak frust tapi akur.


Walaupun dah selalu kena marah dengan Abah, dia tak pernah berdendam. Alhamdulillah. Sebelum Abang pergi kelmarin, seperti selalu Abang pesan pada Sophea supaya dengar cakap Ummi. Dia angguk. Bila nampak Neeza tersedu-sedan, dia kedapur. Nampak matanya merah. Dah agak dah. Dia menangis...


Masa kami dinner malam tadi, Sophea cakap, kesian Ummi tak dapat berbincang dengan Abah. Neeza tanya, apa yang dia maksudkan. Dia kata, kalau Abah ada, mesti ada saja Ummi berbincang, pasal kakak la, pasal sekolah la. Dia perasan / pasang telinga rupanya. Neeza bagi tahu dia, orang tua bercakap, tak baik pasang telinga.


Dalam pukul 8.20 pm semalam, Abang call. Neeza, Sophea dan Shahmey ada di bilik tv. Sobhan dan tidur. Nasib baik lah Sophea tak tidur lagi. Kalau tidak, pagi nanti mesti dia akan ungkit yang dia tak dapat cakap dengan Abah. Memang nampak yang memang dia rindukan Abah. Mungkin rindu sebab seharian tak kena marah dengan Abah ataupun tak dapat menyakitkan hati Abah hehee..


Sebenarnya kan Kakak, bukan Kakak saja yang rindukan Abah... Ummi juga.. :(.

25 sugar & spice:

as said...

kesiannya sophea...
sedih baca..sob sob

vimmiyasmin said...

KakNeeza

mmg rindu sangatkan. Dulu saya 3 kali husband g Mekah sebab keja masak untuk TH...rasa nak MEROYAN!! hahahahaha
BEranak operation sensorang. Anak sulung plak ayik nangis jer tanya Daddy dia. Yg sulung plak mas tuh baru umur setahun lebih.2002 2003 2005...fuhhh..asyik reload handphone jer masa tuh. Dekat RM seribu lebih untuk 3 bulan setiap tahun yg husband g Mekah!
Tahun depan dia nak g lagi kot ...huhuhuhuhuhuhu! Camnerlah agaknya sebab anak2 semua dah bijak pandai ni???

Raihah Rosli said...

kesiannye sophea :(

Sedih sy bace.

Sabar ye Sophea... Tak lamakan ... Seminggu je kan...

ADleez said...

sophea don't sad2 ok....anak sulung kene tough...hheehhe...jage umi n adik2 tu...
4 ummi die pula byk2 sabar... nnt kt smbut raye same ok..:)

manlaksam said...

Sabar ye...sophea,ummi nya dan adik-adiknya...sabar. Sekejap je tu.

Neeza Shahril said...

As,

sophea tu nampak aje keras tapi sentimental..
dia lain dari akak.. nampak lembik dan memang lembik pun ;)

***********************************

Vimmy,

sedihnya beranak sorang-sorang.. kalau neeza pun meroyan kot..
tapi takpe, husband pergi mencari rezeki kan..
berbaloi je habis beribu ringgit untuk call husband.. mengikat kasih sayang..

Apa kata, kali ni Vimmy ikut sekali?? tapi sure susah kalau anak2 dah sekolah kan..

***********************************

Raihah,

dia tengok akak nangis, dia nangis.. akak tengok dia nangis, akak lagi lah nangis...

lama seminggu tu dik...

***********************************

Liza,

anak sulung kena tough? akak anak sulung tapi lembik je hehee...
raya nanti takde spirit sangat la liza...

Neeza Shahril said...

Pak Man,

kejap tapi rasa lama bila berjauhan...

Kak Elle said...

at last dapat komen berapa cuba pc hang....cantik langsir baru macam ni biar terang menderang senang nak baca...haha

hmm dah duga mesti mummy dia yg rindu tapi tulis kakak yg rindu....hehehe

Чикгу Жаве the CJ said...

maksud n3 ni ialah, ummi rindu abah juga.. kihkihkih

moga2 suami kak neeza dpt haji mabrur. :)

l i e y n said...

anak abah rupanya sophea ni....
anak mana yg tak rindukan abahnya bila berjauhan...
tengok bila abah balik keje, mesti kena terkam ngan anak..betul tak?

Kujie said...

anak2 mcm tu le
rasanya kita yg ada hari2 ni pun kalau hilang sekejap, dicarinya..rindu
tapi bila ada...katanya kita ni asik membebel je

p/s..salam aidiladha neeza & family

^aNgRiAni^ said...

huhuhuhu sedih riani baca

sayu jer

hujung bulan nie

hubby lak nak gi kursus 3 minggu kat johor...uhwaaaaa

Mak Teh said...

Sophea dan Umminya hendaklah bersabar. Rindu tu memanglah semestinya apabila berpisah dengan orang yang dikasihi.

ummu asiah said...

neeza..

neeza..mmg sahlah mesti sedih sangat sebab memang penyedih pun..tapi nasib baik kat sana cuma 1 week saja kan..if dari msia sampai 40 days plus..lagi la rindu ye tak..

neeza..bersempena wukuf..jom sama2 do'a agar negara kita aman dan selamat..bnyk sgt malapetaka akibat kerakusan dan kezaliman manusia...

Neeza Shahril said...

Kak Elle,

kakak rindu..
Ummi pun rindu... ;)

***********************************

Cikgu J,

Ameen... mudah-mudahan kan.. :)

***********************************

Lieyn,

memang pun.. Coan pagi tadi tanya, kenapa Abah tak balik lagi?
sedih akak...

***********************************

Kak Jie,

memang pun... kalau ada, diorang mesti tak ambik pot pun..
cuba jauh, mula la sedih aje.. ;)

***********************************

Riani,

3 minggu??? lama tuuu...
sabar ya.. kejap je tu..
hehee.. pandai aje akak nasihat..

***********************************

Mak Teh,

rindu tu pennyeri hubungan kan..
tapi yang tak tahan tu mata pun asyik berair je..

***********************************

Kak N...,

betul Kak N. Kalau lah Neeza di Malaysia, lagi lah sedih.. dengan susah nak berhubung selaluya..

Insyaallah kak.. kita sama sama doa ya...

Adry said...

kesiannya si kakak... huhu

Nazali Noor said...

Neeza,

Sedihnya bila abah baca..Mesti dia teringat2 kat abah dia tu..Sabar ya nak ya..

Neezapun sama...sabar banyak2 tau Neeza..Doakan sentiasa kesejahteraan Shahril...

noniey alias said...

kesian sophea..tapi kesian lagi mak sophea tu.. huhuhuhu

silversarina said...

Lama tak berpisah memang terasa ketiadaan abahnya ....buat seminggu ni neeza bincang-bincang dengan kakak pulak :)

Cat Cat said...

neeza,
6 days tu tak lama babe.. Kejap aje nanti abang neeza balik lah.. Sabar ya... At the meantime, enjoy your time with the kids...

Chekgu BaniHassim said...

akak pnh dgr kan bidalan nih:
"sayang anak tangan2kan...sayang bini tinggal2kan..."

bersabarlah...
nnti kan balik jugak... :D

maklang said...

maklang tertinggal ketapi...masa cuti sekejap asyik ilang connection aje...

1st - moga abahnya mendapat haji yang mabror..

2nd - moga kakak tak rindu lagi lepas dengar suara Abah...

3rd _ Moga umminya tabah ye...jangan nangis banyak2 nanti baby dalam perut ikut sedih...

4th - Ummi kena jaga diri..he..he..kejap aje tu..1st 2 weeks memang rasa ilang betul...lepas lama2 InsyaAllah bila haji dia dah selesai...Kita pun jadi senang hati...

Maklang doakan semuanya selamat, InsyaAllah...

tulipurple said...
This comment has been removed by the author.
tulipurple said...

semoga encik shahril mendpt hj yg mabrur.siannye ramai yg kerinduan kat umah tu...sy pun rasanye akan seteruk sis gak,sbb aritu hubby gi spore 2 pun sy dah nangis mcm dia nk gi sebln...selalu sy ikut kalu dia gi outstn.takperlah sis,berkorban di hari raya korban kan.moga semuanya selamat dan penuh barakah.
baju 'bau' abah tak tinggal ke utk kakak?ke ummi bolot sorang..hehe

p/s:teringat mangsa yg terkorban di bukit antarabangsa dkt2 raya korban nie kan...

Nadia Yuna said...

kesiannya dekat sophea, dia dok nakai2 selalu nak ambil perhatian la tu. la ni xdak dah orang dok teguq itu ini. tu yg buat dia lagi rindu tu. sabaq na kakanya =)

** kak neeza pun same tau. xleh sedih-sedih. =)