Tuesday, December 30, 2008

Migraine @ High BP?




BP = 120/80 (normally 110/70)

Simptom:

Pandangan kabur
lebih banyak stars kelihatan as time goes by
Mata tak dapat fokus
Pandangan lebih kabur hinggakan terpaksa baring (pejam mata) dan terus tidur
Kepala berdenyut


Ubat yang di apply:

minyak cap kapak sapu kat kepala (tak berani ambik panadol walaupun doctor dah cakap panadol is safe for pregnant woman)


Bila bangun pagi, pandangan dah okay tapi kepala berdenyut sikit di bahagian kanan. Tapi, tak teruk.


Adakah itu migraine atau tanda-tanda awal High Blood Pressure? Or, could it be stressed?


Doctors / Experts / sesapa yang tahu out there....

your advice is appreciated. Thank you :)

19 sugar & spice:

Nadia Yuna said...

salam kakak,

kakak kena migrain ka? nadia tak tau sangat menda ni. apapun, take care ya sis. =)

Ummu Layth said...

BP of 120/80 is normal. pregnant women biasanya low blood pressure. what was your BP masa 1st trimester?

if you are concerned that your blood pressure is high + headache + heartburn + swelling, PLEASE GO TO THE DOCTOR IMMEDIATELY. it might be harmless but you have to rule out pre-eclampsia.

take care.

P/S: If you have any of these symptoms, call your doctor right away:

* Severe headaches
* Vomiting blood
* Excessive swelling of the feet and hands
* Smaller amounts of urine or no urine
* Blood in your urine
* Rapid heartbeat
* Dizziness
* Excessive nausea
* Ringing or buzzing sound in ears
* Excessive vomiting
* Drowsiness
* Fever
* Double vision
* Blurred vision
* Sudden blindness
* Pain in the abdomen (tummy)

jane said...

salam neeza,

x tau la neeza. tak arif. tapi, simptom banyak macam migraine aje. sabarlah ya...

kalau apa2 cepat p hospital ya. jgn tunggu!

ADleez said...

liza pun slalu kene cam akak..especillay klu mkn kpl udang...hahhaha...that means...jgn mkn bende2 yg kolestrolnye tinggiiiiii....mcm nak pecah kpl den ni...klu kt mesia g klinik doc akan bg ubt yg bentuk bujur tu...tp lupa nm plk...telan sebiji pas2 tdo la...bgn lps tu dh ok...

Chekgu BaniHassim said...

erm...saye pon tatau nk bagi medical prescription sbb bukan expert...amatur pon bukan..

in case to avoid a worse situation occur, better u check wif the doc..
they'll explain u more bout the sickness..

bende kecik pon kalau dibiar akan melarat..
take care ya!

OO said...

Tu dia!
dr aliya dah jawab!!!! :)

Ja, take care!

Fadzila said...

gi la jumpa doktor sis...bahaya tau....take care..

Ummi said...

please go and see the doctor dear

noniey alias said...

kalau migraine camtu gak kak neeza.. tapi dalam keadaan kak neeza skrang ni, better gi klinik. tanya opinion orang yang lebih n layak komen..hehehe

manlaksam said...

Pak Man tak ada idea nak nasihat....cuma nak cakap, jaga diri, jaga kesihatan baik-baik. Semoga cepat sembuh.

Kak Elle said...

Neeza stress will lead to migraine and raised BP...so relax is best theraphy...jom ikut akak gi shopping...hahaa

take care.

Neeza Shahril said...

Nadia,

akak tak sure sebenarnya nadia..
anyway, thanks ya..

***********************************

Aliya,

thanks Doc!
memang before this, every pregnancy akak akan kena low blood pressure..
tapi kan... these few days akak banyak makan ikan goreng dan ikan masin.. sebab tu kot ;)

semalam pergi check-up, doctor kata semua okay aje..
hopefully takde apa lah kan..

***********************************

Jane,

thanks Jane..
dulu kalau cakap doctor, saya kena migraine, doctor akan kata, stress ni...

***********************************

Liza,

dulu2 akak selalu makan gak ubat bujur tu.. tapi pregnant ni, tak berani lah pulak..

kalau ratah kepala ikan kembung kecik, mungkin jadik gitu jugak kot ye hehee..

***********************************

Chekgu,

akak rasa akak terlebih makan benda yang tak sepatutnya kot..
bila pregnant ni, banyak menda sensitif untuk badan..

***********************************

Kak Wani,

tu la untung ada doctor as a blogger friend kan.. free advice!

hehee.. jangan marah aaaa Aliya... :)

Neeza Shahril said...

Fadzila,

akak dah jumpa dah..
dia kata okay aje..

***********************************

Kak Ummi,

jumpa doctor dah semalam.. masa jadi tu, lepas jumpa doctor..
mesti food yang neeza makan masa dinner kot..

***********************************

Noniey,

masa belajar selalu kena gitu. Dah tua ni jarang pulak..
ni kena balik..

***********************************

Pak Man,

tu pun nasihat jugak tu..
terima kasih ya :)

***********************************

Kak Elle,

how I wish kak Elle..
bestnya kalau dapat shopping kat sana... naakkkkk!!!

DBI said...

salam maal hijrah neeza..

MULAN said...

jumpa doctor, buat blood test jugak.. btw, ada itu pregnant kaaa?

zino said...

ini nasihat bukan dari Dr..
pergilah jumpa Dr jika perlu..

banyak berehat dan relak.. agaknya HBP tu datang dengan pregnant tu.. macam mem dulu..

silversarina said...

Better cek dengan doktor , rasanya ia lebih kepada high bp , anyhow dapatkan rehat yang cukup ye.

take care !!

lunaticg said...

salam...
paling bagus berjumpa dengan doktor. Nanti dah parah doktor tak boleh tolong dah. Mencegah tu lebih baik dari merawati.

Neeza Shahril said...

DBI,

Salam Maal Hijrah..

***********************************

Mulan,

dah dekat nak bersalin... ;)

***********************************

Zino,

dah jumpa doctor.. dia tak kata apa pun..
mungkin jugakla kan..

***********************************

Kak Rina,

neeza rasa cam tu jugak.. tapi entahlah kan..
thanks kak..

***********************************

Lunaticg,

salam.. betul tu..
thans ya..