Thursday, December 18, 2008

Mengidam ke?



Semalam dalam bas nak ke sekolah, seorang kawan kami, Madam L bercerita dia teringat kan mee goreng mamak di salah satu kedai yang dia biasa makan di Kuantan. Katanya, dia terasa nak makan mee goreng tu jugak. Bukan yang buat sendiri. Errrr... rasa-rasanya Madam L tu tak pregnant. Tapi tak tahulah kan hehee.. Jangan marah aaaa Madam L.


Bila dia sebut macam tu, kami melayu dalam bas ni pun start bercerita mengenai perempuan mengandung yang mengidam. Macam-macam cerita keluar. Ada yang mengidam nak makan beras dan memang dia makan pun beras mentah tu. Ada yang mengidam makan sabun kuning (sabun cap kapak kot) dan memang dikunyahnya sabun tu. Pada orang lain mungkin kata yucckkk!!! gelinyaaa.... tapi tidak langsung pada orang yang mengidam tu.


Arwah nenek Neeza pernah cerita yang masa dia mengandungkan Ayah Neeza, dia makan arang cicah minyak gas. Memang dia sungguh-sungguh makan dengan seleranya. Arang tu kan gelap tapi Ayah Neeza tak gelap pulak. Jadi, tak betul lah teori sesetengah orang kalau orang pregnant minum kopi, anak jadi gelap dan minum soya banyak anak jadi putih! Mungkin ada lah tapi Neeza rasa kebetulan lah kot.


Ada lagi yang mengidam nak cium seluar *toot* husband! Heehee.. first time dengar tu. Kata kawan kami Madam N ni, bila husband si polan ni balik, dia mesti tunggu sebab nakkan seluar *toot* husband dia. Gelak sakan Neeza dan Madam L dalam bas bila Madam N cerita macam tu. Tapi, memanglah tak mustahil. Orang pregnant ni macam-macam keinginan dia.


Bagi Neeza pula, Alhamdulillah, sepanjang 3 pregnancy yang lepas takde lah mengidam yang pelik sangat. Paling kuat pun rasanya, Neeza mengidam nak minum air kelapa muda dari pokok yang ditanam depan rumah parents Neeza di Kemaman (rumah lama). Memang ada di tanam pokok kelapa disitu tapi parents Neeza tak duduk situ lagi. Pada salah satu weekend tu, kami balik kampung sebab Neeza nak minum air kelapa tu. Sepanjang perjalanan dari KL ke Kemaman, memang banyak orang jual air kelapa muda tapi Neeza tak nak. Neeza nak yang depan rumah parents Neeza jugak. Sesampai aje Kemaman, Neeza ajak Ma ikut pergi rumah tu. Abang lah yang jadi mangsa kena panjat pokok kelapa. Nasib baik lah tak tinggi sangat. Seronok dan rasa puas betul Neeza bila dapat minum tu..


Lepas pada tu rasanya takde lagi Neeza mengidam. Apa yang Neeza nak makan ialah benda yang senang didapati. Pregnant kali ni pun Neeza takde mengidam yang pelik-pelik. Susah jugak kan kalau mengidam yang pelik-pelik. Cuma memula dulu Neeza nak makan Lompat Tikam. Tapi bukannya ada jual Kuih Lompat Tikam di Saudi ni. Madam L buatkan. Baik hati dia. Neeza tak mintak pun. Thanks ya Madam L. Kalau lah Neeza nak makan mee goreng mamak kat specific kedai macam Madam L, susah jugak rasanya. Ada yang kena perabih tambang tiket beribu-riban semata-mata untuk beli mee goreng mamak tu hehehee...


Sebenarnya seronok bila cerita bab mengidam ni sebab lain orang lain ceritanya. Kalau kita duduk bercerita, memang lama nak habiskan topic mengidam ni. Tapi kan, yang bestnya, bila wife mengidam, husband nak tak nak mesti kena turutkan. Kalau tidak, sama ada dia kena tahan rengekan dan rajukan si isteri ataupun mak dia sendiri yang akan membebel sebab tak nak nanti cucu lahir meleleh air liur. Ye ke gitu?

24 sugar & spice:

1na said...

Salam perkenalan neeza,

Tahniah. Mengandung rupanya :D

noniey alias said...

saya dulu pun alhamdulillah memang takde lah nak mengidam2 ni. tapi bila nak makan je something, mesti cakap kat husband kata mengidam. terus dapat. heheehe. tapi pas bersalin, bila mintak something, takde dah nak bagi nyer sebab tak leh nak guna alasan mengidam lagik. huhuhu

Kak Elle said...

wah pelik2 masa mengidam ye?

ADleez said...

kahkahkah...madam L tu mengidam mulut jerr lebihhhh...ape2 pun b4 akak delivery ni..klu ade ape2 nak mkn infom la i...hehhehe...klu ade bhn2 kt cni blh la tlg msk...tp klu nak mnm air klp kt kemaman tu huhuhuhu...kene training pnjt pkk klp dl...hehhehe

manje said...

salam akak

org mengandung ni da jadi mcm puteri raja, sume kehendak dilayan kan... hehe jgn mtk benda yg bkn2 da r kak... minum air kepala tu kira baik sgt la... baik utk kesihatan gak kan...

> jge diri bebaik kak. mis u

Chekgu BaniHassim said...

uihh...makan arang??cicah minyak gas?? tak mati ke??
huhu...
sib baik selamat...
kalau mengidam yg merapu2 ni yg nak kene marah sket, biar nanges...hahah...

jane said...

salam neeza,

masa kerja di ayamas dulu2 ada satu cashier saya peknen....hobi dia sepanjang menandung makan sabun dettol...setiap masa sepanjang bekerja dan mengandung tu, dettol ada lam poket apron dia. dia gigit sikit2. kalau malu kat orang, dia hidu aje dulu...klakar...!

l i e y n said...

saya x pernah mengidam yang pelik2 tp pernah masa ngandung amir dulu, saya tengok org jual burger stall tu...saya dah ckp ngan cik abg nk burger tp dia buat dek je...maybe dia ingat saya x serius...masa tu time nak maghrib, on the way nak balik umah....malam tu, try nak tido tp gelisah n x boleh tido, teringat kt burger tu...abg tgk tv kat luar, saya kuar n nangis...n kata, "abg, syg nak mkn burger", terisak isak nangis...mmg kelakar. masa tu jam dah pkl 12 lbh...dia kata, "la...ingat main2 tadi!!!"...kita org kuar gak tp tak jumpa. McD bukak 24 hrs tp aku nak burger stall gak.....pukul 2 lbh balik umah tp x dpt...abang goreng telur n buat benjo...
besok tu, baru beli, siap beli bahan2 untuk buat burger lagi...
skrg ni dia dah serik, kalau saya sebut sikit je nk mkn apa, mesti dia belikan.....

teachersally said...

Salam,
bab mengidam ni hya org yg terlibat je pahammm..yg tak terlibat mungkin anggap kita yg terlibat ni ngada2 laa..manja laa..as 4 me..2 kali pregnant tak la ngidam pelik2..cuma..haaa..ni yg best ni..hubby pulak yg tolong idamkan ahaks..start je pregnant ( even masa tu belum p test lagi ..) hubby akan start teringin jeruk buah..segala jenis jeruk d usungnye ke hulu ke hilir..stok sentiasa ada..sian pulak tgk..Sally yg pregnant sikit pun x teringin jeruk tu..hehe..so skrg ni kalu dia beli jeruk..Sally akan kata..: Bang..r we pregnant???

Tie said...

He he...kak tie dah boleh komen!!

Lucu betul pasal mengidamkan seluar 'toot' tu....nasib baik tak tergolek jatuh tadi...hihi...

Neeza Shahril said...

Ina,

salam kenal.. dah lama jugak mengandung.. :)

***********************************

Noniey,

maknanya kena preknen selalu la tu..
baru selalu dapat apa yang noniey nak makan.. hehehee...

***********************************

Kak Elle,

memang ada yang pelik :)

***********************************

Liza,

akak rasa kalau macam ni mengidam lagi, bukan mengidam dah..
tapi gatal mulut jugak.. orang mengidam awal2 aje kan.. ;)

***********************************

Manje,

best jadi puteri raja. Sebut aje, mesti ditunaikan..

thanks manje.. miss you too :)

Neeza Shahril said...

Chekgu,

tak mati pulak tu.. heran kan..
kena marah? kesian dia.. dah la preknen.. sampai hati chekgu.. huhuuuuuu...

***********************************

Jane,

erk!! ni satu lagi kes pelik..
makan sabun dettol?
hehehe.. mesti berbuih-buih aje kan ;)

***********************************

Lieyn,

sungguh berkesan cara tu walaupun kes Lieyn tu meman genuine..
boleh orang lain ikut sama..
kesian Lieyn.. sampai nanges2 ye.
Anyway, baik lah che' abang Lieyn sebab dah serik dan akan selalu ikut apa Lieyn nak ;)

***********************************

Sally,

neeza suka macam tu.. biar lelaki yang rasa. Baru dia tahu betapa susahnya mengidam ni kan..
neeza pun tak suka jeruk kalau pregnant..

***********************************

Kak Tie,

kalau ada anak2, mesti diorang gelak kan.. :)

zany said...

kalau mengidam pelik-pelik tu macam mana ekkk, tak layan tak boleh ke? kesiankan.

Saya masa pregnant dulu tak suka langsung bau sardin, memang tak sentuh makanan tu, teringat nak makan garlic bread je, berat gedebooom le. Lepas masanya, OK dah.

Kujie said...

kak jie dulu masa ngandungkan Along mengidam nk manggis...bkn musim pula tu...sampai ceruk Bangi cari..dpt nengok pokok manggis pun dah puas

masa Along- mengidam srawberi...sik baik senang dpt

Masa Intan mengidam nk asam jawa fresh ...bkn yg hijau2 tu..tp yg masak ...petik dr pokok..heheheh

Kujie said...

kak jie dulu masa ngandungkan Along mengidam nk manggis...bkn musim pula tu...sampai ceruk Bangi cari..dpt nengok pokok manggis pun dah puas

masa Along- mengidam srawberi...sik baik senang dpt

Masa Intan mengidam nk asam jawa fresh ...bkn yg hijau2 tu..tp yg masak ...petik dr pokok..heheheh

Nini Marini said...

salam akak..

nini terlambat komen entry ni.hehe,tapi nini tengah2 tersenyum2 ni..waa,cerita akak ni buat nini geli hati sgt2.

pali takleh tahan cerita Madam N tu la.waa,tak penah dgr cerita orang ngidam gtu.

memang unpredictable kan kalau ngidam neh.nini tatau la,tapi kalau belum mengandung pun Nini ngidam memang nak kene makan jugak.kalau dah kawin nnnti tatau la..

Huhu,memang kene hati2lah mengandung kat oversea ni kan kak? kut2 nnti mengidam cempedak goreng,mane la nak cari.kat France ni memang takde..=)

silversarina said...

salam,

akak masa mengandung izat mengidam nak minum air kelapa, bayangkan suami akak cari dari pasar malam ke kijal semua tak jual masa tu sebab musim hujan (sekarang musim hujan ada je orang jual ), akhirnya minta kat mudir taman islam buah kelapa muda, dia kata apa tak cakap awal-awal nak kelapa muda, malu sebenarnya takut orang kata ngada-ngada :)

Raihah Rosli said...

Saya tak pernh ngidam.... huhu... sbb tak pernah ngandung ;p

Tapi sy slalu sebut perkataan'teringin' nak makan. Asal rasa nak mkn je sy akan ckp teringinlah nk mkn ni, teringinlah nak mkn tu....

Smpai mak sy ckp, apa benda mknn yg sy tak teringin, semua bnde teringinnnn je!... huhu

pB said...

salam


kak pB dulu maso ngandung anok hok sulong , teringin sungguh nok makae "PUTU HALBO".

Maso tu , bukae nyor musing hujae n Kay El mana ado orghe jual PUTU HALBO. Nasib baik lah , anok tu tok neleh air liur 24 jae ...

Neeza Shahril said...

Kak Zany,

tu la.. neeza pun tak tahu camana kalau dah pelik sangat kan..

wahhh.. garlic bread! favorite neeza masa belajar dulu tu.. :)

***********************************

Kak Jie,

strawberry tu Along ke Angah? hehehh...

asam jawa fresh dari pokok? susah jugak tu..
tapi memang kan, orang mengandung dia nak yang specific..

***********************************

Nini,

experience untuk Nini ni.. nanti kalau pregnant, mintak jangan mengidam yang pelik2 sangat.. sian kat husband hehee..

yang cerita Madam N tu, akak pun tak tahan gelak.. tak boleh imagine :D

pasal cempedak goreng tu.. hari tu kami buat grocery. Husband akak tanya.. cempedak tak nak beli ke? akak heran, sejak bila la ada cempedak kat sini.. rupanya dia nak cakap keledek.. hehee.. sabar aje laaa... nasib baik akak tak kata teringin la nak cempedak.. hehee

***********************************

Kak Rina,

eh! sama lah pulak kita kan... nak air kelapa muda :)
tapi memang pun kan kak.. kalau bab nak kena mintak kat orang ni rasa segan sikit.. takut orang kata..

***********************************

Raihah,

haah! dulu sebelum pregnant cam tu lah akak.. asal balik dari hostel je cakap kat mak akak teringin nak makan itu ini..
mak akak pun reply macam mak Raihah hehee..

***********************************

Kak Pb,

baguss.. anok kak pb bijok..
yo tahu ma dio tok leh nok cari...
yo sobar jah... :)

aNIe said...

Neeza percaya tak...ada dulu kawan akak mengidam nak makan bylcream dengan nasi...dia kata sedap...

Macam biras akak pulak...mengidam nak makan buah tembikai...tapi nak tembikai yang buruk kulitnya...hitam..kotor...suami dia beli yang cantik...dia takmo...dia suruh suami dia cari kulit yang warna hijau kehitaman siap dengan kotor2 tanah lagik...hahahah

Akak macam neeza jugak...masa mengandung tak pernah mengidam...tu lah akak tak rasa macamana orang mengidam...

Neeza Shahril said...

Kak Anie,

erkk!!! makan bryclream?? waaa.. sabar ajela.. macam makan dengan butter lah kot ye.. hehee..

tembikai kotor? hehee.. suruh husband dia beli tembikai pas tu rendam dalam selut hehee.. senang gitu..

manlaksam said...

Neeza,
Pak Man tak dok nok komen apo-apo, cuma tumpang baca dan senyum....

PINATBATE said...

salam ziarah Neeza..kakpinat mengintai dari tingkap rumah Pak Man Laksam...